اقوام ایرانی کشور را به قالی رنگارنگ تبدیل کرده است


معاون بین‌المللی دانشگاه آزاد گفت: در ایران و جهان اسلام مسئله قومیت اینگونه نبود و بعد از مدرنیته نگاه قومیت به کشور ما تحمیل شد. اما اگر ایران را مانند قالی رنگارنگ به رسمیت بشناسیم وحدت ملی ما از آمریکا نیز بیشتر است.

به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس، نشست «نقش اقوام در تحولات ایران» صبح امروز در خبرگزاری فارس، برگزار شد.در این نشست نخست محمدصادق کوشکی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در خصوص جایگاه اقوام در الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت گفت: زمانی که بخواهیم به تبیین واژه اقوام بپردازیم نخست باید این واژه را تعریف کنیم، عموما پژوهشگران در خصوص قومیت، تعریف مستشرقان و پژوهشگران غربی را پذیرفته‌اند و متاسفانه تعریف بومی از قوم‌گرایی نداریم و خطای ترجمه‌ای باعث خطای نگرشی شده است. برای اینکه دچار خطای نگرشی نشویم نخست باید یک تعریف بومی از قوم داشته باشیم من به مفهوم بومی از قوم مطابق آموزه‌های قرآنی رسیده‌ام.

وی در ادامه با طرح این پرسش که چرا قومیت ها شکل می‌گیرند گفت: انسانها بر حسب محیط پیرامونی و نیاز مشترک پاسخ متفاوتی می دهند گاهی اوقات از یک منابع اولیه ۶۰۰ محصول متفاوت ساخته می‌شود هر چه محصول متفاوت ارائه می‌شود. از همین نقظه بحث قومیت شروع می‌شود.

کوشکی سپس با انتقاد از اینکه در دانشگاه‌ها و حوزه علمیه و مراکز پژوهشی تعریفی بومی از قوم گرایی مبتنی بر گذاره‌های دینی ارائه نکردند، گفت: روش برخورد با مسئله قومیت در قبل و بعد از انقلاب تغییری پیدا نکرده است.

اقوام ایرانی کشور را به قالی رنگارنگ تبدیل کرده است

علیرضا شیخ عطار معاون بین‌المللی دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر سخنرانان این برنامه بود که طی سخنانی با بیان اینکه نگاه قومیتی‌ که کارشناسان ارائه می‌دهند بیشتر غربی است، گفت: نگاه غربی نگاه وستفالیا است که در اروپا شروع شده است و با این نگاه، غربی‌ها با تئوریزه کردن دولت ملت به وحدت ملی رسیدند و یکی از آخرین کشورهایی که وحدت بومی را آغاز کرد آلمان در زمان بیسمارک بود که 5 ایالت را تبدیل به یک کشور کرد.

وی گفت: در ایران و جهان اسلام مسئله قومیت اینگونه نبود و بعد از مدرنیته نگاه قومیت به کشور ما تحمیل شد. اما اگر ایران را مانند قالی رنگارنگ به رسمیت بشناسیم وحدت ملی ما از آمریکا نیز بیشتر است.

علی آدمی مدیر گروه بین‌المللی دانشگاه علامه طباطبایی از دیگر سخنرانان بود که به طرح موضوع نگاه بین‌المللی به اقوام پرداخت و گفت: وقتی راجع به قومیت صحبت می‌کنیم فقط نگاه جامعه‌شناسی نیست بلکه اقوام باید در نگاه قدرت‌محور مورد بحث قرار بگیرد. ببینیم چه گفتمان‌سازی و تاریخ‌سازی از نگاه قومیت‌ها شکل گرفته و باید لحاظ کرد. ما وقتی راجع به قومیت‌ها صحبت می‌کنیم خیلی از مسائل در نسبت با قدرت تعریف شده و برانگیخته می‌شود.

عنایت رضایی‌پور رئیس اداره وحدت اقوام و مذاهب معاونت فرهنگی ـ اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از دیگر سخنرانان این نشست بود که طی سخنانی گفت: واژه قومیت یک واژه مهم در عرصه دانش اجتماعی است و ایران با تنوع قومی و مذهبی خود ملتی واحد است و ما می‌توانیم مدعی باشیم که الگوی وحدت در عین کثرت در کشور ایجاد کنیم و هدف کشورها و حکومت‌ها همراه کردن قومیت با هویت ملی است.

انتهای پیام/

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه تاریخی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


ببینید | رونمایی طالبان از سلاح جدید نظامی افغانستان