تحریم‌های آمریکا علیه ایران و موضع منحصر بفرد هند


تحریم‌های آمریکا علیه ایران و موضع منحصر بفرد هند

پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته ای توسط ترامپ، وزارت امور خارجه هند بیانیه ای صادر کرد و در آن تاکید نمود که روابط دهلی نو با تهران تحت نفوذ و تاثیر کشور ثالث قرار ندارد.

خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در ماه می ۲۰۱۸ میلادی، و اعمال مجدد تحریم ها علیه شرکت های نفتی ایرانی در ششم آگوست یعنی ۱۵ مرداد ماه بار دیگر مساله هسته ای ایران را در عرصه جهانی مطرح کرده است. گرچه سایر امضاکنندگان برجام یعنی انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان پایبندی خود را به تعهدات مربوط به برجام اعلام کرده اند، ولی تحت فشار شدیدی از سوی آمریکا قرار دارند تا روابط و همکاری های اقتصادی با ایران را متوقف کنند. تهدید برای اعمال تحریم های ثانویه علیه شرکت هایی که به همکاری تجاری با ایران ادامه می دهند، موجب تنش نه تنها برای امضا کنندگان توافق هسته ای شده بلکه تنش هایی را با کشورهایی که روابط گسترده تجاری با ایران دارند، از جمله هند به وجود آورده است.

هند روابط دوجانبه مستحکمی با ایران در زمینه های سیاسی، اقتصادی و راهبردی دارد. روابط انرژی ایران و هند قابل توجه است به خصوص آنکه ایران ۷ درصد کل واردات نفت خام هند را در سال مالی ۲۰۱۷ – ۲۰۱۸ تامین کرده است. از کل واردات هند از ایران، ۸۳ درصد مربوط به واردات نفت است که رقمی بالغ بر ۹.۲۳ میلیارد دلار را شامل شده است. ایران پنجمین تامین کننده بزرگ انرژی هند به شمار می رود. عربستان سعودی، عراق استرالیا و نیجریه پیش از ایران قرار دارند. علاوه بر این، ایران و هند روابط سیاسی خود را گسترش داده اند، نارندرا مودی نخست وزیر هند در ماه می ۲۰۱۶ به ایران سفر کرد و حسن روحانی رئیس جمهور ایران نیز در ماه فوریه امسال به دهلی نو سفر داشته است. هند به ایران به عنوان یک شریک دریانوردی نیز نگاه می کند تا بتواند مسیر جایگزین تجارت با افغانستان و آسیای مرکزی باشد. بنابر این دهلی نو سرمایه گذاری هنگفتی را در توسعه بندر شهید بهشتی در چابهار انجام داده است.

بندر چابهار از نظر راهبردی در دهانه خلیج فارس واقع شده است و هند قرارداد همکاری برای مشارکت در توسعه این بندر را در ماه می ۲۰۱۵ میلادی امضا کرده است. در جریان سفر نارندرا مودی به تهران، یک توافقنامه سه جانبه بین ایران هند و افغانستان برای استفاده از بندر چابهار به عنوان یک مسیر ترانزیت برای انتقال کالاهای هند به افغانستان امضا شد.

پان راداکریشنان وزیر امور دریانوردی هند در مراسم افتتاح فاز نخست بندر چابهار در دسامبر ۲۰۱۷ میلادی شرکت کرد. هند همچنین تمایل خود را برای مشارکت در فعالیت های بندر چابهار اعلام کرده است، آن هم در شرایطی که ایران از شرکت های بین المللی دعوت کرده است تا پایانه های این بندر را راه اندازی و پیمانکاری آن را بر عهده بگیرند.

پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته ای توسط ترامپ، وزارت امور خارجه هند بیانیه ای صادر کرد و در آن تاکید نمود که روابط دهلی نو با تهران تحت نفوذ و تاثیر کشور ثالث قرار ندارد. با این حال، نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در جریان سفرش به هند، از دهلی نو خواست تا واردات نفت از ایران را متوقف کند. دولت ترامپ اعلام کرده است که همه کشورها باید واردات نفت از ایران را تا ۸ نوامبر ۲۰۱۸ میلادی (۱۷ آبان ما) به صفر برسانند و در غیر این صورت با مجازات ها و تحریم های ثانویه آمریکا روبرو خواهند شد.

وزیر نفت و گاز هند اعلام کرده است که هیچ دستوری به شرکت های دولتی یا خصوصی هند داده نشده است تا واردات نفت از ایران را کاهش دهند. دهلی نو همواره اعلام کرده است که تحولات مربوط به خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران را زیر نظر دارد و هر گونه تصمیم درباره کاهش واردات نفت از ایران نیازهای امنیتی و انرژی هند را در نظر خواهد گرفت.

شرایط مربوط به خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران و اعمال مجدد تحریم ها علیه تهران، یک مساله مهم برای دیپلماسی هند به شمار می رود. در حالی که شکی نیست که هند برای روابط خود با ایران اهمیت زیادی قائل است، ولی دهلی نو بر اساس جایگاه ژئوپلیتیک خود در نظم جهانی در حال تغییر تصمیم گیری خواهد کرد.

منبع: موسسه مطالعات و تحلیل های دفاعی (idsa) هند



ماجرای خودکشی 3 دختر در خرمدشت کرج چیست؟