آیا آمریکا میتواند تحریمها علیه ایران را حفظ کند؟
رهبران ایران گفته اند که آینده توافق هسته ای پس از خروج آمریکا به توانایی اروپا، چین و روسیه برای کاهش چشمگیر تاثیرات ناشی از تحریم های آمریکا بستگی خواهد داشت. در حالی که عزم و اراده اروپا برای انجام این کار زیر سئوال است، به نظر می رسد روسیه، چین، امارات متحده عربی و عمان قصد دارند چنین کاری را انجام دهند.
اقتصادتایمز: رهبران ایران گفته اند که آینده توافق هسته ای پس از خروج آمریکا به توانایی اروپا، چین و روسیه برای کاهش چشمگیر تاثیرات ناشی از تحریم های آمریکا بستگی خواهد داشت. در حالی که عزم و اراده اروپا برای انجام این کار زیر سئوال است، به نظر می رسد روسیه، چین، امارات متحده عربی و عمان قصد دارند چنین کاری را انجام دهند.
آمارهای اخیر تجاری ایران نشان می دهد که امارات متحده عربی یکی از حامیان اصلی تلاش های آمریکا برای فشار اقتصادی بر ایران، می تواند به عنوان یک کمک کننده به تهران برای کاهش آثار تحریم های واشنگتن در کنار چین عمل کند. روسیه و عمان نیز می توانند به ایران برای دور زدن تحریم ها کمک کنند.
اروپا علی رغم حمایت گفتاری از اجرای توافق هسته ای ۲۰۱۵ میلادی با ایران، تاکنون اقدام عملی را در این خصوص انجام نداده است. قوانین جدید مالی در آلمان نیز که طی ماه جاری اجرا شده شک و تردیدها نسبت به توانایی اروپا برای حفظ توافق هسته ای ایران را افزایش داده است. این قوانین جدید در آلمان، انتقال ۳۰۰ میلیون یورو پس انداز بانک ایرانی در هامبورگ را به تاخیر می اندازد یا جلوی این انتقال را به طور کلی می گیرد.
آمارهای تجاری ایران از ۲۱ مارس تا ۲۲ جولای نشان می دهد که چین و امارات متحده عربی به طور مشترک ۳۹.۸ درصد واردات و ۳۷.۸ درصد صادرات ایران را تشکیل می دهند. در مقایسه، ۹ عضو اتحادیه اروپا شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا تنها ۱۵.۵ درصد واردات و ۷.۹۳ درصد صادرات ایران را تشکیل می دهند.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران اخیرا گفته است که نقش چین کلیدی است. وی افزود: نقش چین در اجرای برجام و در دستیابی به توافق هسته ای، و اکنون حفظ آن مهم و حیاتی است.
چین یکی از امضاکنندگان توافق هسته ای ایران به همراه اروپا، روسیه و آمریکا به شمار می رود که البته آمریکا در ماه می از این توافق خارج شده است. چین با درخواست آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران مخالفت کرده ولی وعده داده است تا واردات نفت از ایران را افزایش ندهد. چین یک بازار مهم برای صادرات انرژی ایران است، مخالفت چین با قطع خرید نفت از ایران، هدف دولت ترامپ برای کاهش صادرات نفت ایران و رساندن آن به صفر را با تهدید روبر کرده است. این اقدام چین بدان معناست که ضرب الاجل ۴ نوامبر (۱۳ آبان) غیر واقعی خواهد بود.
به نظر می رسد چین خواستار تقویت روابط و همکاری های خود با ایران از طریق سایر روش ها است، از جمله حمایت نظامی از دولت بشار اسد، در حالی که دولت اسد قصد دارد کنترل ادلب در شمال این کشور را از شبه نظامیان شورشی باز پس بگیرد.
از طرف دیگر، نقش احتمالی امارات متحده عربی در کمک به ایران برای دور زدن تحریم های آمریکا چندان تعجب آور نیست، آن هم با توجه به اینکه دوبی برای مدت زمان طولانی به عنوان یک نقطه مهم برای حمل و نقل کالا به ایران عمل کرده است، حجم مبادلات تجاری ایران و دوبی در سال مالی منتهی به مارس به بیش از ۱۶.۸ میلیارد دلار رسیده است.
با این حال، ایران قصد دارد با توجه به اقدامات امارات علیه شبکه های مالی خود، مراکز مهم صادراتی خود را به قطر و عمان منتقل کرده و روابط اقتصادی اش با روسیه را مستحکم کند. امارات متحده عربی برای سال ها شریک تجاری شماره یک برای ایران بوده است. نکته این است که نقش روسیه و عمان رو به افزایش است، هر چند این تردید وجود دارد که عمان بتواند جایگزین امارات در کوتاه مدت شود.
روسیه در جریان دیدار پوتین و علی اکبر ولایتی ابراز تمایل کرده است تا ۵۰ میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز ایران سرمایه گذاری کند. این دیدار چند روز قبل از نشست پوتین و ترامپ در هلسینکی برگزار شده است.
ولایتی در این باره گفت: یک شرکت روسی قرارداد ۴ میلیارد دلاری با ایران امضا کرده است و این قرارداد به زودی اجرا خواهد شد. دو شرکت دیگر روسی یعنی روس نفت و گازپروم نیز مذاکراتی را با وزارت نفت ایران آغاز کرده اند تا قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری امضا کنند. ایران و روسیه قراردادهای اولیه ای را برای سرمایه گذاری ۳۰ میلیارد دلاری در صنعت نفت ایران چند ماه قبل از تصمیم ترامپ برای اعمال مجدد تحریم ها به امضا رسانده اند.
توانایی و عزم اروپا برای ایفای نقش خود در نجات برجام، با قوانین جدید مالی آلمان زیر سئوال رفته و نجات برجام می تواند به این بستگی داشته باشد که آیا سوئیفت در برابر تهدیدات آمریکا برای حذف بانک های ایرانی از سیستم انتقال مالی بین المللی تا نوامبر، تسلیم خواهد شد یا نه. مقام های اروپایی بر این باورند که موافقت سوئیفت با تحریم های آمریکا، می تواند هرگونه امید برای زنده نگه داشتن برجام را از بین ببرد.
با این حال، قوانین جدید بانک مرکزی آلمان که می تواند مانع بزرگی برای انتقال پول به سیستم بانکی ایران باشد، یک حرکت در راستای تقویت تحریم های آمریکا است. این قانون که از ۲۵ آگوست (۳ شهریور) اجرا می شود، به بانک های آلمانی اجازه می دهد تا با درخواست ایران برای انتقال ۳۰۰ میلیون یورو از بانک ایرانی اروپایی در هامبورگ جلوگیری کند.
مقام های ایرانی به دولت آلمان گفته اند که منابع ارزی خارجی را لازم دارند تا مسافران ایرانی بتوانند به خارج از کشور سفر کنند ولی این درخواست با مخالفت آلمان روبرو شده است. مقام های آمریکایی و اسرائیلی به دولت آلمان فشار وارد کرده اند تا مانع از خروج این پول توسط ایران شود، آمریکا و اسرائیل مدعی هستند که ایران قصد دارد از این منابع مالی برای تامین هزینه های جنگ در سوریه، یمن و عراق یا افغانستان استفاده کند. ریچارد گرنل سفیر آمریکا در آلمان در این باره گفت: ما به شدت نگران گزارش هایی هستیم که ایران سعی می کند صدها میلیون یورو از یک بانک آلمانی منتقل کند.
تصمیم آلمان برای بلوکه کردن ۳۰۰ میلیون یورو می تواند به دیدگاه های ایران درباره عزم اروپا برای نجات برجام لطمه وارد کند. چین و روسیه به روشنی موضع خود را اعلام کرده اند. شاید امارات برای پیدا کردن تدابیری با هدف دور زدن تحریم ها با مشکلات بیشتری روبرو شود.
روزنامه خلیج تایمز چند روز قبل از خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در مطلبی نوشت: چه تحریم ها مجددا اعمال شود چه نشود، امارات متحده عربی سود خواهد برد. امارات از تحریم ها سود خواهد برد چرا که قبلا نیز در چنین شرایط مشابهی به عنوان یک واسطه ارزشمند عمل کرده است. کالاهایی که به خاطر تحریم ها قابلیت فروش مستقیم به ایران را ندارند، از طریق امارات به ایران فروخته می شود.
منبع: مرکز بگین سادات برای مطالعات استراتژیک