حکم شرعی ژلیش ناخن برای غسل و وضو


حکم شرعی ژلیش ناخن یا لاک ناخن مشترک است. درباره این موضوع مراجع تقلید از جمله آیت الله خامنه‌ای، آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله سیستانی و... نظرات خود را به طرق مختلف اعلام کرده‌اند.

حکم شرعی ژلیش ناخن برای غسل و وضو
ستاره |
سرویس مذهبی _ حکم شرعی ژلیش ناخن چیست؟ ژلیش ناخن به علت اینکه جرم دارد مانع رسیدن آب به اعضای وضو می‌شود. در مقاله پیش رو به بررسی نظرات مراجع تقلید درباره حکم شرعی ژلیش ناخن می‌پردازیم.
استفاده از برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی با احکام شرعی منافات دارد و بهتر است قبل از استفاده حکم شرعی آن‌ها را بدانیم. ژلیش ناخن و لاک ناخن از جمله مواردی هستند که احکام مخصوص به خود را دارند. در ادامه این مقاله نظر مراجع تقلید را در این باره می‌خوانیم.


حکم شرعی ژلیش ناخن

برای وضو گرفتن یا غسل کردن باید آب را به تمام نقاطی که عضو وضو یا غسل هستند برسانیم. ازاین رو اگر هر گونه مانعی روی پوست قرار بگیرد که مانع رسیدن آب به اعضا باشد، وضو و غسل صحیح نخواهد بود. این حکم شرعی در رساله مراجع تقلید اینگونه بیان شده است:

"شرط سیزدهم وضو: در اعضای وضو مانعی در رسیدن آب نباشد و می‌فرمایند اگر شخص می‌داند چیزی به اعضای وضو چسبیده، ولی شک دارد که از رسیدن آب جلوگیری می‌کند یا نه، باید آن را بر طرف کند یا آب را به زیر آن برساند. پس لاک زده شده به دست هم باید برطرف شود. (رساله سیزده مرجع، مسئله ۲۹۰) "

حکم شرعی ژلیش ناخن و لاک ناخن یکی است، این به این دلیل است که هر دو جرم محسوب می‌شوند و مانع رسیدن آب به ناخن می‌شوند. اکنون نظرات مراجع تقلید در پاسخ به استفتائات مردمی را می‌خوانیم.

۱. آیت الله سید علی خامنه‌ای

سؤال: می‌خواستم بدانم با لاک دائم (ژلیش) وضو باطل است یا خیر؟
جواب: به طور کلی هر چیزی که جرمی دارد که مانع رسیدن آب به بدن و ناخن است، باید برطرف شود و وضو و غسل با آن صحیح نیست و نتیجتاً نماز باطل است و نیز روزه اگر محدث به حدث اکبر بوده باطل خواهد بود.

۲. آیت‌الله مکارم شیرازی

نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره لاک ناخن و حکم شرعی ژلیش ناخن:

در غسل باید تمام موانع برطرف شود و در وضو انگشتان دست باید از لاک پاک شود، ولی در انگشتان پا اگر یک انگشت (جز انگشت کوچک) خالی از لاک باشد و بر روی آن مسح بکشند، صحیح است.

سؤال: برای گرفتن وضو آیا علاوه بر این‌که ناخن‌های دست باید بدون لاک باشد، ناخن‌های پا نیز باید بدون لاک باشد؟ یا فقط بدون لاک بودن ناخن انگشت کوچک پا صحیح است و برای وضو و نماز کفایت می‌کند؟
جواب: ناخن کوچک پا به تنهایی کفایت نمی‌کند، ولی سایر انگشتان به تنهایی کافی است.


۳. آیت الله سیستانی

در استفائات زیر اگرچه اشاره دقیقی به حکم شرعی ژلیش ناخن نشده است، اما همانطور که قبلاً نیز ذکر شد حکم شرعی ژلیش ناخن با حکم لاک ناخن مشترک است و دلیل آن نیز این است که هر دو مانع رسیدن آب می‌شوند.

سؤال: برخی خانم‌ها ناخن‌هایشان را به قصد آرایش از حد طبیعی بلندتر می‌کنند و چون گاهی اوقات آن‌ها می‌شکنند طبیبان روکشی تجویز می‌کنند که تا پاسی از روز روی ناخن‌ها می‌ماند و با علم به این که آن روکش و یا لاک، مانع از رسیدن آب به هنگام غسل و وضو به ناخن‌هاست آیا استفاده خانم‌ها از چنان روکش، لاک و یا مانکور جایز است و وضو و غسل با آن چه حکمی دارد؟
جواب: غسل و وضو با چنان چیزی که مانع از وصول آب می‌گردد، صحیح نیست و ناگزیر باید آن‌ها را برای انجام غسل و وضوی صحیح زایل پاک کرد و قصد آرایش، مجوّز چنان کاری نمی‌شود.
سؤال: با توجه به اینکه مو و ناخن جزء اعضای مرده بدن هستند آیا ناخن جز اعضای وضو هست یا خیر، همانطور که رنگ مو باعث ابطال غسل نمی‌شود آیا لاک روی ناخن باعث ابطال غسل و وضوء می‌گردد؟
جواب: ناخن جزء اعضای وضو است و اگر مانعی بر آن باشد باید بر طرف شود و رنگ مو مانع غسل نیست.
سؤال: لاک زدن به انگشتان پا درست است؟
جواب: مسح بر ناخن لاک زده صحیح نیست، ولی اگر فاصل بین یک ناخن وناخن دیگر به‌مقداری باشد که بتوان بر آن مسح کرد، مسح بر آن مقدار بی مانع است.


آیا با ژلیش ناخن می‌توان نماز خواند؟

بله می‌توان نماز خواند. اما تنها در صورتی که قبل از اینکه از ژلیش ناخن استفاده کنید وضو بگیرید. در غیر این صورت طبق نظرات مراجعی که ذکر شد وضو باطل است و نماز نیز باطل می‌شود. اما اگر قبل از ژلیش ناخن وضو بگیرید استفاده از لاک و ژلیش در حین نماز خواندن اشکال شرعی ندارد.

"نماز خواندن با لاک اشکالی ندارد، ولی لاک زدن برای وضو و غسل اشکال دارد؛ زیرا یکی از شرایط وضو و غسل این است که در اعضا مانعی از رسیدن آب نباشد. (توضیح المسائل مراجع، ج. ۱، ص. ۱۸۷) "


حکم شرعی ژلیش ناخن پا

در صورتی که که فردی از ژلیش ناخن یا لاک برای انگشتان پا استفاده کند حکم شرعی آن با دست تفاوت می‌کند. بدین شرح که اکثر مراجع تقلید مسح پا را بر روی یک انگشت نیز کافی می‌دانند و اگر فقط یکی از انگشتان پا لاک یا ژلیش ناخن نداشته باشد وضو گرفتن خالی از اشکال است و افراد می‌توانند همان ناخن بدون مانع را مسح بکشند.
بیشتر بخوانید: وضو گرفتن قبل از وقت نماز چه زمانی صحیح است؟شما در زمانی که از ژلیش ناخن یا لاک ناخن استفاده می‌کنید چطور وضو می‌گیرید؟ چه ترفند هایی در این زمینه می‌دانید؟ تجربیات خود را از بخش "ارسال نظرات" با ما به اشتراک بگذارید.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه دینی و مذهبی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


توزیع 35 هزار بسته معیشتی در مناطق سیل زده استان سیستان و بلوچستان توسط ستاد اجرایی فرم...