مترجم: ندا کاشی
جمهوری سوسیالیست دموکرات سریلانکا دو بکپکر ماجراجو را غافلگیر کرد. این دو مسافر بدون برنامهریزی قبلی و آمادگی کامل راهی سریلانکا شدند و با خاطرات پرماجرایی از شهر تپهای الا[۱]، غذاهای خوشمزه، قطارهای خیرهکننده و سافاری دیدن گربههای وحشی آنجا را ترک کردند.
در این مقاله ۱۰ واقعیت جالب درمورد سریلانکا که توسط این مسافران تهیه شده، آورده شده است.
۱- کشور دو زبانه و حتی سه زبانه
قوم سینهال[۲] (که عمدتا بودایی هستند) حدود ۷۵% از ۲۱٫۲ میلیون جمعیت سریلانکا را تشکیل میدهد و تامیلهای[۳] سریلانکا (که بیشتر هندو هستند) بزرگترین قوم هستند که ۱۱% از جمعیت را به خود اختصاص دادهاند. در گذشتههای خیلی دور جنگ داخلی برای مدت طولانی وجود داشته که در سال ۲۰۰۹ سرانجام پایان یافت. با وجود این تاریخ آشفته، اکثر علائم به هر دو زبان (بودایی و هندی) و گاهی به زبان انگلیسی نیز وجود دارد.
تابلوی مورد علاقه ما که در یکی از جادههای سریلانکا بود. اولین خط به زبان سینهالی، دومین خط به زبان بودایی و سومین به زبان انگلیسی است.
۲- قوانین سختگیرانه
وقتیکه شما به فرودگاه بینالمللی سریلانکا میرسید، این تابلو را در میز مهاجرت میبینید.
این تابلو در فرودگاه کلمبو، جزء اولین مواردی است که آن را میبینید. بر روی تابلو نوشته است “مجازات همراه داشتن داروهای غیرمجاز، اعدام است.” پلیس مبارزه با مواد مخدر
ما از مواد مخدر حمایت نمیکنیم اما در اروپای شرقی رشد نمیکنیم . ما در کشورمان مجازات اعدام را به عنوان مجازات غیرانسانی و پست میدانیم. درنتیجه وقتیکه این تابلو را دیدیم، کمی برایمان عجیب بود. اگر مجازات اعدام اجرا شود، مرگ به روش حلقآویز کردن انجام میشود. این روش در ابتدا در سال ۱۸۸۳ در قانون مجازات تحت حکومت استعمار انگلیس حکم شده است. اما از سال ۱۹۷۶ در سریلانکا اعدامی صورت نگرفته است و هر حکم مجازات اعدامی که از سوی دادگاه به تصویب رسید، به حبس ابد تبدیل شده است.
چوبه اعدام در سریلانکا- از سال ۱۹۷۶ هیچ اعدامی صورت نگرفته است.
یکی دیگر از قوانین سختگیرانه که ما در سریلانکا با آن مواجه شدیم، قوانین همجنسگرایانه از دوران استعمار بریتانیا بود و رابطه جنسی همجنسگراها جرم محسوب میشود.
۳-احترام به بودا
در می ۲۰۱۳ یک گردشگر بریتانیایی به نام Antony Ratcliffe به دلیل اینکه بر روی بازوی خود یک بودا را تاتو کرده بود، از سریلانکا اخراج شد.
نقش تاتوی Antony Ratcliffe که باعث اخراج او از سریلانکا در سال ۲۰۱۳ شد.
در سال ۲۰۱۲ سه گردشگر فرانسوی در شهر گاله[۱] به خاطر عکسی که با یک بودا گرفته بودند و در آن عکس در حال بوسیدن بودا بودند، دستگیر شدند. احترام به بودا موجب مشکل برای خواننده معروف Akon هم شده است. به دلیل اینکه در یکی از ویدئوهای این خواننده یک رقصنده دور مجسمه بودا رقصیده است، باعث شد که به او ویزای سریلانکا تعلق نگیرد. دستورالعمل دفتر امور خارجه انگلستان برای قوانین و آداب و رسوم محلی سریلانکا از ان زمان تا کنون اصلاح شده است. در این دستورالعمل آمده است:
«بدرفتاری با تصاویر و مصنوعات بودا جرم جدی محسوب میشود و گردشگران برای این جرم محکوم میشوند. اقوام بریتانیایی از دریافت ویزا رد شدهاند یا به دلیل داشتن تاتوی بودا از سریلانکا اخراج شدهاند. همچنین برای عکس گرفتن با مجسمههای بودا ژشت نگیرید.»
دفتر بینالملل و مشترکالمنافع (FCO) برای بریتانیاییها، احتیاط و احترام به بودا را در سریلانکا توصیه کرده است.
۴- ریشهکن شدن مالاریا
سریلانکا یک چشمانداز درخشان برای کشورهایی است که خطر گرفتار شدن به مالاریا را دارند. سریلانکا نخستین کشور استوایی است که به زودی اعلام خواهد کرد مالاریا کاملا از بین رفته است و گواهینامه آن را از سازمان بهداشت جهانی دریافت خواهد کرد. کمپین ضد مالاریا در دولت سریلانکا، کاهش ۹۹٫۹% مالاریا را در سال ۲۰۰۰ از ۲۱۰٫۰۳۹ به ۲۳ مورد اعلام کرده است. که نتیجه سرمایهگذاری دولتی، بودجه جهانی و پشتیبانی سازمان بهداشت جهانی است. هرچند تب Dengue یک مشکل در سریلانکا باقی مانده است اما باید در هنگام سفر به سریلانکا مراقب پشهها باشیم.
۵- چای سیلان
سریلانکا کشور تقریبا کوچکی (کمی بزرگتر از نروژ و کمی کوچکتر از ایرلند) است. درواقع ۱۲۲امین کشور کوچک جهان است. اما برخلاف آن یکی از برترین صادرکنندگان چای جهان (همراه با چین، هند و کنیا) است. سریلانکا بیش از ۱۹% صادارت چای در جهان را دارد.
این عکس رو در کارخانه چایی Pedro در شهر نووارا الیا گرفتیم.
در ۱۸۲۴ توسط بریتانیاییها درخت چای از چین به سیلان (نام قدیمی سریلانکا) آورده شد و این صنعت بزرگ از آنجا شروع شد. صنعت چای سیلان بسیار معروف بود و منجر به ساخت سیستم راهآهن از سال ۱۸۶۴ شد، تا چای را از شهر تپهای به پایتخت سریلانکا یعنی کلمبو بیاورد. کلمبو هم در ساحل غربی آن را به خارج از کشور صادر میکرد. امروزه این قطارها از میان مزارع چای سریلانکا عبور میکنند و میتوانند باورنکردیترین تصاویر و مناظر را برای شما بسازند.
عکسی که از داخل قطار گرفتم: یک خانم تامیلی در حال کار در مزارع چای
۶- قدیمیترین درخت کاشته شده در جهان
درختی به نام Jaya Sri Maha Bodhiya یا (درخت Bo) بیش از ۲۵۰۰ سال سن دارد و قدیمیترین درخت جهان است که در آنوراهاپورای[۱] سریلانکا قرار داد. این درخت انجیر ۲۸۸ سال پیش از میلاد توسط پادشاه Devanampiya Tissa کاشته شده است و یکی از مقدسترین آثار بودایی است. زیرا مردم معتقدند که بودا زیر شاخه جنوبی این درخت روشنفکری را به دست آورده است.
قدیمیترین درخت جهان که در ۲۸۸ سال قبل از میلاد کاشته شده است.
۷- فرودگاه کلمبو محلی برای خرید لوازم خانگی (یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و …)
یک واقعیت جالب دیگر در مورد سریلانکا این است که در فرودگاه کلمبو تعداد زیادی مغازه است که تقریبا وسایلی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و … را میفروشند. تا جایی که میدونم تنها فرودگاهی است که میتونید از اون اجاق گاز و یخچال بخرید. ?
اجاق گاز، یخچال و ماشین لباسشوییتان را از فرودگاه کلمبو بخرید.
۸- قطب جنوب اقیانوس هند قبلا دارای مرزهای زمینی مشترک با قطب جنوب بود.
نام مستعار مروارید هند معمولا به سریلانکا داده میشود زیرا مانند یک مروارید یا یک قطره اشک به نظر میرسد. دلیل دیگر آن نزدیکی به ساحل جنوب شرقی هند است.
آیا در نقشه گوگل قطب جنوب را دیدید؟ تقریبا خیلی دور است اما حدود ۳۰۰ میلیون سال پیش زمانیکه تمامی قارهها به عنوان “پانگها[۱]” با هم مرتبط بودند سریلانکا فقط به هند نچسبیده بود؛ بلکه به ماداگاسکار، موزامبیک و قطب جنوب هم چسبیده بود.
در نقشه پانگها که شکل پایین است، سریلانکا کشور کرم رنگ کوچکی در سمت چپ هند قرمز است. در سمت راست موزابیک قهوهای، زیر ماداگاسکار سبز و بالای قطب سفید جنوب.
سریلانکا با کادر قرمز رنگ مشخص شده است.
۹- اولین نخستوزیر زن جهان
در ماه جولای ۱۹۶۰ خانم Sirimavo Bandaranaike (2000-1916) به عنوان اولین نخستوزیر زن سریلانکا انتخاب شد و همچنین نخستین رئیس جمهور در جهان مدرن است. او سه بار در سالهای ۶۵-۱۹۶۰، ۷۷-۱۹۷۰ و ۲۰۰-۱۹۹۴ در سمت نخست وزیر سریلانکا فعالیت کرد. دولت زمان او سریلانکا را به عنوان جمهوری معرفی کرد و در سال ۱۹۷۲ نام سیلان را به سریلانکا تغییر داد. او در ۱۰ اکتبر سال ۲۰۰۰، پس از آخرین بار رای دادن در انتخابات؛ فوت کرد. در سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۵ دختر اوChandrika Bandaranaike Kumaratunga پنجمین رئیس جمهور سریلانکا و به عنوان نخستین و تنها رئیس جمهور زن در جهان شد. نقش رئیس جمهور در سال ۱۹۷۸ تعریف شده بود و با گذشت زمان جایگاه نخست وزیر را به عنوان رئیس جمهور کشور جایگزین کرد. نخست وزیر در حال حاضر به سیاست رئیس جمهور در سریلانکا وابسته است.
Kumaratunga نقش مهمی را به عنوان رئیس جمهور در دولت سریلانکا داشته است.
توصیههایی برای سفر بهتر به سریلانکا:
حمل و نقل: اول از همه اینکه نیازی نیست که برای گرفتن تاکسی در شهر کلمبو نگران باشید. اپلیکیشن Uber به وفور در فرودگاه کلمبو استفاده میشود. برای رفتن به شهر کندی نوارا الا یا الا؛ فقط از قطار استفاده کنید. مناظر این مسیر خیرهکننده، بلیطها ارزان و یک ماجراجویی شگفتانگیز است. بیمه مسافرتی: اگر که میخواهید به سافاری پارک ملی یالا[۲] ، غواصی در آناواتونا[۳] و پیاده روی در الا بروید یا حتی در ساحل نگمبو[۴] استراحت بکنید، به بیمه مسافرتی نیاز دارید. ما از World Nomads استفاده میکنیم، چون پوششهای قابل توجهی را به ویژه برای مسافران ماجراجو ارائه میدهند. پرواز: پرواز داخلی در سریلانکا زیاد حال نمیده و جالب نیست، بهتره که از قطار استفاده کنید. برای پروازهای بینالمللی، پرواز به سریلانکا میتواند گران باشد. پروازهای گوگل میتواند به شما در پیدا کردن پرواز ارزان کمک کند. وب سایت Momondo وب سایتی که ما ازش برای خرید بلیط زیاد استفاده میکنیم. علاوه بر این پروازهای از سریلانکا به هند و مالدیو ارزان هستند، بنابراین فرصتتون رو از دست ندید. هتل: سریلانکا گزینههای اقامتی متنوعی دارد. Tripadvisor هم محلی خوبی برای شروع جستوجوی مکانها برای اقامت و فعالیتهایی است که میتوانید انجام دهید، است. دیدن هتل به صورت حضوری و چانهزنی برای قیمت، اغلب قیمتهای ارزانتری را در مقایسه با اون چیزی که در سایت آنلاین دیدهاید، داره. اما اگر مثل ما کمی عجله برای برنامهریزی و کنترل را دارید بهتون پیشنهاد میکنیم که از سایت Booking.com استفاده کنید.[۲] Yala National Park
[۳] Unawatuna
[۴] Negombo
[۱] Pangea
[۱] Anuradhapura
[۱] Galle
[۱] Ella
[۲] Sinhalese
[۳] Tamil