هیجان خریداران دلار فروکش کرد
بازار ارز که مدتهاست قاعده و قانونی نداشته و دستخوش فضای روانی و انتظارات پیشرو شده است، امروز به دنبال اظهار نظر رییسجمهور آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره با ایران، برای ساعاتی ریزشی شد.
به گزارش بنکر (Banker)،بازار ارز ایران که با سیاست جدید ارزی دولت به یک بازار غیررسمی تبدیل شده و دولت معامله آن را قاچاق میداند، در چند ماهی که از این سیاست میگذرد همچنان به فعالیت خود هرچند به طور غیرشفاف و زیرزمینی ادامه داده است. در این بازار که این روزها تقاضای کاذب در آن شدت گرفته و مردم بیشترین خرید را به منظور سودآوری انجام میدهند، قیمتها رکوردهای تاریخی را ثبت کرده و حتی از ۱۱ هزار تومان عبور و تا ۱۲ هزار تومان هم رسیده است.
شب گذشته بعد از اینکه رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی اعلام کرد که حاضر به مذاکره با ایران است، این خبر همان طور که پیشبینی میشد بر بازار ارز اثر خود را گذاشت و افراد زیادی متقاضی فروش دلار شدهاند؛ چرا که این تصور وجود دارد که هرگونه توافقی بین ایران و آمریکا و تحت تاثیر قرار گرفتن تحریمها میتواند موجب گشایشهای ارزی شود. در این حالت با کاهش تقاضا، قیمتها نیز نزولی خواهد شد؛ بنابراین برخی ترجیح دادند امروز (سهشنبه) اسکناسهایی که در خانه نگه داشته بودند را برای فروش به بازار ببرند.
امروز جریان ارز بهگونهای بود که در ابتدای روز قیمتها تا حدی نزولی شد و از حدود ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۱۱ هزار و ۲۰۰ و حتی کمتر کاهش پیدا کرد و برای ساعاتی به زیر ۱۱ هزار تومان و حتی تا ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید و برای ساعاتی قیمت سکه که در روز گذشته به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش یافته بود را پایین آورد؛ به طوری که سکه تا ۴ میلیون تومان نیز قیمت خورد.
البته روند کاهشی دلار و سکه پایدار نبود و قیمت آن در مقاطعی از امروز تا حدی دوباره صعودی شد. اما در آخرین معاملات و تا زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۸) قیمت بار دیگر کاهشی شد و دلار تا ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان و سکه تا زیر چهار میلیون تومان کاهش داشته است. البته فعالان بازار میگویند در حال حاضر معامله چندانی انجام نشده و قیمت ها در حال گردش است.
به نوشته ایسنا، تحلیلگران بازار ارز معتقدند بازار امروز تحت تاثیر اخبار و فضای روانی قرار داشته و هیچ منطقی را دنبال نمیکند؛ از این رو قابل پیشبینی نیست که در روزهای آینده چه اتفاقی برای بازار خواهد افتاد. این در حالی است که بانک مرکزی وعده داده که به زودی بسته ارزی را ارائه کند که بتواند شرایط موجود را تغییر دهد. یکی از سیاستهایی که به نظر میرسد در دستور کار قرار گیرد، ورود ارز حاصل از صادرات پتروشیمیها به بازار ثانویه یعنی جایی است که در آن نرخ عرضه و تقاضا بر مبنای بازار تعیین میشود. این نرخ که این روزها برای گروه سوم کالاهای وارداتی یعنی کالاهای غیر ضروری از محل ارز حاصل از ۲۰ درصد صادرات غیر نفتی تامین میشود، تا حدود ۸۸۰۰ تومان نیز مورد معامله قرار گرفته است.