بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان با گروهدرمانی
نشریه متعلق به جهاد دانشگاهی، یافتههای علمی فنی یک پژوهش جالب را منتشر کرده است که در آن به نقش و اهمیت روشهای…
توسط محققین کشورمان توصیه شد
بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان با گروهدرمانیسرطان پستان سومین سرطان شایع در جهان و شایعترین سرطان در زنان است. این بیماری حدود یکسوم کل سرطانهای زنان را شامل میشود و علت اساسی مرگ در زنان سنین 35 تا 45 است. سرطان پستان ممکن است در اثر عوامل متعددی چون سن، جنس، نژاد، بیماری خوشخیم قبلی در سینه، سابقه سرطان قبلی در فرد، سن قاعدگی زودرس، یائسگی دیررس و بارداری در سنین بالا به وجود آید.
به عقیده محققین، ابتلا به سرطان پستان چالشهای زیادی را در زنان برمیانگیزد. تشخیص، درمان، پیامدها و اثرات جانبی درمان و عود بیماری، همه و همه موجب واکنشهای روانی استرس، اضطراب و افسردگی میشوند و این واکنشها میتوانند از طریق ایجاد اختلال در عملکرد، ایجاد مشکلات در خصوص کنترل نشانه، ضعف در اتخاذ تصمیمگیریهای درمانی، پیروی ضعیف از رژیمهای درمانی و تعامل اجتماعی ضعیف، بر کیفیت زندگی این بیماران اثر مخرب و منفی بگذارند.
با توجه به این موضوعات، محققینی از دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای دزفول و کرج پژوهشی را انجام دادهاند که هدف از آن، بررسی اثربخشی گروهدرمانی شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلابه سرطان پستان بوده است.
برای انجام این پژوهش، از بین زنان مبتلابه سرطان پستان مراجعهکننده به بخش سرطان بیمارستان امام خمینیشهر تهران تعداد 32 نفر انتخاب شدند. این افراد بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 16 نفر) قرار داده شدند.
گروه آزمایش طی 8 جلسه 2 ساعته تحت گروهدرمانی شناختی-رفتاری قرار گرفت، اما گروه گواه، مداخلهای دریافت نکرد. سپس وضعیت هر دو گروه، از طریق پرسشنامههای «خودکارآمدی» و «کیفیت زندگی» ارزیابی شد و دادههای بهدستآمده با استفاده از روشهای آماری و به کمک کامپیوتر، تجزیهوتحلیل شد.
بر اساس نتایج بهدستآمده، محتوای جلسات گروهدرمانی شناختی-رفتاری از طریق فراهم نمودن آموزشهایی از سوی رهبر گروه و همتایان در خصوص ماهیت استرس و نحوه مدیریت استرس، نحوه واکنشهای بدنی به استرس، پذیرش استرسزاهای طاقتفرسا و نحوه مقابله با استرس، به کاهش استرس و درنتیجه افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان پستان کمک میکند.
درواقع، نحوه اثربخشی گروهدرمانی شناختی-رفتاری بر کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان پستان از طریق کاهش استرس و اضطراب و بهبود راهبردهای مقابله با استرس در این زنان است.
در این رابطه، فردین مرادیمنش، پژوهشگر گروه روانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول و همکارش میگویند: «یکی از جنبههای مؤثر این نوع مداخله، آگاهی بخشی به بیماران مبتلابه سرطان پستان درزمینه شناسایی افکار خودآیند و تحریفهای شناختی و آموزش نحوه جایگزین کردن افکار مثبت بهجای افکار ناکارآمد است که این مورد نیز به مدیریت اضطراب، استرس و افسردگی در این بیماران کمک کرده و درنتیجه کیفیت زندگی آنان را بهبود میبخشد».
آنها میافزایند: «همچنین شناسایی عوامل برانگیزاننده خشم در واکنش به بیماری و آموزش راهبردهای مدیریت خشم یکی دیگر از اهداف این شکل از مداخله است که به ارتقا کیفیت زندگی این بیماران کمک میکند».
بر این اساس، طبق گفته محققان فوقالذکر، در گروهدرمانی شناختی-رفتاری به بیماران آموزشهایی داده میشود تا بتوانند منابع سودمند و زیانآور حمایت اجتماعی و نحوه گسترش شبکه حمایت اجتماعی را بیاموزند که این نیز به افزایش کیفیت زندگی آنها کمک میکند.
نتایج این پژوهش که بهخوبی نشان داده گروهدرمانی به شیوه شناختی-رفتاری میتواند بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلابه سرطان پستان مؤثر باشد، در فصلنامه «بیماریهای پستان ایران» متعلق به مرکز تحقیقات سرطان پستان پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی به چاپ رسیده است.
گزارش: دکتر محمدرضا دلفیه
منبع: مرادیمنش، ف. و باباخانی، خ. 1396. اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان: یک کارآزمایی بالینی. بیماریهای پستان ایران، 10(4): 8-17.