خبرگزاری مهر – گروه استان ها: نقش رستم آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشی است و نقش برجسته های متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش برجسته ویران شده ای از دوران ایلامیان در این مکان قرار دارد.
در قدیم نام این مکان سه گنبدان یا دوگنبدان بوده که در بین مردم منطقه، به کوه حاجی آباد، کوه استخر یا کوه نِفِشت نیز معروف بوده و احتمالاً پس از آنکه ایرانیان بین رستم، پهلوان شاهنامه و سنگ نگاره های شاهان ساسانی ارتباط برقرار کردند، نام نقش رستم به این مکان داده شد.
چهار آرامگاه خشایار شاه، داریوش، اردشیر اول و داریوش دوم در این مکان قرار دارد که همهٔ آن ها از ویژگی های یکسانی برخوردارند و از بین آرامگاه های موجود، فقط آرامگاه داریوش اول کتیبه دارد.
کعبه زرتشت بنای سنگی این مجموعه در دوره هخامنشی ساخته شده و از نام آن در آن دوران اطلاعی در دست نیست ولی در دوره ساسانی به آن بُن خانک گفته می شده است.
از سالها قبل موضوعاتی پیرامون ثبت جهانی نقش رستم از سوی میراث فرهنگی مطرح و قرار شد پرونده ثبت جهانی این مجموعه به پرونده ثبت جهانی تخت جمشد الحاق شود.
اخیرا نیز رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خواستار شتاب بخشی به تکمیل پرونده ثبت مجموعه تاریخی نقش رستم شد. بر این اساس آخرین وضعیت ثبت جهانی این پروژه پیگیر شد.
در این میان مدیر مجموعه جهانی تخت جمشید در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: برای ثبت جهانی نقش رستم و تقش رجب باید ثبت این دو مجموعه به پرونده ثبت جهانی تخت جمشید الحاق شود.
نقش رستم و نقش رجب دو مجموعه مهم تاریخی در کشور به شمار می روند و با وجود اینکه هنوز ثبت جهانی نشده اند اما تمام اقداماتی که برای مجموعه تخت جمشید انجام می شود برای این دو مجموعه هم در نظر گرفته می شود حمید فدایی افزود: نقش رستم و نقش رجب دو مجموعه مهم تاریخی در کشور به شمار می روند و با وجود اینکه هنوز ثبت جهانی نشده اند اما تمام اقداماتی که برای مجموعه تخت جمشید انجام می شود برای این دو مجموعه هم در نظر گرفته می شود.
وی با اشاره به اینکه قوانین و ضوابط تخت جمشید در مورد این دو مجموعه نیز بکار گرفته می شود، تاکید کرد: ثبت جهانی این دو مجموعه در جذب گردشگر موثر است البته در حال حاضر نیز معمولا افرادی که از تخت جمشید بازدید می کنند از این دو مجموعه نیز بازدید می کنند.
مدیر مجموعه جهانی تخت جمشید با اشاره به اینکه به دنبال رسمیت بخشی به این دو مجموعه با ثبت جهانی آنها هستیم، ادامه داد: سال گذشته اقداماتی از جمله مستندسازی برای ثبت این دو مجموعه انجام شده و در حال حاضر نیز برداشت و مستندنگاری از آن دو با اسکنرهای لیزری نیز در دستور کار است.
فدایی با بیان اینکه کارگاه حفاظت برای یکی از آرامگاه های نقش رستم فعال شده، گفت: به دنبال آن هستیم با مستندنگاری از تمامی ظرفیتها برای الحاق ثبت جهانی این دو مجموعه با پرونده تخت جمشید استفاده کنیم.
وی با تاکید بر لزوم توجه به الزامات برای ثبت جهانی این دو مجموعه افزود: ثبت جهانی نقش رستم و نقش رجب دارای الزاماتی است و اگر بخواهیم این اقدام انجام شود باید به موضوعاتی که مد نظر یونسکو است توجه ویژه ای کرد.
در این میان رییس انجمن دوستداران میراث فرهنگی استان فارس با اشاره به اینکه یکی از ملزومات برای ثبت جهانی این دو مجموعه حفظ حریم آنهاست به خبرنگار مهر گفت: یکی از اساسی ترین موضوعات برای ثبت جهانی نقش رستم و نقش رجب حفظ حریم آنهاست که این امر باید به جد در دستور کار قرار گیرد.
مسعود منیعاتی افزود: متاسفانه در این مجموعه ها شاهد نقض حریم هستیم از این رو باید قبل از ثبت جهانی این مجموعه ها را ثبت محلی کرد تا اهالی محل در حفاظت از آنها کوشا باشند.
وی ادامه داد: برای ثبت جهانی این دو مجموعه و الحاق انها به پرونده تخت جمشید باید تلاش کرد و تمامی شرایط را در نظر گرفت.
به گفته وی برای ثبت این دو مجموعه مستندنگاری انجام شده است.