با شیرینی قیسی قزوین مهمانان خود را شگفت زده کنید/ مفید برای پوکی استخوان
کدبانوهای ایرانی با به خرج دادن کمی ذوق و سلیقه میتوانند با شیرینیهای خانگی خوشمزه از مهمانان نوروزی خود پذیرایی کنند.
«قیسی» یکی از شیرینیهایی است که در شهر قزوین پخت میشود، برای بررسی خواص شیرینی قیسی قزوین و طرز تهیه آن با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهمترین ترکیبات شیرینی قیسی اظهار کرد: این شیرینی حاوی ویتامینهای A ، C ، D ، E ، K ، گروه ویتامینهای B، کربوهیدرات سدیم، پتاسیم، پروتئین، آهن، کلسیم، اسید فولیک، ویتامین D ، منیزیم، منگنز، فیبر، قند، فسفر، روی (زینک)، مس، اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹، اسید آمینه تریپتوفان، سلنیوم و کولین است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: شیرینی قیسی به علت دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش کمک، بنابراین شادی و نشاط را در افراد ایجاد و از اضطراب، استرس و افسردگی جلوگیری میکند.
عظمایی تأکید کرد: شیرینی قیسی تأثیری چشمگیر در بهبود خلق و خو و عملکرد سیستم عصبی، تقویت حافظه و پیشگیری از ابتلای افراد به آلزایمر دارد، این شیرینی به علت داشتن انواع ویتامینها و مواد معدنی به شادابی، طراوت، جوانسازی پوست و رشد بهتر موها کمک میکند.
وی تصریح کرد: شیرینی قیسی سیستم قلبی و عروقی را تقویت میکند، این شیرینی به علت دارا بودن ویتامینهای A ، C و E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
عظمایی اظهار کرد: شیرینی قیسی به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر، سلنیوم و ویتامین D استخوانها و دندانها را محکم و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری میکند، این شیرینی در تقویت قوای جنسی و ازدیاد اسپرم هم موثر است.
وی یادآوری کرد: شیرینی قیسی بینایی را تقویت و از ابتلای افراد به آب مروارید (کاتاراکت) و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا) جلوگیری میکند.
آرد گندم پنج پیمانه
تخممرغ سه عدد
سفیده تخممرغ ۲ عدد
شیره انگور یا شکر سرخ ۲ پیمانه
کره محلی ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم
برگه قیسی ۱۶ تا ۱۸ عدد
پودر فندق یک پیمانه
جوش شیرین سه قاشق چایخوری
وانیل شکری یک قاشق مرباخوری
گلاب سه قاشق غذاخوری
مغز گردو و خلال پسته یا بادام به مقدار لازم
- نخست کره محلی را داخل ظرفی بریزید سپس شیره انگور یا شکر سرخ را به آن اضافه کنید.
- مواد را با همزن برقی یا دستی به خوبی هم بزنید سپس وانیل شکری را به سایر مواد بیفزایید.
- پودر فندق را کمکم به مواد اضافه کنید، آرد را الک و آن را به همراه جوش شیرین به مواد اضافه کنید.
- مواد را به خوبی هم بزنید تا به شکل خمیر در بیاید .
- خمیر را به خوبی ورز بدهید سپس صبر کنید تا جا بیفتد.
- مقداری از خمیر را بردارید و به شکل گلولههای کوچک در بیاورید.
- گلولههای کوچک را پهن و وسط آنها را باز کنید.
- یک عدد برگه قیسی را وسط گلولههای کوچک بگذارید سپس خمیر را جمع کنید.
- سفیده تخممرغها را مخلوط کنید سپس یک لایه از سفیده تخممرغهای مخلوط شده را به کمک برس روی گلولههای خمیر بمالید.
- مغز گردو و خلال پسته یا بادام را بنا به سلیقه خود روی گلولههای خمیر قرار دهید.
- درون سینی فر کاغذ روغنی بیندازید.
- گلولههای خمیر را با فاصله درون سینی فر بچینید.
- فر را در دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود.
- پس از گرم شدن فر، سینی را به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه درون فر قرار دهید تا شیرینی آماده شود.
- پس از گذشت این مدت، شیرینی را از فر بیرون بیاورید و به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خنک شود.