انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)


انشای زیبای شب های قدر شب قدر در ماه مبارک رمضان از شب های‌ بسیار پربرکت و معنوی میباشد. از همین رو ما قصد داریم چند نمونه انشای زیبای شب قدر را به شما عزیزان معرفی نماییم. بعد از خواندن فضیلت های ماه رمضان انواع انشای ماه رمضان را بخوانید: در ماه رمضان و شب قدر شب ارتباط خداوند با انسان است....

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

انشای زیبای شب های قدر

شب قدر در ماه مبارک رمضان از شب های‌ بسیار پربرکت و معنوی میباشد. از همین رو ما قصد داریم چند نمونه انشای زیبای شب قدر را به شما عزیزان معرفی نماییم.

بعد از خواندن فضیلت های ماه رمضان انواع انشای ماه رمضان را بخوانید:

در ماه رمضان و شب قدر شب ارتباط خداوند با انسان است. زمانی که قرآن را بر پیامبرش حضرت محمد «ص» نازل کرد. اهمیت و ارزش شب قدر بین مسلمانان جهان بسیار بالاست و به همین دلیل این شب ها را تا صبح بیدار مانده و به عبادت و راز و نیاز با پروردگار می گذرانند.

مراد از قدر، تقدیر و اندازه‌گیری است و شب قدر شب اندازه‌گیری است و خداوند متعال دراین شب حوادث یک سال را تقدیر می کند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری ازاین قبیل را دراین شب مقدر می‌گرداند.در قرآن کریم آیه‌ای که به صراحت ‌بیان کند شب قدر چه شبی است دیده نمیشود.

ولی از جمع‌بندی چند آیه از قرآن کریم میتوان فهمید که شب قدر یکی از شب‌های ماه مبارک رمضان است. قرآن کریم از یک سو می‌فرماید: « انا انزلناه فی لیله مبارکه.‌»«دخان / ۳» این آیه گویای این مطلب است که قرآن یکپارچه در یک شب مبارک نازل شده است و از سوی دیگر می‌فرماید: « شهررمضان الذی انزل فیه القرآن.‌»«بقره / ۱۸۵»و گویای این است که تمام قرآن در ماه رمضان نازل شده است.

و در سوره قدر می‌فرماید: «انا انزلناه فی لیله القدر.»«قدر/۱»از مجموع این آیات استفاده میشود که در یک شب مبارک در ماه رمضان که همان شب قدر است نزول قرآن کریم اتفاق افتاده است. پس شب قدر در ماه رمضان است. اما اینکه کدام یک از شب‌های ماه رمضان شب قدر است، در قرآن کریم چیزی برآن دلالت ندارد. و تنها از راه اخبار می‌توان ان شب را معین کرد.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

انشا شب قدر

در بعضی از روایات منقول از ائمه اطهار علیهم السلام شب قدر مردد بین نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان است و در برخی دیگر از آنها مردد بین شب بیست و یکم و بیست و سوم و در روایات دیگری متعین در شب بیست و سوم است. «۱»وعدم تعین یک شب به جهت تعظیم امر شب قدر بوده تا بندگان خدا با گناهان خود به ان اهانت نکنند.

پس از دیدگاه روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام شب قدر از شب‌های ماه رمضان و یکی از سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم است. اما روایات منقول از طرق اهل سنت‌ به طورعجیبی با هم اختلاف داشته و قابل جمع نیستند ولی معروف بین اهل سنت این است که شب بیست و هفتم ماه رمضان شب قدر است «۲»و در ان شب قرآن نازل شده است.

شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و سالی که قرآن درآن نازل شد نیست ‌بلکه با تکرار سال‌ها، ان شب نیز تکرار میشود. یعنی درهر ماه رمضان شب قدری است که درآن شب امور سال آینده تقدیر میشود. دلیل براین امر این است که:

اولا: نزول قرآن به‌طور یکپارچه در یکی از شب‌های قدر چهارده قرن گذشته ممکن است ولی تعیین حوادث تمامی قرون گذشته و آینده درآن شب بی‌ معنی است.

ثانیا: کلمه «یفرق»‌ در آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم.‌»«دخان / ۶» در سوره دخان به خاطر مضارع بودنش، استمرار را می‌رساند و نیز کلمه «تنزل»‌ درآیه کریمه «تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر»«قدر / ۴» به دلیل مضارع بودنش دلالت ‌بر استمرار دارد.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

ثالثا: از ظاهر جمله « شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن.‌»«بقره / ۱۸۵»چنین برمی‌آید که مادامی که ماه رمضان تکرار میشود ان شب نیز تکرار میشود. پس شب قدر منحصر در یک شب نیست ‌بلکه درهر سال در ماه رمضان تکرار میشود.

دراین خصوص در تفسیر برهان از شیخ طوسی از ابوذر روایت‌ شده که گفت: به رسول خدا «ص» عرض کردم یا رسول الله آیا شب قدر شبی است که درعهد انبیاء بوده و امر به آنان نازل می‌شده و چون از دنیا می‌رفتند نزول امر درآن شب تعطیل می‌شده است؟ فرمود: « نه بلکه شب قدر تا قیامت هست.‌»«۳»

طبق آیه‌ای از قرآن کریم شب قدر از هزار ماه که در ان شب قدری وجود ندارد، برتر و بالاتر است. ائمه اطهار «علیهم السلام» در مقام تفسیر و تبیین آیات قرآن، دلیل این برتری حیران کننده را، برتری عبادت و انجام عمل صالح برای بندگان دراین شب دانسته‌اند.

اگر لحظه‌ای درنگ کنیم و کمی با خود بیاندیشیم خواهیم دید که در میان ۳۶۵ شب سال تنها شبی از شب ها‌ست که این چنین مورد عنایت و توجه قرار گرفته و چنان اثراتی بر ان مترتب شده است. بنابراین با اندکی تأمل به این نتیجه خواهیم رسید که باید این فرصت را غنیمت شمرد چرا که دراین شب پر‌خیر و برکت فرصتی بسیار استثنایی ان هم در ماه میهمانی خدا برای ما فراهم شده است که میتوانیم با توجه و همتی که به کار می‌بندیم بهره بسیار زیادی از آن ببریم.

با رجوع به بیانات ائمه اطهار میتوان از اعمال و عباداتی که مورد توصیه قرارگرفته‌اند، با خبر شد. از جمله این اعمال میتوان به احیاء این شب و تفکر و تحصیل علم در باب مسایلی که انسان را به خدا نزدیکتر می‌گرداند اشاره کرد. مثلاً مناسب است دراین شب مقداری با خود خلوت کنیم، عملکرد سال گذشته خود را مرور کنیم. اعمال و رفتار خود را دراین سال زیر ذره‌بین قرار دهیم و ببینیم در سال گذشته کجا بوده و اکنون به کجا رسیده‌ایم؟

با پرداختن به این افکار می‌توانیم مقدمه استفاده بیشتر از این شب را مهیا کنیم. از خداوند تقدیر بهتری را در سال آینده طلب کنیم. از او بخواهیم که ما را در پیمودن مسیری که مورد پسند اوست کمک کند. همچنین از او که وعده آمرزش دراین ماه و به خصوص دراین شب به ما داده است در مورد کوتاهی‌های خود طلب مغفرت و آمرزش کنیم و تصمیم بگیریم او را بیش از پیش اطاعت کنیم.

همچنین زنده نگه داشتن یاد خداوند در دل، دستگیری از محرومان و مظلومان و دعای خیر برای سایرین نیز از جمله اعمال سفارش شده هستند.بدین ترتیب است که هر انسان آگاه و بیدار دل در حدی که در توان و شایسته اوست، میتواند هر چه بیشتر خود را مشمول عنایت و توجه خداوند قرار دهد. به این امید که بتوانیم از این فرصت استثنایی و خیرات بی‌منتهای این شب بهره و استفاده‌ای شایان ببریم.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

انشا درباره فضیلت شب قدر

یکی از برکات ماه رمضان وجود لیله القدر در شب های ان است. به احتمال بسیاری قوی لیله القدر در ماه رمضان و معروف در نیمه دوم و معروف ان دهه سوم ان در شب های بیست و یک، بیست و سه و یا بیست و هفتم است. البته برخی نیز شب نوزدهم را نیز یکی از احتمالات قوی دانسته اند.

عده ای از عالمان و اهل علم و عمل برای دست یابی به احیای شب قدر که از اعمال شب قدر است تمامی سال را احیای نگه می دارند که این خود بیانگر جایگاه و ارزش شب قدر و احیا و شب زنده داری در ان است .مراد از شب قدر، تقدیر و اندازه ‏گیری است و شب قدر شب اندازه‏ گیری است و خداوند متعال دراین شب حوادث یک سال را تقدیر می‏کند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری از این قبیل را دراین شب مقدر می‏گرداند.

عظمت شب قدر

در سوره قدر می‏خوانیم: «انا انزلناه فی لیلة القدر وما ادریک ما لیلة القدر لیلة القدر خیر من الف شهر». خداوند متعال برای بیان عظمت‏شب قدر با اینکه ممکن بود بفرماید: «وما ادریک ما هی هی خیر من الف شهر» یعنی با اینکه می‏توانست در آیه دوم و سوم به جای کلمه «لیلة القدر» ضمیر بیاورد،

خود کلمه را آورد تا بر عظمت این شب دلالت کند. و با آیه «لیلة القدر خیر من الف شهر» عظمت این شب را بیان کرد به اینکه این شب از هزار ماه بهتر است. منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه اینکه مناسب با غرض قرآن نیز چنین است. چون همه ی ی عنایت قرآن دراین است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت ان شب از عبادت هزار ماه بهتر است.

مرتبط بخوانید: انشای زیبای ماه رمضان | انشا درباره ماه پربرکت رمضان

انشا درباره وقایع انجام شده در شب قدر

۱- نزول قرآن
۲- تقدیر امور
۳- نزول ملائکة و روح
۴- سلام و امنیت
قرآن و شب قدر

در عده ای از احادیث آمده است که راوی به امام جعفر صادق «علیه السّلام» میگوید:درباره شب قدر، به من اطلاعاتی بدهید! آیا این شب، فقط در روزگاران گذشته مثلاً روزگار حیات پیامبر «صلّی الله علیه و آله و سلّم» [ بوده است ] و اکنون دیگر نیست ؛ یا اینکه شب قدر، در هر سال، هست؟ امام می فرماید: لو رفعت لیله القدر، لرفع القرآن – اگر شب قدر را بردارند، قرآن را نیز بر می دارند.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

شعر در مورد شب قدر

شب وصل است و خوش قرآن ناطق
نیایش مى‏کند تا صبح صادق

سر شب تا سحر او ناله کرده
به یک شب طى رهى صد ساله کرده

لبانش مى‏خورد آهسته بر هم
که گویا عرش و فرش گردیده در هم
نظریکی از علما درموردشب قدر

ما معتقدیم «و این جزء بدیهیات اسلام، بلکه بدیهیات همه ی ی ادیان است» که انسان، فقط در سایه ارتباط و اتصال با حق تعالی است که می‌تواند به تکامل و تعالی دست پیدا کند. البته فرصت ماه رمضان، یک فرصت استثنایی است. این، چیز کمی نیست که خدای متعال در قرآن بفرماید: “لیله‌القدر خیر من الف شهر”. یک شب، از هزار ماه بهتر و با فضیلت‌تر و در پیشرفت انسان موثرتر، در ماه رمضان است.

این، چیز کمی نیست که رسول اکرم «صلی‌ا…‌علیه‌وآله» این ماه را ماه ضیافت الهی به حساب بیاورند. مگر ممکن است که انسان وارد سفره کریم بشود و از آنجا، محروم خارج بشود؟ مگر وارد نشوی. ان کسانی که وارد سفره غفران و رضوان و ضیافت الهی دراین ماه نشوند، البته بی‌بهره خواهند ماند و واقعا این محرومیت به معنای حقیقی است. محروم واقعی، ان کسی است که نتواند در ماه رمضان، غفران الهی را به دست بیاورد.

سوره قدر و معنی ان

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ «*»وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ «*»لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ «*»تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ «*»سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ «*» «سوره قدر – آیات ۱-۵»

ما، ان «قرآن» را در شب شب قدر نازل کردیم و تو چه می دانی شب قدر چیست؟

شب قدر، از هزار ماه بهتر است، فرشتگان و روح دراین شب به اذن پروردگار خود، برای تقدیر هر کاری نازل می‌شوند، ان شب انباشته از سلا‌مت و برکت و رحمت، تا طلوع صبح است.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

اعمال شب قدر

۱- غسل شب‌ قدر
۲- احیا و شب‌ زنده‌ داری
۳- قرآن بر سرگرفتن ‌
۴- نماز و دعا ‌
۵- استغفار و توبه ‌

یک داستان

«عبداللّه نیشابوری» می گوید: بین من و «حمید بن قحطبه» رفافتی بود. در ماه رمضان روزی از نیشابور به طوس رفتم. حمید بن قحطبه که حاکم طوس بود از آمدن من با اطلاع شد و شبی از شبهای قدر ماه رمضان، مرا به خانه خود دعوت نمود. قبل از افطار به خانه او رفتم. وقتی که وارد شدم دیدم برای پذیرایی از من سفره ای انداخت و غذایی آماده کرد. من تعجب کردم. حمید به من غذا تعارف کرد و من به او گفتم: من نه مریض هستم،

نه مسافر و نه علیل و بی جهت روزه خود را باز نمی کنم. از او پرسیدم چرا او روزه نمی گیرد. امیر شروع به گریه نمود. من تعجب کردم و علّت گریه او را پرسیدم. او گفت:وقتی که هارون الرشید در طوس بود، شبی مرا طلبید. نزد او رفتم و دیدم که خشمگین ایستاده و شمشیر برهنه ای در دست اوست.

به من گفت: اطاعت تو از من چقدر است؟ جواب دادم: با نفس و مال از تو حمایت می کنم. ان گاه مرا مرخص نمود. هنوز بیرون نرفته بودم که مجدداً مرا خواست و با همان حالت بلکه خشمگین تر همان سؤال را از من پرسید. من گفتم: من با جان و مال و اهل و اولاد از تو اطاعت می کنم. سپس اذن مراجعت به من داد.

وقتی که به منزل خود رسیدم غلامش را دنبالم فرستاد و گفت: خلیفه تو را فراخوانده است. برای بار سوم به دربار رفتم و او باز همان سؤال را از من کرد. من برای رضای خاطر و اطمینان او گفتم: من با جان و مال و فرزندان و دینم از تو حمایت می‌کنم. این را که گفتم خندید و به من گفت: این شمشیر را بگیر و هر جا که این غلام رفت برو و هر چه به تو امر کرد، امر من است.

غلام مرا با خود به زندانی برد که در یکی از سیاه چالهای مخوف ان بیست نفر از سادات علوی زندانی بودند. از مو های بلند آنان معلوم بود که مدت زیادی است که زندان هستند. غلام رو به من کرد و گفت: فرمان امیرالمؤمنین این است که این بیست نفر را گردن بزنی. من هم اطاعت کردم و آنها را یک به یک گردن زدم و او بدن آن ها را در میان چاهی انداخت.

سپس به سیاه چالی دیگر رفتیم که در آنجا نیز بیست نفر از سادات بنی الزهرا زندانی بودند که همگی لاغر و نحیف شده بودند. غلام به من رو کرد و گفت: دستور خلیفه این است که اینها را هم گردن بزنی. اطاعت کردم و آن ها را نیز گردن زدم و غلام دوباره بدنهای ان ها را به چاه انداخت.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

بعد به سیاه چال تاریک دیگری رفتیم که در ان نیز بیست زندانی از سادات وجود داشت و مأمور شدم که آنها را نیز بکشم. اما نفر آخر پیرمردی بود که بدن لاغر و مو های بلندی داشت. وقتی خواستم او را بکشم به من گفت: مرگ بر تو ای رو سیاه! فردای قیامت جواب جدم علی و مادرم فاطمه را چه خواهی داد؟ بدنم لرزید اما بالاخره او را هم کشتم و غلام بدنش را به چاه انداخت. حالا تو بگو دیگر نماز و روزه و شب زنده داری به درد من می‌خورد؟».

سخنی درباره شب قدر

مهم ترین مناسبت ماه مبارک رمضان، شب قدر است که همواره مورد توجه مومنین بوده و خواهد بود. آن چه در پیش روی دارید بحثی پیرامون شب قدر بر اساس نظرات مرحوم علامه طباطبایی رحمت‌الله در تفسیر شریف المیزان است که در دو سوره « قدر» و «دخان»‌ مطرح گردیده است.

– شب قدر یعنی چه؟

مراد از قدر، تقدیر و اندازه‌گیری است و شب قدر شب اندازه‌گیری است و خداوند متعال دراین شب حوادث یک سال را تقدیر می‌کند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری ازاین قبیل را دراین شب مقدر می‌گرداند.

– شب قدر کدام شب است؟

در قرآن کریم آیه‌ای که به صراحت ‌بیان کند شب قدر چه شبی است دیده نمیشود. ولی از جمع‌بندی چند آیه از قرآن کریم می‌توان فهمید که شب قدر یکی از شب‌های ماه مبارک رمضان است. قرآن کریم از یک سو می‌فرماید: « انا انزلناه فی لیله مبارکه.‌»«دخان / ۳» این آیه گویای این مطلب است که قرآن یکپارچه در یک شب مبارک نازل شده است و از سوی دیگر می‌فرماید: « شهررمضان الذی انزل فیه القرآن.‌»«بقره / ۱۸۵»و گویای این است

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

که تمام قرآن در ماه رمضان نازل شده است. و در سوره قدر می‌فرماید: «انا انزلناه فی لیله القدر.»«قدر/۱»از مجموع این آیات استفاده می‌شود که قرآن کریم در یک شب مبارک در ماه رمضان که همان شب قدر است نازل شده است. پس شب قدر در ماه رمضان است. اما اینکه کدام یک از شب‌های ماه رمضان شب قدر است، در قرآن کریم چیزی برآن دلالت ندارد. و تنها از راه اخبار میتوان ان شب را معین کرد.

در بعضی از روایات منقول از ائمه اطهار علیهم السلام شب قدر مردد بین نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان است و در برخی دیگر از آنها مردد بین شب بیست و یکم و بیست و سوم و در روایات دیگری متعین در شب بیست و سوم است. «۱»وعدم تعین یک شب به جهت تعظیم امر شب قدر بوده

تا بندگان خدا با گناهان خود به ان اهانت نکنند. پس از دیدگاه روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام شب قدر از شب‌های ماه رمضان و یکی از سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم است. اما روایات منقول از طرق اهل سنت‌ به طورعجیبی با هم اختلاف داشته و قابل جمع نیستند ولی معروف بین اهل سنت این است که شب بیست و هفتم ماه رمضان شب قدر است «۲»و در ان شب قرآن نازل شده است.

انشاء های دیگر :

حتما بخوانید: انشا زیبا درمورد ماه رمضان | انشا در مورد برکات ماه مبارک رمضان و روزه گرفتن

– عظمت‌ شب قدر

در سوره قدر می‌خوانیم: «انا انزلناه فی لیله القدر وما ادریک ما لیله القدر لیله القدر خیر من الف شهر.» خداوند متعال برای بیان عظمت ‌شب قدر با اینکه ممکن بود بفرماید: «وما ادریک ما هی هی خیر من الف شهر» یعنی با اینکه می‌توانست در آیه دوم و سوم به جای کلمه «لیله القدر» ضمیر بیاورد،

خود کلمه را آورد تا بر عظمت این شب دلالت کند. و با آیه « لیله القدر خیر من الف شهر» عظمت این شب را بیان کرد به اینکه این شب از هزار ماه بهتر است. منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه اینکه مناسب با غرض قرآن نیز چنین است. چون همه ی ی عنایت قرآن دراین است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت ان شب از عبادت هزار ماه بهتر است.

از امام صادق علیه السلام سوال شد: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟ « با اینکه در ان هزار ماه درهر دوازده ماهش یک شب قدر است. »حضرت فرمود: « عبادت در شب قدر بهتر است از عبادت درهزار ماهی که در ان شب قدر نباشد.»«۴»

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

– وقایع شب قدر

الف» نزول قرآن.

ظاهر آیه شریفه « انا انزلناه فی لیله القدر» این است که همه ی ی قرآن در شب قدر نازل شده است و چون تعبیر به انزال کرده که ظهور در یکپارچگی و دفعی بودن دارد نه تنزیل، که ظاهر در نزول تدریجی است.

قرآن کریم به دو گونه نازل شده است:

۱» نزول یک باره در یک شب معین.

۲» نزول تدریجی در طول بیست و سه سال نبوت پیامبر اکرم «ص. »

آیاتی چون «قرانا فرقناه لتقراه علی الناس علی مکث ونزلناه تنزیلا.»«اسراء / ۱۰۶» نزول تدریجی قرآن را بیان می کند.در نزول دفعی «و یکپارچه»؛ قرآن کریم که مرکب از سوره‌ها و آیات است ‌یک دفعه نازل نشده است ‌بلکه بهصورت اجمال همه ی ی قرآن نازل شده است چون آیاتی که درباره وقایع شخصی و حوادث جزئی نازل شده

ارتباط کامل با زمان و مکان و اشخاص و احوال خاصه‌ای دارد که درباره ان اشخاص و ان احوال و درآن زمان و مکان نازل شده و معلوم است که چنین آیاتی درست در نمی‌آید مگر اینکه زمان و مکانش و واقعه‌ای که درباره‌اش نازل شده رخ دهد بطوری‌که اگر از آن زمان‌ها و مکان‌ها و وقایع خاصه صرف نظر شود

و فرض شود که قرآن یک باره نازل شده، قهرا موارد ان آیات حذف میشود و دیگر بر آن ها تطبیق نمی‌کنند، پس قرآن به همین هیئت که هست دوبار نازل نشده بلکه بین دو نزول قرآن فرق است و فرق ان در اجمال و تفصیل است. همان اجمال و تفصیلی که درآیه شریفه «کتاب احکمت ایاته ثم فصلت من لدن حکیم خبیر.»«هود / ۱»به ان اشاره شده است. و در شب قدر قرآن کریم به صورت اجمال و یکپارچه بر پیامبر اکرم «ص» نازل شد و در طول بیست و سه سال به تفصیل و به تدریج و آیه به آیه نازل گردید.

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

انشا زیبا در مورد شب قدر

ب» تقدیر امور

خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگی، وسعت ‌یا تنگی روزی، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و… تقدیر می کند.در آیه شریفه «انا انزلناه فی لیله القدر»«قدر / ۱» کلمه «قدر» دلالت‌ بر تقدیر و اندازه‌گیری دارد و آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم.‌»«دخان / ۶»که در وصف شب قدر نازل شده است‌

بر تقدیر دلالت می کند. چون کلمه «فرق»‌ به معنای جدا سازی و مشخص کردن دو چیز از یکدیگر است. و فرق هر امر حکیم جز این معنا ندارد که ان امر و ان واقعه‌ای که باید رخ دهد را با تقدیر و اندازه‌گیری مشخص سازند. امور به حسب قضای الهی دارای دو مرحله‌اند، یکی اجمال و ابهام و دیگری تفصیل. و شب قدر به طوری که از آیه «فیها یفرق کل امر حکیم.»‌ برمی‌آید شبی است که امور از مرحله اجمال و ابهام به مرحله فرق و تفصیل بیرون می‌آیند.

ج» نزول ملائکه و روح

بر اساس آیه شریفه « تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر.»«قدر / ۴» ملائکه و روح دراین شب به اذن پروردگارشان نازل می شوند. مراد از روح، ان روحی است که از عالم امر است و خدای متعال درباره‌اش فرموده است « قل الروح من امر ربی.‌»«اسراء / ۸۵» در اینکه مراد از امر چیست؟ بحث‌های مفصلی در تفسیر شریف المیزان آمده است که به جهت اختصار مبحث ‌به دو روایت در مورد نزول ملائکه و اینکه روح چیست ‌بسنده میشود.

۱» پیامبر اکرم «ص» فرمود: وقتی شب قدر می‌شود ملائکه‌ای که ساکن در «سدره المنتهی»‌ هستند و جبرئیل یکی از ایشان است نازل می شوند در حالی‌که جبرئیل به اتفاق سایرین پرچم‌هایی را به همراه دارند.یک پرچم بالای قبر من، و یکی بر بالای بیت المقدس و پرچمی در مسجد الحرام و پرچمی بر طورسینا نصب می‌کنند و هیچ مومن و مومنه‌ای دراین نقاط نمی‌ماند مگر آنکه جبرئیل به او سلام می‌کند، مگر کسی که دائم الخمر و یا معتاد به خورد گوشت ‌خوک و یا زعفران مالیدن به بدن خود باشد.«۵»

۲» از امام صادق علیه السلام در مورد روح سوال شد. حضرت فرمودند: روح از جبرئیل بزرگ‌تر است و جبرئیل از سنخ ملائکه است و روح از آن سنخ نیست. مگر نمی بینی خدای تعالی فرموده: «تنزل الملئکه والروح»‌ پس معلوم میشود روح غیر از ملائکه است. «۶»

د» سلام و امنیت

قرآن کریم در بیان این ویژگی شب قدر می‌فرماید: «سلام هی حتی مطلع الفجر.»«قدر / ۵» کلمه سلام و سلامت ‌به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است. و جمله «سلام هی»‌ اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است‌ به اینکه رحمتش شامل همه ی ی ان بندگان بشود که به سوی او روی می‌آورند و نیز به اینکه در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد. به این معنا که عذابی جدید نفرستد.

و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطان‌ها هم موثر واقع نشود چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.البته بعضی از مفسرین گفته‌اند: مراد از کلمه «سلام»‌ این است که در شب قدر ملائکه از هر مومن مشغول به عبادت بگذرند، سلام می‌دهند.

شعرهای زیبای شب قدر

گذشته از آنکه بنویسند جزای همۀ را

می سپارند به تو قدر و قضای همۀ را

شب قدر هست ولی قدر نمی دانیمت

که تو باید بدهی اجر و سزای همۀ را

ما برای فرجت آمده ایم امشب، کاش

به اجابت برسانند دعای همه ی را

هر چه از دامن تو دور شود دستی باز

می کشاند وسط احسان تو پای همه ی را

ای گل فاطمه! یابن الحسن! آقاجانم!

بشنو داد همۀ را بشنو صدای همه ی را

کربلایی؟ نجفی؟ سامره ای؟ یا مشهد؟

هر کجا هستی خالی کن جای همۀ را

زائران حرم جد تو را می بخشند

امشب آقا بده پس کرب و بلای همه ی را

محمد بیابانی

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

شعرهای شبهای قدر

یارب بده پناهم الهی العفو

ببین غرقِ گناهم الهی العفو

اگر رفتم به راهی کردم گناهی

بنده‌ی رو سیاهم الهی العفو

امان از خلوتی که حرمت شکستم

چو افتاده به چاهم الهی العفو

زمانی که درونِ قبرم گذارند

وای از عمرِ تباهم الهی العفو

در آن تاریکی ای نور به فریادم رس

رحیمِ دادخواهم الهی العفو

به روز محشر آیم به پای میزان

با لوحِ اشتباهم الهی العفو

چه می‌شود ببخشی تو عبدِ خود را

کریمِ پادشاهم الهی العفو

سر را به پای عفوت نهاده‌ام من

با سوز و اشک و آهم الهی العفو

با اشک دیده و دل دارم تقاضا

جز بخششت نخواهم الهی العفو

من نوکرِ حسینم، دل کربلایش

محتاجِ یک نگاهم الهی العفو

انشای زیبای شب های قدر (انشا از مراسم شب قدر)

اشعار شبهای قدر

شب های احیا در فراق تو گذر شد

عمرم تباه هست و ز هجر تو سپر شد

ای روضه خوان و یوسف زهرا کجایی

آقا بیا روزم شب و شب هم سحر شد

از اول ماه خدا یاد تو هستم

اما چرا این ناله هایم بی اثر شد

آقا اجازه شب شب قدر هست و روضه

از کوفه تا کرب و بلا خاکم به سر شد

مولای دین رفت و جسارت ها شروع شد

در سینه هاشان بغض مولا پر ثمر شد

اما امان از روضه ای که خون تو گریی

آقا اسارت رفت و زینب در خطر شد

بی تو چه سخت هست از سر و سرنیزه گفتن

مولا بیا چون یک سه ساله در به در شد

طشت طلا و خیزران ها بر حسینت

بزم شراب و دختری غرق نظر شد

وقتی جسارت بر سر ببریده کردند

مویش سپید و زینب تو خون جگر شد

این بار در شام و پلیدی های بسیار

گوید رقیه ای پدر وقت سفر شد

مولا حلالم کن ولی ای صاحب من

چشمان زهرا مادرت از گریه تر شد

محمد مهدی عبداللهی


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

مرد جوان پسر مورد علاقه مادرزنش را به قتل رساند!