واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش


واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

روابط عمومی دانشگاه خلیج فارس بوشهر در واکنش به انتشار یک گزارش در خبرگزاری ایسنا جوابیه ای ارسال کرده است.

در پی انتشار گزارشی با عنوان «نمایشگاه هفته پژوهش و استقبال سرد دانشگاه‌ها /دانشگاهِ مادر مادری نمی‌کند» جوابیه‌ای از سوی روابط عمومی دانشگاه خلیج فارس بوشهر به دفتر این خبرگزاری ارسال شده که متن کامل آن به شرح زیر است:

"به نام خدا

در تاریخ شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۸ آن پایگاه اطلاع‌رسانی (خبرگزاری) گزارشی با عنوان «نمایشگاه هفته پژوهش و استقبال سرد دانشگاه‌ها /دانشگاهِ مادر مادری نمی‌کند» منتشر کرده که در آن، در قالب مصاحبه با چند نفر از مدیران دانشگاهی استان، مطالبی درباره جشنواره هفته پژوهش و فناوری استان بوشهر در سال ۱۳۹۸ به صورت یک‌طرفه بیان شده است. در این خصوص، جوابیه زیر برای آگاهی شهروندان گرامی و پژوهشگران ارج‌مند، به تفکیک موضوع در ۴ بند فرستاده می‌شود. مقتضی است طبق ماده ۲۳ قانون مطبوعات در آن پایگاه (خبرگزاری) منتشر شود.

۱. اطلاع‌رسانی و شفافیت

دستورالعمل برگزاری بیستمین هفته پژوهش و فناوری استانی (پیوست ۱)، مطابق روال سال‌های گذشته، در اول آبان ماه ۱۳۹۸ از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در راستای تفاهم‌نامه آن وزارت و وزارت کشور به استانداران سراسر کشور با شعار «پژوهش اثربخش، فناوری ارزش آفرین، رونق تولید» ابلاغ شد. پیرو آن، در نشست ۱۲ آبان کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری استان، با حضور استاندار محترم بوشهر، مفاد این دستورالعمل به طور خلاصه توضیح داده شد. بر پایه این دستورالعمل، ساختار ستاد استانی هفته پژوهش و فناوری به شرح زیر است:

رییس ستاد: استاندار

جانشین ستاد: رییس دانشگاه معین استان

دبیر ستاد: رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان

دبیر جشنواره برگزیدگان پژوهش و فناوری: معاون پژوهش و فناوری دانشگاه معین استان

دبیر جشنواره دانش‌آموزی: مدیرکل آموزش و پرورش استان

دبیر نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن‌بازار: رییس پارک علم و فناوری استان

همچنین اعضای شورای سیاست‌گذاری رئیس ستاد، جانشین رئیس ستاد، معاون هماهنگی و امور اقتصادی و توسعه‌ی منابع استانداری، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان، رؤسای دانشگاه‌های استان (اعم از دولتی و غیردولتی)، رئیس بنیاد نخبگان استان؛ رئیس پارک علم و فناوری استان؛ رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان؛ رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان؛ مدیرکل صنایع دستی و گردشگری استان؛ مدیر کل آموزش و پرورش استان؛ رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای استان؛ مدیرکل صدا و سیمای مرکز استان؛ مدیر کل محیط زیست استان؛ شهردار مرکز استان؛ مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نوسازی و تحول اداری استانداری و دبیران ستاد استانی هستند.

از آنجا که مطابق این دستور العمل، دبیرخانه ستاد در دانشگاه معین استان مستقر می‌شود، دانشگاه خلیج فارس مطابق رویه سال‌های گذشته، مسوولیت آن را به عهده گرفت و در تاریخ ۱۹ آبان طی نامه‌ای (پیوست ۲) از تمامی اعضای شورای سیاست‌گذاری برای تشکیل جلسه در ۱۹ آبان دعوت کرد. جلسه با حضور جانشین رییس ستاد و شرکت ۲۱ نفر از نمایندگان اعضای شورا برگزار و مصوبات جلسه طی نامه مورخ ۲۴ آبان به اطلاع اعضای شورا و ذی‌نفعان رسانده شد. مصوبات شورا به شرح زیر است:

مقرر گردید دبیرخانه جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر استان در دانشگاه خلیج فارس تشکیل گردد و این جشنواره در تاریخ ۱۷ آذرماه ۱۳۹۸ برگزار گردد.

مقرر گردید پارک علم و فناوری خلیج فارس دبیرخانه نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن بازار را تشکیل دهد و این نمایشگاه در تاریخ‌های ۱۷ تا ۱۹ آذرماه برگزار گردد.

مقرر گردید دانشگاه‌هایی که تمایل دارند میزبانی جشنواره و نمایشگاه را داشته باشند، درخواست خود را رسماً به دبیرخانه ارسال نمایند.

مقرر گردید اداره کل آموزش و پرورش برنامه‌های خود را برای برگزاری جشنواره دانش آموزی مطابق دستورالعمل برگزاری هفته پژوهش و فناوری سال ۱۳۹۸، مشخص نماید و به اطلاع دبیرخانه ستاد برساند.

مصوب شد برترین ها در زمینه‌های زیر معرفی گردند:

انتخاب پژوهشگران برتر توسط کمیته علمی جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر در ۵ حوزه: فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی و هنر، علوم پزشکی و کشاورزی و منابع طبیعی

انتخاب فناور برتر توسط پارک علم و فناوری خلیج فارس و اعلام به دبیرخانه جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر

انتخاب سه دستگاه برتر حامی پژوهش و فناوری توسط دبیرخانه جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر

انتخاب دو واحد تحقیق و توسعه برتر توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت و اعلام به دبیرخانه جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر

مقرر گردید مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال به صورت گرنت در قالب طرح های استانی از محل یک درصد بودجه پژوهشی دستگاه های استان، به پژوهشگران و فناور برتر سال ۱۳۹۸ اهداء گردد.

دستگاهها برنامه‌های پیشبینی شده خود را برای هفته پژوهش و فناوری حداکثر تا تاریخ ۹ آذرماه به دبیرخانه ستاد جهت اطلاع‌رسانی اعلام نمایند.

شهرداری بوشهر جهت همکاری در اطلاع‌رسانی هفته پژوهش در سطح شهر اعلام آمادگی کرد.

در تاریخ ۹ آذر ماه، طی نامه‌ای (پیوست ۳) از تمامی روسای دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی استان دعوت شد تا در نشست کمیته علمی با هدف بررسی پرونده‌های دریافتی و انتخاب پژوهشگران برتر استان در تاریخ ۱۲ آذر شرکت کنند. از آن جا که بیم آن می‌رفت که دعوت‌شدگان به دلیل شرایط نامناسب جوی، در آن تاریخ نتوانند در جلسه شرکت کنند، آن نشست لغو و به فردای آن روز یعنی ۱۳ آذر منتقل شد.

نهایتا، برای برگزاری نشست روز جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر استان و افتتاح نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری در تاریخ ۱۷ آذر از طرق مختلف از جمله نامه‌های اداری، فکس و تلفن به مشارکت‌کنندگان اطلاع رسانی شد.

آن چه از سطور بالا برمی‌آید آن است که دانشگاه خلیج فارس وظیفه قانونی خود را در اطلاع رسانی و برگزاری شایسته جلسات به عنوان دبیرخانه ستاد استانی و دبیری جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر استان کاملا شفاف انجام داده است.

۲. مشارکت‌جویی

همان‌گونه که در توضیحات بخش پیش آمد، دانشگاه خلیج فارس کوشش کرد که از مشارکت همه فعالان عرصه پژوهش و فناوری و مسوولان مرتبط با این موضوع در نشست‌ها و فرآیند اجرایی برگزاری جشنواره استفاده کند. در جلسات یاد شده در مورد مسایل اصلی جشنواره بحث شد و نظرات طرف‌های مختلف شنیده شد. نهایتا مصوبات این نشست‌ها، برآیند نظرات مطرح شده و با در نظر گرفتن مقدورات و محدودیت‌های موجود بود. اسامی و مشخصات حاضران در نشست‌های شورای سیاست‌گذاری و کمیته علمی نزد این دبیرخانه موجود است که در صورت نیاز پس از حذف اطلاعات شخصی افراد قابل انتشار است.

به طور ویژه، مصوبه سوم شورای سیاست‌گذاری ستاد (دعوت از دانشگاه‌ها برای تقبل میزبانی جشنواره و نمایشگاه) نشان می‌دهد که دانشگاه خلیج فارس، به جای برخورد انحصاری به دنبال مشارکت ذی‌نفعان است. در این راستا، تنها دانشگاه پیام نور آمادگی خود را به دبیرخانه ستاد اعلام کرد (پیوست ۴). پیرو آن، نمایندگانی از دبیرخانه جشنواره و نمایشگاه از امکانات آن دانشگاه بازدید کرده و نهایتا به دلیل محدودیت فضا، با برگزاری این برنامه در آن دانشگاه موافقت نشد و این مسأله به همراه تشکر جانشین رییس ستاد طی نامه‌ای (پیوست ۵) به اطلاع آن دانشگاه رسانده شد.

نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری استان نیز همچون سال‌های پیش با استقبال پژوهشگران، مدیران و دانشجویان مواجه شد. دانشگاه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌های حاضر در بخش نمایشگاه به شرح زیر می‌باشند:

۱- دانشگاه علوم پزشکی ۲- دانشگاه خلیج فارس ۳- سازمان آب و فاضلاب استان بوشهر ۴- اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ۵- پژوهشکده میگو کشور ۶- دانشگاه جامع علمی و کاربردی استان بوشهر ۷- جهاد دانشگاهی استان بوشهر ۸- شرکت زیستاب جلبک لیان بوشهر ۹- شرکت رونیکا ۱۰- شرکت آریا پلاسماگستر پارس ۱۱- شرکت پولادین پارسه سبز ۱۲- شرکت پرنیان آبگین

بخشی از تصاویر مربوط به روز افتتاح (با حضور معاونان محترم سیاسی، امنیتی و اجتماعی و توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری بوشهر) و همچنین بازدید علاقه‌مندان در زیر آورده شده است.

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

۳. انصاف و بی‌طرفی

فرآیند انتخاب پژوهشگر برتر در نشست شورای سیاست‌گذاری به تصویب رسید. برای انتخاب پژوهشگر برتر در هر یک از حوزه‌های پنج‌گانه، شاخص‌های زیر در نظر گرفته شد:

حل مشکلات یا رفع نیازهای کشور

طرح‌های پژوهش و فناوری

جذب اعتبار پژوهشی

مقالات چاپ شده در مجلات معتبر

کیفیت مقالات

تعداد استنادات

همکاری بین المللی

تالیف و تصنیف کتاب

جوایز و جشنواره‌ها

اختراع، اکتشاف و محصول فناورانه

برای هر یک از این شاخص‌ها، امتیازهای مشخصی لحاظ شده و به صورت کاربرگ (پیوست ۶) برای دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی استان فرستاده شد. همچنین، مطابق رویه پیشین، پژوهشگران و فناورانی که در سه سال گذشته، تجلیل شده بودند، از گردونه انتخاب خارج شدند.

پس از دریافت اطلاعات و مستندات متقاضیان و اعتبارسنجی آن، نهایتا در روز چهارشنبه ۱۳ آذرماه در نشست پایانی کمیته علمی در حضور نمایندگان دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی برگزیدگان تعیین و معرفی خواهند شد. در این نشست، جزییات امتیازات افراد معرفی شده به تفکیک اعلام و در موارد ابهام با حضور نماینده دانشگاه متبوع، بررسی شد. از این رو، دانشگاه خلیج فارس به عنوان دبیرخانه جشنواره، آمادگی دارد که مستندات نتایج را در حضور هر مرجع بی‌طرفی مجددا بررسی کند.

برای انتخاب پژوهشگران برتر، به جز تقسیم‌بندی حوزه‌های پنج‌گانه که مبنای علمی دارد، هیچ نوع سهمیه‌بندی در نظر گرفته نشد. معتقدیم که معیارهایی خارج از شاخص‌های گفته شده باعث وهن پژوهش و مایه دلسردی پژوهشگران خواهد شد. همین رویه در سال‌های گذشته و بر پایه دستورالعمل کشوری انجام شده است.

این که توزیع برگزیدگان بین دانشگاه‌های استان تا کنون یکنواخت نبوده است، دلایل طبیعی دارد که در نمودارهای زیر قابل مشاهده است. نمودار اول تعداد اعضای هیأت علمی با مرتبه استادیار به بالا را در بین دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی استان در سال ۱۳۹۷ نشان می‌دهد. نمودار دوم نیز مجموع مقالات منتشر شده پژوهشگران با نشانی «Bushehr» در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ به تفکیک موسسات استان را طبق اعلام پایگاه استنادی معتبر اسکوپوس نشان می‌دهد. همان طور که مشاهده می‌شود، تفاوت معناداری بین دانشگاه‌ها از همین نظر وجود دارد که توزیع نایکنواخت برگزیدگان را به طور طبیعی توجیه می‌کند. با این حال، شایسته است یادآوری شود که در همین جشنواره از بین پنج پژوهشگر برتر اعلام شده، افزون بر ۳ نفر از دانشگاه خلیج فارس و ۱ نفر از دانشگاه علوم پزشکی، جناب آقای دکتر گنجه عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی غیر دولتی خرد نیز به عنوان پژوهشگر برتر در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی برگزیده شد. همین نکته به سادگی نشان می‌دهد که در فرآیند انتخاب، تنها شاخص‌هایی اثرگذار بودند که بر پایه علمی و قانونی تعیین شده بودند.

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

نمودار اول: تعداد اعضای هیأت علمی با مرتبه استادیار به بالا به تفکیک مرتبه را در بین دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی استان در سال ۱۳۹۸

واکنش روابط عمومی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر به یک گزارش

نمودار دوم: مجموع مقالات منتشر شده پژوهشگران با نشانی «Bushehr» در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ به تفکیک موسسات استان را طبق اعلام پایگاه استنادی معتبر اسکوپوس

۴. برگزاری نمایشگاه

متولی نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری استان که در ۱۷ تا ۱۹ آذر ماه برگزار شد، طبق دستورالعمل ابلاغی، پارک علم و فناوری خلیج فارس است و دانشگاه خلیج فارس در این زمینه، تنها تامین مکان برپایی نمایشگاه را تقبل کرد. اگر چه معتقدیم که می‌شد نمایشگاه را بهتر از این نیز برگزار کرد، اما منکر زحمات همکاران در زمان برگزاری نمایشگاه و روزهای پیش از آن نیستیم.

شایان ذکر است که استفاده از ظرفیت‌های غیردولتی برای برون‌سپاری برگزاری و اجرای نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری استان، توصیه ستاد ملی بوده است. با این حال، در فرصت اندک پیش از برگزاری نمایشگاه این امر مقدور نشد. از این رو، مبلغ دریافتی از شرکت کنندگان در نمایشگاه توسط پارک علم و فناوری خلیج فارس، صرفا نوعی مشارکت برای تامین بخشی از هزینه‌های برگزاری بوده است."

انتهای پیام

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه بوشهر

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


یک نشانه مهم زوال عقل در سالمندان