فهرست سرفصل ها
درمان دارویی و گیاهی افسردگی پس از زایمان | برای درمان افسردگی پس از زایمان چه باید کرد؟
افسردگی پس از زایمان
حدود 1 تا 7 زن پس از زایمان ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان بشوند. این زنان، اغلب دچار احساس ناراحتی، اضطراب یا نگرانی هستند که می تواند برای ارتباط با کودک کمی مشکل ساز باشد. در صورتی که افسردگی پس از زایمان طولانی مدت شده و تشدید پیدا کند، می تواند بر توانایی مادر در انجام کارهای روزمره مانند: توجه و مراقبت از کودک تاثیرگذار باشد.
با توجه به نظر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری افسردگی پس از زایمان (CDC)، بیست درصد از مادران جدید یک یا چند علایم افسردگی پس از زایمان را تجربه می کنند.
علت افسردگی پس از زایمان چیست؟
هیچ کس نمی داند چرا برخی از زنان دچار افسردگی پس از زایمان می شوند. کاهش شدید هورمون های استروژن و پروژسترون پس از زایمان ممکن است باعث بیماری شود و کمبود خواب نیز می تواند موثر باشد. همچنین برخی از زنان خود را به شدت درگیر مسئولیت های جدید در زندگی می کنند و این امر می تواند در این زمینه دخیل باشد.
علائم روان پریشی و افسردگی پس از زایمان چیست؟
“روان پریشی پس از زایمان” بیماری نادر و جدی روانی است. علائم روان پریشی و افسردگی عبارتند از:
احساس افسردگی و غم و اندوه به مدت چند هفته یا بیشتر منزوی شدن و میل به دوری از خانواده و دوستان عدم علاقه به فعالیت های زنانه از جمله رابطه جنسی و نزدیکی تغییرات زیاد در مصرف مواد غذایی و عادات خواب احساس خستگی بیشتر در طی روز سردرگمی و تغییر سریع خلق و خو بی حوصلگی، احساس عصبانیت یا تحریک پذیری رفتار نامنظم و داشتن افکار خیالی علائم توهم زا (مشاهده یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارد) و پارانویا در موارد شدیدتر افسردگی پس از زایماننکته: یک زن مبتلا به روان پریشی پس از زایمان امکان دارد به خود و یا نوزادش آسیب برساند، بنابراین اگر مادر یکی از این علائم را داشت، مهم است که با دکتر متخصصی مشورت داشته باشید.
مدت زمان افسردگی بعد از زایمان
بررسی ها نشان داده است که ۳۸٪ زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان علائم مزمن و طولانی مدت را تجربه می کنند. ۵۰ درصد از زنانی که مراقبت های پزشکی مناسبی دریافت کردند هم پس از یک سال رو به بهبودی رفتند. این بررسی همچنین نشان داده است که زنانی که هیچ گونه درمان بالینی دریافت نکردند، تا سه سال پس از زایمان همچنان افسرده بودند.
به طور کلی می توان گفت که افسردگی پس از زایمان معمولا در ۴ تا ۶ هفته اول پس از زایمان اتفاق می افتد و بعید نیست که خود به خود بهتر شده و بهبود پیدا کند. علائم افسردگی بعد از زایمان ممکن است در چند هفته اول پس از زایمان شروع شود و گاهی اوقات این علائم حتی تا چند ماه پس از تولد نوزاد شروع نمی شود.
راههای پیشگیری از بروز افسردگی پس از زایمان چیست؟
اقدام سریع برای جلوگیری از افزایش افسردگی پس از زایمان برای مادر و کودک سالم مهم است. بدون درمان، افسردگی می تواند برای بسیاری از ماهها طول بکشد و ممکن است عواقب طولانی مدت برای شما و نوزاد شما داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که افسردگی پس از زایمان می تواند به پیوند بین مادر و کودک لطمه وارد کند، که می تواند منجر به مشکلات رفتاری و تاخیر زمانی در رشد کودک شود.
مادرانی که در دوران بارداری ورزش هایی مانند: یوگا انجام می دهند کمتر دچار افسردگی نیز می شوند. استراتژی های زیر می تواند در کاهش استرس تاثیر گذار بوده و توصیه می شود به عنوان راه های درمانی در نظر گرفته شود:
خواب کافی، فعالیت، ورزش، یوگا و زمان کافی برای تمرین آنها، قرار گرفتن در محیطی با حمایت خانواده و دوستان، مصرف مواد غذایی مناسب، قرارگیری در کنار فرزند و مراقبت از او و همچنین کمک گرفتن از گروه های پشتیبانی کننده از طرف بیمارستان ها، متخصصان بهداشت زنان و قرارگیری در محیطی برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود با حمایت دیگر زنان که می تواند بسیار موثر باشد.
درمان افسردگی پس از زایمان
بسیاری از زنان وقتی به افسردگی پس از زایمان مبتلا می شوند، از طریق گفتگو درمانی مشکلاتشان برطرف می شود. یک درمانگر وجود دارد که به صحبت های شما گوش می دهد و استراتژی و راهکار هایی برای مقابله با افکار و احساسات منفی به شما نشان می دهد.
یکی دیگر از راهای درمانی با استفاده از داروهای ضد افسردگی می باشد. دوره کوتاهی از CBT نیز به عنوان دارو در کاهش “علائم افسردگی پس از زایمان” موثر است.
درمان دارویی افسردگی پس از زایمان
پزشک شما ممکن است یکی از داروهای ضد افسردگی را برای کمک به “درمان افسردگی پس از زایمان” به شما توصیه کند. این داروها می تواند بسیار موثر باشند، اما باید توجه داشته باشید که این داروها یک شبه جواب نمی دهند و ممکن است عوارض جانبی ناخواسته ای نیز داشته باشند و یا با داروهای دیگری که ممکن است مصرف کنید، به شدت تداخل داشته باشند.
نکته: اگر کودک با شیر مادر تغذیه می شود، مهم است بدانید که از داروهای ضد افسردگی به شیر مادر انتقال می یابد یا خیر.
درمان گیاهی افسردگی پس از زایمان
امروزه روش های درمان و داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی غالباً اثر درمانی نداشته و تنها علائم بیماری را کاهش می دهند. در طب سنتی با استفاده از تکنولوژی های نوین، درمان بدون عارضه بیماری ها با استفاده از گیاهان دارویی موثر، که دارای مکانیسم اثر ساده ای می باشند بسیاری از مشکلات روحی خصوصاً افسردگی به سرعت درمان می شوند.
1- یکی از این فرآورده های گیاهی، سایکودایجست است که از ۹ گیاه دارویی تشکیل شده است و سبب رفع استرس و نگرانی و ایجاد شادابی و نشاط می شود.
2- گیاه پنج انگشت Vitex کمک می کند تا تولید پروژسترون تحریک شده و چرخه هورمونی تراز شده و استرس کاهش پیدا کند. متخصصان طب سنتی چینی درمان گیاهی را برای افسردگی پس از زایمان بسیار موثر می دانند.
توجه داشته باشید که برای درمان گیاهی، در صورتی که در حال مصرف داروهای ضد افسردگی یا سایر داروهای تجویزی هم هستید، به منظور جلوگیری از تداخل مصرف داروهای گیاهی با این داروها، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مکمل هایی برای درمان افسردگی
1– مصرف اسیدهای چرب امگا ۳، در انواع مواد غذایی مانند: ماهی باعث کاهش التهاب شده و در پیشگیری و درمان افسردگی موثرند. برای مصرف مکمل حتما به دوز مصرفی آن توجه کنید.
2– مصرف ویتامین D یا درمان با نورخورشید
3– مصرف کلسیم و منیزیم
4– مصرف اسید فولیک از طریق مواد غذایی یا ویتامین
5– جوشانده گیاهانی مانند: مریم گلی و مرکبات باعث افزایش روحیه می شود، بنابراین استفاده از این اسانس ها در روغن ها با ماساژ و حمام بسیار تاثیرگذار است.
نکته: شما همچنین می توانید چند قطره از این اسانس های گیاهی و روغن ها را روی دستمال کاغذی چکانده و درون بالش خود قرار دهید.