آرزو فلاحی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: سلامت دهان و دندان یکی از مسائل مهم بهداشتی در سراسر دنیا است، اما متاسفانه در کشور ایران این چالش بهداشتی به عنوان معضل اساسی مطرح است.
وی با بیان اینکه مادران باید از ابتدا به نوزاد خود یاد بدهند که بعد از هر وعده غذا خوردن، دهان خود را تمیز کند، افزود: مادران باید بعد از هر وعده شیر دادن با انگشت دهان نوزادشان را تمیز کنند این کار موجب میشود که مادران از ابتدا به دهان و دندان فرزندشان اهمیت بدهند.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، تصریح کرد: حدود شش ماهگی اولین دندان شیری در دهان نوزاد رویش مییابد، تعداد دندانهای شیری در دهان کودک 20 عدد است که از شش تا 12 سالگی به تدریج دندانهای شیری جای خود را به دندانهای دائمی میدهند.
فلاحی با بیان اینکه نباید دندانهای شیری را کشید بلکه باید ترمیم کرد، گفت: کشیدن دندان شیری موجب رویش کج دندان دائمی میشود، دندانهای شیری مانند ستونهای یک ساختمان هستند که اگر خوب جا داده شود مکان مناسب برای رویش دندان دائمی است.
وی بیان کرد: سلامت دهان و دندان ابتدا در بدو کودکی در کانون خانواده و بعدها در مدرسه شروع میشود، مدرسه ایدهآلترین جایگاه برای رفتارهای بهداشتی از جمله ایجاد سلامت دهان و دندان در کودکان است.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با تاکید بر اینکه یکی از مکانهایی که انتظار میرود به سلامت دانش آموزان اهمیت داده شود مدرسه است، افزود: مدرسه جایگاهی برای شکل گیری رفتارهای بهداشتی است و قطعا این رفتارها در آینده در ذهن نوجوان و دانش آموز نهادینه می شود.
فلاحی ذکر کرد: متاسفانه آمارها نشان میدهد که 99 درصد مردم دچار بیمارهای دهان و دندان هستند و شایعترین آنها التهاب لثه و پوسیدگی دندان است.
وی خاطر نشان کرد: همه ما بارها درباره مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و استفاده از دهانشویه و مواردی از این قبیل شنیدهایم، اما چطور بتوانیم این روشها را به کار ببریم تا دهان و دندان سالمی داشته باشیم بسیار حائز اهمیت است.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، اشاره کرد: عوامل متعدد و موثری وجود دارد در شکل گیری رفتار بهداشتی دانش آموزان که میتوان به خانواده، مدرسه و محیط اشاره کرد، اگر خانواده و مدرسه در شکلگیری رفتارهای بهداشتی دانش آموزان مشارکت کنند قطعا این رفتار سریع تر شکل میگیرد.
فلاحی عنوان کرد: گاهی مدرسه رفتارهای بهداشتی را به دانشآموزان آموزش میدهد اما کسی در کانون خانواده به این مسئله توجه نمیکند، انتظار داریم که خانواده به ویژه مادر که مسئول اصلی و شکل دهنده یک رفتار در خانواده است به این موضوع اهمیت بدهد.
وی بیان کرد: راهکارهایی را باید انجام داد تا دانش آموز توجه بیشتری به سلامت دهان و دندان خود داشته باشد از جمله؛ هر شش ماه یک بار دندانپزشک در مدرسه دندان دانشآموزان را معاینه کند، با این کار دانش آموزان و کادر علمی به اهمیت این رفتار پی میبرند.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه متاسفانه ما در جامعهای زندگی میکنیم که همیشه درمان در اولویت است، افزود: از جمله عواملی بسیار مهم در سلامت دهان و دندان اهمیت دادن و آموزش سلامت در دوران کودکی و در سنین پایین به دانش آموزان است، تا دانشآموز ارزش دهان و دندان خود بیشتر را بداند.
فلاحی با ذکر اینکه دهان دروازه تمام بیماریهاست، افزود: اگر ما دهانی ناسالم داشته باشیم دچار بیماریهایی از جمله؛ بیماری قلبی عروقی، کم خونی، سکته قلبی، دیابت و بسیاری از موارد دیگر که ناشی از بیماری دهان و دندان است میشویم.
وی با بیان اینکه انگیزه دادن به دانش آموزان برای سلامت دهان و دندان بسیار مهم است، تصریح کرد: بسیاری از دانش آموزان از اعتماد به نفس لازم برای انجام رفتار بهداشتی برخوردار نیستند و این در حالی است که مهمترین فاکتور خود کارآمدی یا به عبارتی اعتماد به نفس جهت انجام رفتار سلامت است.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، عنوان کرد: افراد باید مسواک خود را سه ماه یک بار تعویض و شش ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه کنند.
فلاحی بیان کرد: داشتن ذهن و روح آرام، ارتباط اجتماعی گسترده و حفظ سلامت بدن قطعا سلامت دهان و دندان خوبی به همراه دارد، عدم تمیز کردن دندان باعث بوی بد دهان است که این مسئله در روابط اجتماعی افراد تاثیر بسزایی دارد.
وی ذکر کرد: برای پیشگیری از بیماری دهان و دندان باید بعد از هر وعده غذایی به ویژه شب قبل از خواب و صبح بعد از خوردن صبحانه ابتدا نخ دندان و بعد از آن مسواک استفاده شود، خوردن سیب باعث کاهش جرم دندان و آب نمک رقیق به طوری که در سطح دهان بچرخد، میتواند محیط اسیدی دهان را کاهش دهد و کمک به سلامت دهان و دندان کند.
عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، تصریح کرد: دندانپزشکان متاسفانه آموزش لازم را جهت داشتن دندان سالم به بیمار نمیدهند و فقط دید درمانی دارند.
وی خاطرنشان کرد: در استان کردستان حدود 70 درصد از دانش آموزان در مدارس رفتارهای بهداشتی از جمله مسواک را انجام نمیدهند، فقط 30 درصد از مسواک و نخ دندان استفاده میکنند.
انتهای پیام