عبور کشمش از مسیر زرد


عبور کشمش از مسیر زرد

همدان_ ایرنا_ طبق قوانین گمرک کشمش ملایر با خروج از مسیر زرد در مسیر قرمز قرار گرفته و مشکلاتی را برای صادرکنندگان این صنعت به وجود آورده است.

طبق قوانین گمرک، در فرآیند ترخیص کالاهای وارداتی و صادراتی کنترل‌هایی باید انجام شود و بر اساس شرایط و ضوابط کالای مورد نظر مشخص می‌شود که در کدام یک از سه مسیر سبز، زرد و قرمز قرار می‌گیرد و اظهارنامه‌های گمرکی پس از طی مراحل و ارزیابی‌ها، هر کدام از مسیرها دارای شماره ارزیابی می‌شود که به منزله پایان تشریفات گمرکی است.

کالاهایی که در مسیر سبز قرار می‌گیرند، نیازی به کسب مجوز ندارند، کالاها در مسیر زرد به صورت فیزیکی بازرسی نمی‌شوند و کالاهایی که در مسیر قرمز قرار می‌گیرند، ملزم به کسب مجوز هستند، حال کشمش ملایر با خروج از مسیر زرد در مسیر قرمز قرار گرفته و مشکلاتی را برای صادرکنندگان این صنعت به وجود آورده است.

در حقیقت هدف از انتخاب مسیرهای گمرکی، اعتماد به خدمات گیرنده و اعمال کنترل‌های گمرکی برای اظهارنامه کالاهایی است که باید حتما کنترل شوند و از این طریق دیگر اظهارنامه‌ها در حداقل زمان و بازرسی به گیرنده تحویل داده می‌شوند.

صادرکنندگان مطرح کشمش ملایر از چند ماه پیش کالای صادرتی‌شان در مسیر قرمز قرار گرفته و مشکلاتی را برای آنها به وجود آورده است، اتفاقی که به گفته کارشناسان گمرک به صورت تصادفی و دوره‌ای انتخاب می‌شود و ریسک‌پذیری کالاها گاهی تعیین کننده این مسیر است.

در این باره رئیس انجمن تولید و صادرکنندگان کشمش ملایر با ابراز نگرانی از این روند، افزود: صادرکنندگان کشمش از صادرکنندگان خوب استان همدان هستند و مشخص نیست چرا کالای صادراتی آنها در مسیر قرمز قرار گرفته است.

منوچهر رضایی روز چهارشنبه در نشست بررسی و رفع موانع کشمش صادراتی شهرستان ملایر بیان کرد: این اتفاق از چند ماه پیش افتاده و کشمش ملایر از مسیر زرد به مسیر قرمز آورده شده و برای ترخیص کالا ملزم به کسب مجوز است، در حالیکه این روند بسیار زمان‌بَر است.

سامانه نیما؛ چالشی در مسیر صادرات کشمش

وی از گمرک استان خواست: برای حل مشکلات کشمش صادراتی پیگیری‌هایی انجام شود تا حداقل کشمش دوباره در مسیر زرد آورده شود تا صادرکنندگان بتوانند از مشوق‌های استاندارد بهره‌مند شوند.

رئیس انجمن تولید و صادرکنندگان کشمش ملایر در عین حال بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر راه اندازی نظام یکپارچه معاملات ارزی یا همان «سامانه نیما» را از دیگر مشکلات و مانعی بر سر راه صادرکنندگان کشمش عنوان کرد و افزود: از تابستان سال گذشته این اتفاق رخ داد که بار مالی برای صادرکننده ایجاد می‌کند و یک نقطه ضعف است.

رضایی با بیان اینکه هدف بخشنامه آسان‌سازی در امور است، اما کار صادرکنندگان کشمش را با چالش مواجه کرده است ادامه داد: در حال پیگیری برای حذف کشمش از شمول این بخشنامه هستیم، اما هنوز پاسخی نگرفته‌ایم.

عبور کشمش از مسیر زرد

وی همچنین به EPL (سامانه دور اظهاری گمرک) اشاره و تاکید کرد: با توجه به اینکه کالاهای صادراتی نیاز به صدور مجوز استاندارد کالا دارند و باید تمامی کالاها مَمهور به مُهر شود، این روند برای صادرکنندگان بسیار زمان‌بَر است و در این مقطع از سال تقاضا داریم که به مجوز استناد کنند.

این تولید و صادرکننده کشمش با بیان اینکه در تولید کشمش از گوگرد استفاده می‌شود و این امر نیز کنترل شده نیست گفت: از آنجا که میزان سولفور موجود در کشمش ارزیابی می‌شود و تاکنون در این زمینه مشکلی نداشتیم، اخیرا مشکلی در این ارزیابی به وجود آمده که پیشنهاد می‌کنیم آئین‌نامه استاندارد کالا با شرایط وضع موجود تطبیق یابد.

صدور برخی قوانین برای صادرکنندگان مانع است

رضایی ادامه داد: استفاده از گوگرد دست کارخانه‌های فرآوری کشمش نیست و نباید با مانع تراشی‌های این چنین دست و پای صادرکننده را بست.

وی همچنین با اشاره به صدور گواهی‌نامه‌هایی از جهاد کشاورزی خواستار تفویض اختیار بیشتر به اداره جهاد کشاورزی ملایر شد و بیان کرد: با توجه به اینکه محموله به محموله باید کالاهای صادراتی بررسی و گواهی صادر شود، جهاد کشاورزی نسبت به ارزیابی یک محموله از چندین محموله مشابه برای صرفه‌جویی در وقت بسنده کند و یک محموله به سایر بسته‌ها تعمیم داده شود.

رئیس انجمن تولید و صادرکنندگان کشمش ملایر خواست: دستگاه‌های اجرایی مرتبط در صدور گواهی‌نامه‌های چهارگانه از استاندارد، گمرک، جهاد کشاورزی و اداره نظارت بر مواد غذایی همکاری لازم را داشته باشند تا صادرات روان‌سازی شود.

رضایی با اشاره به همکاری و تعامل خوب بخش خصوصی با دولت و کارگروه توسعه صادرات گفت: کشمش یکی از اقلام مهم صادراتی است که کشمش ملایر بیش از نیمی از صادرات استان همدان را به خود اختصاص داده است.

عبور کشمش از مسیر زرد

او خواستار تعیین چارت سازمانی اداره گمرک ملایر و تامین نیرو برای روان‌سازی صادرات و ارایه خدمات بهتر به صادرکنندگان در این شهرستان شد و ادامه داد: پَساب کارخانه‌های فرآوری کشمش در ملایر امروز رفع شده و واحدهای بسیاری مجهز به سیستم تصفیه‌خانه هستند و تاییده محیط زیست را نیز دریافت کرده‌اند.

به گفته رضایی سالانه به طور میانگین بیش از ۳۰ هزار تن کشمش از ملایر به سایر نقاط جهان صادر می‌شود که به دلیل تمرکز واحدهای فرآوری کشمش در ملایر، بیش از ۲۰ هزار تن کشمش نیز از سایر استان‌های کشور خریداری و در این شهر فرآوری و صادر می‌شود که سالانه حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیون دلار ارز آوری دارد.

رونق تولید در گروه حمایت از بخش خصوصی است

معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر نیز رونق تولید را تنها در گرو حمایت از بخش خصوصی و توسعه تولید و صادرات دانست و بر لزوم روان‌سازی اقدامات و بروکراسی اداری در مسیر راه صادرکنندگان تاکید کرد.

قدرت الله ولدی خواستار همدلی و همکاری بیشتر مدیران دستگاه‌های اجرایی با بخش خصوصی و صادرکنندگان شد و گفت: تمام تلاش ما باید بر این باشد تا مشکل صادرکنندگان را به ویژه در حوزه صادرات غیرنفتی حل کنیم.

وی با بیان اینکه همه در تلاش برای آسان‌سازی روند صادرات به ویژه کشمش هستیم تاکید کرد: تمامی مستندات و پیشنهادات احصا و به ما ارائه شود تا بر اساس آنها مواردی را تصویب کنیم که قابلیت اجرا داشته باشد.

عبور کشمش از مسیر زرد

لزوم روان‌سازی صدور گواهی‌های چهارگانه برای صادرات

فرماندار ویژه ملایر با اشاره به مشکلات در زمینه استانداردهای تشویقی، EPL گمرک، فرآیند مهر زدن کالاها، PPN میزان سولفور در کشمش و سایر موارد، خواستار روان سازی بیشتر در صدور گواهی‌نامه‌های چهارگانه برای صادرکنندگان کشمش شد.

مدیرکل گمرک همدان نیز در تشریح مسیر سبز، زرد و قرمز گفت: اینکه کشمش از مسیر زرد در مسیر قرمز آورده شده است، مشکلی متوجه کشمش نیست، بلکه تغییر مسیری است که در صادرات برخی کالاها رخ می‌دهد.

مرتضی نجفی‌مقدم خواست: این مشکل از سوی صادرکنندگان کشمش ملایر در قالب نامه‌ای به ما ارائه شود تا درخواست قرار گرفتن کشمش در مسیر زرد را به ستاد گمرک منتقل کنیم و به نتیجه مطلوب برسیم.

عبور کشمش از مسیر زرد

وی بیان کرد: EPN سامانه‌ای است که برای سرعت بخشیدن در کار و کاهش زمان طراحی شده و به معنای بروز مشکل نیست.

قائم مقام سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز اظهار داشت: روند کار در صدور گواهی‌نامه صادراتی به این شکل است که محموله به محموله باید ارزیابی انجام و گواهی صادر شود که این مشکل را برای صادرکنندگان کشمش پیگیری می‌کنیم.

رضا عباسی خواستار استفاده صادرکنندگان از تسهیلات صادراتی تا ۱۵ آبان شد و گفت: از هشت زنجیره تولید ۲ زنجیزه به استان همدان داده شده است که شامل زنجیزه تولید سیب‌زمینی و کشمش است.

وی تاکید کرد: زنجیره تولید کشمش باید فعال‌تر شود تا بتوانیم از طریق آن مشکلات را مرتفع و یکسری امتیازات را اخذ کنیم.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر در این نشست قول مساعد داد برای سرعت بخشیدن در روند کاری صادرکنندگان کشمش، گواهی یک روزه صادر شود.

رئیس اداره استاندارد ملایر نیز به واحدهای فرآوری کشمش این نکته را تاکید کرد: استاندارد کشمش برای تولید و توزیع داخل مشمول استاندارد اجباری نیست و هر صادرکننده‌ای که کالایش را به ما اظهار کند، ما آن را بررسی و گواهی انطباق اعلام می‌کنیم.

صادرکنندگان کشمش پیگیر گواهی صادرکننده برتر باشند

داریوش خالقی با اشاره به سامانه استاندارد تطابق کالا (COC) گفت: اینجا گمرک مشتری ما می‌شود و دیگر نیازی به مراجعه حضوری صادرکننده نیست.

وی با بیان اینکه COC قدم به قدم در حال اصلاح است، از صادرکنندگان خواست: گواهی صادرکننده برتر را پیگیری کنند که در صورت نهایی شدن، یک سال بدون هرگونه بررسی از مزایای آن استفاده کنند.

خالقی درباره PPN کشمش نیز بیان کرد: PPN در نظر گرفته برای کشمش انگوری یکهزار و ۵۰۰ و برای کشمش تیزابی ۷۰۰ در نظر گرفته شده است که میزان گوگرد استفاده در کشمش قابل پیگیری و حل است.

۷۵۲۸/۲۰۸۷

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه همدان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


ضرورت نظارت بیشتر بر واردات آیفون