به گزارش ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت اظهار کرد: کشورهای شمالی دریای خزر بر سر بخشی از مسایل توانسته اند با هم توافق کنند.
روحانی خاطرنشان کرد: روسیه که روزی بخش اعظم دریای خزر را متعلق به خود می دانست، امروز به سهم ۱۷ درصدی از این دریا اکتفا کرده است. کشورهای روسیه، قزاقستان و آذربایجان بر سر تقسیم قسمت شمالی دریای خزر و زیربستر آن با هم توافق کردند و سهم روسیه ۱۷ درصد از مجموع دریا شد.
رییس جمهوری تصریح کرد: در قسمت جنوب دریا، بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان هنوز مسایلی وجود دارد. با آذربایجان توافقات خوبی داشتیم که در حال اجرا شدن هستند، اما هنوز بخشی از این مسایل حل نشده است.
روحانی ادامه داد: در اجلاس اخیر خزر، یکی دو مسأله بسیار مهمی که مایه نگرانی ایران و خیلی از کشورهای دیگر بود نیز حل و فصل شد که مهم ترین آنها مسأله امنیت در دریای خزر بود.
وی با بیان این که در این مذاکرات و توافق حاصل از آن در بخش امنیت ملی دستاورد بسیار بزرگی داشتیم، خاطرنشان کرد: توطئه آمریکاییها و حتی ناتو این بود که در ساحل آب های خزر حضور یابند و سربازانشان آنجا پیاده شوند و سربازان آنها و ناوچه، هلیکوپتر و پایگاههایشان به ساحل این دریا برسد.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: در این توافق ایجاد پایگاه نظامی و حضور شناورهای خارجی در دریای خزر ممنوع و توافق شد که هر کشتی که بخواهد در این دریا سیر کند، حتماً باید تحت پرچم یکی از پنج کشور ساحلی باشد.
روحانی با یادآوری این که توافق کردیم سرزمین هیچ کشوری نمیتواند علیه کشور ساحلی دیگر مورد بهرهبرداری قرار گیرد، گفت: همچنین توافق کردیم که ایران باید امتیازات خاصی برای خط مبدأ ساحلی خود بگیرد و تا ۱۵ مایل از خط مبدأ، دریای سرزمینی ایران و تا ۱۰ مایل بعد، منطقه ماهیگیری اختصاصی است.
وی افزود: بر اساس این توافق همچنین کشتیهای ایران میتوانند، در سراسر این دریا رفت و آمد کنند و میتوانیم از ظرفیتهای بندری، گردشگری و اقتصادی این دریا استفاده و بهرهبرداری کنیم.
رییس جمهوری با یادآوری این که پس از بیست و چند سال مذاکره، شاید ۳۰ درصد مسأله را تا امروز حل و فصل کردیم و حل و فصل بقیه مسایل، باقی مانده است، تصریح کرد: باید مذاکرات را ادامه دهیم، چرا که راهی جز این وجود ندارد؛ باید با گفت و گو و مذاکره مسایل را حل و فصل کنیم.
روحانی با بیان این که با عراق هم باید مذاکره کنیم تا مسایل باقیمانده حل و فصل شوند، اظهار کرد: مسایل بین دو کشور هنوز تمام شده نیست. مسأله اسرا و آزادگان البته برای ما بسیار اهمیت داشتند.
وی یادآور شد: بازگشت آزادگان کشورمان در مرداد سال ۶۹ و مسایل و حوادث قبل آن نکته بسیار مهمی را به ما میآموزد؛ این که در یک تقابل، مبارزه و تلاش برای دفاع از کشور در برابر تجاوز، حتماً یک قدرت نمیتواند مسأله را پایان ببخشد.