جنجال لاشه‌ها | از کشتار بیرحمانه کوسه‌ها در خلیج فارس تا لاشه عجیب در «خرم ناز»


جنجال لاشه‌ها | از کشتار بیرحمانه کوسه‌ها در خلیج فارس تا لاشه عجیب در «خرم ناز»

روزهای اخیر، انتشار تصاویر کشتار بی‌رحمانه کوسه‌های سرچکشی در حاشیه خلیج‌فارس موجب ناراحتی و نگرانی دوستداران طبیعیت شد و از سوی دیگر انتشار تصویر لاشه یک موجود ناشناخته و عجیب و نادر در استان کهگیلویه و بویراحمد موجب تعجب مخاطبان شد.

به گزارش همشهری آنلاین، چهارشنبه دهم اردیبهشت ماه ۹۹ تصاویری از لاشه یک موجود ناشناخته، عجیب و نادر در فضای مجازی استان کهگیلویه و بویراحمد انتشار یافت که براساس اطلاعات کوهنوردان، این لاشه در منطقه "خرم‌ناز" شهرستان بویراحمد کشف شده است. منطقه "خرم ناز" شهرستان بویراحمد یکی از مناطق شکار ممنوع استان کهگیلویه و بویراحمد است.

ماجرای کشف لاشه عجیب و ناشناخته چه شد؟

مدیرکل محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پخش تصاویری از لاشه یک موجود ناشناخته، عجیب و نادر در فضای مجازی استان گفت: پس از اعزام یک تیم محیط‌زیست به منطقه به همراه کوهنوردانی که لاشه را کشف کرده بودند، متاسفانه اثری از لاشه پیدا نشد. به گزارش ایسنا، «سید اسدالله هاشمی» افزود: طبق بررسی‌های انجام شده براساس فیلم منتشر شده از این لاشه و نظر کارشناسانه اساتید جانورشناس دانشگاه یاسوج اعلام کردند که از روی شکل فک و دندان‌های لاشه می‌توان گفت که این لاشه از خانواده سگ‌سانان است.

هاشمی توضیح داد: یک تیم از محیط‌زیست استان را به همراه کوهنوردانی که این لاشه را کشف کرده بودند به محل لاشه برای بازدید میدانی، نمونه‌برداری و انجام آزمایشات اعزام کردیم اما متاسفانه لاشه را پیدا نکردند.

مدیرکل محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: تشخیص نهایی در مورد این که لاشه چه جانوری است، داده نشده چراکه هیچ چیزی از لاشه برای نمونه برداری برجای نمانده بود و در فیلم هم مشخص نیست.

چهارشنبه دهم اردیبهشت ماه ۹۹ تصاویری از لاشه یک موجود ناشناخته، عجیب و نادر در فضای مجازی استان کهگیلویه و بویراحمد انتشار یافت که براساس اطلاعات کوهنوردان، این لاشه در منطقه "خرم‌ناز" شهرستان بویراحمد کشف شده است. منطقه "خرم ناز" شهرستان بویراحمد یکی از مناطق شکار ممنوع استان کهگیلویه و بویراحمد است.

بیشتر بخوانید:

کشف لاشه یک موجود عجیب در منطقه شکار ممنوع "خرم ناز" بویراحمد

قاتل کوسه‌های سرچکشی در جنوب چه کسانی هستند؟

نسل‌کشی کوسه‌های سرچکشی در خلیج‌فارس

رخداد دیگر که موجب نگرانی بسیار شد، کشتار بی‌رحمانه کوسه‌های سرچکشی در حاشیه خلیج‌فارس بود. اتفاقی که گرچه همه به‌نوعی ناراحت و نگران هستند اما کسی آن را گردن نمی‌گیرد. عدم نظارت یا ضعف در اجرای قانون؟ همه استان‌های خلیج‌فارسی باید مسئولیت چنین فاجعه‌ای را بپذیرند.

کوسه سرچکشی از معروف‌ترین انواع کوسه‌ها است و با توجه به ممنوعیت صید و خطر انقراض نسل این‌گونه از کوسه‌ها نیاز است که از آنان مراقبت کنیم تا به انقراض کشیده نشوند.

شیلات باید نظارت بیشتری داشته باشد، هرچند هزینه چنین اقداماتی بالا است اما لازم است نظارت و گشت‌های دریایی بیشتر شود چراکه نحوه صید این کوسه‌ها و سپس قطعه‌قطعه کردن آنان که به یک کشتار دسته‌جمعی شبیه است تأسف‌بار است.

متأسفانه هرگونه اتفاق غم‌انگیزی از صید غیرمجاز گرفته تا ریختن فاضلاب و دپو زباله در خلیج‌فارس رخ می‌دهد و تمام محرومیت و مظلومیت آن نیز از همین‌جاست که همه فقط نام آن را می‌خواهند اما حفاظت، نظارت و پیشگیری کاملی برای منع بروز آلودگی و نابودی انجام نمی‌شود.

نسل کوسه‌های خلیج‌فارس در حال انقراض است

کارشناس صید و بهره‌برداری شیلات استان بوشهر عنوان کرد: اکوسیستم دریایی زنجیره به هم پیوسته‌ای است که در آن رفتار یک‌گونه بر گونه‌های دیگر تأثیر دارد و تداوم حیات زیستی در خلیج‌فارس برگرفته از جریان اقیانوسی که وارد این حوضه آبی می‌شود و فاصله طبقات زیستی گونه‌ها به کمترین حد خود می‌رسد لذا حساسیت موضوع در بحث مدیریت صید و بهره‌برداری حائز اهمیت است.

به گفته حسین شادکامی، آلودگی‌های زیست‌محیطی امروزی در خلیج‌فارس می‌تواند تأثیرات سوء بر زیست آبزیان داشته باشد که از این منظر کوسه‌ها نیز به دلیل حساسیت بالا در معرض خطر قرار دارند.

قاتل کوسه‌های سرچکشی در جنوب چه کسانی هستند؟

وی بیان کرد: متأسفانه نسل کوسه‌های خلیج‌فارس در حال انقراض است، عوامل زیادی همچون صید غیرمجاز و بی‌رویه، برداشت بیش‌ازحد این‌گونه آبزی با ابزارهای صید همچون ترال و یا قلاب، در انقراض این‌گونه نقش دارد.

این کارشناس با اشاره به صید ترال و مشکلاتی که برای دریا ایجاد می‌کند و همچنین سودجوئی برخی صیادان گفت: مشکل اصلی نحوه شکار کوسه‌ها و صید بی‌رویه است که می‌تواند به انقراض نسل آنان منجر شود. در منطقه بندرعباس از گاوبندی تا تنگه هرمز به سمت جاسک و میناب بیشترین مقر این نوع کوسه‌ها است اما متأسفانه حالا کوسه‌های کمی باقی‌مانده است.

همه ما مقصر هستیم

شادکامی تأکید کرد: خلیج‌فارس متعلق به همه دنیاست و همه ما مقصر هستیم، از کارشناس گرفته تا صیادان و حتی جامعه محلی. این‌که بگوییم بوشهر یا هرمزگان درست نیست. وقتی‌که دنیا به این قضیه نگاه می‌کند می‌گویند در ایران این جنایت اتفاق افتاده است نه در هرمزگان و یا بوشهر یا جای دیگر...

کارشناس صید و بهره‌برداری شیلات استان بوشهر اظهار کرد: متأسفانه دیگر کوسه‌ای در خلیج‌فارس نمی‌بینید و نسل کوسه‌ها از بین رفته است. باوجوداینکه چندین سال است خریدوفروش آن ممنوع شده و دیگر آماری هم ارائه نمی‌شود اما متأسفانه صید ترال همچنان وجود دارد و مدیریت و نظارت ضعیف باعث شده این اتفاقات تداوم داشته باشد.

به گفته این کارشناس ارزش‌افزوده در صنعت، تهیه نخ‌های جراحی و بخیه، استفاده خوراکی از گوشت کم‌چرب کوسه به شکل فیله منجمد و کنسروی و باله‌ها در تهیه سوپ (چین) و کاربردهای دیگر پوست کوسه در ساخت کیف و کفش و کبد و جگر آن در صنایع دارویی و صنعتی ازجمله دلایل صید کوسه‌ها سرچکشی توسط صیادان است.

ممنوعیت صید کوسه‌ها و اعمال جریمه‌های سنگین

وی با تأکید بر ضرورت حفاظت از گونه‌های در معرض خطر اظهار کرد: برای تعادل بخشیدن به زنجیره زیستی و حفظ اکوسیستم دریایی باید نظارت بیشتری انجام شود تا شاید بتوان از صید بی‌رویه کوسه‌ها و انقراض نسل آن جلوگیری کرد.

شادکامی تصریح کرد: در طول چند دهه اخیر فشار بر ذخیره دریایی به حدی رسیده که هشدارهای جهانی توسط مراجع ذیصلاح اعلام‌شده است. با توجه به خطر انقراض نسل کوسه‌ماهیان، فائو (سازمان بین‌المللی خواربار و کشاورزی ملل متحد) صید این‌گونه از آبزیان را ممنوع اعلام کرده و جریمه‌های سنگینی نیز برای آن در نظر گرفته است.

با ناقوس خطر زیستی روبرو هستیم

کارشناس صید و بهره‌برداری شیلات بوشهر یادآور شد: متأسفانه صید و کشتار کوسه‌های سرچکشی نیز در سواحل جنوبی و استان‌های حاشیه خلیج‌فارس روی می‌دهد. البته این احتمال وجود دارد که این‌گونه‌ آبزی همراه با صید ضمنی صیادان تورپیچ شود ولی در این شرایط صیاد وظیفه دارد کوسه‌های به دام افتاده را آزادکرده و از انتقال آن‌ها به ساحل بپرهیزد.

او می‌گوید: با توجه به برداشت غیرمجاز و بی‌رویه از منابع دریایی در حال کاهش و انقراض نسل گونه‌های زیستی با ناقوس خطر زیستی روبرو هستیم به‌ویژه در چند دهه اخیر که با تغییرات اقلیمی، توسعه ساحل به دریا و تلاش برای نشان دادن آمارها برای اخذ امتیاز مدیریت صید؛ توجه به برداشت بیش‌ازحد ذخایر دریایی پایداری ذخیره را به اغماء کشانده است.

شوک آنی زیست‌محیطی و انقراض گونه‌های دریایی

برداشت بی‌رویه و انجام صید غیرمجاز می‌تواند موجب شوک آنی زیست‌محیطی و انقراض گونه‌های دریایی و بسیار مشکلات و آسیب‌های جبران‌ناپذیری شود.

همه می‌دانند که آسیب به محیط‌زیست خشکی و دریا جبران‌ناپذیر است و متخلفان این حوزه باید بر اساس قانون مجازات شوند. کوسه به‌جز انسان دشمن دیگری در طبیعت ندارد و شکار این آبزی توسط انسان‌ها باعث شده جمعیت کوسه‌های سرچکشی در اقیانوس آن‌قدر کم شود که بیم نابودی و ناپدید شدن این‌گونه می‌رود.

شکار، حمل، نگهداری و تجارت و فروش گوشت و باله انواع کوسه‌ماهیان بدون داشتن مجوز قانونی ممنوع اعلام‌شده و بر اساس مصوبه شماره ۳۸۰ شورای عالی حفاظت محیط‌زیست (۲۹ دی ۱۳۹۳) و به استناد بند ج ماده ۳ قانون شکار و صید، جریمه صید غیرمجاز انواع کوسه‌ماهیان ۳۰۰ میلیون ریال تعیین‌شده است.

سازمان شیلات به‌عنوان متولی نظارت بر صید و صیادی وظیفه دارد این کار را با دقت بیشتری انجام دهد اما متأسفانه نظارت‌های شیلات بر فعالیت صیادان بسیار محدود است. محیط‌زیست و طبیعت ما همواره از همه سو آماج ضربه و آسیب بوده است. متأسفانه برخی مدیران و کارشناسان این حوزه فاقد دانش و علم محیط‌زیستی هستند و تنها به دید اقتصادی به این قضیه نگاه می‌شود، اما آیا می‌توان اقتصاد را با محیط‌زیست معامله کرد؟ آن‌هم درزمانی که مرگ دنیا را درنوردیده و همه‌چیز روبه‌زوال است...

کذیب شایعه صید کوسه سرچکشی در آب‌های هرمزگان

سرپرست اداره کل شیلات هرمزگان شایعه صید کوسه سرچکشی در آب‌های هرمزگان را تکذیب کرد. دریایی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: چند روز پیش یک کوسه سر چکشی در تور صیادی از قشم افتاده بود که این صیاد اقدام به رهاسازی گونه کوسه سرچکشی که از گونه در معرض انقراض است و تعداد آنها در دریاها به شدت کاهش یافته، کرد.

سرپرست اداره کل شیلات هرمزگان گفت: محبی معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات ایران در این لوح مراتب تقدیر و تشکر خود را از این اقدام سازنده صیاد قشمی با نام « احمد حسن زاده جی جیان» در عرصه حفاظت و بهبود ذخایر آبزیان کشور اعلام کرد و افزود: امید است تا با تشویق و ترویج این اقدام پسندیده در میان بهره برداران موجب حفظ گونه‌های در معرض خطر در آب‌های خلیج فارس باشیم.

دریایی همچنین ضمن تکذیب انتشار تصاویر صید کوشه سرچکشی در فضای مجازی گفت: طی یک سال اخیر هیچ گونه صید کوسه سرچکشی در آب‌های استان مشاهده نشده و این نوع صید غیرقانونی است.

در چند روز گذشته تصاویری از صید کوسه سرچکشی در فضای مجازی منتشر شده که حساسیت‌های اجتماعی و فعالان محیط زیست را در پی داشته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان هم در رابطه با این تصاویر گفت: تصاویری که از صید کوسه‌های سرچکشی در فضای مجازی منتشر شده قدیمی و مربوط به سال ۲۰۱۸ میلادی است.

حبیب مسیحی تازیانی افزود: ممنوعیت صید کوسه سرچکشی از طریق تعاونی‌های صیادی و نمایندگان محیط زیست در شهرستان‌ها به تمام صیادان اعلام شده و ظرف یک سال گذشته هیچ گزارشی از صید این نوع کوسه در استان نرسیده است. او گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست با هماهنگی پلیس فتا در حال پیگیری این موضوع است.

همچنین معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات ایران طی لوحی از صیاد قشمی ناجی کوسه در خطر انقراض سرچکشی تقدیر کرد. زیستگاه کوسه سرچکشی از این نوع کوسه در مناطق ساحلی مرکز و شرق هرمزگان است.

کد خبر 508167

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


لخته خون گوشتی شبیه جگر در پریودی چیست و چه علتی دارد‌؟ +‌روش درمان