شیرم خشک شده چکار کنم؟


شیرم خشک شده چکار کنم؟

حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می ‌شود.

پرسش: شیرم از 2 روز پیش خشک شده، لطفا برای برگرداندن شیر مرا راهنمایی کنید.

پاسخ: مهمترین نکته اینست که روند شیردهی خود را با همین مقدار کم شیر هم ادامه دهید، زیرا مکیدن مداوم نوزاد یا دوشیدن مداوم کمک زیادی به افزایش شیر خواهد کرد. می توانید با استفاده از شیردوش شیر خود را دوشیده و با یک شیردان یا لیوان به نوزاد خود بدهید. اولویت اول در کودکان زیر یک سال دادن شیر مادر است و پس از آن دادن غذا اهمیت دارد. محروم کردن نوزاد از شیر مادر عوارضی برای نوزاد به دنبال دارد، بنابراین به هر نحو شده به او بیشتر از شیر خودتان بدهید. شیردهی بیشتر موجب کاهش وزن بیشتر خود شما هم خواهد شد. تعدادی از گیاهان با مکانیسم ‌های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر باعث افزایش شیر مادران می ‌شوند. گیاهانی مانند ریحان، بادام زمینی، ترخون، زیره و رازیانه معطر خاصیت ضد نفخ داشته و با ورود به شیر مادر از دل درد کودک جلوگیری می‌ کنند.
ریحان جزء گیاهان معطر و دارای خاصیت ضد نفخ برای مادر و کودکان است و رازیانه نیز همانند ریحان دارای همان خاصیت به اضافه دارای هورمون ‌های گیاهی است که از طریق تحریک با غدد مترشحه شیر باعث افزایش شیر مادران شیرده می‌ شود. سیاه دانه نیز با خاصیت ضد درد، ضد سرطان، هضم کننده غذا، کاهش دهنده پرفشاری خون باعث افزایش شیر مادران می ‌شود و مصرف روزانه 2 گرم سیاه دانه بلامانع است که بهتر است دانه‌ ها له تا اثر آن ها بیشتر شود. تاکنون عوارض جانبی از سیاه دانه مشاهده نشده و مصرف آن در دوران بارداری توصیه می ‌شود. سیب ‌زمینی هم برای مادر مقوی و سالم است و مهم ترین اثر آن ضد درد، ضد میکروب، خواب آور، خلط آور و ادرارآور برای کودک است.
شیرم خشک شده چکار کنم؟
- مجموعه مواد غذایی موجود در اسفناج برای زیاد کردن شیر بانوان کاملا موثر است.
- مصرف دم کرده ی گل بابونه در ازدیاد شیر بانوان موثر است.
- خوردن تخم ترب به اندازه 2 گرم در شبانه روز باعث زیاد کردن شیر می شود.
- مصرف شوید و تخم شوید اثر آرام بخش در ناراحتی های عصبی داشته و افزاینده شیر بانوان است.
- خوردن دانه لوبیا پخته، به صورت های غذایی زیاد کننده ی شیر بانوان است.
- آب هندوانه زیاد کننده شیر بانوان شیرده می باشد.
- گندم را بو دهند با دانه های کنجد و خشخاش و نبات، قاووت نموده میل کنند.
- آب گوشت تهیه نموده که دارای نخود و لوبیا باشد و مقدار 200 گرم سرکه شیره در آن مخلوط نموده میل کنند.
- آب سیرابی هم شیر خانم ها را زیاد و هم معده را قوی می کند.
- خوردن کاهو با سرکه شیره در ازدیاد شیر نافع است.
- در همدان از انگور چیزی درست می کنند به نام "شیره شیره" که در ازدیاد شیر بسیار نافع است.
- جوشانده ی تخم شوید را برای زیاد شدن شیر خانم ها توصیه می شود.
- مقدار3 گرم از آن را در یک فنجان آب بریزند و بجوشانند. دستور مصرف این است که در هر روز 1 تا 2 فنجان بیاشامند.
توجه: افرادی که به امراض کلیوی مبتلا باشند نباید به هیچ وجه از شوید استفاده کنند.
- خوردن رازیانه موجب زیاد شدن شیر مادران می شود.
- یک قاشق قهوه خوری دانه های رازیانه را در یک فنجان آب داغ ده دقیقه گرم کنند و بعد با عسل شیرین کرده بنوشند.
- کاهوی پخته برای ازدیاد شیر خانم ها نافع است.
شیرم خشک شده چکار کنم؟
- خوردن گرمک موجب ازدیاد شیر است.
- خوردن سیاه دانه موجب زیاد شدن شیر خانم ها می شود.
- ماءالشعیر را با شربت نیلوفر میل نمایند.
- خوردن سیب ترشی شیر مادران را زیاد می کند.
-خوردن ماش پخته زیاد کننده ی شیر است.
- آرتیشو چون از ترشح شیر جلوگیری می کند، مادران شیرده نباید آن را بخورند.
- خوردن آب هویج برای ازدیاد شیر مفید است.
- شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.
- دم کرده ی تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آب جوش، شیر را زیاد می کند.
انواع جوانه‌ها به ویژه جوانه جو در ازدیاد شیر مادر مؤثر بوده و علاوه بر این، سبب افزایش میزان چربی شیر مادر شده و در نتیجه شیر مادر چرب‌تر و مغذی‌تر بوده و نوزاد احساس سیری بیشتری می‌کند.
شیرم خشک شده چکار کنم؟
نکات مفید درباره افزایش شیر به مادران
1- افزایش حجم شیر مادر با تکرر شیردهی: حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می ‌شود. همچنین با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش دفعات شیردهی، حجم شیر تولید شده کاهش می ‌یابد و نیاز مادر به مواد مغذی نیز به تعادل می ‌رسد. مادر باید به نوزاد خود اجازه دهد که هر موقع از شبانه روز، شیر او را بمکد. عمل مکیدن سبب تولید شیر بیشتر در مادر می‌شود. مادر نباید خودش سینه را از دهان نوزاد بگیرد و به او شیر ندهد، بلکه باید به نوزاد فرصت دهد تا خودش شیر خوردن را رها کند. گرفتن سینه از دهان نوازد، روی محرک های طبیعی تولید شیر تاثیر منفی می گذارد.
2- مدت زمان شیردهی: در ابتدای هر بار شیردهی، شیر مادر آبکی تر است و به تدریج به مقدار چربی آن افزده می شود، طوری که در پایان هر مرحله شیردهی، مقدار چربی که برای رشد نوزاد ضروری است، بیشتر می شود. بنابراین هر چه مدت شیردهی طول بکشد، نوزاد از چربی بیشتری استفاده می کند و کاملا سیر می شود و در نتیجه فاصله بین دو مرحله شیردهی نیز بیشتر خواهد شد و افزایش وزن نوزاد طبق منحنی رشد، طبیعی خواهد بود.
3- تناسب اندام مادر شیرده: تناسب اندام در دوران شیردهی و مواد غذایی که مادران شیرده از خوردن آن بایستی اجتناب نمایند. کاهش وزن بعد از زایمان باید تدریجی صورت گیرد تا بر مقدار شیر مادر تأثیر نگذارد. لازم به ذکر است که شیردهی خود سبب کاهش تدریجی وزن مادر می‌شود، با این شرط که مواد مغذی لازم با مصرف مواد غذایی مناسب برای مادر تأمین شود. کاهش وزن در دوران شـیردهی باید بیشـتر متکی بر افزایش تحرک و انجام فعالیت‌های بدنی باشد تا کم خوری و محدود کردن رژیم غذایی. وزن گــیری مناسب شیرخوار در طول دوران شیرخوارگی به خصوص ۶ ماه اول نشان‌دهنده کافی بودن مقدار شیر مادر است و مادر با اطمینان از کافی بودن شیر خود می‌تواند کمتر از ۴۵۰ گرم در هفته کاهش وزن داشته باشد.
شیرم خشک شده چکار کنم؟
اگـر چـه ورزش مـنـظـم و در حد متعادل در زنانی که قبل از بارداری از نظر جسمانی متناسب بوده‌اند مانعی در برابر شیردهی نیست اما گاهی دیده‌شده پس از فعالیت بدنی شدید و ورزش مادر شیرده، به علت ورود اسیدلاکتیک به شیر، طعم تلخ در شیر ایجاد می‌شود و شیرخوار از خوردن شیر امتناع می‌کند؛ بنابراین ۵/۱ ساعت پس از ورزش اقدام به شیردهی نمایید.
4- سوء تغذیه مادر: مادر شیرده حتی اگر مبتلا به سوءتغذیه باشد می‌تواند شیر تولید کند اما باید توجه داشت که در چنین شرایطی ذخایر غذایی بدن مادر صرف تولید شیر می‌شود و در نتیجه مادر به دلیل تخلیه ذخایر بدنی خود و احساس ضعف، خستگی و بی‌حوصلگی توان مراقبت از کودک را نخواهد داشت؛ بنابراین تغذیه مناسب مادر در دوره شیردهی برای پیشگیری از سوءتغذیه او که هم سلامت مادر را به خطر می‌اندازد و هم در مراقبت از کودک اختلال ایجاد می‌کند حائز اهمیت است.در صورت تغذیه نادرست و ناکافی در دوران شیردهی، مادر بیش از شیرخوار متضرر می‌شود و با عوارضی همچون پوکی استخوان، مشکلات دندانی، کم خونی و …. مواجه خواهد شد.
5- غلیظ بودن شیر مادر: شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.
6- غذاهایی که مادران در دوران شیر دادن نباید بخورند: در بعضی از مادران شیرده, با مصرف غذاهایی مانند گوجه‌فرنگی, توت‌فرنگی, پیاز, سیر, سبزیجات خام, انواع کلم, ادویه‌جات و چاشنی‌ها, مشکلات گوارشی یا شلی مدفوع, مخصوصاً در ماه‌های اول تولد در کودک ایجاد می‌کند و ممکن است شیر آن‌ها بوی آن ماده غذایی را بدهد. و حتی میوه‌هایی مانند زردآلو خوردن بیش از حد بعضی میوه‌ها مانند هندوانه و هلو ممکن است باعث ایجاد گاز در روده و دردهای شکمی کودک گردد. «آرتیشو» چون از ترشح شیر جلوگیری می کند، مادران شیرده نباید آن را بخورند.
7- اجتناب از استرس: قرار گرفتن کمتر مادر در محیط پر استرس یکی از ضروریات دوران شیردهی می باشد. متخصصان به مادران شیرده توصیه می کنند موقع استرس و یا عصبانیت، به نوزاد خود شیر ندهند، زیرا مواد سمی موجود در خون بالا رفته و وارد شیر مادر می شوند و نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهند.
8- استراحت مادران شیرده: استراحت کردن به مقدار کافی به مادران شیرده توصیه می شود. بدن مادر پس از هر بار شیردهی، مقدار زیادی انرژی از دست می دهد. این انرژی از طریق تغذیه مناسب و استراحت کافی قابل برگشت به بدن خواهد بود.
9- اگر نوزاد ساعات طولانی می خوابد و برای شیر خوردن بیدار نمی شود، مادر باید او را به آرامی بیدار کند و شیر دهد. این کار علاوه بر افزایش رشد نوزاد، سبب تخلیه شیر از سینه مادر می شود و مادر کمتر دچار درد و ناراحتی در سینه می گردد.
10- مادران شاغل: به مادران شاغل توصیه می شود برای زمان هایی که در خانه نیستند، هر چند ساعت یک بار شیر خود را بدوشند و تحت شرایط مناسب نگهداری کنند. این کار علاوه بر تداوم تولید شیر در سینه مادر و جلوگیری از خشک شدن آن، می تواند منبع غذایی خوبی برای نوزاد در غیبت مادر باشد.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


فال حافظ روزانه شنبه 1 اردیبهشت 1403 با معنی و تفسیر دقیق