قرص پروپرانولول | موارد مصرف این دارو برای قلب | عوارض قرص پرانول


قرص پروپرانولول | موارد مصرف این دارو برای قلب | عوارض قرص پرانول

قرص پروپرانولول به انگلیسی Propranolol یا قرص پرانول در مواردی مانند کنترل اضطراب و تپش قلب استفاده می شود. این قرص عوارضی مانند حالت تهوع و افسردگی را در پی دارد. در ادامه این مطلب مجله روزانه، موارد مصرف این دارو و عوارض آن را بررسی می کنیم. اصطراب و استرس از مشکلاتی از مشکلایت هستند که بیشتر افراد را درگیر می کنند. هراز از زندگی، ترس از آینده...

قرص پروپرانولول | موارد مصرف این دارو برای قلب | عوارض قرص پرانولقرص پروپرانولول | موارد مصرف این دارو برای قلب | عوارض قرص پرانول

قرص پروپرانولول به انگلیسی Propranolol یا قرص پرانول در مواردی مانند کنترل اضطراب و تپش قلب استفاده می شود. این قرص عوارضی مانند حالت تهوع و افسردگی را در پی دارد. در ادامه این مطلب مجله روزانه، موارد مصرف این دارو و عوارض آن را بررسی می کنیم.

اصطراب و استرس از مشکلاتی از مشکلایت هستند که بیشتر افراد را درگیر می کنند. هراز از زندگی، ترس از آینده و حسرت گذشته همه از عواملی هستند که می توانند باعث ایجاد اضطراب و به دنبال آن تپش قلب در افراد شوند. در هنگام این مشکلات افراد به روانپزشک مراجعه می کنند و ممکن است پزشک برای آنها داروهای شیمایی تجویز کند و یا بعضی ها بدون مراجعه به دکتر خودشتان داروی کنترل استرس تهیه کنند که ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. در ادامه این مطلب یکی از این داروهای کنترل استرس به نام قرص پررپرانولول را بررسی می کنیم.

پروپرانولول چیست؟

پروپرانولول از دسته بتابلاکرها است (بتا بلاکرهای باعث کاهش آدرنالین در بدن و پیشگیری از اضطراب می شوند که با نام تجازی ایندرال و پرانول هم شناخته می شوند.

این دارو برای درمان نامنظمی تپیش قلب و فشار خون استفاده می شود. این دارو در دیگر شرایط هم تجویز می شود که شامل:

تسکین درد قلبیپیشگیری از سردردهای میگرنیدرمان بی‌نظمی تپشاختلالات فیزیکی مانند لرزششرایط خاص روحی مانند فوبیای اجتماعی، اختلال اضطراب و اختلال هراس به‌ویژه اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

موارد استفاده از قرص پروپرانولول

کنترل فشار خون

اگر دچار فشار خون بالا هستید، قرص پروپرانولول باعث کاهش فشار خون در رگ های خونی شما می شود و باعث پیشگیری از ریتم غیر طبیعی سریع قلب می شود.

پیشگیری و کنترل میگرن‌های عصبی

پرانول برای جلوگیری از بروز میگرن هم تجویز می شود. در واقع قرص پرانول 10 یا پرانول 20 برای افرادی که درمان های دیگری برای میگرن دریافت کرده اند ولی نامناسب بوده است، می تواند مفید باشد.

درمان اضطراب

یکی دیگر از علائم اصلی اضطراب بالا رفتن ضربان قلب می باشد که به عنوان بخیش از پاسخ جنگ و گریز بشمار می رود. در مواقع خطر، بدن آدرنالین را برای افزایش کار قلبی و پمپاژ سریع خون و اکسیژن تولید می کند. در این مواقع مصرف پروپرانول برای اضطراب، باعث می شود کمتر احساس ضعف و سستی کنید. تقویت عضلات با افزایش خونرسانی که ما را وحشت زده و عصبانی می کند در صورت سریع کار نکردن قلب ایجاد نمی شود. به این دلیل این دو فایده مهم پروپرانول برای درمان اضطراب استفاده می شود.

روش مصرف

داروی پرانول دقیقا طبق تجویز پزشک باید مصرف شود. به صورت معمول می توانید یک عدد قرص 20 تا 40 میلی گرمی پرانول را یک ساعت قبل از قرار گرفتن در یک موقعیت استرس زا و مضطراب استفاده کنید.

در مورد مصرف این دارو باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

هرگز مصرف این دارو را به صورت ناگهانی متوقف نکنید.این دارو می‌تواند منجر به نتایج غیرطبیعی در نتایج آزمایشی شود.اگر در حال درمان پرفشاری خون هستید، استفاده از پروپرانولول را حتی زمانی که احساس خوبی دارید مصرف کنید.دارو را در دمای اتاق و به دور از رطوبت نگه‌داری کنید.هرگز اجازه ندهید داروی مایع منجمد شود.

برای اطمینان در خصوص اینکه مصرف این دارو برای شما مشکلی ایجاد نمی‌کند، در صورتی که به هر یک از شرایط زیر دچار هستید، قبل از مصرف به پزشک خود را مطلع کنید:

اختلال عضلانیبرونشیت، آمفیزم یا سایر اختلالات تنفسیقند خون پایین، یا دیابتضربان قلب آهسته یا فشار خون پاییننارسایی قلبیافسردگیبیماری‌های کبدی یا کلیویاختلال در عملکرد تیروئیدتومور غده فوق کلیویمشکلات گردش خون مانند سندرم رینود

عوارض مصرف قرص پروپرانولول

این دارو عوارضی در پی دارد که شامل اسهال، تهوع، سردی دست و پا، اختلال خواب، کاهش میل جنسی و ریز مو است.

از دیگر عوارض قرص پرانول می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. افزایش وزن: بتابلوکرها باعث افزایش وزن در افراد می‌شود. در واقع بلاک کردن آدرنالین در بدن باعث شلی بدن شده و ممکن است سطح سوخت و ساز را پایین آورده و منجر به افزایش وزن شود.
۲. افسردگی و خستگی: انسان بطور طبیعی برای تحرک و بشاش بودن به مقداری آدرنالین نیاز دارد، در صورتی‌که مصرف این دارو آدرنالین را در بدن بلاک کرده و منجر به بروز افسردگی و به تبع آن از دست دادن کالری و خستگی می‌شود.
۳. تاری دید و احساس سرگیجه:‌ زمانی که ضربان قلب کاهش یابد احتمال سرگیجه یا غش در افزایش پیدا می‌کند. تاری دید هم از دیگر عوارض مصرف این دارو است.

مصرف قرص پروپرانولول در بارداری و شیردهی

در مورد مصرف این دارو در بارداری اطلاعات دقیقی در دست نست و معلوم نیست که آیا برای جنین مضر است یا خیر. برای اطمینان در خصوص لزوم مصرف آن، در صورتی که باردار هستید یا قصد باردار شدن را دارید باید به پزشک خود اطلاع دهید. ولی در دوران شیردهی، مصرف این دارو می تواند برای نوزاد شما خطرناک باشد. پروپرانولول می تواند به شیر مادر منتقل شود و باعث آسیب دیدن نوزاد شود.

هشدار در مورد مصرف

مصرف پروپرانولول باعث تسکین وضعیت اضطراب و استرس خواهد شد ولی مصرف دائمی آن باعث اعتیاد به این قرص می شود و بعد از آن بدون خوردن قرص کاری را نمی توان انجام داد. این دارو مانند دیگر بتابلاکرها تنها می تواند آدرنالین را بلاک کند ولی تولید آن را متوقف نمی کند. حالا این سوال مطرح می شود که چه اتفاقی برای تولید آدرنالین می افتد؟ مصرف دائم این قرص باعث تغییر عملکرد طبیعی می شود که با قطع آنها بدون جایزین درمانی دیگر مشکلاتی در بدن ایجاد می شود. اگر به این دارو حساسیت دارید که اصلا نباید آن را مصرف کنید. اگر شما تپش قلب بسیار کند و آسم دارید و یا شرایط قلبی شما حاد است بهتر است این دارو را مصرف نکنید.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دانلود آهنگ حسین رحیمی ریگی برگرد