نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان


نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان

نگهداری و پرورش گل آزالیا در منزل نیاز به هوای خنک، نور کافی و غیرمستقیم، مه پاشی و آبیاری روزانه دارد. گل آزالیا در محیط گرم، فضا‌های بسته و بدون تهویه خیلی زود پژمرده و گلدهی آن کم می‌شود.

نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان

ستاره |
سرویس گیاهان و حیوانات - یکی از زیباترین و خوشبوترین گل‌هایی که در کشور ما به ویژه در روز‌های مانده به عید نوروز در گلفروشی‌ها و پیاده‌رو‌ها دیده می‌شود و طرفداران زیادی دارد گل آزالیاست. آزالیا که یکی از گیاهان تصفیه کننده هوا محسوب می‌شود، اغلب به صورت درختچه‌ای پر گل با گل‌های بنفش، قرمز، صورتی و سفید است و نگهداری از آن در محیط آپارتمان نیازمند دانستن شرایط نگهداری و نحوه مراقبت از آن است. با مطالعه این مقاله نحوه نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان را یاد بگیرید.


شرایط نگهداری و پرورش گل آزالیا

۱. انتخاب گلدان

استفاده از گلدان‌های سفالی بزرگ و عریض با پهنای زیاد بهترین انتخاب برای پرورش و نگهداری گل آزالیا برای چندین سال است. این گل هر دو تا سه سال نیاز به تعویض گلدان دارد و بهترین زمان برای تعوض گلدان اواخر تابستان تا اوایل پاییز است.

۲. خاک و بستر کاشت مناسب

خاک سبک با حاصلخیزی زیاد، پ.هاش اسیدی و زهکشی مناسب برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در گلدان مناسب است. ترکیب تورب، خاکبرگ و ماسه یا ترکیب یک قسمت خاک پیت ماس، یک قسمت خاک گلدانی، یک قسمت شن و یک قسمت خاک پرلیت انتخاب خوبی برای بستر کاشت آزالیا است، ولی پیشنهاد ما خرید خاک مخصوص آزالیا از گلفروشی‌هاست، زیرا اغلب خاک‌های موجود در کشور ما به غیر از خاک جنگل‌های شمال کشور، پ.هاش خنثی و قلیایی دارند که برای رشد گل آزالیا مناسب نیست.

۳. میزان و نحوه آبیاری آزالیا

گل آزالیا به خصوص در زمان گلدهی نیاز به آبیاری منظم روزانه دارد و بهتر است روزی دو بار گیاه را آبیاری کنید به طوری که آب در زیرگلدانی جمع نشود. همچنین مه پاشی و اسپری کردن آب روی برگ‌ها به شادابی گل‌ها کمک شایانی خواهد کرد.
نکته: برای آبیاری آزالیا بهتر است از آب جوشیده سرد که فاقد املاح است استفاده کنید. همچنین دقت کنید که بستر کاشت گیاه همواره مرطوب و نه خیس و غرقاب باشد. اگر برای چند روز فراموش کردید که گیاه را آبیاری کنید یا به هر دلیلی نتوانستید روزانه آبیاری را انجام دهید، در اولین فرصت گلدان را در یک سطل آب جوشیده سرد (همدما با دمای محیط) فرو برده و تا توقف کامل حباب‌های هوا صبر کنید تا شوک ناشی از خشکی کشیدن گیاه جبران شود.

نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
۴. دمای نگهداری آزالیا

گل آزالیا در دمای زیاد و گرمای محیط آپارتمان به زودی پژمرده شده و از بین خواهد رفت. درجه حرارت مناسب برای نگهداری و پرورش گل آزالیا دمای ۱۳ تا ۱۸ درجه سانتیگراد در روز و ۱۰ درجه سانتیگراد در شب است؛ بنابراین برای شاداب و سرحال ماندن آزالیا آن را در سردترین قسمت منزل قرار دهید. هرچه محل نگهداری آزالیا در منزل خنک‌تر باشد، گیاه شما مدت طولانی‌تری گل‌هایش را حفظ خواهد کرد.

۵. نور مورد نیاز

آزالیا گیاهی است که در فضای باز نیز اغلب در زیر سایه درختان بزرگ‌تر رشد می‌کند؛ بنابراین به محیطی با نور کافی، ولی دور از تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد. در تابستان بهتر است گلدان را در سایه نگهداری کنید، زیرا تابش مستقیم نور خورشید باعث سوختگی برگ‌ها، گلبرگ‌ها و ریزش جوانه‌ها خواهد شد.

۶. محل مناسب برای نگهداری آزالیا در اتاق

آزالیا در حقیقت گیاهی است که در فضای باز رشد بهتری دارد، بنابراین برای نگهداری از آن در منزل باید شرایط محیطی را به گونه‌ای فراهم کنید که گیاه در معرض هوای آزاد (نزدیک پنجره‌های باز) و همان‌طور که در بالا گفته شد، در خنک‌ترین نقطه اتاق و در برابر نور کافی و غیر مستقیم خورشید قرار گیرد.

نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
۷. نحوه کوددهی آزالیا

یکی از مهمترین نکات برای نگهداری وپرورش گل آزالیا توجه به تغذیه گیاه است. آزالیا را از اواخر اسفند با کود کامل و کود حاوی آهن کوددهی کنید و این کار را تا اوایل تیر ماه هر دو هفته یکبار انجام دهید. برای کوددهی می‌توانید کود را در آب آبیاری حل و همزمان با آب دادن، به گیاه برسانید.
نکته: یک نکته کاربردی برای مراقبت بهتر از گیاه آزالیا، اضافه کردن تفاله چای به خاک گلدان است. تفاله چای پ.هاش خاک را اسیدی می‌کند. بدین منظور پیشنهاد می‌کنیم ماهانه یکبار تفاله چای دم شده که سرد شده است (مثلا چای دم شده شب قبل) را به خاک گلدان اضافه کنید تا اسیدیته خاک حفظ شود.

۸. آفات و بیماری‌های گل آزالیا

از مهمترین آفات و بیماری‌های گل آزالیا؛ کنه ریز قرمز و عنکبوت است که برای رفع آن‌ها می‌توانید گیاه را با حشره‌کش سمپاشی کنید. همچنین اگر حلقه‌های سفید رنگی روی برگ‌ها مشاهده کردید، با یک سم حشره‌کش نفوذی هفته‌ای یکبار فقط برگ‌ها و شاخه‌ها را سمپاشی کنید تا علایم برطرف شود.


نگهداری و مراقبت از آزالیا بعد از گلدهی

بیشتر افراد آزالیا را زمانی خریداری می‌کنند که درختچه‌ای پر گل و شاداب است و یکی دو هفته بعد از آوردن به خانه کم کم گل‌ها پژمرده شده و می‌ریزند! متاسفانه اغلب افراد گمان می‌کنند عمر گلشان تمام شده است، در صورتی که با مراقبت و نگهداری صحیح گیاه می‌توانید در سال بعد نیز دوباره گلدانی پر گل داشته باشید.
به این منظور زمانی که تمام گل‌های آزالیا خشک شدند، با دقت گل‌های خشک و جوانه‌های جدید را از شاخه‌ها جدا کنید و گلدان را در محلی با دریافت نور غیر مستقیم خورشید و در دمایی بین ۶ تا ۸ درجه نگهداری کنید. در این مدت نیاز آبی گیاه بسیار کمتر شده و هفته‌ای یکبار آبیاری کافی است.
در اواخر بهار و اوایل تابستان اقدام به قلمه زدن گیاه کنید.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع روش های قلمه زدن گیاهان

نحوه تکثیر آزالیا (مراحل قلمه زدن)

به وسیله چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کرده‌اید یکی از قوی‌ترین وسالم‌ترین ساقه‌های گیاه را جدا کنید. برش ساقه را به صورت مورب انجام دهید. قلمه جدا شده را در خاک مخصوص قلمه بکارید. برای ایجاد شرایط گلخانه‌ای و گرما و رطوبت مورد نیاز سطح گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید. گلدان حاوی قلمه را در محیط با درجه حرارت ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد قرار دهید و تا زمان گرفتن قلمه، بستر کاشت را همواره مرطوب نگه دارید.


بررسی مشکلات متداول در نگهداری و پرورش گل آزالیا

۱. علت خشک شدن آزالیا

گرمای زیاد محیط نگهداری، آبیاری با آب معمولی و دارای املاح، جمع شدن آب در گلدان و عدم زهکش مناسب یا خشکی کشیدن بیش از حد گیاه از مهمترین دلایل خشک شدن آزالیا است. همچنین بیماری‌هایی همانند پوسیدگی ریشه فیتوفتورا که آن هم به دلیل زهکش نامناسب بستر کاشت شیوع می‌یابد از دیگر دلایل خشک شدن ناگهانی این گل است.

۲. دلیل ریزش گل‌ها

هر چند آزالیا در مدت کوتاهی از اواخر زمستان تا اوایل بهار به گل می‌رود ولی ریزش گل‌ها در دوران گلدهی گیاه می‌تواند به علت دمای بالای محیط و عدم نور کافی باشد؛ بنابراین برای رفع آن گلدان را در خنک‌ترین نقطه منزل (دمای ۱۳ تا ۱۸ درجه) و در برابر نور کافی و غیر مستقیم خورشید بگذارید.

۳. عوامل زرد شدن برگ گیاه

مهمترین علت‌ها و عوامل زرد شدن و ریزش برگ‌های گیاه، تنش ناشی از جابه‌جایی است که در روز‌های اول خرید عادی است؛ ولی اگر ریزش برگ‌ها ادامه داشت گیاه را با کود مناسب تغذیه و شرایط نگهداری آن را مطابق با شرایطی که در بالا گفته شد، تنظیم کنید.

۴. علت نارس ماندن گل‌ها

مه پاشی گل‌ها و غنچه‌ها، آبیاری خیلی زیاد یا خیلی کم و آفتاب مستقیم از مهمترین دلایل نارس ماندن گل‌هاست. برای مه پاشی دقت کنید که فقط آب را روی برگ‌ها و شاخه‌ها اسپری کنید.


انوع گل آزالیا

آزالیا گیاهی با گونه‌های زیاد و تنوع رنگی فراوان است. این گیاه به صورت درختچه یا درخت‌های نسبتاً کوچک است. گل‌های درشت و پرپر آن دارای رنگ‌های مختلف قرمز، بنفش، سفید و زرد است. دو نوع آزالیا هندی و آزالیای ژاپنی از مهمترین گونه‌های این گیاه در کشور ما هستند.

۱. آزالیا هندی

ارتفاع این گونه به حدود ۵/۱ متر می‌رسد، برگچه‌ها سبز تیره، نیزه‌ای و یا تخم مرغی باریک است. گل‌های آزالیا هندی معمولا اواسط بهار باز می‌شوند و به شکل قیفی، به قطر ۵ تا ۸ سانتیمتر و به طول ۳ سانتیمتر هستند. گل‌ها به صورت خوشه‌ای از ۲ تا ۵ گل در انتهای شاخه ظاهر می‌شوند. هم‌اکنون ۵۰ نوع آزالیای هندی وجود دارد که گل دادن آن‌ها از مردادماه در گونه‌های پیشرس مانند آزالیای پتریک و تا اردیبهشت در مورد دیرگل‌ها مانند آزالیای هگس و آزالیای ویولاسه آ. و آزالیا ارنست تیه رز ادامه می‌یابد.

نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان


۲. آزالیا ژاپنی

این گل از گونه ابوستا وارژاپنیکا گرفته شده است و به نام کاروم نیز شناخته می‌شود. تفاوت آن با انواع گونه‌های هندی در آن است که اندازه آن‌ها درشت‌تر و گل‌ها و برگ‌های آن ظریفتر است لیکن تعداد گل‌های بیشتری دارد و به رنگ‌های سرخ و بنفش دیده می‌شود. این گونه در اردیبهشت و حتی زودتر به گل میرود. آزالیای بلوشینگ براید، آزالیا فیندلسن، آزالیا فیستا، آزالیا آمبروسیوس، آزالیا الس گارگر، آزالیا نیوبه و آزالیا مرواریدنوازی از گونه‌های آزالیای ژاپنی هستند.


نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
نکات کاربردی برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
سخن پایانی

نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان در اغلب شهر‌های کشور ما به غیر از شهر‌های گیلان و مازندران که در فضای باز می‌توان گیاه را نگهداری کرد، نیازمند دقت کافی و مراقبت بیشتری است؛ زیرا نگهداری گیاه در اتاق و جای گرم باعث از بین رفتن این گل خواهد شد. بنابراین باید بعد از گلدهی، گیاه را در محلی نورگیر، ولی به دور از گرمایش زیاد نگهداری کنید. مثلا راه پله، پیلوت یا پارکینگی که دمای شبانه زیر صفر و دما در روز بیشتر از ۲۰ درجه نباشد، ولی روشنایی بسیار خوبی داشته باشد. برای اطلاعات تکمیلی در زمینه نگهداری از گلدان خود در آپارتمان، توصیه می‌کنیم حتما اصول اولیه برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی را نیز در مجله ستاره بخوانید.
اگر سوال یا تجربه‌ای در زمینه نگهداری و پرورش گل آزالیا و نحوه تکثیر آن دارید، از طریق بخش ارسال نظر با ما به اشتراک بگذارید.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


چرا انسان های مدرن جایگزین نئاندرتال‌ها شدند؟