گرفتن تلخی قورمه سبزی بدون هیچ نگرانی، تنها با انجام چند روش ساده قابل انجام است. زیاد بودن شنبیله، لیمو عمانی یا زیاد سرخ کردن سبزی قورمه سبزی میتواند از علتهای تلخ شدن خورشت شما باشد.
در میان غذاهای ایرانی قورمه سبزی یکی از معروفترین و محبوبترین غذاها محسوب میشود. این خورشت بسته به نوع شهرها و فرهنگ متفاوت آنها، به شکلهای مختلفی طبخ و آماده میشود؛ مانند خورشت قورمه سبزی آذری که طرز تهیه متفاوتی با سایر قورمه سبزیهای شهرهای مختلف دیگر دارد. خورشت قورمه سبزی را با رعایت نکاتی میتوان بسیار عالی طبخ کرد. اما گاهی به دلایلی این خورشت تلخ شده و باید به دنبال راهی برای گرفتن تلخی قورمه سبزی بود. در ادامه دلایل تلخی و راهکارهای سادهای در این زمینه آورده شدهاست.
دلایل تلخ شدن قورمه سبزی
برای داشتن یک قورمه سبزی خوب همواره باید به یک سری نکات مانند نسبت سبزی قورمه سبزی، روش سرخ کردن سبزی، انتخاب نوع لوبیا و … توجه کرد. اما یکی از تجربیات تلخ آشپزی تلخ شدن قورمه سبزی است که برای خانمهای خانهدار مشکلی رایج است. چند علت عمده که موجب تلخ شدن این خورشت لذیذ میشود در زیر آورده شدهاست.
ممکن است که در ترکیب سبزی، شنبلیله زیاد باشد. پس رعایت کردن نسبت سبزی قورمه سبزی بسیار مهم است.
نکته:میتوان زمانی که گوشت با پیاز سرخ میشود، از شنبلیله استفاده کرد؛ با این روش میزان شنبلیله کنترل میشود.
لیمو عمانی میتواند باعث تلخی خورشت شود. بنابراین باید قبل از اضافه کردن لیمو عمانی به خورشت، هستههای لیمو را گرفت یا آن را به مدت چند ساعت در آب خیساند. میتوان لیمو عمانی را شکسته و بعد از خارج کردن هستههای آن، لیموها را با هاونگ پودر کرده و در نیم ساعت آخر، به میزان ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری به خورشت اضافه کرد.
زیاد سرخ کردن سبزیها نیز میتواند منجر به تلخ شدن خورشت شود.
روش های گرفتن تلخی قورمه سبزی
اولین کاری که باید در هنگام تلخ شدن قورمه سبزی انجام داد این است که دلیل تلخی خورشت را فهمید. پس از آن میتوان با راهکارهای زیر تلخی خورشت را کم کرد.
توجه: اگر تلخی قورمه سبزی به خاطر لیمو عمانی باشد، لازم است قبل استفاده از راهکارهای زیر، لیموها از خورشت خارج شوند.
۱- اضافه کردن سبزی خورشتی (به غیر از شنبلیله)
در مواقعی که خورشت قورمه سبزی کامل نپخته، میتوان با اضافه کردن سبزی خورشتی تلخی آن را کم کرد. به عنوان مثال میتوان مقداری گشنیز سرخ شده به خورشت اضافه کرد. از گشنیز خشک شده نیز میتوان استفاده کرد.
۲- اضافه کردن سیب زمینی
با اضافه کردن ۱ یا ۲ سیبزمینی به خورشت قورمه سبزی میتوان تلخی آن را کم کرد. در واقع سیبزمینی در هنگام پخته شدن در خورشت، تلخی و شوری خورشت را میگیرد. باید توجه داشت که سیبزمینیها را قبل از کامل پخته شدن خورشت، از خورشت جدا کرد؛ چرا که سیبزمینی پخته شده مجددا تلخی و شوری را به غذا برمیگرداند.
۳- اضافه کردن آب نارنج
با اضافه کردن آب نارنج نیز میتوان تلخی خورشت قورمه سبزی را گرفت. جالب است بدانید که از آب نارنج برای کم کردن تندی غذا هم استفاده میشود.
۴- استفاده از آبغوره
اگر علت تلخی خورشت قورمه سبزی لیمو عمانی باشد، میتوان با اضافه کردن مقدار کمی آبغوره تلخی خورشت را گرفت. لازم است در میزان آبغوره دقت کرد تا خورشت بیش از حد ترش نشود.
۵- اضافه کردن حبه قند
با اضافه کردن ۲ حبه قند، میتوان تلخی خورشت قورمه سبزی را گرفته یا کم کرد.
۶- استفاده از رب گوجه فرنگی
یکی دیگر از راههای گرفتن تلخی قورمه سبزی، استفاده از یک قاشق رب گوجهفرنگی در خورشت است. باید توجه داشت که اگر مقدار رب گوجهفرنگی اضافهشده زیاد شود طعم خورشت خراب خواهد شد.
۷- اضافه کردن پیاز سرخ شده
میتوان برای گرفتن تلخی خورشت یک عدد پیاز متوسط را سرخ کرده و به خورشت اضافه کرد. این کار تلخی خورشت قورمه سبزی را کم میکند.