تخمدان پلی کیستیک یعنی چی؟
منبع خبر /
سلامت مادر و نوزاد /
19-01-1397
زنانی که مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند میتوانند باردار شوند در حالی که خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشکلاتی زیادی برای باروری و حاملگی دارند
گروه ترجمه نی نی بان: در زمینه تولیدات دارویی، بسیاری از خانمها بین درمان تخمدان پلی کیستیک و سندرم تخمدان پلی کیستیک که یک بیماری متابولیک است و از جمله نشانههای آن تعداد غرطبیعی فولیکول است، سردرگم میشوند. بسیاری از فولیکولها با کیست پوشانده میشوند و نام اختلال به خود میگیرند. در حالی که این دو بیماری شباهتهای زیادی با هم دارند، اما یک بیماری یکسان به حساب نمیآیند. در اینجا برخی تفاوتهای مهم این دو بیماری را مرور میکنیم.
تخمدان پلیکیستیک، یعنی فولیکول زیاد
PCO یا همان تخمدان پلی کیستیک اشاره به تخمدانی دارد که بیش از حد نرمال فولیکول دارد. در حالی که PCOS یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری متابولیک است که مربوط به عدم تعادل شدید سطح هورمونها دارند که از تخمدانهای فرد مبتلا آزاد میشود. برخلاف سندرم تخمدان پلی کیستیک، PCO یا تخمدان پلیکیستیک لزوما بیماری به حساب نمیآید و میتواند تنها یک انحراف از مقدار طبیعی فولیکولهایی که خانم باید داشته باشد، قلمداد شود. شما در صورتی تخمدان پلی کیستیک دارید که بیش از 15 فولیکول در هر تخمدانتان باشد در حالی که افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به طور معمول 50 فولیکول یا بیشتر دارند.
تخمدان پلی کیستیک شایعتر است
در حالی که یک نفر از هر 5 زن به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلاست، ابتلا به تخمدان پلی کیستیک به مراتب شایعتر بوده و 20 تا 30 درصد از جمعیت بیش از حد طبیعی فولیکول در تخمدانشان دارند. بسیاری از افرادی که در گروه دوم قرار دارند هیچ وقت متوجه این موضوع نمیشوند چون تخمدان پلی کیستیک در بسیاری از موارد بدون علامت میماند.
تخمدان پلی کیستیک دیرتر بروز میکند
در حالی که هم تخمدان پلی کیستیک و هم سندرم آن بیشتر به ژنتیک مربوط میشوند، افرادی که تخمدان پلی کیستیک دارند در مقایسه با افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقدار غیر طبیعی فولیکولهایشان معمولا از دهه سوم زندگیشان بروز میکند. افرادی که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند علائم آن از جمله آکنه و مشکلات وزن را در طول سالهای نوجوانی تجربه میکنند و تغییرات متابولیک زودتر خودشان را نشان میدهند.
تخمدان پلی کیستیک دلایل متعددی دارد
به طور تکنیکی، مشکلات متابولیکی که باعث سندرم تخمدان پلی کیستیک میشوند علت تخمدان پلی کیستیک هستند اما دلایل مختلفی برای به وجود آمدن تخمدان پلی کیستیک وجود دارد. اختلافنظرهای گوناگونی درباره علت PCO وجود دارد اما توضیحات مختلف درباره مکانیسم سندرم تخمدان پلی کیستیک به غده تیروئید اشاره دارد. هرچند که رشد این سندرم به نحوه تغذیه و عادات ورزشی شما نیز بسیار وابسته است.
تخمدان پلی کیستیک و باروری
زنانی که مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند میتوانند باردار شوند در حالی که خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشکلاتی زیادی برای باروری و حاملگی دارند. تازه زمانی که زنان دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک باردار میشوند، احتمال سقط جنینشان بالاست و ممکن است نتوانند جنین را در رحمشان نگهدارند. دلیل این اتفاق آن است که تعادل هورمونی که در بسیاری از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد با تحریک انسولین و تولیدآندروژن که برای تخمکگذاری مناسب است، تداخل ایجاد میکند. سلول تخم هم معمولا آزاد نمیشود و تازه زمانی که از فولیکول خارج میشود همچنان سلول تخم در مرحله نابالغ و رشد نیافته خود قرار دارد که همین موضوع باعث سقط جنین مکرر میشود. در حالی که زنانی که تخمدان پلی کیستیک این مشکل را ندارند. افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک عدم تعادل هورمونی خطرناکی ندارند و این شانس زیادی برای بارداری به آنها میدهد به طوری که بتوانند باردار شوند و جنین را تا زمان زایمان نگهدارند.