کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟


کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟

اکثر جنین های مبتلا به تریزومی 18 و 21 ناهنجاری های متعدد دیگری دارند.

شبکه عصبی کوروئید بخشی از مغز است که مایع مغزی نخاعی را ایجاد می کند؛ این مایع به طور معمول از ستون مغز و ستون فقرات محافظت می کند. در حدود 1 تا 2 درصد نوزادان عادی - 1 از 50 تا 100 - یک حباب کوچک مایع شبکه عصبی کوروئید در حال شکل گیری است. این مایع به صورت کیست در داخل عروق کروئید ظاهر می شود. یک کیست کوروئید می تواند به یک تاول اضافه شود و یک اختلال مغزی در نظر گرفته نمی شود. چه اتفاقی برای کیست رخ می دهد؟ در اکثریت قریب به اتفاق، کیست حل و فصل می شود و یا ناپدید می شود و هیچ عواقبی ندارد.
نگرانی در مورد کیست کوروئید پلکسوس چیست؟
همانطور که قبلا ذکر شد، کیستهای کوروئید در 1 تا 2 درصد جنین طبیعی وجود دارد. با این حال، در درصد بسیار کوچکی از جنین هایی که دارای کیست های کوروئید هستند، اختلال کروموزومی مرتبط با نام تریزومی 18 وجود دارد. جنین هایی که تریزومی 18 دارند دارای یک کپی از کروموزوم 18 هستند. اغلب جنین های تریزومی 18 به صورت مرده به دنیا می آیند. نجات یافتگان بسیار نادر هستند. آنها دچار عقب ماندگی شدید ذهنی و انواع مختلفی از مشکلات دیگر مانند اختلالات در هر سیستم مانند قلب، مغز و کلیه هستند. جنین با تریزومی 18 دارای حدود یک سوم از کیست های کوروئیدی است. بنابراین، زمانی که کیستهای کوروئیدی دیده می شود، نگران این هستیم که جنین ممکن است تریزومی 18 داشته باشد.
تریزومی 18 نادر است. این مشکل در کمتر از 1 در 3000 نوزاد تازه متولد شده وجود دارد. کیستهای کولیت کورئید در جنین های طبیعی نسبتا رایج هستند. بیشتر جنین ها با کیست کولیت کورئید طبیعی هستند. علاوه بر این، بسیاری از ناهنجاری های مرتبط با تریزومی 18 را می توان با استفاده از سونوگرافی دقیق تشخیص داد. در واقع، جنین هایی با تریزومی 18 تقریبا همیشه سونوگرافی را در علاوه بر کیست سیتوپلاسم کوروئید نشان می دهند، اگر چه برخی از این ناهنجاری ها می تواند کاملا ظریف باشد. اگر هیچ یک از اختلالات اضافی با یک سونوگرافی کامل تشخیص داده نشود، احتمال این که جنین دارای تریزومی 18 باشد بسیار پایین است.

کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟

نگاه سونوگرافیست ها به کیست های کوروئید
کیست شبکه کورویید یکی از سافت مارکرها بشمار می رود به ویژه در تریزومی 18.
اگر کیست ها، یکطرفه و زیر 10 میلیمتر باشد و آنومالی مینور یا حتی ماژور دیگری دیده نشود، نیاز به اقدام تشخیصی تهاجمی نیست. چون که کیست کورویید به تنهایی برای اصلاح ریسک غربالگری ضریب 1 میگیرد.
تنها برای این مادران باید آنومالی اسکن دقیق انجام داد همراه با اکو قلب جنین.
حتما دستهای جنین رو از نظر clenched hand چک کرد.
توجه شود که اکثر این کیست ها تا 32 هفته بارداری تحلیل میروند.
اگر پدر و مادر نگران باشند که 3 تا 4 هفته بعد سونو از نظر سایز کیست انجام می شود.
1- احتمال این که کیست نشانه تریزومی 18 باشد چقدر است؟
تخمین میزان دقیق ریسک دشوار است و تا حدودی بحث برانگیز است، اما اکثر پزشکان معتقدند که این میزان کمتر از 1 درصد است. به عبارت دیگر، یک جنین با کیست کولیت کورئید، اما سونوگرافی معمولی طبیعی، بیش از 99 درصد احتمال نداشتن تریزومی 18 دارد. آزمایش عادی فتوپروتئین آلفا (AFP) احتمال تریوزومی 18 را کاهش می دهد.
2- آیا اندازه ذرات کیست مهم است؟
به طور معمول، اندازه مهم نیست، هرچند کیست های بیشتر و بزرگ تر، نگران کننده تر هستند.
3- گام بعدی بعد از کشف کیست چیست؟
می توانیم آمنیوسنتز را انجام دهیم و تعدادی از کروموزوم ها را در جنین شمارش کنیم تا اطمینان حاصل شود که یک کروموزوم 18 اضافی وجود ندارد. در عین حال می توانیم دیگر ناهنجاری های کروموزومی مانند سندرم داون را رد کنیم. با این وجود خطر کمتری برای آمنیوسنتز وجود دارد که باعث سقط جنین می شود.

کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟

4- ریسک سقط جنین با آمنیوسنتز چقدر است؟
تعیین میزان خطر سقط جنین با آمنیوسنتز دشوار است. بسیاری از پزشکان 0.5 درصد یا 1 در 200 را ذکر می کنند.
5- آیا می توانم صبر کنم تا ببینم که کیست حل می شود؟
این به تصمیم شما کمک نمی کند، زیرا کیست ها تقریبا همیشه در جنین های طبیعی و همچنین در افراد دارای تریزومی 18 حل می شوند. دوره طبیعی برای CPC حل و فصل یا ناپدید شدن است. با این حال، حتی زمانی که کیست حل می شود، احتمال این که جنین دارای تریزومی 18 باشد را کاهش نمی دهد.

کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟

6- باید چکاری انجام دهم؟
اگر هیچ کاری انجام ندهید، باید اطمینان داشته باشید که نوزاد شما به احتمال زیاد کروموزوم طبیعی دارد. اگر هنوز آزمایش خون آلفا فتوپروتئین (AFP) انجام نداده اید، می توانید این کار را برای ارزیابی بیشتر احتمال تریوزومی 18 انجام دهید. اگر نیاز به اطمینان دارید، می توانید آمنیوسنتز را با دانستن اینکه این امر بعید است به یک عارضه منجر شود، انجام دهید. تصمیم شما باید به آنچه که با اطلاعات آمنیوسنتز انجام می دهید، احساس شما در مورد سقط جنین، نگرانی شما در خصوص نوزاد آسیب دیده بستگی داشته باشد. اگر می خواهید آمنیوسنتز را ادامه دهید، می توانید اطمینان حاصل کنید که عوارض این روش بسیار نادر است. کیست ها اغلب خودبخودی، در سه ماه سوم از بین می روند معمولا تا هفته 24 بارداری و معمولا با نقایص عصبی همراه نیستند اما اگر ریسک فاکتور دیگری همراه شان بود بررسی ها را بیشتر می کنیم.
مهم ترین مطالب در این‌باره:
بیماری کیست آراک نوئید نوعی بیماری مادرزادی است که در آن توده هایی کیست مانند میان مغز و پرده های مغزی شکل گرفته که بویژه در دوران بارداری مانع از تکامل مغز جنین می شود.کیست کوروئید پلکسوس در جنین که به صورت کیستی در مغز جنین توصیف می شود یکی از یافته های سونوگرافی سلامت سه ماهه دوم بارداری است.این کیست که در ناحیه ای از بطن های مغزی به نام کوروئید پلکسوس دیده می شود پاتولوژیک نیست و وجود آن به تنهایی اختلالی در عملکرد مغزی جنین ایجاد نمی کند.تقریبا در ۲ درصد جنین ها در هفته های ۱۶ الی ۲۴ حاملگی دیده می شود و در ۹۵ درصد موارد تا ۲۸ هفتگی از بین می رود.تقریبا در 2 درصد جنین ها در هفته های 16-24 حاملگی دیده می شود، ولی در 95 درصد موارد تا 28 هفتگی از بین می رود و پاتولوژیک نیست.

کیستی از نوع خوش خیم و گذراست که در اثر پیچش نورواپیتلیال رحمی به وجود می آید. این کیست هیچ لایه اپیتلیالی ندارد و یک کیست واقعی هم نیست بلکه بیشتر حفره ای است که با مایع شفاف و بقایای سلولی پر شده است. اندازه آن متغیر و بین یک تا سه سانتی متر قطر دارند، معمولا اگر چندتایی و یا بسیار بزرگ باشند کمی نگران کننده می باشد.
زمان مشاهده این کیست بیشتر در گزارش های روتین سه ماهه دوم و سوم بارداری گزارش شده اند اما به این معنی نیست که در سه ماهه سوم به وجود آمده اند بلکه از حدود هفته 13 ظاهر می شوند.

کیست کوروئید پلکسوس، همه جنین ها دچار می شوند؟
کیست کورئید پلکسوس با اختلالات کروموزومی بخصوص تریزومی 18و 21 مرتبط است. ولی اکثر جنین های مبتلا به تریزومی 18و21 ناهنجاری های متعدد دیگری دارند. بنابراین دیدن کیست کورئید پلکسوس باید توجه سونوگرافر را به جستجو برای سایر ناهنجاری های همراه با تریزومی 18 و 21 معطوف کند. اگر فقط کیست کورئید پلکسوس وجود داشته باشد، ریسک تریزومی 18 و 21 به میزان خیلی کمی افزایش می یابد. بنابراین اگر این کیست تنها یافته غیرطبیعی سونو باشد مهم نیست و دو هفته یا یکماه بعد می توان سونوی پیگیری انجام داد اما اگر اندازه این کیست بزرگ و یا چندتایی باشد و یا در سونوی فالواپ بزرگتر شده باشد می تواند نشانگر هیدروسفالی باشد. در موارد بسیار نادری اگر این کیست رشد کند و محدود نشود به هیدروسفالی انسدادی منجر خواهد شد. کیست کورئید پلکسوس یکی از Soft marker ها به شمار می رود به ویژه در تریزومی 18. اگر کیست ها یک طرفه و زیر 10 میلی متر باشد و آنومالی مینور یا حتی ماژور دیگری دیده نشود نیازی به تشخیص تهاجمی نیست، تنها برای این مادران باید آنومالی اسکن دقیق همراه با اکو قلب جنین انجام داد و حتما اندام های جنین را از نظر Clenched hand و foot چک کرد.

کیست کوروئید پلکسوس در جنین چیست؟
علائم بارز تشکیل کیست در مغز موسوم به بیماری آراک نوئید بیماری تشکیل کیست در مغز بین هفت ماهگی تا 27 سالگی براحتی قابل تشخیص و درمان است /این بیماری در بسیاری از موارد بدون علامت بوده و بصورت خاموش (لایه آراک نوئیدی) در مغز رشد می کند.در صورت عدم تشخیص به موقع آراک نوئید، به مرور زمان فرد به بیماری دیگری که در آن مایع نخاعی در مغز جمع می شود موسوم به هیدروسفالی مبتلا می شود که با پیشرفت آن حجم سر افزایش می یابد.
علت اصلی پیدایش کیست درون مغز (آراک نوئید) متاسفانه هنوز مشخص نشده اما این بیماری از طریق شیوه های نوین جراحی همچون روش میکروسکوپیک (پنجره سازی بر روی جداره کیست) و یا آندوسکوپیک در هر سنی قابل درمان و بهبودی است.در خصوص عدم درمان در این صورت اگر مغز تحت فشار قرار گیرد، بیمار دچار ضعف، تشنج های مقاوم به درمان شده و در صورت خونریزی، به سرعت سطح هوشیاری بیمار کاهش می یابد و چون این بیماری مادرزادی است می تواند تکامل مغز را مختل کندپزشکان این یافته را نشانه ای برای اختلالات کروموزومی می دانند.
طبق مطالعات انجام شده کیست کوروئید پلکسوس با اختلالات کروموزومی به ویژه تریزومی ۱۸ مرتبط است.اکثر جنین های مبتلا به تریزومی ۱۸ ناهنجاری های متعددی دارند. بنابراین دیدن این کیست در مغز جنین توجه پزشک را به جستجو برای سایر ناهنجاری های همراه با تریزومی ۱۸ معطوف می سازد.
آزمایش غربالگری
یک احتمال پایه برای اختلالات کروموزومی جنین مشخص کرده است و پزشک می تواند به شما بگوید با توجه به وجود کیست کوروئید پلکسوس در مغز جنین این احتمال بیشتر شده است یا خیر.اگر نتایج بررسی های انجام شده یافته دیگری را به نفع اختلالات کروموزومی نشان نداد، کیست کوروئید پلکسوس را فراموش کنید و از ادامه بارداری خود لذت ببرید.در سونوگرافی رشد ۲۸ هفتگی وجود کیست را مجدد بررسی کرده تا از از بین رفتن آن مطلع شوید.اگر نشانه دیگری به نفع تریزومی ۱۸ یا سایر اختلالات کروموزومی دیده شود، بررسی کاریوتیپ و ژن جنین با انجام آزمایش آمنیوسنتز می تواند تصمیمی منطقی باشد.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


گرگی ناگهان وارد بیمارستان شد/ اما زمانی که پرستاران علت را فهمیدن، نتوانستند جلوی گریه...