مکمل یاری برای رفع کمبود ویتامین دی در زنجان انجام می شود


مکمل یاری برای رفع کمبود ویتامین دی در زنجان انجام می شود

زنجان - ایرنا - کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: ویتامین دی D منبع خوب غذایی ندارد و مهمترین آن تابش مستقیم نور آفتاب به پوست است که هم اکنون برای تامین این ویتامین، مکمل یاری در تمام گروههای سنی انجام می شود.

عصمت عباسی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق آخرین بررسی انجام گرفته با عنوان بررسی ملی وضعیت ریز مغذی ها توسط دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، کمبود ویتامین D در کشور و استان در همه گروههای سنی از شیوع بالایی برخوردار است.
وی اظهار داشت: بطور کلی کمبود ویتامین (دی)D در سراسر جهان شیوع بالایی دارد و از عوارض کاهش سطح آن می توان به خطر بروز بیماری هایی مانند سرطان، دیابت نوع یک، استئوپروز (پوکی استخوان) و اختلالات خود ایمنی اشاره کرد.
این کارشناس ادامه داد: D یک ویتامین محلول در چربی می باشد که متابولیت فعال آن 25 هیدروکسی ویتامین D نام دارد که چرخش مقادیر کافی این متابولیت در گردش خون برای حفظ سلامت استخوان ها و بهبود عملکرد سیستم ایمن، رشد تمایز سلولی، تحریک تولید انسولین، تنظیم سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب ، رشد و تکامل عضلانی نقش دارد.
وی، عدم دریافت ویتامین D را رژیم غذایی با فیتات بالا ، رژیم غذایی گیاهخواری، مصرف کم شیر و لبنیات و استفاده از نور مستقیم آفتاب ( آلودگی هوا، هوای ابری، لایه اوزون، کرم ضدآفتاب ، پوشش زیاد را از جمله مهمترین دلایل بروز کمبود این ویتامین ذکر کرد.
عباسی افزود: از مهمترین پیامدهای کمبود ویتامین D می توان ریکتز، راشیتیسم در کودکان ، استئو مالاسی(نرمی استخوان) و استئوبروز (پوکی استخوان) در بزرگسالان ، اختلال در رشد قدی کودکان و نوجوانان ، افزایش ابتلا به آسم و آلرژی، افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری های اتوایمیون (خود ایمنی) از جمله بیماری MS را نام برد.
وی اظهار داشت: بطور کلی مهمترین منبع تامین ویتامین بدن سنتز پوستی است و در افراد زیر 70 سال 80 تا 90 درصد ویتامین D توسط تابش نور مستقیم آفتاب بر پوست ساخته می شود.
کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: در افراد بالای 70 سال (پیش ساز ویتامین D3) در پوست تا 75 درصد کاهش می یابد و بنابراین ظرفیت سنتز ویتامین D از نور آفتاب در این افراد خیلی کم است.
وی بیان کرد: مواد غذایی بطور طبیعی مقدار کمی ویتامین D دارند و در این میان ماهی های چرب مثل سالمون، ساردین و روغن کبد ماهی منابع غذایی غنی از ویتامین D هستند و علاوه بر آن مصرف محصولات غذایی غنی شده مثل شیر غنی شده با ویتامین D به تامین ویتامین مورد نیاز بدن کمک می کند.
عباسی افزود: در شیرخواران و کودکان میزان ویتامین دی مورد نیاز برای پیشگیری از کمبود روزانه 400 واحد بین المللی است و براساس برنامه کشوری همراه با ویتامین A به صورت قطره A+D یا قطره مولتی ویتامین از روز سوم تا پنجم پس از تولد تا پایان 2 سالگی داده می شود.
وی اظهار داشت: استفاده از نور مستقیم خورشید (نه از پشت شیشه) به مدت 10دقیقه در روز بطوری که صورت، دست و پای کودک در معرض آفتاب قرار گیرد نیز توصیه می شود و علاوه آن مادران باردار دریافت روزانه واحد بین المللی1000 ویتامین D توصیه شده است.
کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: برای دختران و پسران در دوره دبیرستان در ماه یک عدد مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D به مدت 9 ماه در هر سال تحصیلی باید اجرا شود.
وی بیان کرد: در گروه سنی جوانان 18 تا 30 سال ، زنان میانسال و سالمندان نیز مصرف ماهانه یک عدد مکمل 50 هزارواحدی ویتامین D در ماه از طریق شبکه های بهداشتی و درمانی کشور اجرا می شود.
این مسئول خاطر نشان کرد: باتوجه به اینکه ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است و در بدن ذخیره می شود مصرف خودسرانه و بیش از اندازه آن توصیه نمی شود و عوارض زیادی به همراه دارد.
9646/8068

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه اجتماعی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


فال حافظ 5 اردیبهشت + دانلود غزل حافظ