قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید


قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

سهام بورس امروز / سهام بورس امروز تهران / بازار بورس ایران / تابلو بورس تهران / سهام عدالت / فروش سهام عدالت / آزاد سازی سهام عدالت / ثبت نام سهام عدالت / ارزش سهام عدالت / قیمت سهام / قیمت بورس شرکت ها / وضعیت بازار / شاخص کل بورس / ارزش بازار / اطلاعات قیمت / تعداد معاملات / ارزش معاملات / حجم معاملات

به گزارش اقتصادی رکنا، دراین لینک https://b2n.ir/39640 می توانید قیمت سهام و بورس اوراق بهادار تهران را پس از وارد شدن به طور مستقیم و لحظه به لحظه دنبال کنید.

در این خبر می توانید علاوه بر قیمت سهام شرکت ها از " وضعیت بازار " و " شاخص کل بورس " مطلع شوید.

مهم ترین اخبار اقتصادی 24 ساعت گذشته را اینجا بخوانید

بورس :

پیش بینی وضعیت بورس در هفته آینده

روز گذشته یکی از چالشی ترین روزهای بورس بود؛ عرضه اولیه جدید اپال پس از سه هفته گذشته از آخرین عرضه اولیه، با ریزش ۲ میلیون نفر مشارکت‌کننده شوک جدیدی را ناشی از سرعت شدت خروجی پول به بازار وارد کرد (تفصیل این بحث را می‌توانید در گزارش اقتصادنیوز با عنوان «عرضه اولیه سوت و کور شد» دنیال کنید).

از دید تحلیلگران هفته آینده اگر اتفاق خاصی بیرون از بازار یا تصمیم خاصی در درون بازار گرفته نشود، امیدی به اتمام روند فرسایشی در بازار نیست. خریداران دیروز، فروشندگان امروز شدند و پایین بودن ضریب نقدشوندگی استقبال بازار ازعرضه اولیه اُپال را سرد و کسل کننده کرد.

حالا با مختصات کنونی، همچنان بورس بازان در سه گانه انتظار، ترس و بی‌اعتمادی به سر می‌برند. رفتار بورس بازان نمایانگر انتظار نسبت به تحولات پیرامون مذاکرات هسته‌ای، ترس از ریزش احتمالی بیش‌تر بازار و بی‌اعتمادی نسبت به رفتار سیاست‌گذار در بازار باعث شده وضعیت سه گانه‌ای شکل بگیرد که به شدت فرسایش بازار دامن می‌زند.با این وصف باید منتظر بود که مولفه‌های بیرونی چه تاثیری روی روند بازار می‌گذارند. هممچنین باید نسبت به واکنش بورس‌بازان نسبت به رفتار سیاست‌گذار منتظر ماند اما همچنان ترسی در دل بورس بازان و سهامداران هست که آنان را نسبت به آینده نگران می‌کند.

از دید ناظران هر گونه رفتار روزهای بعد در بازار را باید در پیوند با این وضعیت سه‌گانه مورد بررسی قرار داد. حالا اما انتظارات نسبت به شش ماه ابتدای امسال فرق می‌کند؛ به نظر می‌رسد بی اعتمادی که در بازار میخکوب شده است، همچنان قربانی می‌گیرد و دامنه زیان را به بورس بازان وسعت می‌بخشد.

البته سهامداران در بازار چند دسته‌اند؛ برخی نگاه بلندمدت دارند که با همین استراتژی در انتظار روزهای بهترند. برخی نیز به صورت آماتور و ناآشنا به مسائل مالی اما در جبهه مقابل این استراتژی، هر روز انتظار می‌کشند تا بازار بهتر شود و حد زیان خود را جبران کنند و شاید بعد از آنان عطای بورس را برای همیشه به لقایش ببخشند.

اما گروه سومی هم هستند که در بینابین این استراتژی نوسان می‌گیرند و پرتفوی خود را متفاوت چیده‌اند، بلکه برای روزهای سخت‌تر بتوانند آمادگی داشته باشند یا در روزهای بهتر، طعم شیرین سود را بچشند.

به طور قطع عوامل متعددی همانطور که پیش‌تر در این باره قلم فرسایی شده است، در شکل‌گیری وضعیت کنونی بازار نقش دارند اما به نظر می‌رسد متهم اصلی با توجه به دامنه اثرگذاری‌اش همان رفتارهای سیاست‌گذاری است که تمایل دارد به بهانه حفظ و صیانت حقوق سهامداران همواره دخالت کند.

عدم وجود تقاضای جدی در بازار امروز باعث شد خریداران روز گذشته، به نوسان یک روزه بسنده کرده و تنها پس از گذشت یک روز نسبت به سیو سود اقدام نمایند.

در دو هفته ای که از اجرایی شدن قانون دامنه نوسان نامتقارن میگذرد، به نظر میرسد بازار به خصوص در نمادهای شاخص ساز، سیکل یکسانی را طی کرده است. اکثر سهم ها پس از چند روز متوالی صف فروش بودن در دامنه ۲- با یک روز مثبت شدن و یا صف خرید شدن، بار دیگر برای چند روز متوالی صف فروش می شوند. با توجه به ۳ برابر بودن بازه ی قیمتی دامنه مثبت نسبت به دامنه منفی، سهم ها درگیر یک سیکل نزولی آرام و فرسایشی شده اند.

پیش بینی می شود که در صورتی که در تعطیلات انتهای هفته، اتفاق خاصی نیفتد بازار هفته آینده نیز روند نزولی و فرسایشی مانند هفته جاری را در پیش گیرد.

هر بازاری نتیجه تقابل دو فاکتور عرضه و تقاضاست و دلیلی بدیهی دارد. هیچ کالا و خدماتی در این دنیا مجانی نیست ! و هیچ کالا و خدمتی هم نیست که قابل خرید نباشد و به‌عبارتی همیشه کشف قیمتی در بازارها صورت خواهد گرفت. "بازار هرچه آزادتر باشد ، سریعتر به تعادل خواهد رسید."

تا چندوقت پیش مشکل بازار ما این بود که فاکتور فروشنده را بدلیل صف های خرید و محدودیت دامنه قیمتی نمی دیدیم و این حس کم کم القا میشد که بازار فروشنده ای ندارد (همان اثر دومینوی فریبنده ای که صف های خرید القا میکنند) ولی آیا صفوف فروش هم باعث میشود خریداران بازار را نبینیم؟

درواقع سیستم دارای دامنه نوسان ، برخلاف تصور بیشتر باعث تشدید نوسان میشود تا کنترل نوسان ، به زبان ساده نوسانات را بلند تر و قابل تحمل تر میکند.

این درحالیست که متقاضیان دیروز ، عرضه کنندگان امروز شدند و بازار حتی به نوسانات کوتاه مدت هم اجازه نمیدهد خودی نشان دهند. هفته آینده میتواند مسیر بازار را برای اخرین روزهای سال مشخص کند.

پنج روز نزولی و قرمز، کارنامه بورس در هفته جاری بود. اگرچه تغییر دامنه نوسان، از بالا و پایین شدن شدید شاخص‌کل جلوگیری کرد اما از سوی دیگر بازار دچار رخوت و بی‌رمقی شد. در این شرایط خبر عرضه اولیه اپال نیز به جای تاثیر مثبت، باعث خشم سهامداران شد.

گروهی از سهامداران اعتقاد داشتند در شرایطی که ارزش معاملات افت چشمگیری داشته است و ضریب نقدشوندگی در بازار به شدت پایین آمده است، این عرضه اولیه نیز مزید بر علت می‌شود تا تقاضای خرید در دیگر نمادها کاهش یابد. بدین ترتیب علی رغم تمدید چندباره از عرضه اپال استقبال نشد.

پایان بخش اولین هفته کاری در اسفند نشان داد بازار قابلیت آن را دارد که تا پایان سال روند نزولی و فرسایشی خود را ادامه دهد. در نتیجه انتظار می‌رود در هفته آینده نیز روند دو هفته اخیر دنبال شود. مختصر معاملاتی نیز که انجام می‌شود توسط نوسان‌گیرانی است که در این روزهای بی‌رونقی بازار به دنبال کسب سود دو سه درصدی هستند.

بی‌اعتمادی به بورس که از عملکرد مسئولان در ماه‌های اخیر نشات می‌گیرد، آن قدر در تحلیل سهامداران وزن پیدا کرده است که حتی خبرهای سیاسی و اقتصادی نیز نمی‌تواند تاثیر قابل توجه و بلندمدتی در بازار داشته باشد.

شاخص بورس امروز چهارشنبه 5 هزار واحد افت کرد

در جریان دادوستدهای امروز بازار سرمایه تعداد 4میلیارد و 687میلیون سهم و حق‌تقدم به‌‌ارزش 5هزار و 449میلیارد تومان در 764هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 5هزار و 915واحدی در ارتفاع یک میلیون و 205هزار و 727واحد قرار گرفت.

بیشترین اثر منفی بر افت دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای پالایش نفت اصفهان، سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی و سرمایه‌گذاری غدیر شد و در مقابل نمادهای معاملاتی معدنی و صنعتی چادرملو، ملی صنایع مس ایران و فولاد کاوه جنوب کیش با رشد خود مانع افت بیشتر شاخص بورس شدند.

شاخص‌های اصلی بازار سرمایه هم روزی منفی را پشت‌سر گذاشتند؛ به‌طوری که شاخص قیمت (وزنی ــ ارزشی) 1543واحد، کل (هم‌وزن) 716واحد، قیمت (هم‌وزن) 468واحد، آزاد شناور 8066واحد و شاخص‌های‌ بازار اول و دوم 4522 و 11282 واحد افت کردند.

در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله یک میلیارد و 236میلیون ورقه به‌ارزش یک هزار و 305میلیارد تومان در 503هزار نوبت، آیفکس 106واحد افت کرد و در ارتفاع 17هزار و 117واحد قرار گرفت.

در این بازار هم امروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، بیمه پاسارگاد و سرمایه‌گذاری صبا تامین شد و در مقابل نمادهای معاملاتی پتروشیمی تندگویان، پتروشیمی غدیر و زرین معدن آسیا بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.

"بورس برنج" به سازمان بورس ارجاع ‌شد

فرهاد دژپسند ظهر امروز در بازدید از مرکز تجارت برنج آمل در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بورس برنج به سازمان بورس ارجاع داده شده است، بیان کرد: بررسی اولیه برای بورسی شدن برنج انجام شده و احساس رضایت در این حوزه وجود دارد که مراحل آن به خوبی انجام شود اما نیازمند طی مراحلی است.

وی افزود: برای بورسی شدن باید اطمینان از تقاضا و کیفیت برنج وجود داشته باشد و در این بخش نیازمند برنامه‌ریزی هستیم.

وزیر اقتصاد اضافه کرد: در صورت تامین نیاز و کیفیت برنج در بورس، بی‌نیاز از واردات برنج خواهیم شد و مانند این پایانه باید در مناطق دیگر نیز وجود داشته باشد.

وی بورسی شدن برنج را نیازمند پیگیری در دولت عنوان کرد و گفت: طی مراحل مورد نیاز برای بورسی شدن برنج باید سپری و این امیدواری وجود دارد که بتوان در این حوزه شاهد اتفاقات جدیدتری باشیم.

وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه آمل در بخش صنعت و با وجود 70 درصد از صادرات استان در جایگاه ویژه کشوری قرار دارد، افزود: این شهرستان چند مشکل در تراکنش و سپرده حساب با امور بانک ها دارند که از سوی وزارت اقتصاد کمیسیونی مبنی بر رسیدگی به این امور تشکیل شده تا مشکلات صاحبان واحدهای تولیدی رفع و رسیدگی شود.

وی ادامه داد: باید از تمام ظرفیت های این واحدها استفاده کرد تا با اجرای دستورالعمل ها به آنها فشار وارد نشود.

دژپسند با تاکید بر اینکه نیاز است بانک‌های خصوصی مطابق ابلاغیه ها و ضوابط عمل کنند، گفت: مازندران در مظلومیت محرومیت توسعه صنعتی به سر می‌برد که نیاز است به مشکلات این استان توجه شود.

کشف قیمت "سپیدار" در فرابورس

تعداد 30میلیون سهم شرکت سپیدار سیستم آسیا معادل 15درصد سهام این شرکت، روز چهار‌‌شنبه( 17 دیماه) با نماد معاملاتی "سپیدار" در بازار دوم فرابورس ایران عرضه اولیه و هر سهم این شرکت 3980 تومان کشف قیمت شد.

این در شرایطی است که به دلیل استقبال زیاد سرمایه‌گذاران، سهمیه هر فرد به 7 سهم با نقدینگی حدود 28 هزار تومانی کاهش یافت تا به این ترتیب 4 میلیون و 196 هزار و 460 نفر خریدار "سپیدار" شدند تا رکورد تعداد مشارکت کنندگان در عرضه اولیه شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارس با 5 میلیون و 594 هزار و 10 نفر خریدار در 12 شهریور پابرجا بماند.

این میزان سهام در محدوده قیمتی 3800تا 3980تومان برای هر سهم و با سهمیه 15سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی عرضه شده بود.

گفتنی است تعداد 30میلیون سهم شرکت سپیدار سیستم آسیا در حالی عرضه اولیه ‌شد که از این تعداد، 26 میلیون سهم در فرآیند کشف قیمت جهت عرضه به عموم اختصاص یافت و تعداد 4میلیون سهم این شرکت نیز در روز پس از عرضه اولیه این شرکت به صندوق‌ها با ضریب تخصیصی بازاری هر دارنده واحد صندوق تعلق می‌گیرد.

این گزارش می‌افزاید: بر اساس قانون، عرضه اولیه سهام شرکت‌ها به صندوق‌های سرمایه‌گذاری در روز کاری بعد از عرضه اولیه با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه صورت می‌پذیرد.

شایان ذکر است شرکت سپیدار سیستم آسیا یکی از زیرمجموعه های شرکت بورسی همکاران سیستم(با مالکیت 99.9 درصدی) است که سال 87 با هدف عرضه انحصاری سیستم حسابداری سپیدار و نرم‌افزار فروشگاهی دشت و ارائه خدمات به مشتریان این دو محصول تاسیس شده است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

"فردا" در بورس تهران درج شد

مدیریت پذیرش شرکت بورس تهران اعلام کرد: بر اساس مصوبه‌ بورس اوراق بهادار تهران، صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله آوای فردای زاگرس جهت سرمایه‌‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت با نماد «فردا (FARDA)» در فهرست نرخ‌های بازار صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس اوراق بهادار تهران درج شد.

این گزارش می‌افزاید: مدیر این صندوق شرکت سبدگردان زاگرس، موسسان آن شرکت سبدگردان زاگرس و دو شخص حقیقی می‌باشند.

همچنین متولی صندوق موسسه حسابرسی و خدمات مالی و مدیریت ایران مشهود و بازارگردان آن نیز صندوق اختصاصی بازارگردانی اکسیر سودا است.

این صندوق حداکثر 400 میلیون واحد سرمایه‌گذاری خواهد داشت که تعداد 396 میلیون واحد آن به عنوان واحدهای عادی در نظر گرفته شده است .

شرکت پرحاشیه فرابورسی بازارگردان معرفی کرد

شرکت فرابورس ایران از آغاز عملیات بازارگردانی شرکت فولاد کاویان با نماد معاملاتی "فوکا" به روش مبتنی بر حراج از امروز(سه‌شنبه) خبر داد.

این در حالی است که عملیات بازارگردانی شرکت‌های توسعه بین المللی پدیده شاندیز با نماد معاملاتی "گشان" و شرکت بیمه اتکایی امین با نماد معاملاتی "اتکام" به روش مبتنی بر حراج در فرابورس ایران از فردا(چهارشنبه) آغاز می‌شود.

شایان ذکر است در حالی از 10 مهرماه امسال تمامی شرکت‌های بورسی و تا 15 مهر شرکت‌های حاضر در فرابورس ملزم به معرفی بازارگردان شدند که به گفته مدیر نظارت بر ناشران بورس، همه ناشران پذیرفته شده در بورس موظفند برای انعقاد قرارداد بازارگردانی و معرفی بازارگردان به بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران اقدام کنند.

بر این اساس در صورت اجرا نکردن این ابلاغیه، ناشران متخلف محسوب و جرایم برای آنان در نظر گرفته می‌شود که این جرایم و ضمانت اجرایی شامل تذکر، اخطار، محدودیت موقت یا دائم در دسترسی به سامانه معاملات، تعلیق یا لغو مجوزهای صادره توسط سازمان، محرومیت دریافت خدمات از ارکان بازار سرمایه برای مدت معین، جریمه نقدی، محرومیت از تصدی در هیئت مدیره اشخاص تحت نظارت، سلب صلاحیت و لغو پذیرش می‌شود.

بازدهی امسال بورس به 182 درصد رسید

در جریان معاملات بورس اوراق بهادار در سالجاری و تا پایان هفته گذشته در مدت 185روز معاملاتی، تعداد یک هزار و 797 میلیارد و 719میلیارد سهم و حق تقدم به ارزش 2170هزار و 807میلیارد ریال در 298میلیون و 598هزار و 281دفعه مورد در بورس اوراق بهادار معامله قرار گرفته است.

همچنین بررسی معاملات بازار سهام به تفکیک بازار نشان می‌دهد در این مدت 943میلیارد و 466میلیون سهم به ارزش 10600هزار و 286میلیارد ریال در 110میلیون و 73هزار و 684نوبت در بازار اول، 792میلیارد و 696میلیون سهم به ارزش 9621هزار و 514میلیارد ریال در 175میلیون و 354هزار نوبت در بازار دوم، 109میلیون برگه به ارزش 107هزار و 848میلیارد ریال در 16هزار و 346نوبت در بازار بدهی، 758میلیون قرارداد به ارزش 17هزار و 837میلیارد ریال در 481هزار و 157نوبت در بازار مشتقه و 61میلیارد و 689میلیون واحد از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش 1359هزار و 322میلیارد ریال در 12میلیون و 672هزار و 561نوبت مورد معامله قرار گرفته است.

شاخص کل نیز که معاملات امسال بورس را از ارتفاع 512هزار و 900واحد آغاز کرده است، تا پایان هفته گذشته با 935هزار و 15واحد رشد، معادل 182درصد افزایش را به ثبت رسانده است.

شاخص بازار اول نیز در این مدت با رشد 702هزار و 845واحدی و شاخص بازار دوم با رشد 2 میلیون و 797هزار و 324واحدی به ترتیب 194 و 2571درصد افزایش داشته‌اند.

بورس ایران دیگر قابل‌ پیش‌بینی نیست؟

در روزهای اول سال می‌شد روند بازار را تحلیل و با ابزارهای تکنیکال و بنیادی آینده قیمت‌ها را پیش‌بینی کرد؛ اما قیمت‌ها تمام سقف‌های تحلیلی را شکستند و نشان دادند همه این تحلیل‌ها اشتباه بوده است.

قیمت‌ها به حدی بالا رفتند که دیگر نمی‌شد آینده آن را پیش‌بینی کرد و گفت شاخص روی کدام نقطه می‌ایستد. در آن شرایط تنها یک پی‌بینی واحد وجود داشت، اینکه در آینده باید در انتظار یک اصلاح بزرگ بود. با شروع اصلاح بازار هم تحلیلگران نمی‌دانستند که این افت تا کجا ادامه دارد و هنوز هم نمی‌دانند که تا کجا می‌رود. آیا اینها همه نشان می‌دهد که بازار سرمایه در ایران غیرقابل تحلیل و پیش‌بینی است؟

قانون بازار سرمایه

بازار سرمایه یا در کل بازارهایی که در آنها تعداد فعالان و شرکت‌ها زیاد است و سرمایه بسیاری در آن گردش می‌کند، یک قاعده کلی دارند. این قاعده کلی این است که بازار بالاخره دست عوامل خارجی را پس می‌زند

برای مثال در بازار ایران ورود دولت برای حمایت‌ غیرلازم، یک عامل خارجی بود که بازار را رشد داد؛ اما کاملا مشخص بود که بازار این عامل را پس می‌‌زند و اثر مثبت آن‌ را خنثی می‌کند. نمونه این اتفاق زمانی رخ داد که شاخص از ۸۰۰ هزار واحد در مدت بسیار کمی به یک‌میلیون واحد رسید. در این زمان بازار این رشد ۲۰۰ هزار واحدی را که ناشی از حمایت دولت بود پس زد و شاخص در زمان کمی اصلاح‌ شد و از یک‌میلیون واحد دوباره به ۸۰۰ هزار واحد رسید. شاخص کل بورس بعد از آن دوباره شروع به رشد کرد و به‌صورت طبیعی به یک ‌میلیون واحد رسید.

بعد از آن دوباره با حمایت دولت بازار از یک ‌میلیون واحد شروع به رشد کرد و شاخص با شیب بسیار تندی به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد رسید. البته در این میان خطوط مقاومت روانی یا سطوح مقاومت تکنیکال نیز وجود داشتند که بازار نسبت به این سطوح حمایت و مقاومت واکنش نشان داد؛ اما در کل روند رشد بازار تغییری نکرد.

انتظار نزول بازار بورس

در این زمان تقریبا همه نمادها مثبت و سهم‌های ارزشمند بازار همه در منطقه اشباع خرید بودند. با این‌همه تمام کسانی که کمی از تحلیل بازار بورس سردر می‌آورند منتظر شروع نزول بازار بودند که البته چند ماهی طول کشید. فعالان و تحلیل‌گران نیز به این نتیجه رسیدند که بازار در مهرماه کمی اصلاح می‌شود و دوباره تا پیش از انتخابات امریکا یعنی ۱۳ آبان ۹۹ صعودی یا بدون تغییر خواهد بود.

اما همه این پیش‌بینی‌ها اشتباه بود. هم اصلاح زودتر آغاز شد و هم روند نزولی بازار قطع نشد و تدوام یافت. آیا اینها همه نشان می‌دهد که بازار سرمایه این قابل تحلیل و پیش‌بینی نیست؟

مشکل بورس ایران چیست؟

شما در هر بازاری دو ابزار برای تحلیل و پیش‌بینی آینده احتمالی آن دارید: تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی.

تحلیل تکنیکال

فرض پیش‌زمینه تحلیل تکنیکال این است که تغییرات قیمت (Price action) یا همان نمودار قیمت به‌طور کل نشان‌دهنده تمام فاکتورهای موثر در بازار است.

تمام اندیکاتورهایی که در تحلیل تکنیکال وجود دارند بر پایه تغییرات قیمت و حجم معاملات ساخته شده‌اند و شما هم با بررسی آنها می‌توانید تصویری از آینده بازار به‌دست آورید.

تحلیل تکنیکال می‌تواند در کوتاه‌مدت روندها را با دقت قابل قبولی پیش‌بینی کند. در بلندمدت نیز نقاط برگشت یا اصلاح احتمالی قیمت‌ها را می‌تواند نشان دهد. اگر شما به‌درستی از ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کنید و بتوانید آنها را با هم ترکیب کنید، می‌توانید سود معقولی کسب کنید.

البته این به شرطی است که شما واقعا به ابزارهای تحلیل تکنیکال واقف باشید، یک سیستم یا استراتژی معاملاتی داشته باشید و مهم‌تر از آن به این سیستم یا استراتژی خود پایبند بمانید و درگیر هیجان‌ها و احساسات بازار نشوید.

تحلیل‌های تکنیکال نه‌تنها می‌توانند قیمت‌های آینده را در بازارهای صعودی و نزولی به شما نشان دهند، بلکه بازه‌های زمانی را نیز آشکار می‌کنند و می‌توانند به شما بگویند در سهام مورد تحلیل شما، نمودار احتمالا چه قیمت‌هایی را در چه زمانی لمس خواهد کرد.

تحلیل بنیادی

تحلیل بنیادی از پارامترها و متغیرهای مختلفی مثل قیمت فعلی سهم، میزان فروش شرکت‌ها، وضعیت فعلی بازار، اخبار مربوطه، صورت‌های مالی شرکت، تغییرات کلی اقتصاد، رشد اقتصادی در دنیا، قیمت ارز و بسیاری از پارامترهای از این دست استفاده می‌کند و می‌تواند تحلیلی از آینده بازار به شما ارائه دهد.

تحلیل بنیادی می‌تواند به شما بگوید قیمت واقعی یک سهم چقدر است. در نتیجه این اطمینان را در شما ایجاد کند که سهم ارزشمندی که امروز خریدید با اینکه شاید قیمت امروز آن کم باشد، اما ارزش ذاتی آن بسیار بالا است و در طولانی‌مدت به این ‌قیمت خواهد رسید.

اما تحلیل بنیادی یک مشکل دارد، اینکه بازه زمانی رشد یا نزول را مشخص نمی‌کند. در حالت کلی تحلیل بنیادی آینده طولانی‌مدت سهم را به شما می‌گوید.

مشکل اینجاست که همین «بلندمدت» مشخص نیست چقدر است. ممکن است سهمی که شما می‌خواهید در یک سال به قیمت واقعی خود برسد یا اینکه چندین سال طول بکشد.

شناخت ضعف‌های ابزارهای تحلیلی

تحلیل تکنیکال یا بنیادی ابزارهای شما برای کار درست در بازار‌های مالی هستند؛ مانند ابزارهای دیگر، شما نه‌تنها باید طرز استفاده از آنها را بدانید بلکه مهم‌تر از آن، باید ضعف‌های این ابزارها را بشناسید.

دانستن این ضعف‌ها به شما کمک خواهد کرد که بدانید تحلیل شما اولا چقدر درست است و دوما در کجا به درد نمی‌خورد. هرکدام از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال نیز ضعف‌هایی دارند که باید با آنها آشنا باشید.

اما تحلیل تکنیکال یک ضعف بزرگ دارد؛ اینکه تحلیل تکنیکال و ابزارهای آن تنها در زمان‌هایی به درد می‌خورند که بازار رفتار هیجانی ندارد.

یعنی شما تنها در بازارها یا زمان‌هایی که در آن یا رفتار سرمایه‌گذاران منطقی و همراه با دانش است و یا به دلیل عمق زیاد بازار، نوسان شدید در آن وجود ندارد، می‌توانید از تحلیل تکنیکال استفاده کنید.

ضعف تحلیل تکنیکال در این است که در بازارهای پرهیجان به درد نمی‌خورد.

هرچه تعداد فعالان بازار، میزان سرمایه‌گذاری، تعداد شرکت‌ها، حجم معاملات و ارزش معاملات بازار بیشتر باشند، آن بازار عمق بیشتری دارد.

بازار عمیق مثل اقیانوس است که یک سنگ کوچک نمی‌تواند در آن موج‌های بزرگی راه بیندازد. اگر عمق بازار کم باشد شبیه برکه یا چاله آب کوچکی است که یک سنگ کوچک نیز می‌تواند در آن تلاطم‌های چشمگیر درست کند.

ضعف تحلیل تکنیکال در این است که در بازارهای پرهیجان به درد نمی‌خورد.

هیجان در بازار بورس ایران

عمق بازار بورس ایران آن‌قدر زیاد نیست. در زمان رشد بازار بورس ایران در تابستان ۹۹، این مشکل وجود داشت. بازار دچار هیجان بود و به همین دلیل از جایی به بعد دیگر نه تحلیل بنیادی و نه تحلیل تکنیکال نمی‌توانست آینده را با دقت قابل‌قبولی پیش‌بینی کند.

تمام قیمت‌ها از تمام سقف‌های پیش‌بینی‌شده بالاتر رفته بود و نمی‌دانستیم این رشد را تا کجا می‌تواند ادامه یابد. همان‌طور که گفتیم تنها چیزی که می‌توانستیم به‌صورت قطعی در مورد بورس ایران بگوییم این بود که در آینده بازار نزول تندی دارد.

اگر بازار بورس هیجانی نبود می‌توانستیم بگوییم که احتمالا تا کجا رشد و در کجا نزول خود را آغاز می‌کند؛ اما در آن زمان بازار در هیجانی‌ترین وضعیتی بود که در این چند سال شاهد بودیم.

وقتی هم بازار نزول کرد دوباره تحلیلگران سطوح مقاومتی را برای شاخص در نظر گرفتند که البته تا حدی درست از آب در می‌آمدند و شاخص هنگام برخورد با این کف‌ها واکنش نشان داد.

با اینکه این منفی شدن و نزول بازار بسیاری از سهامداران خرد را دچار ضرر کرد و آنها را از بازار ترساند و به همین دلیل سرمایه‌های فراوانی از آن خارج شد، اما بالاخره روند نزولی بازار کند‌تر شد و حالا احتمالا دوباره تحلیل تکنیکال و حتی تحلیل‌های بنیادی می‌تواند به ما بگوید این نزول تا کجا ادامه پیدا می‌کند.

بازار بورس ایران قابل‌تحلیل است؟

پاسخ این سوال ساده است بله قطعا! تمام کتاب‌هایی که برای آموزش، تحلیل و معرفی ابزارهای مختلف تحلیل ساخته و نوشته شده‌اند دقیقا برای تهیه بازارهایی مثل بازار ایران هستند.

فرض کنید که هیچ تلاطمی در بازار وجود ندارد. هیچ شرکت یا هیچ فرد حقیقی یا حقوقی در بازار سرمایه تخلف نمی‌کند، کار غیراخلاقی انجام نمی‌دهد، حس (sentiment) سرمایه‌گذاران نسبت به بازار مثبت است و بازار در یک روند صعودی آرام به رشد خود ادامه می‌دهد.

در چنین بازاری تحلیل معنایی ندارد. این بازار رشد خواهد کرد و مهم نیست شما چقدر و در چه زمانی وارد بازار کنید. شما قطعا سود می‌کنید. ریسکی هم ندارید. تنها هنر شما در چنین بازاری این است که تشخیص دهید با چه ترکیب و زمان‌بندی سودتان را بیشینه کند. چنین بازاری برای ورود تمام آدم‌هایی که چیزی از تحلیل‌ سر درنمی‌آورند مناسب است.

شاید با خود می‌گویید ابزارهای تحلیل تکنیکال برای بازارهای خارج از ایران ساخته شده‌اند که عمق آنها زیاد است و دولت در بازار دخالت نمی‌کند و تخلفی نیز در آن روی نمی‌دهد.

بازار بورس تهران مکالمه تلفنی

اما اشتباه می‌کنید. در همه بازارها متخلفین وجود دارند. در همه بازارها دولت در مواقع ضروری وارد می‌شود و دخالت می‌کند.

اگر مقاله ما در مورد نظریه بازی‌ها، فساد و راه‌حل‌های مقابله با فساد را خوانده باشید می‌دانید که فساد اجتناب‌ناپذیر است. اگر بهترین و خوش‌تربیت‌ترین مردمان جهان را هم پیدا کنید در نهایت کسانی در بین آنها پوجود دارند که درست رفتار نمی‌کنند، پایبند به اخلاق نیستند و اگر قدرت سیاسی و اقتصاد داشته باشند دچار فساد می‌شوند.

سازنده‌های ابزارهای تحلیلی هیچ‌کدامشان ایرانی نبودند. همه آنها در بازارهایی بودند که در آن متخلفان و رانت‌خوارها وجود داشتند که بازار را به هم می‌ریختند. آنها ابزارهای تحلیل خود را در همین بازارها و برای این بازارها ساخته‌اند و از آنها سود برده‌اند.

در نتیجه پاسخ ساده است بله به‌طورقطع تحلیل‌ تکنیکال و بنیادی در بازار بورس ایران‌ هم کار می‌کند و شما می‌توانید با این تحلیل‌ها سودهای چشمگیری ببرید.

اما آنچه شما باید به آنها توجه داشته باشید این است که نقاط ضعف این تحلیل‌ها‌ را بدانید و بفهمید که در کجا و چه زمانی باید از این تحلیل‌ها استفاده نکنید.

آینده بورس ایران چیست؟

با اصلاح شدیدی که در این چند ماه با آن مواجه بودیم، مشخصا سهامداران خرد، آن‌هایی که کمترین قدرت را دارند بیش از همه ضرر کرده‌اند. آنها در بازار منفی سهم‌های ارزشمند خود را با قیمت کمی فروختند.

این بازار منفی بسیاری از این سهام‌داران خرد و کم‌تجربه را ترسانده است. برخی تصمیمم گرفته‌اند که دیگر وارد بازار نشوند. با این ‌همه تعدادی هم بوده‌اند سهم‌های خود را نفروخته‌اند و منتظر مانده‌اند.

تمام مشکل زمانی شروع شد که دولت بازار را دچار هیجان کرد و باعث رشد غیرمنطقی آن شد. چه‌بسا اگر دولت دخالتی در بازار نمی‌کرد، روند مثبت بازار که از سال پیش آغاز شده بود آرام ادامه می‌یافت و شاخص امروز به همان جایی می‌رسید که درحال‌حاضر هست؛ یعنی به حدود یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار واحد.

درحال‌حاضر نیز بازار منتظر مشخص شدن تکلیف انتخابات امریکا است. بعد از آن دوباره احتمالا روند آرام خود را ادامه خواهد داد.

با توجه به وضعیت هیجانی کنونی بازار نمی‌توانیم با استفاده تحلیل تکنیکال یا بنیادی پیش‌بینی کنیم که روند بازار در کوتاه‌مدت چگونه است. فقط می‌توانیم بگوییم که شاخص حول‌وحوش رقم یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار واحد خواهد ماند.

با این ‌همه می‌دانیم که بازار در بلندمدت چگونه خواهد بود. قیمت بسیاری از سهم‌های ارزشمند در این مدت بسیار پایین آمده است. قیمت دلار و طلا بالا رفته است. با این حساب‌ می‌دانیم که ارزش ذاتی این سهم‌ها بسیار بالاتر از قیمت امروزی آنها است و مطمئن هستیم که در بلندمدت این سهم‌ها به این ارزش ذاتی خود خواهند رسید و رشد خواهند کرد.

دام زنده در بورس کالا عرضه می‌شود

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی تعاون روستایی، اتحادیه تعاونی های کشاورزی دام سبک کشور با بنا به درخواست تعدادی از تعاونی های گوسفندان داران تحت پوشش سازمان مرکزی تعاون روستایی و موافقت معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی و مجوز سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور با حضور 13 عضو در 3 استان تشکیل گردید.

افشین صدر دادرس گفت: در حال حاضر این اتحادیه دارای 35 عضو در 14 استان می باشد از ابتدای سال تاکنون مجوز تشکیل 10 شرکت تعاونی دام سبک در استان های کشور و از جمله 5 استان جدید توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی صادر گردید.

وی گفت: تعداد دام سبک تحت پوشش این اتحادیه حدود 7میلیون راس می باشد از این 7میلیون راس 25 درصد این دامها به عنوان دام قابل عرضه وارد بازار می گردد که می تواند در متعادل سازی بازار نقش موثرداشته باشد.

وی خاطر نشان کرد که این اتحادیه برای رفع موانع تولید در سال جهش تولید طرح حمایت از تولید دام سبک روستایی و نیمه صنعتی به ستاد جهش تولید وزارت جهاد کشاورزی ارائه نموده و در حال پیگیری جهت عملیاتی شدن آن می باشد.

مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور اظهار امیدواری کرد: اتحادیه مرکزی دام سبک با توجه به سابقه کم تشکیل آن در راستای حل موانع تولید محصولات دامی گام های اثر بخشی بردارد.

صدر دادرس خاطر نشان کرد: در حال حاضر در حال پیگیری عرضه دام زنده و گوشت در کشور می باشیم در این راستا پیشنهاد عرضه دام زنده از طریق بورس کالا کشاورزی مطرح گردیده که با همکاری سازمان مرکزی تعاون روستایی و موافقت سازمان بورس مراحل اداری آن در حال انجام است این اتحادیه به منظور تکمیل زنجیره تولید در حال مذاکره با چند شرکت بسته بندی می باشد تا به این ترتیب بتواند محصولات گوشت تولیدی اعضا را در فروشگاه های زنجیره ای عرضه نماید.

وی گفت: با توجه به ممنوعیت صادرات پشم از کشور این اتحادیه در خواستی را برای جداسازی ردیف تعرفه پشم رنگی از پشم سفید به سازمان توسعه تجارت ارسال که با موافقت مراجع ذیربط در وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی در پی طی مراحل اداری تعیین تعرفه جدید می باشد.

افشین صدر دادرس در پایان افزود: با توجه به مشکلات تامین نهاده های وارداتی این اتحادیه تمام تلاش خود را برای تامین نهاده های مورد نیاز اعضا از منابع داخلی به کار برده همچنین در این راستا تفاهم نامه ای را با اتحادیه کارخانجات خوراک دام طیور منعقد نموده تا از طریق شبکه اتحادیه مذکور در کشوربتواند بخشی از نیازمندی های دام های تحت پوشش را تامین نماید.

چرا صندوق پالایشی یکم در بورس عرضه نمی شود ؟

داوود رزاقی، مدیر صندوق پالایشی یکم اظهار کرد: با توجه به افزایش سرمایه پالایش نفت تهران «شتران» و پالایش نفت اصفهان «شپنا» در بورس هنوز افزایش سرمایه آنها در پرتفوی صندوق اعمال نشده، به همین دلیل اکنون نمی‌توان اقدام به بازگشایی نماد این صندوق کرد، زیرا این موضوع منجر به ضایع شدن حق مردم و ضرر و زیان آنها خواهد شد.

او در ادامه افزود: ابتدا اعلام شده بود که حداقل یک ماه پس از پذیره نویسی این صندوق ها نماد آنها در بورس بازگشایی خواهد شد؛ بنابراین اکنون در حال اقدام های لازم برای رفع مشکلات موجود و آغاز معامله این صندوق در بورس باشیم.

رزاقی تصریح کرد: پیگیری‌های زیادی از سوی فعالان بازار و مردم برای مشخص شدن زمان بازگشایی نماد «صندوق پالایشی یکم» انجام شده، اما در وضعیت فعلی و در این زمینه نمی‌توان زمان دقیقی را اعلام کرد و باید منتظر ماند تا اقدام‌های مربوط به افزایش سرمایه دو شرکت پالایشی به سرانجام برسد.

زمان انجام بزرگترین عرضه اولیه بازار بورس

عرضه اولیه پالایشگاه ستاره خلیج فارس احتمالا بزرگترین عرضه اولیه بازار سهام در امسال باشد. این عرضه اولیه قرار است زمستان امسال انجام شود.

روز گذشته در مجمع سالانه شستا خبری هم درباره زمان عرضه اولیه ستاره خلیج فارس اعلام شد. طبق اعلام روز گذشته ستاره خلیج فارس طی سه تا چهار ماه آینده عرضه اولیه خواهد شد.

این در حالیست که چهارشنبه هفته قبل وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیات دولت ضمن ابراز حمایت دولت از بازار سهام اعلام کرد، پالایشگاه ستاره خلیج فارس به زودی به بورس می‌آید.

پیش از او، محمدعلی دادور، مدیر عامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس در خصوص رونده پرونده این پالایشگاه برای ورود به بازار سرمایه گفته بود: زمان ورود به بازار سهام در گرو همکاری مسئولان و سازمان بورس است و در خوشببینانه‌ترین حالت تا حدود یک ماه و نیم آینده خواهد بود.

با این حال به نظر می‌رسد این عرضه اولیه با کمی تاخیر مواجه شده و در زمستان امسال سهامداران شاهد این عرضه اولیه خواهند بود.

از دیگر جزییات عرضه اولیه ستاره خلیج فارس این است که هرچند درباره رقم دقیق این عرضه اولیه سنگین تاکنون نرخی اعلام نشده اما پیش‌بینی می‌شود بزرگترین عرضه اولیه امسال باشد. این عنوان تا الان در اختیار عرضه اولیه شستا قرار داشت که در آن به هر متقاضی بیش از سه میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسیده بود. بنابراین به نظر می‌رسد متقاضیان برای خرید سهام ستاره خلیج فارس می‌توانند رقم حداقلی سه میلیون و ۱۰۰ هزار تومان را از هم‌اکنون هدف‌گذاری کنند.

کوچ کژتاب در بورس

همین امر سبب شد شاهد انتقال سهامی به ارزش ۱۵۶ میلیارد تومان از سرمایه‌گذاران حقیقی به حقوقی‌های بازار باشیم. در حالی که ممکن است به نظر برسد تنها دلیل کوچ حقیقی‌ها در بازار اعمال تحریم‌های بیشتر بر نظام بانکی کشور است، بررسی‌ها حکایت از آن دارد که واکنش تحلیلی به سخت‌تر شدن فعالیت شرکت‌های صادراتی با تغییر رویکرد حقیقی‌ها به نمادهای سبک‌وزن بازار پس از یک دوره ریزش قابل توجه توانسته عاملی برای شکل‌دهی به وضعیت فعلی باشد. شرایط فعلی در حالی شکل گرفته که انتظار می‌رود سخت‌تر شدن وضعیت عامل زیانبارتری نسبت به گذشته برای شرکت‌های کوچک باشد.

روز گذشته بازار سهام شاهد یک سنت‌شکنی کم‌سابقه بود. معاملات روز گذشته بازار یاد شده در حالی به اتمام رسید که شاخص کل بورس تهران پس از گذراندن دو روز افزایشی در هفته قبل و برخاستن از کف یک میلیون و ۴۹۰ هزار واحدی به افزایش ۰۷/ ۰درصدی بسنده کرد. در این روز موج کم‌جان حمایت‌های دستوری از نمادهای بزرگ به سنگ سخت انتظارات روانی از افزایش تحریم‌ ها خورد و پس از مدت‌ها ورق فقدان تقاضا در نمادهای کوچک در بورس و فرابورس برگشت. همین امر سبب شد تا در پایان معاملات یکشنبه شاهد رشد ۸۲/ ۰درصدی نماگر هم‌وزن در بورس باشیم.

در این روز موج روانی تحریم‌های جدید شبکه بانکی که با اعمال تحریم بر ۱۶ بانک، یک موسسه مالی اعتباری و یک شرکت تامین سرمایه، (INVESTMENT BANK) خود را نمایان کرد، سبب شد تا شاهد افت نرخ در نمادهایی نظیر «فولاد»، «فملی» و «تاپیکو» باشیم. این در حالی است که نمادهایی نظیر «خودرو» و «اخابر» که در سال‌های اخیر بیشتر بر مبنای ارزش جایگزینی معامله شده‌اند با افزایش تقاضا رو‌به‌رو شدند. کاهش نرخ در نمادهای بزرگ که در بازار بیشتر برمبنای تحلیل‌های بنیادی معامله می‌شوند، روز شنبه طی شرایطی روی داد که جهت‌گیری قیمت‌ها در نمادهای کمتر بنیادی بازار و آنهایی که تابع انتظارات تورمی هستند در جهت افزایش قیمت‌ها تداوم داشت. به نظر می‌رسد باز هم زور تورم و کاهش ارزش پول ملی بر متغیرهای کلان اقتصادی و بنیادی چربیده است.

قرمزپوشی بزرگان از استراحت تا تعدیل

همان‌طور که گفته شد در روز شنبه جریان عرضه و تقاضا بیش از آنکه به نفع نمادهای بزرگ بازار سرمایه و دلاری‌ها باشد، به سود گروه‌های کوچکی تمام شد که طی دوره ریزش شدید قیمت‌ها از ۱۹ مرداد تا پایان معاملات دوشنبه هفته اخیر بعضا شاهد کوچک شدن ۷۰ درصدی ارزش بازار در نمادهای خود بودند. همین امر سبب شد تا در نخستین روز از معاملات هفته جاری و همزمان با رکوردشکنی جدید دلار در بازار آزاد و رسیدن نرخ آن به ۳۰ هزار و ۴۰۰ تومان شاهد بازگشت تقاضا به این نمادها باشیم. بررسی‌ها در این روز نشان می‌دهد در پایان معاملات روز شنبه پنج گروه «مخابرات»، «خودرو و ساخت قطعات»، «مواد دارویی»، «رایانه» و «غذایی به جز قند» بیشترین جریان ورود نقدینگی حقیقی را در بورس تهران داشتند. این در حالی است که تا اواسط هفته اخیر فقدان تقاضا در این نمادها به حدی بود که به نظر می‌آمد در نبود خریداران کافی، فضای سرد معاملات در این نمادها حتی برای چند ماه از وضعیت رکود خارج نشود و تا زمان ناامید شدن خریداران برای افت بیشتر قیمت، همه روزه شاهد صف‌های فروشی باشیم که به زحمت حتی می‌توانند تا اعشاری از نرخ پایانی افزایش یابند. تحولات اخیر سبب شد در پایان معاملات روز گذشته خالص خرید حقیقی در بورس تهران از دست به‌دست شدن سهامی به ارزش ۷/ ۱۵۶ میلیارد تومان از سرمایه‌گذاران حقیقی به سرمایه‌گذاران حقوقی حکایت داشته باشد. این مهم در حالی محقق شد که ارزش معاملات خرد سهام در بورس تهران از ۶ هزار و ۵۳۳ میلیارد تومان فراتر نرفت و رشد اندک شاخص کل راه را بر گمانه‌زنی افت میانگین قیمت‌ها در روز جاری باز کرد.

کسب سود ریسکی؛ دلیل کوچ حقیقی‌ها

آن‌طور که به نظر می‌آید دلیل کوچ خریداران از نمادهای سنگین‌وزن بازار به سمت نمادهای کوچک نه ارزندگی بیشتر این نمادها و آسودگی آنها در برابر تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌های مالی ایالات متحده، بلکه سهولت رشد نرخ در این نمادها است. دلیل این ادعا وضعیت نا‌بسامانی است که بسیاری از این نمادها در صورت‌های مالی خود منعکس می‌کنند.

«مردم درحال‌حاضر به سمت نمادهای کوچک‌تر رفته‌اند، این استراتژی‌ای است که پیش از این نیز در بازار وجود داشته است. خیلی از افراد حقیقی به سمت نمادهای کوچک‌تر می‌روند چون برداشت آنها از وضعیت فعلی این است که با افزایش تقاضا در این نمادها می‎‌توانند بازده بهتری کسب کنند.» این جملات را پیمان مولوی کارشناس اقتصاد مالی و دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران گفت و افزود: بررسی بیشتر شرکت‌های کوچک بازار سرمایه حاکی از آن است که این شرکت‌ها دارای چرخه عملیاتی کند و حاشیه سودهای اندک هستند. در حالی که بسیاری از شرکت‌های معدنی و فلزی هم چرخه‌های عملیاتی بهتری دارند و هم حاشیه سودهای خوبی را به ثبت رسانده‌اند.

با توجه به این گفته‌ها به نظر می‌آید در حالی که نمادهای بزرگ بازار اغلب به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم وابستگی بسیاری به بهای دلار دارند و در شرایط تحریمی برای کشور ارزآوری می‌کنند؛ بخش قابل توجهی از نمادهای کوچک بازار به سبب آنکه با عرضه و تقاضای داخلی و کوچک شدن سفره مردم در ارتباط هستند، از افزایش ریسک‌های سیستماتیک به خصوص قیمت‌گذاری دستوری تاثیر بیشتری می‌پذیرند. بر اساس آنچه پیمان مولوی گفته است: تحریم‌های بانکی می‌تواند به افزایش هزینه مبادلات در صنایع مختلف به خصوص صنایع صادرات‌محور منجر شود. بدون شک اینکه تاثیر دقیق این تحولات بر عملکرد شرکت‌های صادراتی چیست را نمی‌توان درحال‌حاضر با اطمینان گفت. باید صبر کرد و دید که در ادامه عملکرد شرکت‌ها چگونه خواهد بود. با این حال به گفته این کارشناس اگر قرار باشد شرکت‌های بازار تاثیر منفی از تحریم‌های جدید بپذیرند انتظار می‌رود این تاثیرپذیری در نمادهای کوچک بازار بیشتر باشد. چراکه شرکت‌های کوچک در پرداخت هزینه بیشتر مبادلات از توانایی کمتری برخوردار هستند.

با توجه به تمامی مطالب فوق می‌توان انتظار داشت که در بلندمدت با فرض وجود ثبات در رویه‌های فعلی (رشد نقدینگی، شیب صعودی نرخ ارز و چشم‌انداز افزایش تقاضا در بازارهای جهانی) نمادهای بزرگ بازار سرمایه از امنیت بیشتری در بازار سرمایه برخوردار هستند.

خبر خوش وزیر برای سهامداران شستا

محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در توییتی نوشت:

‌‎شستا پس از ۲۲ سال، بالاترین رتبه ارزیابی گزارش مالی پاک را از سازمان حسابرسی باعنوان ”مطلوب وبدون شرط”دریافت کرد. این رخداد‌ بی‌سابقه، کنار سودآوری، بیانگر تلاش بی‌پایان شستا واعمال ‎شفافیت و ‎خِرد است. دم فرمانده هوشمندش دکتر ‎محمد رضوانی‌فر گرم‌. تبریک به همه ذی‌نفعان شستا.

ورود دارا سوم به بورس / از عرضه اولیه های جدید چه خبر ؟ + جزئیات

فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بحث عرضه سهام ستاره خلیج فارس بعنوان یکی از بنگاه‌های بزرگ مقیاس به بورس وجود دارد همچنین تصمیم داریم باقیمانده سهام دولت در بانک‌های ملت، تجارت و صادرات را در قالب دارا سوم به بورس عرضه کنیم.

وی اضافه کرد: این موارد کمک می‌کنند که از یک سو سهام دار در بازار سرمایه با تنوع بیشتری مواجه شوند و از سوی دیگر این بازار عمر بیشتری پیدا کند.

دژپسند گفت: حمایت‌های دولت از بازار سرمایه و بورس، بنیادین است و در پی مدرن سازی بورس و همچنین افزایش عمق این بازار هستیم.

وزیر اقتصاد افزود: یکی از حلقه‌های محدود در بورس ایران این بود که بازارگردانی توسط بنگاه‌ها مورد توجه نبود، اما بر اساس مصوبه شورای عالی بورس مقرر شد همه بنگاه‌ها یا خودشان بازارگردانی کنند یا بازارگردان حرفه‌ای داشته باشند که این موضوع به ثبات در بازار بورس کمک می‌کند.

وی با اشاره به اینکه موضوع فروش اختیاری اوراق تبعی در دستور کار قرار گرفته است گفت: فروش این اوراق در بورس باعث می‌شود که سهام دار بداند بنگاهش مثلا در ۶، ۹ ماه یا یکسال آینده ارزش سهام خود را با چه نرخی تنظیم می‌کند که این موضوع نیز به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است.

دژپسند ادامه داد: اقدامات صورت گرفته در بورس توسط دولت دو منظوره است به این ترتیب که هم برای سهامداران حاشیه امن ایجاد می‌کند و هم بنگاه‌هایی که سهام عرضه می‌کنند نسبت به سهام بنگاههایشان مسئولانه وارد عمل می‌شوند.

وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه نباید بازار بورس را صرفا بر اساس شاخص آن ارزیابی کرد، گفت: بازار بورس ابعادی مختلف دارد تحلیل گر‌های مالی در دوره‌ای ترجیح می‌دهند که سهامی را در اختیار داشته باشند یا نداشته باشند که همین موضوع بیانگر پویایی بازار سرمایه است.

وی افزود: در بازار سرمایه باید کسی ورود کند که عقل محاسبه گری اش بی وقفه کار کند و بتواند در خصوص خرید و فروش سهام تصمیمات مناسب بگیرد چرا که جنس بازار سرمایه، جنس پویایی و محاسبه گری است و حضور عقلانی در این بازار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

جزییاتی از یک عرضه اولیه جدید

شرکت صنایع چوب خزر کاسپین با نماد چخزر به عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شستا از روز گذشته، ۱۶ مهر ماه ۹۹ در بازار دوم فرابورس درج نماد شد تا در نوبت عرضه اولیه‌های جدید بازار سهام قرار بگیرد.

این نمادهای بورسی متوقف شدند

نمادهای کنتورسازی ایران(آکنتور)، زامیاد(خزامیاد)، صنایه آذر آب(فاذر)، معدنی دماوند(کدما)، داده گستر عصر نوین های وب(های وب) و بانک انصار(وانصار) به دلیل تعلیق نماد معاملاتی، نمادهای موتوژن(بموتو)، تراکتورسازی ایران(تایرا)، تکنوتار(تکنو)، داروسازی فارابی(دفارا) به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف و نمادهای سرمایه گذاری تامین اجتماعی(شستا)، توسعه معادن و فلزات (ومعادن) به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف-ادامه توقف حداکثر برای دو روز کاری متوقف شده اند.

همچنین برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه و فوق العاده(در خصوص تغییر سرمایه) باعث توقف نمادهای بیمه البرز(البرز)، سازه پویش(خپویش)، سیمان آرتا اردبیل(ساربیل)، پالایش نفت اصفهان(شپنا)، پالایش نفت تهران(شتران)، شیر پاستوریزه پگاه خراسان(غشان)، کالسیمین(فاسمین)، لامیران(فلامی)، پارس سرام(کسرام)، فراودره های نسوز پارس(کفپارس) و بانک کار آفرین(وکار) شده است.

افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب-ادامه توقف حداکثر برای دو روز کاری نماد حفاری شمال(حفاری)، جلسه هیات مدیره درخصوص تغییر سرمایه نمادهای کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران(حکشتی) و دارویی رازک(درازک)، برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه نمادهای درخشان تهران(پدرخش)، صنایع کاشی و سرامیک سینا(کساوه) و برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده (انتخاب اعضا) نماد صنایع سیمان دشتستان(سدشت) متوقف کرده اند.

اطلاعیه فرابورس

به اطلاع کلیه کارگزاران محترم عضو فرابورس ایران و معامله گران محترم می رساند، با توجه به بروز نقص فنی در سامانه معاملات، زمان سفارش گیری و انجام معاملات در بازارهای فرابورس ایران متعاقبا اعلام خواهد شد.

ورود خودرو به بورس کالا + جزئیات

جواد فلاح گفت: طرح ورود خودرو به بورس کالا در کمسیون صنایع مجلس به امضا ۴۴ نفر از نماینده‌ها رسیده و در مرحله بررسی در کمسیون صنایع است که در صورت تصویب، به صحن مجلس می‌رود.

مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالا اضافه کرد: اگر این طرح تبدیل به قانون شود همه خودروهای تولید داخل با تیراژ بیش از ۵ هزار دستگاه و خودروهای وارداتی که در ۱۲ ماه بیش از ۵۰۰ دستگاه وارد شده است را شامل می‌شود.

فلاح گفت: همه افرادی که گواهی نامه دارند می‌تواند در سال از هر ماشین فقط یک مدل خریداری کنند و اشخاص حقوقی هم در صورتی اجازه خرید دارند که برای خودرو، خریدار حقیقی وجود نداشته باشد.

مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالا افزود: البته در طرحی که به نمایندگان ارائه داده ایم هر فرد می‌تواند در سال فقط یک خودرو از طریق بورس کالا خریداری کند مگر اینکه تقاضایی برای یک خودرو وجود نداشته باشد تا بتواند خریداری کند.

فلاح با بیان اینکه قیمت‌ها در بورس کالا بستگی به شرایط عرضه و تقاضا دارد گفت: در طرح نمایندگان مجلس، مشوق‌هایی برای خودرو ساز در نظر گرفته شده است این موضوع باعث افزایش تولید خودرو در کشور می‌شود.

وی ادامه داد: پس از درج قیمت در تابلو، خریداران می‌توانند رقابت کنند که به طور قطع، این قیمت با قیمت پایه اختلاف دارد ضمن اینکه ۲۰ درصد منابعی که از طرح ایجاد می‌شود در اختیار دولت قرار می‌گیرد و مابه‌التفاوت این قیمت پایه و معاملات، به ارتقای صنعت خودرو و حمل و نقل اختصاص می‌یابد.

مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالا، گفت: زمانی که عرضه خودرو در بورس صورت گیرد منابعی، چون ارائه وام قرض الحسنه به خودرو ساز اختصاص می‌یابد که این امر باعث کاهش هزینه خودرو می‌شود.

فلاح افزود: در کشور تقاضای خودرو به دو صورت است، تقاضای مصرفی و تقاضای سرمایه گذاری؛ در این شرایط با ۲ نوع نرخ مواجه هستیم و این موضوع باعث سفته بازی در بازار می‌شود.

مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالا اضافه کرد: عرضه خودرو در بورس باعث شفاف سازی قیمت می‌شود و قیمتی که در تابلو است قابل اتکا است.

وی همچنین درباره مزایایی عرضه خودرو در بورس کالا گفت: بر اساس گزارش صورت‌های مالی، خودرو سازها ۸۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته تولید دارند که این زیان انباشته را سهامدار پرداخت می‌کنند در صورتی که اگر در بورس عرضه شود تولید افزایش می‌یابد و خودروساز از زیاندهی خارج می‌شود.

نماد یک شرکت معدنی در بورس درج شد

با توجه به موافقت هیئت ‌پذیرش اوراق بهادار در جلسه مورخ 22/04/1399 با پذیرش سهام شرکت فرآوری معدنی اپال کانی پارس در بورس اوراق بهادار تهران و با عنایت به احراز موارد تعیین ‌شده در مصوبه‌‌ مزبور از سوی آن شرکت با نماد «اُپال» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد.

این شرکت به ‌عنوان پانصد و هفتاد و پنجمین شرکت پذیرفته‌ شده در بورس در بخش «استخراج کانه‌های فلزی»، گروه و طبقه «استخراج کانه‌های فلزی آهنی» با کد صنعت «1310» و نماد «اُپال» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است.

توزیع رایگان سهام شرکت های دولتی به فرزندان سوم به بعد + جزئیات

بورس / این طرحی است که سید علی موسوی، نمایندگان ملکان از آن رونمایی کرده و گفته در طرحی که اخیرا برای تشویق افزایش جمعیت و زاد و ولد تدوین کردیم قرار است برای فرزند سوم و چهارم به بعد سهامی از شرکت‌های معتبر دولتی از جمله پالایشگاه و پتروشیمی‌ها به عنوان «سهام آیندگان» تخصیص داده شود.

موسوی گفته برای اجرای طرح تشویق به فرزندآوری پیشنهاد داده‌ایم که یا بنیادملی جمعیت تشکیل شود و تمام بحث‌های ستادی مربوط به هدایت نهادها و سازمان‌های مختلف برای افزایش جمعیت را انجام دهد یا اینکه معاونت جدیدی در ریاست جمهوری به عنوان افزایش جمعیت تعریف می‌شود.

اما این طرح هنوز مطرح نشده، با واکنش و شوخی مردم در فضای مجازی مواجه شد. آنها می‌گویند از این به بعد علاوه بر سهام شاخص‌ساز، سهام بچه‌ساز هم وارد واژگان بورس می‌شود.

سهام، خودرو، مسکن

طرح تخصیص سهام برای تشویق به فرزندآوری، اولین طرح مجلس یازدهم نیست. از ابتدای شهریور تا کنون بعنی تنها ظرف ۲۰ روز نمایندگان مجلس حداقل دو طرح دیگر ارائه داده‌اند، یکی طرح توزیع خودروی رایگان که کمی بعد به طرح توزیع خودروی رایگان با سهام عدالت تغییر کرد و دیگری طرح خانه‌دار کردن اقشار کم‌درآمد.

طرح عرضه خودرو رایگان برای خانواده‌های نیازمند را موسوی، نماینده مردم ملکان مطرح کرده بود. کسی که اکنون طرح پرداخت سهام برای تشویق به فرزندآوری را مطرح کرده است.

طرح او بلافاصله نائب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس رد شد. علی جدی گفته بود ظرف سه هفته گذشته همه نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه خود بوده‌اند و جلسه‌ای تشکیل نشده و طرحی هم تایید نشده است.

البته موسوی بعد از آن اعلام کرد منظورش از طرح توزیع خودروی رایگان این بوده که خانوارهای نیازمند با بخشی از سهام عدالت صاحب خودرو شوند.

وعده‌های مجلس به خودرو ختم نشد. بعد از خودروی رایگان، نوبت مسکن شد. آنگونه که سخنگوی کمیسیون عمران مجلس اعلام کرده بود طرح دو فوریتی ساخت چهار میلیون واحد مسکونی برای اقشار ضعیف آماده شده و به زودی به صحن مجلس می‌رود.

طرحی که بر اساس آن طی تفاهم‌نامه‌ وزارت کشاورزی و مسکن، قرار شده زمین‌های حریم شهرها تحویل وزارت راه داده شود.

بعد از آن هم، رئیس انجمن انبوه‌سازان قم خبر داد که اولین فاز ساخت مسکن ارزان قرار است در قم اجرا شود. در این طرح با قیمت‌گذاری مصالح ساختمانی و کاهش هزینه‌هایی مانند عوارض و شهرداری، قیمت هر متر خانه به دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌رسد.

طرح یا آرزوهای شخصی؟

البته همه این طرح‌ها از جانب مجلس است و دولت هنوز درباره آنها اظهارنظری نکرده است. طرح‌هایی که گویا تنها توسط یک نماینده مطرح شده و حتی مجوز کمیسیون مربوطه را هم ندارد.

به عبارتی گویا بخشی از آنچه که این روزها برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و دهک‌های پایین مطرح می‌شود، خواسته و طرح‌های شخصی نمایندگان است که نه ضمانت اجرایی دولت را دارد و نه حتی موافقت سایر نمایندگان را.

اما در مقابل به افزایش انتظارات عمومی در جامعه دامن می‌زند.

مانند طرح توزیع خودرو با کمک سهام عدالت. در حالی که افراد بسیاری از عملکرد دولت در پرداخت پول سهام عدالت، شاکی هستند و عده دیگری از تعویق خودروسازان برای تحویل به موقع خودروهای ثبت‌نامی گله می‌کنند، نماینده‌ای در مجلس طرح خودرودار کردن خانوارها با کمک بخشی از سهام عدالت را مطرح می‌کند.

یا در حالی که مردم انتقاد زیادی از عملکرد دولت و شرکت‌های دولتی در بورس دارند، ماجرای پرداخت سهام به خانوارهای دارای سه فرزند به بالا عنوان می‌شود.

سود پنج ماهه ۴ شرکت پالایشی در بورس اعلام شد

نماد شش شرکت پالایشی در حالی پس از توضیحات درخصوص نرخ خوراک جهت بررسی وضعیت اطلاعاتی تا 26 شهریور تعلیق شد که چهار پالایشگاه بندرعباس، تهران، لاوان و تبریز، صورت سود و زیان پنج ماهه منتهی به مرداد سال جاری را منتشر کردند.

بر اساس این گزارش، چهار پالایشگاه بندرعباس، تهران، لاوان و تبریز در این مدت به ترتیب 870 ، 464، 1889 و 980 ریال سود برای هر سهم محقق کرده است.

ورود معادن به بورس در آینده نزدیک

سعید زرندی در جلسه ای که به این منظور با حضور مدیران سازمان بورس و مدیران معدنی برگزار شد گفت: در راستای تاکید رییس جمهور مبنی بر ورود معادن به بورس، جلسات متعددی در وزارت صمت برگزار گردیده و زمینه های آن در حال فراهم شدن است.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت،معدن و تجارت گفت: افزود: طبق تبصره 3 ماده 10 قانون معادن، پروانه بهره برداری سندی رسمی، لازم الاجراء، قابل معامله، تمدید و توثیق است، لذا موضوع واگذاری و انجام معاملات حق امتیاز به صورت یکجا و یا عرضه خرد قابل انجام‌است.

وی گفت: همچنین در خصوص بلاتکلیف ، تعطیل و یا سلب صلاحیت شده (مطابق ماده 20 قانون معادن ) موضوع تشکیل شرکت سهامی عام پروژه با ورود چندین معدن و یا عرضه یکجا و حراج هریک از معادن در تابلوی بورس کالای ایران نیز قابلیت اجرایی شدن دارد.

معاون طرح و برنامه وزارت صمت افزود: با توجه به وجود 5500 معدن درخصوص روش های واگذاری این معادن بخش خصوصی به صورت جزئی و یا در قالب شرکت سهامی عام پروژه می توان اقدام کرد و سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس کالای ایران آمادگی خود را برای حمایت از این بخش اعلام نمود .

زرندی تاکید کرد: واگذاری معادن در بورس می تواند علاوه برایجاد تحرک و پویایی بخش معدن شفافیت و سرعت عمل در این حوزه را نیز افزایش دهند.

سرنوشت بورس در روزهای آینده به چه سمتی می رود؟

با بررسی اثر نوسان‌های بورس بر تورم می‌گوید، رشد جهشی قیمت سهام می‌تواند به انتظارات تورمی دامن ‌بزند. اکنون با توجه به ادامه نزول شاخص، دیگر حتی فعالان بازار سهام هم پول‌پاشی و حمایت‌ دستوری از بورس را برنمی‌تابند.

کارشناسان می‌گویند حمایت واقعی، دوری سیاست‌گذار از اتخاذ تصمیمات کوتاه‌مدت است. بررسی‌ها نشان می‌دهد دست‌کاری بازار با حمایت‌های دستوری و تداوم محدودیت دامنه نوسان فرآیند به تعادل رسیدن را به تاخیر انداخته است.

شاخص کل بورس تهران با افت بیش از ۳ درصدی طی معاملات آخرین روز کاری هفته برای دومین روز متوالی قرمزپوش شد. در این میان اما ارزش معاملات خرد سهام با کاهش ۵۰ درصدی نسبت به میانگین روزانه این متغیر در سال جاری مواجه شده است. این مهم جایی اهمیت پیدا می‌کند که بررسی‌ها نشان می‌دهد ورود پول‌های جدید به گردونه معاملات سهام یکی از مهم‌ترین دلایل رشد پرشتاب شاخص سهام در یک سال اخیر است. از این رو کاهش دادوستد سهام شاید یکی از مهم‌ترین موانع بازگشت این نماگر به مسیر صعودی محسوب شود. در این میان دست‌کاری در فرآیند بازار با حمایت‌های دستوری حقوقی‌ها و پابرجا بودن محدودیت دامنه نوسان مانع رسیدن بازار به تعادل شده است.

چتری که حمایت نمی‌کند

پس از رسیدن نماگر اصلی بورس تهران به قله دو میلیون و ۷۸ هزار واحد و درست در زمانی که اغلب فعالان بورسی مانعی بر سر ادامه رشد بازار نمی‌دیدند، شرایط تغییر کرد و این نماگر با همان شتابی که قله‌ها را یکی پس از دیگری فتح می‌کرد، عقب نشست و تنها پس از ۱۰ روز کاری، با افت بیش از ۲۰ درصدی وارد فاز خرسی شد که از مهر ۹۷ بی‌سابقه بود. این شرایط سبب شد تا سیاست‌گذار بورس همچون گذشته برای جلوگیری از افت شاخص (و نه سهام شرکت‌ها) به سهامداران عمده بازار دستور حمایت از سهام شاخص‌ساز را صادر کند. به‌طوری که از ۲۰ مرداد ماه تاکنون حقوقی‌ها خالص خرید بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومانی در دو بازار بورس و فرابورس را ثبت کرده‌اند. اما تنها سهام شرکت‌های پر وزن در محاسبه شاخص کل در لیست خرید حقوقی‌ها قرار گرفت و نتوانست بازار را به سمت تعادل پیش ببرد.

شاهد این مدعا معاملات روز چهارشنبه بورس تهران است. جایی که شاهد سومین خرید بزرگ حقوقی‌ها در سال ۹۹ بودیم و بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ هزار تومان از سبد سهام حقیقی‌ها به پرتفوی بزرگان حقوقی افزوده شد. این حمایت پرقدرت حقوقی اما از رنگ قرمز سهام نکاست و بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی در انتظار خروج از گردونه معاملات سهام در صفوف سنگین فروش ناکام ماند.

این مهم در روزهای گذشته نیز به دفعات تجربه شد. در روزهای دوم و سوم شهریورماه، حقوقی‌ها در مجموع ۱۰ هزار میلیارد تومان خرید ثبت کردند اما پس از آن تنها برای چند روز نماگر سهام به مسیر صعودی بازگشت و پس از آن مجددا شاهد افت قیمت سهام بودیم. در این میان شاید بیشترین زیان به سهامداران شرکت‌های کوچک تحمیل شود. سهامدارانی که نه چتر دستوری حمایت حقوقی‌ها را بالای سر خود می‌بینند و نه می‌توانند سهام خود را نقد کنند. چرا نباید اجازه داد اگر سهامداری قصد فروش سهام را دارد بتواند آن را به فروش برساند و چرا باید مقام ناظر خود را مسوول سود و زیان افراد در بورس بداند.

مگر مهم‌ترین اصل یک بازار کارا نقدشوندگی بالا نیست؟ چه موضوعی این مهم را با تهدید مواجه کرده است؟ جواب ساده است. محدودیت دامنه نوسان مهم‌ترین متهم تداوم اصلاح قیمت سهام است و به نظر می‌رسد در صورت حذف دامنه نوسان که محدودیتی هیجان‌زا است، می‌توان در مدتی کوتاه‌تر بدون دخالت در فرآیند بازار به نتیجه‌ای مطلوب دست یافت. جایی که با وجود ارسال سیگنال‌های مثبت همچون رشد نرخ دلار، قیمت جهانی فلزات و نفت و گزارش‌های جذاب از بنگاه‌های اقتصادی اما فروشندگان سهام پا پس نمی‌کشند.

لبه تیز دخالت در فرآیند بازار

بورس تهران خلاف همه بازارهای مالی دنیا با دخالت مستقیم دولت مواجه است. از مداخله وزیر اقتصاد در انتخاب روسای سازمان بورس گرفته تا قوانین خلق‌الساعه سیاست‌گذار در روزهای پرهیجان بازار.

گویا تنها نیت ناظر بورس کسب رضایت عمومی است و رسیدن به یک بازار کارا کاملا فراموش شده است. اما سیاست‌گذار برای رسیدن به این هدف نیز موفق عمل نکرده و از بدنه کارشناسی بهره‌ای نمی‌جوید.

یکی از نادرست‌ترین سیاست‌ها در دوره اصلاح قیمت سهام اما حمایت دستوری حقوقی‌ها است که تنها مداخله دولتی در فرآیند بازار بوده و نمونه‌ای واضح از دست‌کاری قیمت سهام است. از این رو قیمت‌هایی که باید بر مبنای عرضه و تقاضا شکل بگیرند، به سمتی که مطابق میل سیاست‌گذار است، سوق داده می‌شوند.

جهت‌دهی که مصداق بارز فساد در یک بازار مالی است و شاید در کوتاه‌مدت همچون مسکنی عمل کند اما در نهایت راه به جایی نخواهد برد. چرا که در بلندمدت صاحب نقدینگی به این واقعیت پی می‌برد همانطور که در روزهای منفی بازار، معامله‌گر عمده می‌تواند جهت قیمت‌ها را صعودی کند در روزهای دیگر بنا به دلایل دیگر می‌تواند عکس این عمل کند. سرایت این بی‌اعتمادی به کل بازار می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد. در حال حاضر همچنان بازار سهام از جذابیت بالایی میان صاحبان نقدینگی برخوردار است. شاهد این مدعا مشارکت بیش از ۵/۵ میلیون نفری در عرضه اولیه روز چهارشنبه فرابورس ایران بود. عرضه‌ اولیه‌ای که در روزهای منفی بازار سهام رقم ‌خورد اما همچنان خریدارانی میلیونی دارد.

در این شرایط به نظر می‌رسد تنها برداشته شدن محدودیت‌های خودساخته‌ای همچون دامنه نوسان می‌تواند به داد این بازار برسد. محدودیتی که در صورت حذف نه صعودهای پرشتاب قیمتی و حبابی شدن بازار را به دنبال دارد و نه اصلاح فرسایشی و فرار سرمایه‌های خرد و کلان.

یک توصیه در مورد خرید سهام شرکت‌های پالایشگاهی

البته ممکن است بسیاری از متقاضیان تا روزهای آخر مهلت پذیره نویسی صندوق برای بررسی وضعیت بیشتر بازار صبر و درصورت ادامه روند صعودی، اقدام به پذیره نویسی کنند؛ با این حال یک کارشناس بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد اقدام به خرید پالایشی یکم کنند.

پذیره نویسی واحدهای صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) پالایشی یکم که باقی مانده سهام دولت در چهار پالایشگاه تهران، اصفهان، بندرعباس و تبریز است از روز گذشته آغاز شده و همه افراد با داشتن کارت ملی (بدون محدودیت سنی) می توانند خریدار این صندوق باشند. سقف خرید دارایکم و پالایشی یکم در مجموع پنج میلیون تومان است. بر این اساس افرادی که دو میلیون تومان دارایکم خریداری کرده اند، می توانند سه میلیون تومان پالایشی یکم بخرند.

لازم به ذکر است، فردی که اقدام به خرید سه میلیون تومان از پالایشی یکم کند، شامل تخفیف ۲۰ درصد خواهد شد؛ یعنی سه میلیون تومان پرداخت می کند و به میزان سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پالایشی یکم به قیمت پایانی روز قبل، سهام پالایشگاههای موجود در پالایشی یکم دریافت می کند.

این مباحث درحالی مطرح می شود که بازار سرمایه به مدت ۱۰ روز روندی نزولی به خود گرفته و شاخص از مرز دو میلیون واحد به یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد عقبگرد کرده است. به همین دلیل بسیاری از سهامداران درمورد خرید پالایشی یکم سرگردان هستند.

در این راستا، مصطفی صفاری-کارشناس بازار سرمایه- به سهامداران توصیه کرد که پالایشی یکم را بخرند.

کاهش ریسک صندوق

وی با بیان اینکه خصوصیت صندوقها این است که مشتری به صورت مشترک در یک صندوق شریک می شود و همین موضوع ریسک صندوق را کاهش می دهد افزود: از یک طرف این سهام با ۲۰ درصد تخفیف ارائه می شود و از سوی دیگر قیمت سهام موجود در پالایشی یکم در این مدت ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است و درنتیجه صندوق قیمت مناسبی دارد. همچنین هیات دولت با هدف رونق دادن به این گروه، مصوبه ای دارد مبنی بر اینکه حدود یک میلیارد دلار روی قیمت تمام شده تخفیف می دهد که سود آنها را بالا می برد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت دارایکم گفت: دارایکم در روزهای منفی بازار بیش از ۱۰۰ درصد سود داشته و به طور کلی به نظر من خرید ETF فرصت خوبی است؛ به ویژه برای اشخاصی که قصد دارند وارد بازار سرمایه شوند.

وی در پایان توصیه کرد که مردم به صورت مستقیم وارد این بازار نشوند و از طریق سبدگردان ها یا صندوق هایی مانند دارایکم و پالایشی یکم وارد شوند.

عرضه سهام شرکت‌های پالایشگاهی دولت موسوم به پالایشی یکم با نماد «پالایش» در بورس از روز چهارشنبه آغاز شده است.

اتفاق مهمی در بورس رخ خواهد داد

سلمان نصیرزاده در این خصوص، اظهارکرد: دلیل عمده این سقوط قیمت‌ها ناشی از رشد بی‌مهابا بازار سهام پیش از آخر هفته مردادماه امسال بود. میانگین بازار به صورت تقریبی، نشان‌دهنده رشد ۱۲۵ تا ۱۳۵ درصدی شاخص بود و این موضوع سابقه نداشته است.

وی افزود: در حقیقت بیشترین بازدهی در کمترین زمان ممکن و بدون اصلاح را در مقطع زمانی پیش از آخرین هفته مردادماه داشتیم. در مقاطع گذشته و برای مثال در اردیبهشت ماه، شاخص حدود ۱۵ درصد اصلاح داشت. در آن مقطه زمانی، سهم‌های بزرگ و کلیت بازار با حدود ۳۰ درصد اصلاح مواجه شدند. بنابراین می توان گفت در مواقعی به میزان رشد بازار سرمایه، اصلاح نیز رخ می‌داد. در نتیجه این میزان از اصلاح در مدت زمان کوتاه، باتوجه به بازدهی بازار سهام، موضوع عجیبی نبود.

نصیرزاده اضافه کرد: طبیعی است که منفی شدن بازار سرمایه به این میزان، موجب ترس در بازار خواهد شد و امری طبیعی است. اما با درنظر گرفتن رشد بالا در بازار، اصلاح بازار سهام امری طبیعی بود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اتفاق غیرطبیعی را میتوان تداوم اصلاح تا این میزان و عدم ورود اشخاص حقیقی به این موضوع دانست. اما خوش‌بختانه این امر رخ داد و این حمایت در راستای مصوباتی مانند عرضه بلوکی سهام عدالت، افزایش اعتبارات و... بود که به تزریق منابع مالی به بازار سرمایه کمک می‌کردند و موجب پشتیبانی حقوقی‌ها مانند دفعات قبل می‌شد.

وی اظهارکرد: از هفته گذشته، فضای ترس به طور کامل به بازار القا شد و اصلاح روزهای اخیر نشات گرفته از ترس سرمایه‌گذاران بود و ارتباطی به تغییر متغیرهای بنیادی مانند نرخ ارز، نرخ‌های جهانی، بازار کامودیتی‌ها و... نداشت. این ترس کلیت بازار سهام و تمام طیف‌های سرمایه‌گذاری، از سرمایه‌گذاران مبتدی تا فعالان حرفه‌ای در بازار القا شد.

نصیرزاده گفت: به نظر من، حمایت‌های صورت گرفته از بازار و تصویب برخی از مصوبات در وهله اول، ترس ایجادشده در بازار را کاهش داده و اعتماد را در بازار سرمایه ایجاد می‌کند. بورس درحال‌حاضر سه مرحله را طی خواهد کرد. این مراحل به ترتیب کاسته شدن فضای ترس، ایجاد تعادل در بازار و مثبت شدن آن هستند.

این کارشناس بازار سرمایه، افزود: در نتیجه فکر می‌کنم که بازار سرمایه به مرور به تعادل نسبی خواهد رسید و اعتقاد دارم محوریت بازار همچنان بر صنعت‌های ارزش محور مانند فلزات اساسی، کانه‌های فلزی، پتروشیمی‌ها، پالایشی‌ها و... است. نمی توان انتظار رشد سریع را از بازار داشت، اما با ایجاد تعادل، بازگشت به متغیرهای بنیادی خود، منابع آزادشده صندوق‌ها و... اتفاق مهمی در بورس رخ خواهد داد و جذابیت برای سرمایه‌گذاران ایجاد خواهد شد.

وی تصریح کرد: استنباط من این است که اگر بازار سرمایه به سلامت از این فضا عبور کند، هدف‌های جدیدی برای آن مطرح خواهد شد. یعنی حداقل اتفاق ممکن، گرفتن سقف قبلی است. اما فضایی که ایجاد خواهد شد در این امر تاثیر خواهد داشت.

نصیرزاده بیان کرد: من فکر می‌کنم اصلاحی که رخ داد، نسبت P به E و سودآوری شرکت‌ها را جذاب کرده است و اگر اتفاقی رخ ندهد، فضای بازار سرمایه به سوی بهبود پیش خواهد رفت. اما یکی از مهم‌ترین نکات، حمایت به موقع از بازار سهام بود. امیدواریم این حمایت‌ها تداوم داشته و بازار سرمایه نیز منطقی به جلو حرکت کند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار در پاسخ به موضوع نقش نهادهای ناظر در ریزش روزهای اخیر بورس اظهارکرد: من فکر می‌کنم به صورت کلی به نحوه اجرای برخی از سیاست‌ها می توان اعتراض کرد. برای مثال در بحث عرضه سهام عدالت در مرحله اول حدود ۶ هزار میلیارد تومان سفارش فروش گذاشته شد و نحوه اجرای آن اشتباه بود. زیرا موجب از میان رفتن توازن بازار می‌شد. اما درحال‌حاضر آزادسازی سهام عدالت به صورت بلوکی، شیوه درستی است.

حقوقی‌ های به کمک بورس

پس از چند روز نفس‌گیر برای بازار سرمایه و اضطرابی که سهامداران را به واسطه ریزش شدید شاخص بورس و قیمت سهام اکثر قریب به اتفاق شرکت های بورسی، فرا گرفته بود، امروز شاخص کل یکبار دیگر رنگ سبز به خود دید و با 41.670 واحد افزایش به عدد 1.650.251 واحد رسید.

این درحالی است که شاخص هم‌وزن با 244 واحد کاهش به عدد 455.956 رسید؛ بیشترین تأثیر شاخص توسط نمادهای فارس، فولاد، فملی، شستا،‌شپنا، شتران و وامید صورت گرفت.

در واقع می توان گفت خریدهای روز گذشته حقوقی های بازار که با هماهنگی سازمان بورس اتفاق افتاد ترمز ریزش بیشتر بورس را کشید و بالا بردن نقدشوندگی در سهام شرکت های بزرگ باعث شد تا حقیقی هایی که از ترس ریزش بورس در صف فروش قرار گرفته بودند از بازار خارج شوند.

فعالان بازار سرمایه می گویند: با تلاش دست اندرکاران بورسی و حقوقی های بازار امروز شاهد بازگشت فضای آرامش به بازار و حتی تشکیل صفوف خرید در نمادهای بزرگ بازار بودیم.

گفتنی است، در روزهای قرمز بازار، بیشترین انتقاد متوجه حقوقی های بازار بود که با افزایش فشار فروش به صف‌های فروش دامن زده بودند ولی از امروز حقوقی ها تغییر مسیر دادند و خریدارهای اصلی بازار بودند.

یکی از دلایل ریزش اخیر بورس، عدم حمایت حقوقی‌ها بود که توسط نهاد ناظر بازار از آن چشم‌پوشی شد؛ برخی از حقوقی ها با یک بازی زیرکانه بسیاری از سهم‌های ارزنده را با قیمت های پایین‌تر از کف حمایتی خود از سهامداران خرد بازار خریداری و جمع آوری کردند.

باتوجه به اینکه حمایت از سهام شرکت های بورسی و حفظ قدرت نقدشوندگی آن برای سهامداران خرد اهمیت بالایی دارد، امید است در زمان اصلاح بازار حقوقی ها، وظایف ذاتی خود را فراموش نکرده و در روزهایی که بازار به حمایت آنها نیاز دارد با افزایش فروش و ایجاد ترس در بین سهامداران خرد باعث قرار گرفتن آنها در صفوف فروش برای خروج از بازار بورس نشوند.

پیش بینی فعالان بازار بیانگر آن است که با از بین رفتن فشار فروش در بازار نمادهای بزرگی نظیر فولاد، فملی، شستا، خودرو، خساپا، شبندر، شپنا،‌فارس، غدیر، وتجارت، وبصادر و ... به تدریج و طی روزهای آینده شاهد کاهش فشار فروش در شرکت های کوچک بازار خواهیم بود.

صندوق سرمایه گذاری پالایشی یکم ثبت شد

سرپرست اداره امور صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار از انجام مراحل ثبت صندوق سرمایه گذاری پالایشی یکم به شماره ثبت 11754 در سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد.

بر این اساس صندوق سرمایه گذاری پالایشی یکم امروز در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شد و برای مرحله بعد برای پذیره نویسی به شرکت بورس تهران ارسال خواهد شد تا برای انتخاب نماد و فرآیند پذیره نویسی آماده شود.

حمایت حقوقی ها از بازار

طی چند روز اخیر خبرهای زیادی مبنی بر حمایت حقوقی ها از بازار به گوش می رسید تا اینکه طی یکی دو روز گذشته و به خصوص امروز حجم خرید حقوقی ها در برخی نمادها بسیار چشم گیر بود. به عنوان مثال در نماد بانک تجارت حقوقی های امروز حدود 2 میلیارد خرید کردند و سهم را از صف فروش تا 1% مثبت بردند بانک صادرات نیز وضعیتی مشابه داشت و با حجم خرید 1.5 میلیاردی حقوقی ها از صف فروش تا صفر قیمتی رسید. فولاد از صف فروش تا صف خرید خریدار داشت ... از سایر نمادهایی که مورد توجه حقوقی ها بودند می توان به شستا، شپنا، وغدیر، شبندر و ... نام برد.

چنین حمایت هایی در صورت ادامه دار بودن می تواند از ترس بسیاری از فروشندگان عجول بکاهد و به سرعت بازار را به سمت متعادل تر شدن قیمت ها سوق دهد. امروز حقوقی ها حدود 8000 میلیارد تومان به بورس تزریق کردند.

جزئیات پذیره نویسی ETF دوم یا دارا دوم اعلام شد:

1.سقف سرمایه گذاری هر شخص حقیقی در مجموع دو صندوق قابل معامله اول و دوم دولتی، پنجاه میلیون ریال

پنج درصد (5%) از مبلغ جمع آوری شده در دوره پذیره نویسی به بازارگردانی واحدهای سرمایه گذاری در همان صندوق تخصیص خواهد یافت

2.اشخاص حقوقی و یا اتباع خارجی نمی توانند در این پذیره نویسی شرکت نمایند.

شروع پذیره نویسی از بامداد روز چهارشنبه مورخ 1399/06/05 آغاز شده و تا پایان روز چهارشنبه مورخ1399/06/19 ادامه خواهد یافت.

3.پذیره نویسی این صندوق برای اشخاص دارای کد معاملاتی (کد بورسی) صرفاً از طریق کارگزاریهای بورس و سامانههای آنلاین معاملاتی صورت می گیرد. اشخاص فاقد کد معاملاتی (کد بورسی) می توانند از طریق درگاههای غیرحضوری و حضوری بانکهای منتخب برای خرید واحدها اقدام نمایند.

فاصله سه درصدی شاخص سهام تا محدوده ریزش

با تداوم روند اصلاحی سهام در معاملات شنبه فاصله شاخص کل بورس از قله تاریخی به 17 درصد رسید. ادامه این مسیر در معاملات یکشنبه می‌تواند بازار سهام را از فاز اصلاحی وارد مدار نزولی(Bear Market) کند. با این حال، تحرکات مثبتی که دیروز در برخی از صنایع رقم خورد احتمال تغییر فاز را در بورس تهران کمرنگ ساخت.

منظور از بازار نزولی چیست؟

در ادبیات مالی رسم بر آن است که افت‌های بیش از‌ 20 درصدی شاخص را به بازار نزولی(Bear Market) تعبیر می‌کنند. ورود بازار به مدار نزولی به معنای ترس حاکم بر معاملات و بدبینی شدید نسبت به روند آتی قیمت‌هاست. در واقع، بازار نزولی محصول شرایطی است که در آن ساختار انتظارات تغییر کرده و چشم‌انداز سود‌آوری شرکت‌ها با کاهش جدی روبرو شده است. اقتصاددانان مداخله دولت را یکی از عوامل شکل‌گیری چنین بازاری می‌دانند.

حال بورس تهران در آستانه ورود به چنین وضعیتی است. دیروز شاخص کل با عقب‌نشینی 1.7 درصدی فاصله خود از قله تاریخی را به 17 درصد رساند. به این ترتیب، بورس تهران تنها 3 درصد دیگر تا ورود به محدوده نزولی فاصله دارد. حال سوال این است که آیا بورس تهران در معاملات یکشنبه تن به چنین وضعیتی خواهد داد یا خیر؟

ترس خفته در زیر پوست بورس

در نقطه مقابل، برخی از ویژگی‌های معاملات دیروز سیگنال منفی ارسال می‌کرد. در واقع، انجماد صف‌های فروش در پایان کار و خروج 650 میلیارد تومانی سرمایه‌های خرد نشان می‌داد که تعداد فروشندگان کوچک‌مقیاس بازار بیشتر است و بخش عمده معامله‌گران خرد تمایل به خروج دارند.

با این حال، اگر روند ورود و خروج سرمایه‌های خرد در روزهای اخیر را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که نوعی سردرگمی در بین سرمایه‌گذاران حقیقی وجود دارد که بین رفتن و ماندن مردد است. ورود و خروج متناوب معامله‌گران حقیقی در 6 روز کاری اخیر شاهد این مدعاست. به نظر می‌رسد پول‌های پارک شده در پشت‌های درهای بازار منتظر برقراری ثبات در بازار سهام و تغییر موضع هستند و در عین حال، خوش‌بینی خود را به تصمیم‌سازی سیاستگذار از دست داده‌اند.

خطر ریزش بورس چقدر است؟

بورس طی دو روز حدود ۱۸۰ هزار واحد اصلاح داشته و با وجود اینکه قبلا از شاخص دو میلیون عبور کرده بود بار دیگر به زیر این عدد رسید و هرچند شاخص کل با تکمیل پولبک به یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد رسیده است اما به احتمال زیاد تا نیمه هفته آینده شاهد افزایش تقاضا و برگشت خواهیم بود، ولی اگر شاخص کل زیر این عدد تثبیت شود، خطر ادامه اصلاح تا یک میلیون و ۶۵۰ هزار واحد را بسیار زیاد خواهد کرد.

البته نباید نادیده گرفت که در ساعات آخرین بازار روز شنبه، سرانه خرید بازار کمی بهبود یافت و نسبت خریدار به فروشنده بازار نیز افزایش یافت، به طوری که از ۰.۵۷ ساعت ابتدایی بازار به ۰.۶۳ ساعت های پایانی رسید و همین احتمال بازگشت بورس در روز های آتی را تقویت می کند.

از این رو به نظر می رسد بازار در کوتاه مدت برگشت می‌کند و اعداد قبلی را می‌بیند، زیرا اقتصاد ایران از بانک پایگی به سمت بازار پایگی رفته است و با توجه به اینکه سهام شناور سهم ها افزایش پیدا خواهد کرد و عامه‌ی مردم بیشتر سهامدار شرکت ها خواهند بود، این افزایش سهام شناور به افزایش عمق بازار منجر خواهد شد که در کنار عرضه اولیه های پر تعداد، دست سرمایه گذار را برای انتخاب سهم باز خواهد کرد، بنابراین روند بازار بورس ایران در میان مدت و بلند مدت رو به رشد است اما نه با شیب قبلی.

بدین جهت سهم هایی که با این رشد دلار از زیان به سود می‌رسند، سهم هایی که خط تولید جدید راه اندازی می کنند و یا سهم هایی که تحول اساسی در مدیریت یا سهامداری آنها اتفاق بیافتد و همچنین سهم هایی که به بازارهای جدید دسترسی پیدا می‌کنند؛ در ادامه نیمه دوم ۹۹ سهام کم ریسک بازار بورس خواهند بود. به عبارت دیگر تحلیل های بنیادی بار دیگر ملاک عمل رشد ارزش سهام خواهد شد و هر سهمی دیگر ارزش خرید و حتی نگهداری ندارد و بازار در حال رفتن به سمت تک سهم ها بنیادی و ارزشمند است.

جو روانی مسلط بر بازار بورس

در حال حاضر این فرضیه هم استوار است که بازار روند خودش را دنبال می کند و کاری به اتفاقات ندارد و معمولا این معامله گرهای بازار هستند که اتفاقات بازار را به اخبار گره می زنند، بدین معنی که ذهن کلا برای رد عدم تحلیل خودش دنبال اخبار می گردد تا خودش را آرام کند، برای نمونه زمان منفی بازار به دنبال اخبار منفی می گردد و زمان مثبت بازار به دنبال اخبار مثبت است. بنابراین ابتدا باید توجه داشت در شرایط کنونی فشار فروش بیشتر روی یک سری سهم و گروه است که در چند وقت اخیر با دستکاری و حمایت مصنوعی رشد کردند، بقیه بازار کمتر صف فروش بودند هرچند معاملات در رنج منفی انجام می شد.

شاخص کل در محدوده ۱۹۴۰-۱۹۲۰ میلیون واحدی، محدوده حمایتی بسیار مناسبی داشت و به میانگین ۲۸ روزه برخورد می کرد اما به این حمایت واکنش نشان نداد؛ اتفاقی که شاید در نیمه دوم هفته پیش رو بتواند روند مثبت خودش را نشان بدهد و اکثر سهم های بازار روند تعادل و مثبت را در پیش بگیرند، از این رو بهترین حالت ممکن بازار هفته آینده این است که از منفی کامل شروع کند و کم کم به سمت تعادل پیش روی کند و بعد از این فرضیه البته باید قدرت خریدارها هم سنجیده شود، زیرا بازار هنوز هم نیاز به دست به دست شدن و حجم خوردن دارد.

شاید اگر اجازه می دادند بازار روند عادی خودش را طی می کرد و مانند خرداد سریع اصلاح خودش را انجام می داد، زمانی که سقف کانال صعودی در محدوده ۱.۶ میلیون را شکست، بازار این وضعیت الان را نداشت با این حال بازار هنوز هم جای رشد بسیار در میان مدت دارد و توجه و تمرکز نقدینگی به سمت این بازار بزرگ است. بنابراین اهداف شاخص و بازار در میان مدت بالاست حتی اگر در کوتاه مدت با نوسانات زیادی همراه باشد.

منافع دولت در نوسانات بورس چیست؟

چندی پیش صندوق ثبات بازار سرمایه به پیشنهاد سازمان بورس و اوراق بهادار و بر اساس یکی از مواد قانون رفع موانع تولید شکل گرفت که در آن قانون تصریح بر ایجاد صندوق ثبات بازار سرمایه به عنوان یک تکلیف قانونی شده است. اعضای صندوق ثبات بازار سرمایه را سازمان بورس و اوراق بهادار، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی و صندوق توسعه ملی تشکیل می دهند. در واقع این صندوق قرار بود در راستای جلوگیری از نوسانات و ریسک شرایط خاصی که در بازار سرمایه بوجود آید تشکیل شود و باید همچون صندوق هایی که پشتیبانی و حمایت از اقتصاد کشور را صورت می دهند، به ثبات در بازار سرمایه و جلوگیری از نوسانات خیلی زیاد و حرکات انفجاری در این بازار کمک کند؛ حال سوال این است که آیا هنوز وقت کمک به بازار نرسیده است؟

بورس در چند روز اخیر پس از انتشار خبرهای درباره گشایش اقتصادی، حذف دارا دوم و اختلال کارگزاری ها بیشترین اصلاح شاخص در یک روز را تجربه کرد، هرچند خیلی ها معتقدند حقوقی های بی مسئولیت عامل این ریزش هستند؛ با این حال سرنوشت شاخص کل به معاملات روزهای آینده گره خورده و اگر به زیر یک میلیون و ۷۵۰ هزار واحد برود خطر ریزش تا یک میلیون و ۶۰۰ واحد را پیش رو خواهد داشت.

شانزدهمین عرضه اولیه امسال بازار سهام کشف قیمت شد

تعداد 60 میلیون سهم شرکت تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدک معادل 20درصد سهام این شرکت، به‌عنوان شانزدهمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه در بازار دوم فرابورس ایران عرضه و هر سهم این شرکت 600 تومان کشف قیمت شد.

این میزان سهام در محدوده قیمتی 580تا 600تومان برای هر سهم و با سهمیه 20سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی عرضه شده بود و مدیر این عرضه شرکت کارگزاری اقتصاد بیدار و متعهدین خرید هم شرکت تامین سرمایه بانک مسکن به میزان 25 درصد و شرکت تامین سرمایه تمدن به میزان 25 درصد از سهام قابل عرضه در روز عرضه اولیه هستند.

گفتنی است تعداد 60 میلیون سهم شرکت تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدک در حالی عرضه اولیه شده است که از این تعداد، 51 میلیون سهم در فرآیند کشف قیمت جهت عرضه به عموم اختصاص خواهد یافت و تعداد 9میلیون سهم این شرکت نیز در روز پس از عرضه اولیه این شرکت به صندوق‌ها با ضریب تخصیصی بازاری هر دارنده واحد صندوق تعلق می‌گیرد.

این گزارش می‌افزاید: بر اساس قانون، عرضه اولیه سهام شرکت‌ها به صندوق‌های سرمایه‌گذاری در روز کاری بعد از عرضه اولیه با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه صورت می‌پذیرد.

شرکت توسعه و عمران امید در بورس درج شد

نماد معاملاتی شرکت توسعه و عمران امید تحت عنوان "ثامید" در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد.

این شرکت به عنوان پانصد و چهل و هشتمین شرکت پذیرفته شده در بورس در بخش «فعالیت‌های مربوط به املاک و مستغلات»، گروه و طبقه « فعالیت‌های مربوط به املاک و مستغلات با مالکیت شخصی و یا اجاره‌ای»، با کد «7010» و نماد « ثامید » در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است.

عرضه اولیه سهام شرکت صنعت غذایی کورش لغو شد

عرضه اولیه تعداد 360 میلیون سهم شرکت صنعت غذایی کورش معادل 12درصد سهام این شرکت، که قرار بود امروز (چهار‌‌شنبه) به‌عنوان هفدهمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه در بازار دوم بورس اوراق بهادار انجام شود، لغو شد.

بر اساس اعلان قبلی، این میزان سهام در محدوده قیمتی 2755تا 2900 تومان برای هر سهم و با سهمیه 100سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی برای این عرضه اولیه آگهی شده بود.

قناعت شاخص بورس به رشد ۹ هزار واحدی در روز منفی پالایشی‌ها

در جریان دادوستدهای امروز بازار سرمایه بیش از 12میلیارد و 164میلیون سهم و حق‌تقدم به‌ارزشی بالغ بر 19هزار و 350میلیارد تومان در بیش از 2 میلیون و 139هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با رشد 9هزار و 598واحدی، در ارتفاع یک میلیون و 825هزار و 353واحد قرار گرفت.

بیشترین اثر مثبت بر دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای معاملاتی شرکت‌های صنایع پتروشیمی خلیج فارس، معدنی و صنعتی گل گهر و ایران خودرو شد و در مقابل شرکت‌های ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران با افت خود مانع افزایش بیشتر نماگر بازار سهام شدند.

شاخص‌های اصلی بازار سرمایه هم روز مثبتی را پشت‌سر گذاشتند؛ به‌طوری که شاخص قیمت (وزنی ــ ارزشی) 2520واحد، کل (هم‌وزن) 3706واحد، قیمت (هم‌وزن) 2431واحد، آزاد شناور 9938واحد و شاخص‌های‌ بازار اول و دوم نیز به‌ترتیب 1607و 41326واحد رشد کردند.

بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 2میلیارد و 859میلیون ورقه به‌ارزش 9هزار و 923میلیارد تومان در 776هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 304واحد رشد کرد و در ارتفاع 19هزار و 427واحد قرار گرفت.

در این بازار هم امروز بیشترین اثر مثبت بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی پتروشیمی مارون، سنگ آهن گهر زمین و بیمه پاسارگاد شد و در مقابل شرکت‌های پلیمیر آریا ساسول، سرمایه‌گذاری پویا و گروه کارخانجات صنعتی تبرک بیشترین اثر منفی را بر شاخص فرابورس به نام خود ثبت کردند.

تابلو معاملات سهام عدالت در بورس تغییر کرد

بر اساس جدیدترین تصمیمات اتخاذ شده توسط متولیان بازار سرمایه، مقرر شده معاملات سهام عدالت از تابلو عادی بورس جدا شده و به تابلویی دیگر منتقل شود.

این تصمیم از روز گذشته(دوشنبه) عملیاتی و حجم قابل توجهی از معاملات که مربوط به سهام عدالت بود در خارج از تابلو معاملات عادی انجام شد.

بر این اساس کارگزاران بانکی و غیربانکی از دیروز سهام عدالت مشتریانی که تصمیم به فروش گرفته‌اند را در تابلو معاملات خرده‌فروشی که به معاملات بلوکی معروف است و با علامت 2 در کنار نمادها شناخته می‌شوند، عرضه کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید: به باور کارشناسان یکی از عوامل اصلی ریزش شدید شاخص بورس و کاهش قابل توجه ارزش سهام شرکت‌های مختلف طی چند روز گذشته، آزادسازی 30 درصد دیگر سهام عدالت و بی‌برنامگی متولیان امر در فروش این سهام است.

شمارش معکوس برای نخستین عرضه ملک در بورس کالا +جزئیات

براساس مواد 16 و 17 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور کلیه بانک‌ها و موسسات اعتباری موظف شدند بخشی از اموال خود اعم از منقول، غیرمنقول و سرقفلی را که به تملک آنها و شرکت های تابعه آنها درآمده است و به تشخیص شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مازاد است، واگذار کنند. همچنین در این قانون بر استفاده از سازوکار بورس کالای ایران در این حوزه نیز تاکید شده است.

در همین راستا شرکت عمران شهر جدید پردیس پس از پذیرش یک باب واحد تجاری در بورس کالای ایران، این واحد را در تاریخ 29 مرداد ماه جاری به ارزش پایه بیش از 10 میلیارد و 639 میلیون ریال در بازار فرعی عرضه می‌کند.

براساس اطلاعیه صادره از سوی بورس کالای ایران و ارزیابی های صورت گرفته کارشناس رسمی دادگستری، یک باب واحد تجاری (مغازه) واقع در محله 1 فاز 2 پردیس و به مساحت 17.16 مترمربع مورخ 29 مرداد ماه سال جاری از سوی شرکت عمران شهر جدید پردیس برای فروش روی تابلوی فرعی بورس کالای ایران می‌رود.

متقاضیان پس از بازدید از این واحد و درصورت رضایت، برای ثبت سفارش نیازمند دریافت کد بورسی از یکی از 86 شرکت کارگزار حاضر در بورس کالا هستند. پس از این اقدام در تاریخ عرضه، کارگزار به نمایندگی از مشتری، تقاضای خود را ثبت خواهد کرد و برای ثبت درخواست، مشتری بایستی 3 درصد ارزش پایه ملک را به حساب بورس واریز نماید یا از طریق مکانیزم حساب وکالتی بورس برای این موضوع اقدام کند تا کارگزار مربوطه در مکانیزم حراج شرکت نماید و در نهایت ملک به بالاترین قیمت پیشنهادی فروخته خواهد شد. فروش این واحد به صورت 30 درصد نقد و 70 درصد به صورت اقساط 48 ماهه است و بعد از برگزاری حراج، برنده معامله، باقیمانده 30 درصد وجه اولیه را به حساب بورس کالا واریز و چک ها را هم نزد شرکت عمران شهر جدید پردیس تحویل می نماید و با امضای مبایعه نامه، فرایند معامله در بورس کالا تمام می شود. سه روز بعد از امضای مبایعه نامه، شرکت عمران پردیس ملک را به خریدار تحویل خواهد داد.

چهارشنبه ملک تجاری پردیس روی میز فروش می رود

در این راستا عضو هیات مدیره شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید با اشاره به برنامه عرضه یک باب واحد تجاری در فاز 2 شهر جدید پردیس در چهارشنبه هفته جاری در تالار فرعی بورس کالا اظهار داشت: شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید در کل کشور 19 شرکت زیر مجموعه دارد و این شرکت ها دارای حجم زیادی املاک و زمین هستند که بعد از آماده سازی و پذیرش در بورس کالای ایران به متقاضیان عرضه خواهند شد.

صادق اکبری افزود: طی نشست های متعددی که با مسئولان بورس کالا برگزار شد و با بررسی چارچوب ها و قوانین موجود، فرصت برای عرضه این دارایی ها فراهم شده است. به طوری که 13 مردادماه جاری یک باب واحد تجاری در شرکت عمران شهر جدید پردیس در بورس کالا پذیرش شد تا شرایط این عرضه هم برای ما به عنوان عرضه کننده و هم برای متقاضیان خرید شفاف شود که این ملک تجاری در چهارشنبه هفته جاری روی میز فروش می رود.

حذف کارمزد پذیرش ملک در بورس کالا

همچنین مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران از حذف کارمزد پذیرش املاک در بورس کالا با موافقت هیات مدیره این بورس خبر داد.

جواد فلاح افزود: کارمزد پذیرش در بورس کالا در بخش اموال غیرمنقول معادل یک در هزار ارزش ملک کارشناسی شده توسط کارشناس رسمی دادگستری و تا سقف 50 میلیون تومان در نظر گرفته شده که با موافقت هیات مدیره بورس کالای ایران این هزینه تا اطلاع ثانوی از معاملات املاک حذف شد.

وی در خصوص میزان کارمزد انجام معامله در این بازار نیز گفت: در صورت انجام معامله روی تابلوی املاک و مستغلات، کارمزد بورس کالای ایران معادل 5 در 10 هزار ارزش معامله برای هر یک از طرفین معامله (هم خریدار و هم فروشنده) تا سقف 10 میلیون تومان و کارمزد کارگزاران 18 در 10 هزار برای هر یک از طرفین معامله تا سقف 10 میلیون تومان خواهد بود و در مجموع، کارمزد معامله برای هر یک از طرفین 23 در 10 هزار ارزش معامله تا سقف 20 میلیون تومان است.

با کارمزد 2 میلیون و 400 هزار تومان ملک تجاری بخرید

شایان ذکر است بورس کالا در حالی در راستای کاهش هزینه نقل و انتقالات بازار مسکن در تالار فرعی، کارمزد پذیرش املاک را حذف کرده که کارمزد معامله ملک آماده برای عرضه روز چهارشنبه در شهر جدید پردیس، براساس ارزش پایه بیش از 10 میلیارد و 639 میلیون ریال رقمی نزدیک به 24 میلیون و 470 هزار ریال برای هر یک از طرفین معامله محاسبه می شود که این مبلغ به مراتب بسیار پایین تر از هزینه انجام معامله در بازار سنتی مسکن و نقل و انتقالات آن است.

نماد یک شرکت برقی روی تابلوی فرابورس درج شد

شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارس پس از احراز کلیه شرایط پذیرش به عنوان دویست و بیست و سومین نماد معاملاتی(شصت و دومین شرکت در بازار اول)، در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران درج شد.

این شرکت که در تاریخ 12 مرداد امسال پذیرش و در روز 22 مردادماه جاری نیز نزد سازمان بورس به ثبت رسیده است، با نماد معاملاتی "بپیوند"، در گروه عرضه برق، گاز، بخار و آبگرم و زیرگروه تولید انتقال و توزیع نیروی برق روی تابلوی فرابورس ایران نشسته است.

نمادهای فرابورس ۲۲۴ تایی شد

شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری کوثر بهمن پس از احراز کلیه شرایط پذیرش به عنوان دویست و بیست و چهارمین نماد معاملاتی(شصت و سومین شرکت در بازار اول)، در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران درج شد.این شرکت که در تاریخ 13 دیماه سال 89 نزد سازمان بورس اوراق بهادار ثبت و در 27 بهمن پارسال پذیرش شده است، با نماد معاملاتی "وکبهمن"، در گروه سرمایه‌گذاری‌ها و زیرگروه سایر واسطه‌گری‌های مالی روی تابلوی فرابورس ایران نشسته است

میزان مشارکت در عرضه اولیه‌های سال ۹۹

از ابتدای امسال تاکنون ۱۴ عرضه اولیه در بورس عرضه شده و قرار است تا پایان هفته ۲ عرضه اولیه دیگر نیز عرضه شود.

مشارکت در عرضه اولیه از ۱ میلیون و ۹۴۴ هزار نفر به عنوان اولین عرضه اولیه امسال به بیش از ۵ میلیون و ۳۰۰ الی ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر رسیده است.

قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

زمان معاملات بورس تغییر می‌کند

زمانبندی جلسه معاملاتی بورس تهران از روز دوشنبه در راستای بهبود کارکرد سامانه معاملاتی، زمانبندی جسات معاملاتی صنایع در بورس تهران به صورت موقت تغییر می‌کند.

در جلسه معاملاتی اول زمان پیش‌گشایش از ساعت ۸:۳۰ تا ۸:۴۵ و زمان انجام معاملات از ساعت ۸:۴۵ تا ۱۱:۴۵ است.

در جلسه معاملاتی دوم، زمان پیش‌گشایش از ساعت ۱۲ تا ۱۲:۱۵ و زمان انجام معاملات از ساعت ۱۲:۱۵ تا ۱۵:۱۵ است.

هشتگ بورس ترند شد

درپی سقوط بی سابقه بازار بورس، هشتگ بورس در توییتر فارسی توسط کاربران ترند شد.

بورس تهران امروز با سقوط ۸۸ هزار واحدی، رکورد کاهش شاخص بازار سرمایه را جابجا کرد.

شستا یکشنبه 26 مرداد به بورس باز می گردد

بر اساس اعلام مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران، نماد شستا پس از افشای اطلاعات با اهمیت گروه «الف» بدون محدودیت نوسان قیمت و به صورت حراج پیوسته آماده انجام معامله است.

معامله این نماد از ساعت ۱۲ و ۵۰ دقیقه تا ۱۳ و ۵۰ دقیقه و با یک دوره سفارش‌گیری ۳۰ دقیقه‌ای انجام خواهد شد. با توجه به معاملات منفی امروز بازار سهام، باید دید شستا با چه قیمتی بازگشایی خواهد شد و آیا بازگشایی شستا ریزش بازار سهام را بیشتر از دیروز می‌کند یا خیر.

زمان فروش اوراق سلف نفتی در بورس اعلام شد + سند و قیمت

فروش اوراق سلف نفتی یک شنبه آینده 26 مرداد ماه در تالار بورس انرژی آغاز خواهد شد.

بر اساس اطلاعیه ای که در روی سایت کدال منتشر شده در اینروز 529 هزار 312 بشکه نفت خام سنگین ایران عرضه خواهد شد. قیمت هر بشکه 944 هزار و 622 تومان تعیین شده است.

حداقل خرید برای هر نفر در این عرضه اولیه یک بشکه و حداکثر 20 هزار بشکه است.

بر اساس این اطلاعیه، حداکثر 10 روز کاری پس از پایان دوره عرضه اولیه معاملات ثانویه این اوارق آغاز می شود.

بر خلاف وعده های دولت برای بدهکار نکردن دولت آینده، اوراق سلف نفتی دو ساله بوده و سر رسید قرارداد 26 مرداد 1401 است.

ساعت معاملات ثانویه نیز از ساعت 8 و 30 دقیقه تا 12 و 30 دقیقه روزهای کاری بورس تعیین شده است .

قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

اخبار دسته اول بازار سرمایه

افزایش نرخ سود بانکی، برگشت خوردن طرح اخذ مالیات از خانه‌های خالی به مجلس، تحریک بازار اجاره مسکن با آغاز پرداخت وام ودیعه مسکن، افزایش نااطمینانی فعالان اقتصادی حوزه صنعت، معدن و تجارت به واسطه رای نیاوردن وزیر پیشنهادی برای تصدی این حوزه و نااطمینانی‌های ناشی از اخبار مربوط به تحریم تسلیحاتی ایران از جمله اخبار با سیگنال هشداردهنده برای بازار سهام است که به نظر نمی‌رسد هیچ کدام به مانند اخبار گروه دسته اول اثرگذاری قوی‌ای داشته باشند.

روند مثبت بازار سهام در هفته پیش رو

بدین ترتیب هرچند به نظر می‌رسد بازار سهام در هفته بعد روند مثبتی را پیش‌رو داشته باشد اما احتمالا این روند صعودی به مانند چند وقت اخیر چندان پرشتاب نباشد. ضمن اینکه بازار سهام در هفته آینده شاهد زمان‌بندی جدید برای معاملات (جزییات تغییرات جدید بورس) است که شاید برای سهامداران در روزهای ابتدایی هفته مشکلاتی را به وجود آورد اما به دلیل کاهش احتمالی مشکلات ناشی از اختلال در هسته معاملاتی احتمالا این تصمیم به تدریج رضایت سهامداران به همراه داشته باشد.

پذیره نویسی دارا دوم در بورس تهران

محمود گودرزی افزود: پس از تاسیس این صندوق توسط وزارت نفت، بورس تهران آمادگی کامل برای پذیره نویسی را دارد.

معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران ادامه داد: باید امیدنامه و اساس نامه صندوق دارای دوم از طریق سازمان بورس تهیه شود و، چون در صندوق دارایکم اساسنامه انجام شده بود فرمت اساسنامه آماده است و ضمن اینکه زمانبر نیست و به محض اینکه صندوق تاسیس شود، فرایند پذیرش، صورت می‌گیرد.

بورسی‌شدن 85 درصد بنگاه های وابسته به صندوق بازنشستگی تا پایان سال

حجت میرزایی؛ معاون امور اقتصادی این وزارتخانه گفت: بر اساس گزارش سازمان بازرسی کل کشور، شرکت‌های وابسته به صندوق‌های بازنشستگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توانسته اند رتبه اول شفافیت را در زمینه بارگذاری صورت‌های مالی در سامانه بورس به خود اختصاص دهند

حجت میرزایی، همچنین از رونمایی «سامانه های شفافیت» این وزارتخانه با قابلیت گزارش دهی عمومی مستمر با حضور محمد شریعتمداری در شنبه هفته آینده خبر داد.

بروز نشانه های مثبت در بازار فولاد/ رشد عرضه ها در بورس کالا با کاهش محدودیت‌ها

عباس آرگون نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با تاکید بر اینکه با دخالت‌های دولت طی دوماه اخیر بازار فولاد با التهابات زیادی روبرو بوده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه فولاد یکی از محصولات استراتژیک کشورمان به حساب می‌آید، دولت بر بازار این محصول کنترل و نظارت می کند، در این میان با توجه عرضه انواع محصولات فولادی در بورس کالا اگر در روند قیمت محصولات به شکل تعیین سقف قیمتی دخالت شود، عملا انگیزه فولادسازان برای عرضه حداکثری در بورس را کاهش می دهیم.

وی افزود: زمانیکه شما یک بازاری به نام بورس راه‌اندازی می‌کنید یک فلسفه‌ای دارد به نام عرضه و تقاضا و اگر قرار باشد شما این مکانیزم را کنترل کنید، در عمل فلسفه وجودی بورس را زیر سوال برده‌اید، بنابراین تنها راهی که می‌تواند بازار فولاد را به آرامش واقعی رساند این است که قیمت‌ها بر اساس مکانیزم بازار و عرضه و تقاضا تعیین شود و هرگونه دستکاری در این فرآیند، باعث برهم خورد تعادل خواهد شد.

آرگون با اشاره به اینکه به جای ساماندهی زنجیره فولاد تا آنجا که توانسته ایم بر روند معاملات فولادی ها محدودیت گذاشته ایم، گفت: کنترل قیمت و تقاضا و عرضه، همگی از عواملی است که دست دلالان و واسطه ها را برای حضور در بازار فولاد باز می گذارد اما زمانیکه قیمت فولاد به واسطه عرضه کامل در بورس، تک قیمتی شود، به طور اتوماتیک میزان تقاضا و عرضه نیز متعادل شده و نیازی به این همه محدودیت در بازار نیست.

نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه وزارت صمت نباید در بازار فولاد دخالت کند، یادآور شد: زمانیکه معاملات آزاد شود و عرضه و تقاضای واقعی شکل بگیرد، به طور طبیعی شرکت‌های فولادی تمام محصول خود را در بورس کالا عرضه می‌کنند و از آن طرف نیز مصرف کننده واقعی نیز می‌تواند از این بازار نیاز خود را تامین کند، از سوی دیگر فضای رانت و دلالی از بین خواهد رفت و دیگری شاهد رخ دادن فسادی نخواهیم بود.

وی با اشاره به بروز نشانه های مثبت از کاهش دخالت های دستوری در معاملات بورس کالا و رشد عرضه ها، گفت: باید نظارت جای خود را به دخالت دهد و به دلیل آنکه در معاملات بورس، همه اطلاعات شفاف است می توان با اعتماد بیشتر به بورس کالا، زمینه سیاست گذاری مناسب را برای وزارت صمت در جهت نظم و تعادل بخشی به زنجیره فولاد مهیا کرد.

جزئیات پانزدهمین عرضه اولیه امسال بازار سهام اعلام شد

تعداد 4 میلیارد و 26 میلیون و 157 هزار و 400سهم شرکت بهساز کاشانه تهران معادل 20درصد سهام این شرکت، چهار‌شنبه این هفته(22مردادماه) به‌عنوان پانزدهمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران عرضه می‌شود.

این میزان سهام در محدوده قیمتی 209تا 220تومان برای هر سهم و با سهمیه 1000سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی عرضه خواهد شد.

همچنین مدیر این عرضه شرکت کارگزاری تدبیرگران فردا و متعهد عرضه نیز شرکت گروه توسعه ساختمان تدبیر و متعهد خرید شرکت تامین سرمایه نوین به میزان 50درصد از کل سهام قابل عرضه در روز عرضه اولیه می‌باشند.

گفتنی است تعداد 4 میلیارد و 26 میلیون و 157 هزار و 400سهم شرکت بهساز کاشانه تهران در حالی چهارشنبه این هفته عرضه اولیه می‌شود که از این تعداد، 3 میلیارد و 422میلیون و 233هزار و 790سهم در فرآیند کشف قیمت جهت عرضه به عموم اختصاص خواهد یافت و تعداد 603میلیون و 923 هزار و 610 سهم این شرکت نیز در روز پس از عرضه اولیه این شرکت به صندوق‌ها با ضریب تخصیصی بازاری هر دارنده واحد صندوق تعلق می‌گیرد.

این گزارش می‌افزاید: بر اساس قانون، عرضه اولیه سهام شرکت‌ها به صندوق‌های سرمایه‌گذاری در روز کاری بعد از عرضه اولیه با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه صورت می‌پذیرد.

اعلام جزئیات دو شیفته شدن معاملات بازار بورس

علی صحرائی دیروز در مراسم بازگشایی نماد شرکت سرمایه‌گذاری استان خراسان جنوبی با سرمایه 61399 میلیارد ریال با نماد «وسِخُراج » به عنوان نخستین شرکت سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت در بورس گفت: از مجموع 50 میلیون نفر مالک سهام عدالت حدود 30 میلیون نفر از هموطنان روش مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کردند که جمعیت آنها در 31 استان کشور توزیع شده و دارایی این دسته از مالکین سهام عدالت از طریق شرکت های سرمایه گذاری استانی مدیریت می شود.

مدیرعامل بورس تهران با بیان اینکه روز یکشنبه اولین شرکت سرمایه گذاری استانی با نماد "وسخراج" در تابلو دوم بورس تهران درج و آماده انجام معامله شد، افزود: هموطنان عزیز ما در استان خراسان جنوبی که روش مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده‌اند، می توانند دارایی خود را نقد کنند.

صحرائی ادامه داد: سایر شرکت های سرمایه گذاری استانی نیز به مرور در بورس تهران پذیرش می شوند و در نهایت فروش سهام عدالت برای همه مالکینی که در سایر استان‌ها ساکن هستند و روش مدیریت غیرمستقیم را انتخاب کرده اند، نیز امکان پذیر می شود.

وی با اشاره به اینکه سهام عدالت، دارایی با ارزشی است و پرتفوی شرکت های سرمایه گذاری استانی نیز از صنایع خوب کشور تشکیل شده و به نوعی سبد متنوعی از سهام است، افزود: مذاکراتی با بانک ملی نیز انجام شده تا سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی وثیقه دریافت کارت اعتباری باشد.

صحرائی عنوان کرد: امروز دارایی 400 هزار سهامدار شرکت سرمایه گذاری استانی خراسان جنوبی قابلیت نقد شوندگی پیدا کرد و ارزش آن مشخص شد. مزیتی که برای شرکت های سرمایه گذاری استانی در نظر گرفته شده این است که با قیمت های نزدیک به NAV توسط صندوق توسعه بازار، بازارگردانی می شوند که تضمینی بر نقدشوندگی سهام آنها در بورس است.

مدیر عامل بورس تهران به مالکین سهام عدالت که روش مدیریت غیرمستقیم را انتخاب کرده اند توصیه کرد دارایی خود را حفظ کنند و افزود: نقدشوندگی مهمترین ویژگی بازار سرمایه است و مالکین سهام شرکت های استانی در هر زمانی که تمایل داشته باشند می توانند دارایی خود را نقد کنند.

صحرائی به موضوع معاملات دو نوبتی شدن زمان معاملات بورس تهران نیز اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه در سال گذشته رشد کم‌نظیری را تجربه کرد و حجم معاملات افزایش چشمگیری داشت و همین موضوع بار هسته معاملات را افزایش داد.

وی ادامه داد: برای حل مشکل ایجاد شده اقدامات کوتاه مدت و بلند مدت در دستور کار قرار دارد. روش کوتاه مدت و در دسترس ما تقسیم زمان معاملاتی بود. طبق بررسی های انجام شده بیشترین حجم معاملات بازار سرمایه به صنایع خودرو، بانک، پالایشگاهی و فلزات اساسی و هلدینگ چند رشته ای اختصاص دارد.

صحرائی افزود: جمع بندی ما بر این شد تا معاملات از 8:30 تا 11 و 11:30 تا 15 انجام شود. از 5 صنعت مورد اشاره سه گروه هلدینگ چندرشته ای، فلزات اساسی و پالایشی‌ها به نوبت بعد از ظهر منتقل می شود و گروه دوم در نوبت صبح باقی می ماند.

وی ادامه داد: این رویکرد موقت است و در مرحله بعدی و تا سه ماه آینده، معاملات بورس تهران بر اساس گروه های دوگانه در دو سامانه معاملاتی مختلف انجام می شود.

مدیرعامل بورس تهران در پایان خاطرنشان کرد: شرکت مدیریت فناوری نیز با همکاری دانشگاه تهران در حال طراحی سامانه بومی هستند که به زودی به مرحله آزمایش وارد می شود.

بازگشت ارزهای حاصل از صادرات

از دیگر سیگنال‌های مثبت برای بازار سهام هفته آینده اشاره به دو خبر کاهش آثار کرونا بر تجارت خارجی کشور و تداوم ممنوعیت واردات کالاهای لوکس و غیرضروری است.

همچنین سخنگوی قوه قضائیه گفته است: تا هفته گذشته از ۶٫۸ میلیارد دلار ارزهای صادراتی اعلام شده، ۱٫۲ میلیارد دلار با پیگیری مرجع قضایی بازگشته است.کسانی که حاضر نبودند پول را برگردانند مورد تعقیب قرار گرفتند و برخی بازداشت شدند. به نظر می‌رسد این خبر نیز سیگنال هشداری برای بازار ارز و سیگنال مثبتی برای بورس باشد.

با این حال شاید تنها خبر با سیگنال منفی بازار سهام، ارائه پیش‌نویس جدید قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به سازمان ملل باشد. با این حال با توجه به عدم اثرپذیری بورس از آخرین تحریم که مربوط به تحریم فلزات بود بعید است که این خبر بتواند مانع از اثرگذاری اخبار مثبت بر روند بازار سهام شود.

شاخص بورس افزایش می یابد

بدین ترتیب به نظر می‌رسد با توجه به اخبار مورد اشاره روند رشد شاخص بورس در هفته آینده نسبت به هفته اخیر که حدود هفت درصد افزایش داشت، تسریع شود

قطعی شدن زمان یک عرضه اولیه جدید در بورس

درحالی چهارشنبه هفته گذشته ۱۵ درصد سهام پتروشیمی ارومیه و ۱۵ درصد سهام تامین سرمایه امین به عنوان سیزدهمین و چهاردهمین شرکت جدید در بازار دوم معاملات فرابورس و بورس عرضه اولیه شدند که کشاورزی و دامپروری ملارد شیر نیز چهارشنبه این هفته در بازار دوم معاملات فرابورس حاضر می‌شود.

به این ترتیب، ۱۳ درصد از سهام "زملارد" معادل ۳۹ میلیون سهم با حداکثر سهمیه هر فرد حقیقی و حقوقی ۲۰ سهم با دامنه قیمت ۲۰۰۰ تا ۲۱۰۰ تومانی هر سهم به عموم واگذار خواهد شد. همچنین دو درصد دیگر معادل ۶ میلیون سهم روز شنبه ۲۵ مرداد با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه صورت می‌گیرد.

براین اساس، زمان سفارش گیری سهام "زملارد"روز سه شنبه ۲۱ مرداد از ساعت ۱۳ تا ۱۷ اعلام شده، مدیر عرضه شرکت کارگزاری صبا تامین و متعهدین خرید کارگزاری صبا تامین و سرمایه‌گذاری صبا تامین هر کدام به میزان ۲۵ درصد سهام قابل عرضه در روز عرضه اولیه هستند.

ملارد شیر به وسعت ۲۰ هکتار شامل ۱۶۰ هکتار زمین با کاربری کشاورزی که ۱۲۰ هکتار آن اراضی زیر کشت جو، ذرت، یونجه، ۴۰ هکتار بدون کشت و ۴۰ هکتار محوطه گاوداری است. همچنین دارای یک گله گاو هلشتاین با توان زایش سالانه دو هزار راس گوساله نر و ماده و سالن شیردوشی ۸۰ راسی و مجهز به سیستم خوراک‌سازی PLC و توان فعالیت در سه نوبت کاری و تولید مقدار ۱۴۴ تن کنسانتره مصرفی دام در روز است.

کل دام بالغ بر ۴۸۲۶ راس است که از این تعداد ۲۵۷۲ راس مولد و ۲۱۶۰ رأس دام دوشا است. ظرفیت عملی شرکت تولید روزانه ۱۲۰ تن شیر خام است. ۹۹.۹ درصد سهام "زملارد" به سرمایه‌گذاری صنایع عمومی تامین تعلق دارد و واحد تجاری و نهایی سرمایه‌گذاری سازمان تامین اجتماعی است. این شرکت ۳۰ میلیارد تومانی دارای ۱۲۴ نیروی انسانی است و درحال‌حاضر برنامه‌ای برای افزایش سرمایه ندارد.

براساس این گزارش، طی امسال سهام ۱۴ شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین، شستا، پگاه گیلان، لاستیک یزد، پلیمر آریاساسول، سرمایه‌گذاری پویا، سرمایه‌گذاری سیمان تامین، لیزینگ پارسیان، رایان هم افزا، تولید نیروی برق آبادان، توسعه مسیر برق گیلان، زر ماکارون، پتروشیمی ارومیه و تامین سرمایه امین عرضه اولیه شده‌اند و کشاورزی و دامپروری ملارد شیر پانزدهمین شرکت تازه وارد سال بشمار می‌رود

بورس مسکن خانه را ارزان می کند؟

بهمن عبدالهی در پاسخ به این پرسش که آیا بورس املاک موجب افزایش قیمت مسکن نمی شود؟ گفت: ما در شورای عالی بورس به دلالان اجازه هرگونه سوء استفاده و افزایش قیمت را نخواهیم داد و معتقدیم که با راه اندازی بورس املاک و مستغلات، ساخت و سازها و تولید مسکن در کشور گسترش می یابد و صنایع مرتبط با بخش مسکن رونق می گیرد و همین مساله کاهش قیمت مسکن در کشور را به دنبال خواهد داشت.

التهابات ‌بازار مسکن کنترل می‌شود؟

وی تصریح کرد:انتظار داریم تا چهار ماه آینده بورس مسکن راه اندازی شود که ۳۵ درصد سهام آن توسط بخشهای تعاونی و خصوصی با مشارکت اتاق تعاون و اتاق بازرگانی، ۳۵ درصد توسط نهادهای غیردولتی عمومی و ۳۰ درصد در قالب پذیره نویسی به مردم واگذار شود.

رئیس اتاق تعاون در ادامه از آزادسازی مرحله دوم سهام عدالت در عید غدیر خبر داد و گفت: پس از آنکه ۳۰ درصد سهام عدالت در مرحله اول آزادسازی شد، ۳۰ درصد دوم سهام عدالت از روز شنبه و در عید غدیر آزاد می شود و با پیش بینی های صورت گرفته مقرر شده ۴۰ درصد مابقی تا پایان سال آزادسازی شود که یک نوبت آن در ایام دهه مبارک فجر خواهد بود.

عضو شورای عالی بورس در پاسخ به این پرسش که آیا امکان حضور مردم در برگزاری مجامع وجود دارد یا نه؟ گفت: حضور ۲۸ میلیون نفر در مجامع شرکت های سرمایه گذاری برای اعمال رأی کار ساده ای نخواهد بود؛ لذا با توجه به آنکه مجامع شرکت های سرمایه گذاری، تعاونی های سهام عدالت هستند، تاکید ما این است که این تعاونی ها مجامع را برگزار کنند.

وی پیش بینی کرد با توجه به افزایش قابل توجه قیمت ها و رشد بورس، دارندگان سهام عدالت از سود و مزایای آن به نحو مطلوبی بهره مند شوند.

تا پایان امسال ۵۰ شرکت خصوصی بورسی می‌شوند

فرهاد دژپسند در نود و هفتمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، اظهار کرد: توانستیم در سایه همکاری حکومت با بخش‌های خصوصی، تعاونی و غیر دولتی در اجرای قانون رفع موانع تولید، پنجره واحد فیزیکی شروع کسب‌وکار را راه‌اندازی کنیم. این پنجره واحد ابتدا در تهران راه اندازی و سپس در هفته گذشته در ۴ استان دیگر عملیاتی شد و طبق برنامه، ۱۲ استان در هفته دولت و مابقی استان‌ها نیز تا پایان مهر ماه به سرانجام خواهد رسید.

وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که با همکاری موثر بخش خصوصی در جهت تعمیق بازار سرمایه اجرا می‌شود، افزایش عرضه اولیه است. در این راستا این آمادگی وجود دارد که تا پایان سال ۵۰ شرکت خصوصی را در بورس پذیرش کنیم.

۱۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد عرضه اولیه در چهار ماهه اول

وزیر اقتصاد افزود: در چهار ماه اول امسال ۱۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان عرضه اولیه در بازار سرمایه داشته‌ایم، در حالیکه این رقم برای کل سال ۱۳۹۸ حدود ۵ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. در هفته گذشته برای اولین بار، دو عرضه اولیه در بورس و اوراق بهادار ایران داشتیم و ان شاء الله این روند را ادامه خواهیم داد.

در ادامه دژپسند با بیان اینکه افزایش شناوری سهام شرکت‌های بورسی دیگر شاخص مورد توجه دولت است، گفت: بنابراین، تلاش ما بر این است شرکت‌هایی که در بورس پذیرش می‌شوند و یا در حال حاضر در بورس حضور دارند، به افزایش شناوری سهامشان اقدام کنند.

دلیل افزایش شناوری سهام شرکت‌های بورسی

وی ادامه داد: خوشبختانه در این ارتباط یک مصوبه بسیار مهم از دولت گرفته‌ایم که تمام شرکت‌های دولتی و نهاد‌های عمومی غیر دولتی را مکلف کرده است، درصد شناوری سهام خود در بورس را حداقل به ۲۵ درصد افزایش دهند که یکی از دلایلی که این روز‌ها شاهدیم میزان شناوری‌ها افزایش پیدا کرده به دلیل همین مصوبه است.

به گفته وزیر اقتصاد یک لایحه دو فوریتی به مجلس شورای اسلامی داده شده که امیدواریم طی همین هفته، دو فوریت آن به تصویب برسد و آن این است که شرکت‌هایی که افزایش سرمایه بدهند و سهامداران فعلی آن‌ها هم از حق تقدم خودشان صرفنظر کنند؛ معادل ۲۰ درصد افزایش سرمایه آن‌ها مشمول مالیات با نرخ صفر می‌شود.

یک توصیه برای خریداران سهام در بورس

دژپسند با اعلام اینکه اول مهر چندین صندوق پروژه مشتمل بر پروژه‌های دولتی و خصوصی فعال خواهند شد، گفت: توصیه ما به کسانی که می‌خواهند به عنوان خریدار سهام در بورس حضور پیدا کنند، جدای از اینکه به نهاد ناظر سازمان بورس اطمینان داشته باشند این است که اصل "مطالعه، مشاوره و معامله" را فراموش نکرده و چه برای ورود و چه برای خروج از بازار، هیجانی تصمیم گیری نکنند.

حراج املاک، اراضی و مستغلات وزارت راه در بورس

امیرمحمود غفاری اظهار کرد: عصر امروز 13 مردادماه 1399 اولین تجربه عرضه املاک و مستغلات در حوزه راه و شهرسازی در بورس کالای ایران عملیاتی می شود.

وی افزود: پس از دستور مقام عالی وزارت در خصوص استفاده از ظرفیت بازار سرمایه و راه اندازی تابلوی زمین و مسکن، جلسات متعدد کارشناسی تخصصی با حضورکارشناسان و مدیران وزارت راه و شهرسازی، شرکت عمران شهرهای جدید و شرکت بورس کالای ایران تشکیل شد.

وی ادامه داد: در این جلسات مجموعه ای از آسیب ها و موانع قانونی و مقرراتی موجود شناسایی و راهکارهای فنی برای آنها تدوین شد. پس از مرتفع کردن موانع، اولین عرضه در بورس کالا انجام گرفت.

معاونت برنامه ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: این عرضه مربوط به یک ملک تجاری متعلق به شرکت عمران شهر جدید پردیس است که به قیمت پایه 10 میلیارد و 639 میلیون و 200 هزار ریال و با شرایط پرداخت 30 درصد ثمن به صورت نقد و مابقی در اقساط 48 ماهه، در دستور کار قرار گرفت.

غفاری با اشاره به اینکه طبق فرایندهای قانونی موجود مقرر است اطلاعیه عرضه مذکور در ساعت 18:00 روز دوشنبه مورخ 13 مرداد در سایت اطلاع‌رسانی بورس کالای ایران به آدرس WWW.IME.CO.IR منتشر شود، تصریح کرد: بر این اساس متقاضیان خرید پس از انتشار اطلاعیه عرضه می‌توانند به یکی از 86 شرکت کارگزاری عضو بورس کالای ایران برای ثبت درخواست خرید مراجعه کرده تا پس از بازدید ملک و با تودیع تضمین به میزان 3 درصد قیمت پایه به صورت نقد یا ضمانت نامه بانکی نزد این بورس، مجاز به شرکت در حراج باشند.

وی اضافه کرد: در بند 19 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری بر شفاف‌سازی اقتصاد و سالم‌سازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیت‌ها و زمینه‌های فسادزا تاکید شده است. در راستای این سیاست ها عرضه اموال غیرمنقول وزارت راه و شهرسازی در بورس کالای ایران گامی در جهت اجرایی سازی این بند است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه مهمترین مزایای فروش اموال غیرمنقول دولت در بورس کالا، فروش زمین در یک بستر شفاف و با رقابت سالم است، تصریح کرد: با توجه به دسترسی تمام مردم ایران به تابلو بورس، همه ذی‌نفعان معاملات دولت که کل مردم ایران هستند، این امکان را دارند که ناظر رقابت فروش اموال دولت در بورس باشند.

وی در خصوص ادامه فروش اموال غیرمنقول متعلق به شرکت‌های زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی، معاون برنامه‌ریزی و مدیریت منابع این وزارتخانه گفت : عرضه 7 عدد از واحدهای تجاری متعلق به شرکت عمران شهر جدید هشتگرد در مرحله بعدی عرضه در بورس کالا قرار دارد که فرایند اجرایی آن در حال نهایی شدن است.

وی تاکید کرد: نکته مهم این موضوع شکستن قفل دروازه این مسیر روشن بود و به امید خدا این شروع یک اقدام بزرگ است که بسط و توسعه خواهد یافت. در مین راستا امیدواریم پس از اخذ مجوزهای قانونی موردنظر، دستگاه‌های دولتی، بانک‌ها و سازمان‌هایی که دارای املاک و مستغلات قابل فروش و واگذاری هستند نیز مکلف به انجام معاملات خود در قالب تابلوی زمین و مسکن در بورس کالای ایران شوند.

عرضه اولیه «غکورش» جدی‌ شد

مدیریت پذیرش اوراق بهادار اعلام کرده است: با توجه به موافقت هیات ‌پذیرش اوراق بهادار در جلسه مورخ ۱۲ /۱۱ /۱۳۹۸ با پذیرش سهام شرکت صنعت غذایی کورش (سهامی عام) در بورس اوراق بهادار تهران و با عنایت به احراز موارد تعیین‌ شده در مصوبه‌ مزبور از سوی آن شرکت، از تاریخ ۱۱ / ۰۵/ ۱۳۹۹ شرکت صنعت غذایی کورش به‌ عنوان پانصد و چهل و ششمین شرکت پذیرفته ‌شده در ﺑﺨﺶ محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر، گروه تولید روغن­های حیوانی و نباتی و طبقه تولید روغن‌ها و چربی­های گیاهی و حیوانی با کد صنعت «۴۲۱۴» و نماد غکورش، GHEKOUROSH در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج می‌گردد.

بدین ترتیب با درج نماد شرکت صنعت غذایی کورش «غکورش» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران، سهامداران به عرضه اولیه این نماد امیدوارتر شدند.

۱۳ بنگاه دیگر در قالب ETF واگذار می شوند

ابوالقاسم شمسی جامخانه معاون شرکت‌ها و قیمت‌گذاری بنگاه‌های سازمان خصوصی سازی گفت:

نام ۱۹۱ شرکت در فهرست واگذاری قرار دارد که قرار است ۱۵ شرکت از لیست یاد شده پس از پذیرش در بازار سرمایه و ۲۳ بنگاه زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی از طریق سه هلدینگ نیروگاهی پس از پذیرش در بازار سرمایه واگذار شوند.

۱۳ بنگاه دیگر در قالب ETF واگذار می شوند. هفت شرکت نیز از قبل پذیرش داشتند و به مرور یا تدریجی و یا بلوکی عرضه می شوند. همچنین ۶۶ بنگاه که قابلیت پذیرش در بازار سرمایه را ندارند، از طریق بازار سوم فرابورس عرضه می شوند و مابقی که شامل ۶۷ بنگاه می شود، پس از اصلاح ساختار و ادغام تعیین تکلیف و واگذار خواهند شد.

سازمان خصوصی سازی برنامه‌ای برای واگذاری بنگاهها از طریق مزایده و یا مذاکره در سازمان ندارد. همه شرکتها از طریق بازار سرمایه شامل بازار اول و دوم بورس یا اول، دوم و سوم فرابورس یا چنانچه در قالب اموال و دارایی ها باشند، از طریق بورس املاک یا کالا عرضه خواهند شد.

نخستین شرکت چوبی فعال در حوزه ام‌دی‌اف وارد بازار سرمایه شد

مدیریت پذیرش فرابورس ایران اعلام کرد: درخواست پذیرش شرکت صنایع چوب خزر کاسپین توسط شرکت پردازش اطلاعات مالی نوآوران امین در اوایل اردیبهشت 99 به فرابورس ارائه شد که پس از برگزاری جلسات و تکمیل و بررسی مدارک و مستندات مورد نیاز، این موضوع در هیات پذیرش مطرح و این شرکت در بازار دوم فرابورس ایران پذیرش شد.

گفتنی است شرکت صنایع چوب خزر کاسپین متعلق به گروه صنعت سلولزی تامین گستر نوین بوده و کنترل‌کننده نهایی سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) است.

این شرکت در زمینه تولید انواع محصولات چوب عمدتا تولید ام دی اف با ظرفیت اسمی 53 هزار متر مکعب فعالیت می‌کند و نخستین شرکتی است که از این صنعت وارد بازار سرمایه می‌شود؛ ضمن آنکه حدود 4 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است.

افزون بر این سرمایه شرکت صنایع چوب خزر کاسپین را 200 میلیارد ریال و سود خالص آن را 221 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: همچنین اظهارنظر حسابرس به صورت‌های مالی سالانه 1398 این شرکت مقبول است.

این شرکت می‌تواند پس از انجام شروط هیات پذیرش و ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار در صف عرضه اولیه سهام قرار گیرد.

دولت طی ۴ ماه چقدر سهم در بورس فروخت؟

بالغ بر 149 هزار و 278 میلیارد ریال سهم و اموال دولتی از ابتدای امسال تا پایان تیرماه توسط سازمان خصوصی‌سازی از طریق بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران به‌صورت تدریجی واگذار شده است.

از این میزان واگذاری 55 هزار و 883 میلیارد ریال به صورت بلوکی و 93هزار و 395میلیارد ریال به صورت تدریجی در بورس عرضه و فروخته شده است.

علاوه بر این از 149 هزار و 278 میلیارد ریال سهم فروخته شده در این مدت، 149 هزار و 45 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار و 233 میلیارد ریال در فرابورس ایران واگذار شده است.

همچنین از مجموع واگذاری‌های 4 ماه گذشته دولت، 808میلیارد ریال مربوط به شرکت‌های "گروه یک" واگذاری‌ها و 148هزار و 470 میلیارد ریال مربوط به شرکت‌های "گروه دو" واگذاری‌ها بوده است.

گفتنی است طبق اصل 44 قانون اساسی، سال 93 آخرین مهلت قانونی برای واگذاری شرکت‌های دولتی تعیین شده بود که این مهلت در سال‌های 94، 95، 96، 97، 98 و 99 تمدید شده است.

این گزارش می‌افزاید: به‌استناد ماده دو فصل دوم سیاست‌های اجرایی اصل 44 قانون اساسی دولت مکلف است تا 100 درصد سهام شرکت‌های «گروه یک» را به بخش خصوصی واگذار کند.

همچنین در تبصره‌های ماده 3 فصل 2 این قانون در خصوص شرکت‌های «گروه 2» آمده که دولت مجاز است به‌منظور حفظ سهم بخش دولتی در فعالیت‌های گروه 2 ماده 2، همچنان 20 درصد از سهام شرکت‌های حاضر در گروه 2 را در اختیار داشته باشد و مکلف است 80 درصد باقی‌مانده را به بخش‌های خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی واگذار کند.

سه شرکت شفادارو در آستانه بورسی شدن

شرکت سرمایه‌گذاری شفادارو در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد:

دعوای حقوقی شرکت‌های داروسازی جابرابن‌حیان، راموفارمین و اسوه بابت مطالبات از شرکت پخش توسعه دارویی رسا جمعا به مبلغ ۶۳۴,۱۴۰ میلیون ریال است که به موجب رای صادره، شرکت مزبور محکوم به پرداخت اصل بدهی و همچنین خسارت تاخیر و هزینه دادرسی به شرکت‌های فوق شده است و موضوع معونه در مرحله بررسی است.

در هیات مدیره شرکت‌های داروسازی دانا، پخش رازی و راموفارمین اقدامات بایسته و مجدانه درخصوص به نتیجه رسیدن موضوع سهامی عام شدن این شرکت‌ها و امکان واگذاری بخشی از سهام آنها در تالار بورس در حال انجام است.

رایتل بورسی می‌شود

رضاخواه مدیرعامل رایتل، با ابراز امیدواری از پذیرش شرکت رایتل در بازار فرابورس در پاییز سال جاری، اظهار داشت:

برای اولین بار سود خالص در رایتل محقق شد و پس از ۸ سال از آغاز فعالیت، زیان ۵۷۰ میلیارد تومانی این شرکت به سود ۱۱۳ میلیارد تومانی در سال مالی ۱۳۹۸ تبدیل شد.

اعلام زمان معاملات سهام سرمایه‌گذاری‌های استانی سهام عدالت در بورس

محمدرضا معتمد در جلسه هم اندیشی با مسئولان شرکت های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت گفت: با وجود این که آیین نامه اجرایی سهام عدالت به شکل عمومی منتشر شده، سازمان بورس و اوراق بهادار با تک تک سازمان‌هایی هم که تکالیفی به عهده دارند، به طور جداگانه مکاتبه کرده و وظایف آنها را یادآور شده است.

معاون نظارت بر نهاد های مالی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: معاملات سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی از 15 مرداد به بعد در بورس تهران انجام می شود. بدیهی است در فاصله باقی مانده تا این تاریخ تمامی شرکت های سرمایه گذاری استانی باید مطابق ضوابط تعیین شده در آیین نامه اجرایی آزاد سازی سهام عدالت مصوب 4 مرداد 1399 شورای عالی بورس و اوراق بهادار، اطلاعات مورد نیاز و صورت های مالی را تکمیل کنند و مراحل پذیرش شرکت ها نزد بورس را انجام دهند.

وی افزود: اولین اقدامی که شرکت های سرمایه گذاری استانی باید انجام دهند و زیرساخت های آن هم فراهم شده، افزایش سرمایه است. با اجرایی شدن آیین نامه آزادسازی سهام عدالت، سازمان بورس و اوراق بهادار مجاز است که درخصوص افزایش سرمایه شرکت های استانی، تنها با اعلام ترازنامه این شرکت ها و بر مبنای قیمت پایانی معاملاتی اول تیر ٩٩ توسط سازمان خصوصی سازی، برای افزایش سرمایه شرکت های استانی اقدام کند.

معتمد با اشاره به این که موضوع بعد، اصلاح اساسنامه و انتخاب مدیران است که باید طی مهلت مقرر انجام شود، خاطرنشان کرد: همچنین در جلسه ای که روز گذشته با حضور نمایندگان موسسات حسابرسی که بازرسان قانونی و حسابرسان شرکتهای سرمایه گذاری استانی هستند، مقرر شد موسسات مزبور همکاری لازم در این خصوص را با شرکت های سرمایه گذاری استانی انجام دهند. مسئولان شرکت های سرمایه گذاری استانی نیز باید پرتفوی را مطابق مقررات مربوطه تکمیل و پس از امضا روی سامانه کدال منتشر کنند. متعاقب آن صورت های مالی حسابرسی شده منتشر خواهد شد.

جزییات عرضه اولیه‌های این هفته بورس

زمان قطعی یازدهمین و دوازدهمین عرضه اولیه سال مشخص و مقرر شد ۶ و ۱۲ درصد از سهام توسعه مسیر برق گیلان و زر ماکارون چهارشنبه هفته جاری در فرابورس و بورس واگذار شود.

بازار سهام این هفته علاوه بر واگذاری ۶ درصد از سهام توسعه مسیر برق گیلان در فرابورس، میزبان زر ماکارون هم است که بعد از لغو عرضه در ۷ خرداد و ۲۵ تیر انجام می‌شود.

براساس این گزارش، درحالی عرضه اولیه "غزر" به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت مبنی بر تغییر حدود ۴۳ درصدی قیمت فروش محصول اصلی به زمان نامعلومی موکول شده بود و پس از آن نیز واگذاری سهام آن به دلیل بررسی آخرین وضعیت ترهین دارایی‌ها در ۲۵ تیرماه لغو شد که با تصمیم مسئولان بورس، مقرر شد چهارشنبه این هفته ۸ مرداد ماه، ۱۲ درصد از سهام این شرکت بالاخره به عموم داده شود.

این عرضه شامل ۱۶۰ میلیون سهم با دامنه قیمت ۳۷۷۵ تا ۳۹۷۵ تومانی هر سهم و سهمیه ۱۵۰ سهمی هر فرد حقیقی و حقوقی است که توسط کارگزاری بانک پاساگارد در بازار دوم معاملات بورس انجام خواهد شد. در روز پس از عرضه اولیه نیز ۳۲ میلیون سهم با قیمت ثابت کشف شده به صندوق‌های سرمایه‌گذاری تعلق می‌پذیرد.

همچنین واگذاری ۶ درصد سهام شرکت توسعه مسیر برق گیلان برای دومین بار به جای یک روز، طی دو روز کاری توسط کارگزاری بانک سپه در بازار دوم معاملات فرابورس انجام خواهد شد.

به این ترتیب، ۵.۸ درصد از سهام "بگیلان" معادل ۲۴۹ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم با حداکثر سهمیه هر فرد حقیقی و حقوقی ۸۰ سهم و دامنه قیمت ۲۲۰۰ تا ۲۴۵۰۰ تومانی هر سهم، آماده عرضه شده اما زمان سفارش خرید این سهم به جای صبح به بعداز ظهر موکول شده که از ساعت ۱۳ تا ۱۷ خواهد بود.

بنابراین متقاضیان خرید سهام این شرکت باید بعد از پایان معاملات، اقدام به سفارش خرید کنند. علاوه براین تخصیص سهام "بگیلان"، سه شنبه و شروع معاملات ثانویه از شنبه آینده تعیین شده است. ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم هم شنبه ۱۱ مرداد با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه به صندوق‌های سرمایه تعلق می‌گیرد.

براساس این گزارش، طی امسال سهام ۱۰ شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین، شستا، پگاه گیلان، لاستیک یزد، پلیمر آریاساسول، سرمایه‌گذاری پویا، سرمایه‌گذاری سیمان تامین، لیزینگ پارسیان، رایان هم افزا و تولید نیروگاه برق گیلان به ترتیب در ۲۰ و ۲۷ فروردین، ۱۰ و ۳۱ اردیبهشت، ۷ خرداد، ۴، ۱۱، ۱۸ و ۲۵ تیر عرضه اولیه شده‌اند و با توجه به عرضه توسعه مسیر برق گیلان در سه شنبه، زر مارکاون یازدهمین شرکت تازه وارد سال بشمار می‌رود.

جزئیات عرضه اولیه بگیلان در فرابورس

در ماه‌های اخیر حمایت دولت از بورس بی‌سابقه بوده، به طوری که از طریق عرضه صندوق‌های ETF با قیمت مناسب، تامین مالی از طریق این بازار، عرضه سهام شرکت‌های جدید و نیز آزادسازی سهام عدالت، حمایت همه‌جانبه‌ای از بازار سرمایه صورت گرفت.

در این میان، عرضه سهام شرکت‌های جدید (عرضه اولیه) همواره مورد توجه اهالی بازار سرمایه قرار داشته است، زیرا تاکنون بیش از ۹۰ درصد از عرضه اولیه‌هایی که در بورس انجام شده، سودآور بوده‌اند به همین دلیل این اقدام همیشه در بورس برای فعالان بازار جذابیت داشته است.

آگهی عرضه اولیه «شرکت توسعه مسیر برق گیلان» به نماد «بگیلان‌۱» منتشر شد که مطابق آن سهام این شرکت در تاریخ چهارشنبه (هشتم مرداد) در بازار فرابورس عرضه خواهد شد.

در این عرضه اولیه به هر کد معاملاتی حداکثر ۸۰ سهم در دامنه قیمتی ۲۲ هزار ریال تا ۲۴ هزار ریال تعلق می‌گیرد.

هنگامی که سهام شرکتی برای نخستین بار در بورس عرضه می‌شود، به روز اول عرضه سهام، «عرضه اولیه» گفته می‌شود، در این روز درصد مشخصی از کل سهام شرکت برای نخستین بار از طریق بورس یا فرابورس توسط سرمایه‌گذاران خریداری می‌شود.

قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

زرماکارون با نماد غزر بالاخره به بورس می‌رود!

عرضه اولیه سهام شرکت صنعتی زر ماکارون با نماد "غزر" برای سومین بار و بدون تغییر قیمت در روز چهارشنبه( ۸ مرداد) وارد بازار بورس می‌شود. حداکثر میزان سهم مشارکت هر فرد در این عرضه اولیه ۱۵۰ سهم است که نقدینگی لازم بری خرید عرضه اولیه غزر (زرماکارون) روز چهارشنبه حدود ۱۵۱ الی ۲۵۸ هزار تومان ارزیابی می‌شود.گ

با توجه میزان سهامی که قرار است عرضه شود، پیش‌بینی می‌شود با مشارکت بین سه تا ۵ میلیون نفری، تعداد ۳۸ الی ۶۵ سهم به هر کد اختصاص یابد، که نقدینگی مورد نیاز بین ۱۵۱ هزار تومان تا ۲۵۸ هزار تومان است.

لازم به ذکر است پیش ازین با توجه به تقاضای فعالان بازار بورس برای تعلیق عرضه اولیه زرماکارون در تاریخ ۷ خرداد و ۲۵ تیر به تعویق افتاده بود. که این بار نیز بدون تغییر قیمت نسبت به قبل آگهی عرضه اولیه منتشر شده است.

چهار شرکت در آستانه عرضه اولیه

افسانه اروجی با اشاره به این که چهار شرکت درج‌شده در بازار دوم فرابورس وجود دارند، اظهار کرد: این چهار شرکت شامل توسعه مسیر برق گیلان، شرکت تهیه و توزیع غذای دنا افرین فدک، شرکت پتروشیمی ارومیه و یک شرکت کشاورزی و دامپروری می‌شود.

وی ادامه داد: طبق اقداماتی در فرابورس و شرکت‌ها انجام شده است، دو شرکت مسیر برق گیلان و پتروشیمی ارومیه در آستانه عرضه اولیه قرار دارند و هرکدام به نتیجه نهایی برسد و ارزش‌گذاری شود، چهارشنبه هفته جاری عرضه اولیه خواهد شد. سایر شرکت‌ها نیز در هفته‌های آتی عرضه می‌شوند.

بر اساس این گزارش، رافزا آخرین نمادی بود که در تاریخ ۲۴ تیرماه در فرابورس عرضه اولیه شد.

یکی از دو نماد شاروم و بگیلان چهارشنبه عرضه اولیه می‌شود

صبافولاد و فولاد اکسین در مرحله پذیرش

افسانه اروجی، معاون بازار فرابورس، گفت:

یکی از دو نماد درج شده پتروشیمی ارومیه و تولید مسیر برق گیلان چهارشنبه همین هفته در بازار فرابورس عرضه اولیه خواهد شد.

چه شرکت‌های بورسی این هفته به مجمع می‌روند؟!

قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

مصوبه خوب برای سهام عدالت

حسن قالیباف رئیس سازمان بورس اوراق بهادار:

در جلسه شورای عالی بورس مقرر شد سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی بازار گردانی شود تا قیمت آنها کمتر از ۹۸ درصد خالص ارزش دارایی‌های شرکت‌های سرمایه‌گذاری در بورس یا همان ( NAV) نباشد.

پذیرش این شرکت ها از اواسط مرداد ماه در بورس تهران آغاز می شود و آنها نیز بعد از عید غدیر می توانند در مجموع ۶۰ درصد سهام خود را به فروش برسانند.

زیرمجموعه «وصندوق» وارد بازار می‌شود

سعید بزرگی، مدیرعامل صبا فولاد خلیج فارس گفت:

«شرکت صبا فولاد اقدامات اولیه برای ورود به بازار سرمایه را انجام داده و جلساتی را هم با فرابورس داشته و مدارک مورد نیاز را ارایه کرده است»

ورود مسکن به بورس قطعی شد

حسین سلاح ورزی، عضو ورای عالی بورس در توییتی از موافقت این شورا در جلسه امروز (۴مرداد) برای تشکیل بورس املاک، مستغلات و امتیازات ایران، خبر داد.

علی صحرایی، مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار اواسط تیرماه با حضور در بخش خبری ۲۱ سه شنبه شبکه یک سیما، اظهارکرد: در این بورس امتیازات، پروژه‌ها و زمین لازم برای این‌ها عرضه خواهد شد.

صحرایی افزود: بورس جدید در این زمینه افتتاح خواهد شد که پنجمین بورس کشور است و کار تخصصی این بورس معاملات دارایی‌های مالی مبتنی بر املاک برای تأمین مالی است.

وی گفت: در این بورس آپارتمان هم معامله می‌شود.

صحرایی افزود: هدف اول پایین آمدن قیمت نهایی برای مصرف‌کنندگان است و اطلاعات بیشتری در اختیار مردم قرار بگیرد و هدف دوم این بورس سرمایه‌گذاری و پس انداز سالانه در مسکن به صورت متری خواهد بود و نگرانی افزایش قیمت‌ها را برطرف کند.

یک شرکت فعال در حوزه املاک به جمع بورسی‌ها اضافه شد

شرکت بهساز کاشانه تهران با توجه به موافقت هیئت‌پذیرش بورس اوراق بهادار و با عنایت به احراز موارد تعیین شده به عنوان پانصد و چهل و چهارمین شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار روی تابلوی بورس رفت.

این شرکت در بخش «فعالیت‌های مربوط به املاک و مستغلات»، گروه و طبقه «فعالیت‌های مربوط به املاک و مستغلات با مالکیت شخصی و یا اجاره‌ای»، با کد «7010» و نماد « ثبهساز» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است.

شرکت‌هایی که در صف ورود به فرابورس هستند، کدام‌اند؟

افسانه اروجی، معاون بازار فرابورس:

در حال حاضر ۴ شرکت درج شده در فرابورس برای عرضه در بازار‌های دوم وجود دارد که در این راستا می‌توان به شرکت کشاورزی و دامپروری ملارد شیر، شرکت توسعه مسیر برق گیلان، شرکت پتروشیمی ارومیه و وشرکت توزیع غذا دنا آفرین فدک اشاره کرد.

هفته آینده سعی داریم شرکت توسعه مسیر برق گیلان یا شرکت پتروشیمی ارومیه در تابلوی فرابورس به ثبت براسانیم.

یک شرکت هواپیمایی در راه فرابورس

ابوالقاسم شمسی جامخانه از واگذاری هواپیمایی کیش خبر داد و افزود: شرکت مزبور زیرمجموعه سازمان منطقه آزاد کیش است که پیشرفت خوبی برای واگذاری آن حاصل شده است. تاکنون نیز چهار جلسه بررسی پذیرش این شرکت در فرابورس برگزار شد و منتظر افزایش سرمایه این شرکت هستیم.

وی خاطرنشان کرد: افزایش سرمایه که اتفاق بیافتد با توجه به اینکه سایر اقدامات به موازات آن پیش رفته است در شهریور ماه پذیرش و عرضه اولیه صورت می گیرد.

معاون شرکت‌ها و قیمت‌گذاری بنگاه‌های سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی نیز در لیست واگذاری قرار دارد، توضیح داد: ۲۰ درصد این شرکت متعلق به دولت است و سهام‌دار عمده آن بانک‌های ملی و صادرات هستند.

شمسی ادامه داد: با هماهنگی این دو بانک، جلساتی درخصوص پذیرش این شرکت انجام شد که پیشرفت‌های خوبی داشت و امیدواریم در شهریور یا مهر ‌پذیرش شود.

بانک تجارت از عرضه اولیه تامین سرمایه کاردان خبر داد

بانک تجارت در کنفرانس خبری اعلام نمود، پذیرش شرکت تامین سرمایه کاردان با هماهنگی بانک سامان در دستور کار این بانک قرار دارد.

قیمت سهام امروز شرکت ها در بازار بورس تهران را لحظه به لحظه در اینجا کلیک کنید

۱۴ شرکت صندوق بازنشستگی در راه بورس

اکبر افتخاری در جلسه با اعضای کارگروه شفافیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، افزود: سه شرکت زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری تا پایان سال وارد بازار بورس می‌شوند.

وی با بیان اینکه به دلیل تغییرات مدیریتی در سال گذشته، بسیاری از کارها که از قبل آغاز شده بودند، ابتر مانده‌اند و بنیان بسیاری از کارها در صندوق بازنشستگی کشوری تازه گذاشته شده است، فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری در ارتباط با شفافیت را در سه بخش اقتصادی، اجتماعی و سازمانی تقسیم‌بندی کرد و به تشریح آن پرداخت.

هوش تجاری (BI) برگزاری مجامع فصلی و بورسی شدن

افتخاری در بخش اقتصادی به پروژه BI (هوش تجاری)، برگزاری مجامع فصلی و پیگیری بورسی شدن شرکت‌ها اشاره کرد و گفت: پروژه BI یکی از بزرگترین دستاوردهای صندوق بازنشستگی کشوری در حوزه شفافیت است که نسخه به‌روز شده آن به زودی رونمایی عملیاتی می‌شود.

او با بیان اینکه «جلسات مرتب هفتگی برای نهایی کردن BI تشکیل می‌شود»، گفت: این یکی از پروژه‌های صندوق بازنشستگی کشوری است که از قبل وجود داشته، ولی کامل نبوده است.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، گفت: اکنون با بازتعریف شاخص‌ها و احصای ۵۷ شرکت، هم شاخص‌ها و هم شرکت‌های حاضر در این پروژه به‌روز رسانی شده‌اند و فعالیت‌های آنها به روشنی در سایت قابل دسترسی است.

وی برگزاری مجامع فصلی را یکی دیگر از فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری در جهت عمل به شفافیت خواند و گفت: بر اساس شاخص‌های تجمیعی با همه شرکت‌ها و هلدینگ‌ها توافق کرده‌ایم و آنها هر سه ماه یک بار بابت عملکردشان به ما پاسخگو هستند. به این ترتیب که عملکرد سال‌های ۹۷ و ۹۸ خود را گزارش می‌دهند و برنامه‌های عملیاتی شان برای سال ۹۹ را روشن می‌کنند.

افتخاری با بیان اینکه با استفاده از این شاخص‌ها، سطح بالاتری از بودجه برای ما روشن می‌شود، افزود: تا پیش از این شرکت‌های تابعه به هلدینگ‌های صندوق گزارشی از بودجه نمیداده‌اند، ولی اکنون تمام شرکت‌ها و هلدینگ‌های صندوق بودجه‌های مشخص برنامه‌ریزی شده‌شان را تحویل داده و نهایی کرده‌اند.

افتخاری با تاکید بر اینکه ساماندهی به بودجه‌ریزی صندوق یکی از خواسته‌های وی در آغاز کار مدیریتی‌اش بوده است، گفت: تصمیم داریم که به زودی تمام صورت‌های مالی شرکت‌هایمان را بر اساس شاخص‌های IFRS (استانداردی برای گزارشگری مالی بین‌المللی) هماهنگ کنیم تا همه به یک زبان با ما سخن بگویند و این یکی از نمادهای شفافیت است.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری پیگیری جدی بورسی شدن شرکت‌های تابعه و هلدینگ‌ها را از دیگر نشانه‌های حاکمیت شفافیت در صندوق بازنشستگی دانست و افزود: در آغاز هیچکدام از شرکت‌های ما شرایط بورسی شدن را نداشتند؛ ولی پس از برگزاری جلسات مرتب درباره بورسی شدن شرکت‌ها، ۱۴ شرکت در مسیر بورسی شدن قرار گرفتند که از این میان، سه شرکت تا پایان سال وارد بازار بورس می‌شوند.

افتخاری تاکید کرد: همه هلدینگ‌های صندوق بازنشستگی کشوری حتما بورسی می‌شوند.

ارتباط با مخاطبان با ارسال متمرکز پیامک و مرکز SRM

افتخاری شفاف‌سازی از طریق ارتباطات را وجه اجتماعی شفافیت در صندوق بازنشستگی کشوری خواند و گفت: این امر از طریق فعال بودن مرکز پیامک و همینطور مرکز ارتباط با ذینفعان SRM این مهم عملیاتی می‌شود.

او با بیان اینکه سامانه SRM سامانه‌ای آنلاین و ۲۴ساعته است، گفت: در این سامانه ارائه خدمات به صورت آنلاین، سریع، دوسویه و فرآیندمحور است و ذینفعان ازطریق آن می‌توانند هرگونه پرسشی را مطرح کنند و در لحظه از اینکه درخواست‌شان در کدام مرحله قرار دارد، آگاهی یابند.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، تاکید کرد: با راه‌اندازی و اجرایی‌سازی این مرکز، تمام نیازهای مخاطبان صندوق بازنشستگی کشوری از یک درگاه مشخص پاسخ داده خواهد شد.

وی نظارت بر تصمیم گیری زیرمجموعه‌ها را از دیگر فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری در راستای عمل به شفاف‌سازی برشمرد و گفت: به این وسیله می‌توانیم از آنچه در شرکت‌ها در جریان است، مطلع باشیم و در تصمیم‌گیری‌ها نقش داشته باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش به برگزاری جلسات هفتگی با بازنشستگان و همچنین سفرهای استانی دو هفته یک بار نمایندگان مدیرعامل صندوق به استان‌ها برای ارزیابی عملکرد مدیران استانی و همین طور ارتباط رودررو با بازنشستگان اشاره کرد.

سیستم یکپارچه مالی، صورت‌های مالی و تحول دیجیتال

افتخاری همچنین، گفت: در حوزه سازمانی، ایجاد سیستم یکپارچه مالی-اداری، به روز شدن صورت‌های مالی و ایجاد کارگروه تحول دیجیتال از فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری برای ایجاد و تقویت شفافیت در این مجموعه است.

شفافیت در هدف گذاری، عملکرد و ارزیابی

در این جلسه، روزبه کردونی، رئیس موسسه پژوهش‌های تامین اجتماعی با بیان اینکه «ماموریت کمیته شفافیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سه بخش خلاصه می‌شود»، توضیح داد: در بخش نخست باید آنچه انجام شده است را در قالب یک پلتفرم مشخص به وزارتخانه ارائه کنیم. در بخش دوم باید تاثیر درونی این اقدامات در سیستم، ازجمله تاثیر بر جامعه هدف و کارکنان را نشان دهیم و در بخش سوم باید تاثیر بیرونی آن، مثلا در جلب هرچه بیشتر اعتماد اجتماعی یا سرمایه اجتماعی و رضایتمندی عمومی را به‌دست آوریم.

کردونی با خلاصه کردن فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری در حوزه شفافیت به سه بخشِ شفافیت در هدفگذاری، شفافیت در عملکرد و شفافیت در نظارت و ارزیابی، گفت: باید بتوانیم ما به ازای این فعالیت‌ها را به سندی مکتوب تبدیل کنیم.

واحدهای دارا دوم و سوم با تخفیف 30 درصدی عرضه می‌شوند

عرضه چهار پالایشگاه و نماهای فولاد، فملی، خودرو، خساپا در قالب واحدهای صندوق دارای دوم و سوم با تخفیف 30 درصدی انجام می‌شود.

عباس معمارنژاد گفت: در نیمه نخست امسال دو ETF دولتی دیگر با تخفیف 20 تا 30 درصدی بر اساس قیمت میانگین یک ماه آخر سهام شرکت‌های حاضر در این صندوق‌ها در بورس منتهی به آگهی واگذاری به همه دارندگان کد ملی ایرانی واگذار می‌شود.

معاون وزیر اقتصاد افزود: بر این اساس صندوق دارا دوم از گروه پالایشی "شبریز، شپنا، شتران، شبندر" و صندوق دارا سوم ترکیبی از گروه فلزی و خودرویی با نمادهای "فولاد، فملی، خودرو، خساپا" است.

عرضه دو ETF دولتی دیگر در نیمه اول سال+ جزئیات

عباس معمارنژاد، معاون وزیر اقتصاد و دارایی گفت: در نیمه اول امسال دو ETF دولتی دیگر به ترتیب با تخفیف ٢٠ تا ٣٠ درصدی بر اساس قیمت میانگین یک ماه آخر سهام در بورس منتهی به آگهی واگذاری به همه دارندگان کد ملی ایرانی واگذار می‌شود.

صندوق دارا دوم از گروه پالایشی (شبریز، شپنا، شتران، شبندر) و صندوق دارا سوم مرکبی از گروه فلزی و خودرویی (فولاد، فملی، خودرو، خساپا) است.

یک شرکت هواپیمایی در راه فرابورس

ابوالقاسم شمسی جامخانه از واگذاری هواپیمایی کیش خبر داد و افزود: شرکت مزبور زیرمجموعه سازمان منطقه آزاد کیش است که پیشرفت خوبی برای واگذاری آن حاصل شده است. تاکنون نیز چهار جلسه بررسی پذیرش این شرکت در فرابورس برگزار شد و منتظر افزایش سرمایه این شرکت هستیم.

وی خاطرنشان کرد: افزایش سرمایه که اتفاق بیافتد با توجه به اینکه سایر اقدامات به موازات آن پیش رفته است در شهریور ماه پذیرش و عرضه اولیه صورت می گیرد.

معاون شرکت‌ها و قیمت‌گذاری بنگاه‌های سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی نیز در لیست واگذاری قرار دارد، توضیح داد: ۲۰ درصد این شرکت متعلق به دولت است و سهام‌دار عمده آن بانک‌های ملی و صادرات هستند.

شمسی ادامه داد: با هماهنگی این دو بانک، جلساتی درخصوص پذیرش این شرکت انجام شد که پیشرفت‌های خوبی داشت و امیدواریم در شهریور یا مهر ‌پذیرش شود.

مزایای راه‌اندازی بورس مسکن چیست؟

فردین آقابزرگی با اشاره به راه‌اندازی بورس املاک و پیامدهای مناسب آن گفت: قیمت‌گذاری شفاف، ایجاد تعادل در قیمت مسکن و همچنین نقدشوندگی از مزایای مهم آغاز به کار این بازار خواهد بود. قانون‌مندی حاکم بر سازوکار بازار سرمایه، هزینه‌های مترتب بر انجام معاملات مسکن و خرید و فروش‌ها را نیز تا حدود بسیار زیادی شفاف خواهد کرد.

وی در ادامه با اظهار این مطلب که اکنون معاملات مسکن به صورت سنتی و مذاکره‌ای انجام می‌شود، گفت: این در حالی است که راه‌اندازی بورس املاک میزان عرضه در مقابل تقاضای موجود را مدیریت می‌کند.

وی تسهیل واگذاری املاک بلا استفاده و به ویژه املاک دولتی را از دیگر مزایای راه‌اندازی این بورس برشمرد و گفت: بر خلاف انتظار برخی از افراد مبنی بر اینکه راه‌اندازی بورس املاک، افزایش قیمت مسکن را به دنبال خواهد داشت، معتقدم همانطور که در ایران و به خصوص کلان‌شهرها، قیمت املاک بسیار بالاتر از قیمت مسکن در دیگر کشورهای مطرح دنیا است، این موضوع تعدیل سطح عمومی قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت.

آقابزرگی مزیت بعدی را کاهش سفته‌بازی عنوان کرد و افزود: هر چند تجربه زیادی در این خصوص در بازار بین‌الملل در دست نیست، ولی با ساختار اقتصادی ما کاملا مطابقت خواهد داشت و بعد از آغاز به کار این بورس، شاهد کاهش سفته‌بازی در مسکن خواهیم بود.

به گفته این فعال بازار سرمایه، فروش متری مسکن نیز تا حدودی می‌تواند به جمع‌آوری و پس‌انداز صاحبان سپرده و منابع مالی خرد کمک کند این موضوع افراد را از ورود به بازارهای مخرب و آن دسته از بازارهایی که بر خلاف مصالح اقتصادی کشور هستند نیز دور نگاه خواهد داشت.

وی در خصوص فرآیند راه اندازی این بورس و پروسه اجرایی آن نیز توضیح داد و گفت: در کل فرآیند، فرآیند چندان پیچیده‌ای نیست و غیرقابل اجرا نخواهد بود. در واقع به نظر می رسد، این امر به سرعت پیش رود و شاهد راه‌اندازی و آغاز به کار این بازار باشیم.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه یک نکته مهم در راه‌اندازی بورس مسکن را سرمایه اولیه بسیار بالای این بازار در مقایسه با دیگر بورس های فعال در کشور دانست و گفت: طبق گفته‌های مطرح شده سرمایه اولیه بورس مسکن بالغ بر پنج هزار میلیارد تومان است، این سرمایه در مقایسه با سرمایه ۲۰۰ میلیارد تومان بورس و ۱۴۰ میلیارد تومان فرابورس بسیار زیاد است، به عبارت دقیق تر این رقم از لحاظ مقایسه ای با دیگر بورس‌های فعال در کشور غیر قابل مقایسه است.

ورود ۴۰ هزار میلیارد تومان پول جدید به بورس از ابتدای امسال

امیر هامونی با حضور در تحریریه بخش خبری 21 شبکه یک سیما افزود: از ابتدای امسال سه و نیم میلیون نفر کد بورسی جدید در بورس تهران و فرا بورس گرفته اند.

وی اضافه کرد: ارزش معاملات در بورس بیش از 20 هزار میلیارد تومان است و هفته پیش رکورد 31 هزار میلیارد تومان نیز شکسته شد.

هامونی ادامه داد: بازدهی بیش از 160 درصد در بورس را تجربه کرده ایم و ارزش بازاری و ثروت عموم مردم در بورس به 7 هزار و 700 تریلیون تومان رسیده است.

وی گفت: به جز سهامداران عدالت 15 میلیون نفر کد بورسی فعال دارند.

وی افزود: در آینده نزدیک عرضه اولیه نیروگاه آبادان، پتروشیمی بوعلی، پدیده شیمی جم، زغال سنگ طبس و نیروگاه گیلان در بورس انجام می شود.

مدیرعامل فرابورس ایران گفت: با مشوق های مالیاتی برای شرکت هایی که در بازار بورس عرضه می شوند که شفافیت های مالی را در پی دارد، ورود شرکت های بخش خصوصی فعال به بورس، تسهیل تبدیل سهام خاص به عام برای ورود شرکت ها به بورس و ایجاد تابلوی جدید برای شرکت های دانش بنیان در این بازار عرضه در بورس تقویت می شود.

وی افزود: البته عرضه شرکت های دولتی و نیمه دولتی 50 درصد به اراده مدیران آنها برای عرضه اولیه در بورس بستگی دارد.

مهلت برگزاری مجامع شرکت‌ها ۲ ماه تمدید شد

سعیدمحمد علیزاده مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا درخصوص افزایش مهلت برگزاری مجمع عمومی شرکت‌های سهامی عام را به کلیه شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس و حسابرسان معتمد ابلاغ کرد.

بر این اساس، طبق مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا، مهلت تعیین شده در قوانین و مقررات ناظر و تشکیل مجمع عمومی شرکت‌های سهامی عام که تا پایان تیرماه 99 باید مجمع را برگزار کنند، به مدت دو ماه تمدید می‌شود.

یک شرکت کاغذی از فرابورس به بورس رفت

شرکت گروه صنایع کاغذ پارس با موافقت هیئت‌ پذیرش بورس اوراق بهادار از بازار دوم فرابورس ایران به فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران اشافه شد.

این شرکت به عنوان پانصد و چهل و سومین شرکت پذیرفته شده در بخش «ساخت کاغذ و محصولات کاغذی»، گروه و طبقه «ساخت خمیرکاغذ، کاغذ و مقوا »، با کد «2101» و نماد « چکاپا »در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است.

عرضه‌های اولیه امسال بازار سهام ۸ تایی می‌شود

تعداد 400 میلیون سهم معادل 20 درصد سهام شرکت لیزینگ پارسیان در هجدهمین روز تیرماه امسال (چهارشنبه) به‌عنوان هشتمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه، با نماد معاملاتی "ولپارس" در بورس اوراق بهادار عرضه می‌شود.

این میزان سهام در محدوده قیمتی 300 تا 320 تومان برای هر سهم و با سهمیه 300سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی عرضه خواهد شد. همچنین مدیر این عرضه شرکت کارگزاری پارسیان و متعهد عرضه نیز شرکت‌ گروه مالی پارسیان و متعهد خرید شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان به میزان 50 درصد سهام قابل عرضه در روز عرضه اولیه می‌باشند.

همچنین از این میزان سهام تعداد 65 میلیون سهم شرکت لیزینگ پارسیان در روز پس از عرضه اولیه این شرکت به صندوق‌ها با ضریب تخصیصی بازاری هر دارنده واحد صندوق تعلق می‌گیرد.

گفتنی است بر اساس قانون، عرضه اولیه سهام شرکت‌ها به صندوق‌های سرمایه‌گذاری در روز کاری بعد از عرضه اولیه با قیمت ثابت کشف شده در فرآیند عرضه اولیه صورت می‌پذیرد.

رکوردهای باورنکردنی بورس تهران در ۳ ماه

شاخص بورس از ابتدای امسال تا پایان هفته گذشته در مدت ۶۷ روز معاملاتی، با ثبت بیش از یک‌میلیون و ۱۰۰هزار واحد رشد، بازدهی ۲۱۴درصدی را در این مدت نصیب سرمایه‌گذاران خود کرده است.

در جریان معاملات بورس اوراق بهادار در سال جاری و تا پایان هفته گذشته در مدت 67 روز معاملاتی، تعداد 586 میلیارد و 338 میلیون سهم و حق تقدم به‌ارزش 6487 هزار و 422 میلیارد ریال در 90 میلیون و 268 هزار و 305 نوبت در بورس اوراق بهادار مورد معامله قرار گرفته است.

همچنین بررسی معاملات بازار سهام به‌تفکیک بازار نشان می‌دهد در این مدت 350 میلیارد و 811 میلیون سهم به‌ارزش 3290 هزار و 367 میلیارد ریال در 38 میلیون و 737 هزار و 232 نوبت در بازار اول، 220 میلیارد و 201 میلیون سهم به‌ارزش 2966 هزار و 134 میلیارد ریال در 50 میلیون و 142 هزار و 495 نوبت در بازار دوم، 22 میلیون و 200 هزار برگه به‌ارزش 21 هزار و 926 میلیارد ریال در 5 هزار و 656 نوبت در بازار بدهی، 18 میلیون و 390 هزار قرارداد به‌ارزش 6872 میلیارد ریال در 218 هزار و 420 نوبت در بازار مشتقه و 15 میلیارد و 285 میلیون واحد از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس تهران به‌ارزش 202 هزار و 122 میلیارد ریال در یک‌میلیون و 164 هزار و 502 نوبت مورد معامله قرار گرفته است.

شاخص کل نیز که معاملات امسال بورس را از ارتفاع 512 هزار و 900 واحد آغاز کرده است، تاکنون با یک‌میلیون و 100 هزار و 2 واحد رشد، معادل 214.47 درصد افزایش را به ثبت رسانده است. شاخص بازار اول نیز در این مدت با رشد 856 هزار و 256 واحدی و شاخص بازار دوم با رشد 2 میلیون و 11 هزار و 421 واحدی به‌ترتیب 236.06 و 184.86 درصد افزایش داشته‌اند.

مصوبه تخفیف مالیات سنوات گذشته شرکت‌های تازه‌وارده به بورس ابلاغ شد

امید علی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برای عدم رسیدگی مالیات گذشته شرکت هایی که وارد بورس می شوند را به ادارات مالیاتی ابلاغ کرد.

در این نامه آمده است: به پیوست تصویر نامه شماره 28712 مورخ 1399/3/21 رئیس جمهور محترم عنوان وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی متضمن ابلاغ حکم بند 2 مصوبات پنجاهمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورخ 1399/3/3 که به تایید مقام معظم رهبری رسیده است و مقرر می دارد: به منظور تعمیق بازار سرمایه، تشویق شرکت ها به عرضه سهام در بورس و افزایش شفافیت مالیاتی، در مورد شرکت هایی که با ارائه صورت های مالی و پرداخت مالیات متعلقه، در سال 1399 وارد بازار بورس شوند، سازمان امور مالیاتی کشور پس از پذیرش آن ها در بازار بورس، متعرض حساب های سنوات گذشته آن ها نخواهد شد. این شرکت ها موظف اند حداقل 25 درصد سهام شرکت خود را به صورت شناور در بازار سرمایه عرضه کنند. وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است گزارش اقدامات و پیشرفت کار را هر سه ماه یک بار، به دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی ارائه نماید. به جهت اجرا ارسال می شود.

یک شرکت تولید نیروی برق هم بورسی شد

شرکت تولید نیروی برق آبادان با توجه به موافقت هیئت‌ پذیرش بورس اوراق بهادار و با عنایت به احراز موارد تعیین شده در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد.

این شرکت به عنوان پانصد و چهل و دومین شرکت پذیرفته شده در بخش «تامین برق، گاز، بخار و آب گرم»، گروه و طبقه «تولید، جمع‌آوری و توزیع برق»، با کد «4010» و نماد « آبادا »در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده و در نوبت عرضه اولیه 20 درصدی سهام ایستاده است.

این گزارش می‌افزاید: شرکت تولید نیروی برق آبادان فعالیت رسمی را از یک مهر سال 87 در زمینه تولید نیروی برق آغاز کرده است.

همچنین کلیه اموال و دارایی های این نیروگاه از تاریخ ذکر شده از شرکت برق منطقه ای خوزستان به شرکت توانیر و سپس به تولید نیروی برق آبادان منتقل شد و در سال 88 نیز مشمول واگذاری به بخش خصوصی شد.

این گزارش می‌افزاید: شرکت مهندسی ری نیرو 75 درصد و گروه اقتصادی مفید 25 درصد سهام شرکت تولید نیروی برق آبادان را با 13 نیروی انسانی در اختیار دارند و واحد تجاری نهایی گروه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام بشمار می آید.

علاوه بر این طبق پروانه بهره برداری 18 آذر سال 97 با اعتبار 5 ساله، شرکت با ظرفیت 8136 مگاوات ملزم به فروش تمام و یا بخشی از انرژی الکتریکی ظرفیت و خدمات جانبی به شرکت مدیریت شبکه برق ایران است.

بورس‌ های کشور ۵ تایی می‌شوند/ مسکن صاحب بورس می‌شود

علی صحرایی در گفتگو با بخش خبری شبکه یک سیما گفت: هفته آتی بورس املاک و مستغلات و امتیازات راه اندازی خواهد شد که طبق اصل 31 قانون اساسی دولت موظف است برای اقشار کم توانمند جامعه با اولویت و کارگران مسکن را فراهم کند.

مدیرعامل بورس تهران با اشاره به این که در این بورس امتیازات، پروژه‌ها و زمین لازم برای اینها عرضه خواهد شد، افزود: بورس جدید در این زمینه افتتاح خواهد شد و پنجمین بورس کشور می‌باشد و کار تخصصی این بورس معاملات دارایی‌های مالی مبتنی بر املاک برای تأمین مالی است.

وی با بیان این که در این بورس آپارتمان هم معامله می‌شود، اضافه کرد: هدف اول از راه‌اندازی این بورس پایین آمدن قیمت نهایی برای مصرف کنندگان است و اطلاعات بیشتری در اختیار مردم قرار بگیرد و هدف دوم این بورس سرمایه گذاری و پس انداز سالانه در مسکن به صورت متری خواهد بود و نگرانی افزایش قیمت‌ها را برطرف کند.

دلایل اضافه نشدن دارایکم به پرتفوی خریداران اعلام شد

محمد بختیار نصرآبادی با تاکید بر اینکه سازمان بورس، تامین سرمایه بانک مسکن، نهادهای مرتبط و دولت وظیفه خود می‌دانند که کارها سریع‌تر پیگیری شود، اظهار کرد: در زمان پذیره نویسی دارایکم، به جز روز آخر اعلام شده بود که مدت زمان انتظار دو ماه است. همان زمان هم مردم استقبال نکردند؛ به طوریکه این صندوق باید ۱۷ هزار میلیارد تومان وجه جذب می‌کرد اما فقط ۶۰۰۰ میلیارد تومان جذب کرد. اما پس از آنکه دو ماه انتظار با تصمیم دولت به یک ماه انتظار کاهش یافت و بازدهی ۱۰۰ درصدی داده است، مردم علاقه‌مند شدند.

وی ادامه داد: تا روز آخر پذیره‌نویسی مدت زمان انتظار دو ماه اعلام شده بود. همان یک ماه هم به تعطیلات خرداد هم‌زمان شد و کل روز کاری خرداد ۱۷ روز بود که بخشی از تاخیرات به خاطر این موضوع است.

سجامی‌ها و غیرسجامی‌ها چه باید بکنند؟

مدیر دارایی و سرمایه‌گذاری بانک مسکن با بیان اینکه تقریبا سه و نیم میلیون کد برای دارایکم پذیره‌نویسی شد، گفت: از این تعداد تقریبا دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر کد بورسی سجامی داشتند. ما به عنوان مدیر صندوق اطلاعات را در اختیار شرکت سپرده‌گذاری قرار دادیم و درخواست کردیم امکان معامله دارایکم به همه ثبت‌نام کنندگان داده شود، این شرکت به دلیل محدودیت‌های نرم افزاری، پرسنلی و زمانی که با آن مواجه بود بخشی از کدها را آزاد کرد.

نصرآبادی ادامه داد: در این راستا، روز چهارشنبه هفته گذشته از دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، برای یک میلیون نفر فعال شده است. این آمار در روز شنبه به دو میلیون نفر، روز گذشته به دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسید و امروز و فردا دارایکم برای دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر که کد بورسی سجامی داشتند فعال می‌شود.

وی درمورد افرادی که در سجام ثبت‌نام نکرده‌اند نیز توضیح داد: دارایکم افرادی که در سجام ثبت‌نام نکرده‌اند به عنوان کد ناشناس رزرو در سپرده‌گذاری می‌نشیند. یعنی حق آن‌ها پایمال نمی شود اما باید سجامی شوند. افرادی هم که به تازگی سجامی شده‌اند باید صبر کنند.

مدیر دارایی و سرمایه‌گذاری بانک مسکن درمورد افرادی که دارایکم در پرتفوی آن‌ها ننشسته است نیز توضیح داد: اگر این افراد سجامی هستند می‌توانند به سایت سپرده‌گذاری مراجعه کنند و در سامانه ذی‌نفعان ناظر سهم را ببینند، و بعد اگر می‌خواهند آن را تغییر دهند.

منشأ برخی مشکلات، کارگزاری‌ها هستند

نصرآبادی با بیان اینکه برخی مشکلات به کارگزاری‌ها مربوط می شود، اظهار کرد: ما به کارگزاری‌ها فشار می‌آوریم اما این موضوع در اختیار سازمان بورس نیست. کارگزاری‌ها باید کد را فعال کنند. حتی ممکن است کد در سامانه ذی‌نفعان مشاهده کنند اما امکان تغییر آن را نداشته باشند. برخی هم واریز وجه مازاد داشتند که این هم به کارگزاری‌ها مربوط می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه خریداران دارایکم ضرری نکرده‌اند، گفت: دارایکم بازدهی ۱۶۰ درصدی داشته است. اگرچه وظیفه داشتیم سر یک ماه این کار را انجام دهیم اما تصمیم بزرگی در این حد نیاز دارد سهام‌داران صبوری کنند و چیزی را با صبر از دست ندادند. مشکلات تا پایان هفته برطرف می‌شود.

مدیر دارایی و سرمایه‌گذاری بانک مسکن درمورد مشکلات بانکی و برخی نرم افزارهای بانکی در این راستا نیز گفت: شرکت بورس در زمان پذیره‌نویسی به شرکت‌های کارگزاری ابلاغیه‌ای می‌زند مبنی بر اینکه از انجایی که پذیره نویسی مانند عرضه اولیه‌ها یک روزه نیست، هر فردی پذیره نویسی کرد در آخر روز ثبت می‌شود و امکان حذف آن توسط مشتری در روز بعد وجود ندارد.

نصرآبادی ادامه داد: سازمان به شرکت کارگزاری اعلام می‌کند مسئولیت اینکه دو میلیون را از مشتریان بگیرید با شما است. در این راستا به دلیل اختلالات ایجاد شده، گاهی مشتری به دلایلی متوجه نشده کارگزاری خرید را انجام داده است و مجدد به درگاه بانکی مراجعه کرده است. غافل از اینکه سفارش ثبت شده است؛ بنابراین سفارشی که از طریق بورس ثبت شده بود در اولویت قرار داشت و درخواست بانکی که ممکن است از طریق آپ بوده باشد، حذف شده است.

اختلال ایجاد شده در سامانه بورس زمان سفارشات را تمدید کرد

به دنبال اختلال ایجاد شده در سامانه معاملات بازارهای بورس و فرابورس ایران، مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران اعلام کرد: با توجه به اختلال بوجود آمده در سامانه معاملات، دوره سفارش‌گیری تا ساعت 9:30 ادامه خواهد داشت و شروع معاملات راس ساعت 9:30 خواهد بود.

دستور وزیر اقتصاد برای بررسی انحصار مجوز کارگزاری‌های بورس

علی فیروزی در مورد بررسی مجوز کارگزاری های بورسی در هیئت مقررات زدایی، اظهار داشت: اخیرا در فضای مجازی موضوع انحصاری بودن مجوز کارگزاری بورسی مطرح شده و حتی قیمت‌های سرسام‌آوری برای خرید و فروش آن مطرح می‌شود.

رئیس مرکز ملی پایش و بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد تصریح کرد: یکی از الزامات و ضروریات پرداختن به بررسی مجوز کارگزاری‌ها شبهه انحصار است که در این زمینه در هیئت مقررات‌زدایی هفته پیش رو ورود خواهد کرد و جلسات آن در کمیته‌های تخصصی شروع می شود.

وی تاکید کرد: در نظام بانکی، بانک مرکزی تصمیم می‌گیرد که چه تعداد بانک و با چه سطحی از کیفیت و نظارت وجود داشته باشد. بنابراین ضرورت دارد در رابطه با کارگزاری‌ها نظارت و کنترل وجود داشته باشد.

این مقام مسئول افزود: اخیرا پس از مطرح شدن قیمت‌های گزاف مجوز کارگزاری‌های در فضای مجازی، وزیر اقتصاد به شورای عالی بورس، رئیس سازمان بورس و هیئت مقررات‌زدایی مأموریت داده تا در رابطه با این موضوع انحصار مجوز کارگزاری ها اقدام و نتیجه را اعلام کنند.

فیروزی یادآور شد:‌ قطعاً صدور مجوز یک کارگزاری نیازمند الزامات و شرایط خاص است، اما نباید منجر به ایجاد انحصار شود. در حال حاضر کار به گونه‌ای است که اگر شخصی شرایط و اهلیت تاسیس یک کارگزاری را داشته باشد، نیز نمی‌تواند مجوز تاسیس کارگزاری دریافت کند.

بر اساس این گزارش، در حال حاضر فقط 108 کارگزاری بورس در کشور فعالیت دارند و مجوز جدید از سوی بورس ارائه نمی‌شود،‌ با توجه به اقبال مردم به حضور در بورس، این روزها مردم برای دریافت کد بورسی در دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک سرگردانند، حتی ‌شنیده شده مجوز کارگزاری‌‌ها 30 تا 90 میلیارد تومان خرید و فروش می‌شود.

عملکرد بازار بورس در آخرین ماه بهار

در جریان معاملات بازارهای فرابورس ایران در آخرین ماه بهار امسال در 17 روز کاری خرداد روزانه 2 هزار و 681 میلیون ورقه بهادار به ارزش 5 هزار و 545 میلیارد ریال در بازارهای فرابورس دادوستد شد و در مجموع معامله 45 هزار و 582 میلیون ورقه به ارزش 942 هزار و 612 میلیارد ریال در مجموع بازارها رقم خورد. حجم و ارزش دادوستدها نیز در این مدت رشد 4 و 541 درصدی را نسبت به خرداد 98 تجربه کرد.

در همین حال بررسی معاملات در بازارهای فرابورسی نشان می‌دهد به غیر از بازار پایه که کاهش 21 درصدی در حجم معاملات سهام را تجربه کرده، سایر بازارها خردادماه را با افزایش حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات به انتها رسانده‌اند.

به عنوان مثال در بازار اول شاهد جابه جایی 4 هزار و 532 میلیون سهم به ارزش 101 هزار و 203 میلیارد ریال بودیم که نسبت به خرداد 98 افزایش 72 درصدی حجم و 770 درصدی ارزش معاملات در این بازار نسبت به خرداد 98 رقم خورد. در بازار دوم، SME و ابزارهای نوین مالی نیز روند صعودی معاملات در ماه گذشته قابل مشاهده است.

همچنین بازار ابزارهای نوین مالی در ماه گذشته شاهد جابه جایی 2 هزار و 473 میلیون ورقه بهادار به ارزش 207 هزار و 392 میلیارد ریال بود. از جمله رخدادهای مهم در این بازار باید به پذیره‌نویسی اوراق اجاره شرکت کرمان موتور به تعداد 2 میلیون ورقه و نیز پذیره‌نویسی اوراق مرابحه عام دولت در نمادهای اراد31، اراد32، اراد33 و اراد34 در مجموع به تعداد 109.5 میلیون ورقه اشاره کرد که موجب تعمیق بازار بدهی فرابورس شد.

اوراق بدهی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله نیز در این مدت به ترتیب افزایش بیش از 400 و 200 درصدی در جچم و ارزش معاملات را تجربه کردند. اوراق تسهیلات مسکن نیز با مبادله 3.1 میلیون ورقه از این اوراق به ارزش 2 هزار و 225 میلیارد ریال رشد 113 و 210 درصدی حجم و ارزش دادوستدها را رقم زد.

این گزارش می‌افزاید: ارزش معاملات خُرد بازار سهام در فرابورس شامل دادوستدهای انجام‌شده در بازارهای اول، دوم، پایه، اختیار معامله خرید و فروش و SME به رقم 689 هزار و 347 میلیارد ریال رسید که از این میزان گروه فلزات اساسی با معاملاتی به ارزش 83 هزار و 361 میلیارد ریال سهم 12 درصدی را در اختیار گرفت و در جایگاه نخست صنایع فرابورسی با بالاترین ارزش معاملات ایستاد. گروه‌های سرمایه‌گذاری‌ها، محصولات شیمیایی و بانکی‌ها به ترتیب سهم 10، 9 و 7 درصد از ارزش کل معاملات بازار سهام را به خود اختصاص دادند و در رده‌های دوم تا چهارم قرار گرفتند.

شاخص کل فرابورس هم در پایان بهار امسال با ایستادن بر قله 14 هزار و 180 واحدی به بازدهی 28 درصدی رسید و همچنین این شاخص توانست میزان رشد خود از ابتدای سال را نیز به 115 درصد برساند. همزمان ارزش بازار فرابورس افزایش 24 درصدی را در خرداد و 108 درصدی را از آغاز سال به ثبت رساند.

درج نماد یک شرکت لیزینگی بر تابلوی بورس

شرکت لیزینگ پارسیان با توجه به مصوبه 5 بهمن ماه سال گذشته هیئت پذیرش بورس اوراق بهادار تهران، در بازار دوم بورس اوراق بهادار پذیرفته شد.

این شرکت با نماد معاملاتی "ولپارس" به عنوان پانصد و چهلمین شرکت پذیرفته شده در بورس، بخش" واسطه‌گری‌‌های مالی به جز تامین وجوه بیمه و بازنشستگی، گروه سایر واسطه‌گری‌های مالی و طبقه اجاره ­داری مالی با کد "6591" و نماد «ولپارس – Walepars» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده ‌است.

این گزارش می‌افزاید: شرکت لیزینگ پارسیان در سال 1379 تحت نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت خود را آغاز کرده و از موسسین کانون و انجمن شرکت‌های لیزینگ ایران به شمار می‌رود.

فعالیت این شرکت شامل خودروی سواری و کار، لوازم‌خانگی و رایانه‌ای، تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، ماشین‌آلات صنعتی، معدنی و راه‌سازی، شناورهای دریایی و تجهیزات بندری، املاک خدماتی، اداری، تجاری و ... را در برمی‌گیرد.

بزرگترین هلدینگ سیمان و ساختمان کشور در بورس درج شد

شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین با توجه به موافقت هیئت ‌پذیرش اوراق بهادار و با عنایت به احراز موارد تعیین‌ شده در مصوبه‌‌ مزبور از سوی آن شرکت در بورس اوراق بهادار درج شد.

این شرکت به‌عنوان پانصد و چهل و یکمین شرکت پذیرفته‌شده در ﺑﺨﺶ "سیمان، آهک و گچ"، گروه و طبقه "تولید سیمان، آهک و گچ" با کد صنعت «5394» و نماد "سیتا، CITA" در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است.

این گزارش می‌افزاید: شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین به عنوان یکی از هلدینگ‎‌های تابعه شستا در سه حوزه صنعت سیمان، صنعت عمران، ساختمان و حمل و نقل فعال است.

همچنین سیمان تامین، بزرگترین هلدینگ سیمان و ساختمان کشور محسوب می‌شود و این هلدینگ به طور مستقیم و غیرمستقیم در 45 شرکت سهام دارد که از این تعداد 30 شرکت مدیریتی و 15 شرکت غیرمدیریتی است و از این میان 26 شرکت تابعه این هلدینگ بورسی و 19 شرکت غیربورسی است.

این در حالی است که 30 درصد از ظرفیت تولید و فروش سیمان کشور در اختیار این هلدینگ است و سود تجمیعی شرکت‌های سیمانی هلدینگ با افزایش 126 درصدی در سال 98 نسبت به سال 97 از 497 میلیارد تومان به 1130 میلیارد تومان افزایش یافته است.

همچنین در صنعت حمل و نقل، این هلدینگ فقط با یک شرکت خود، 30 درصد ظرفیت حمل و نقل کالاهای اساسی کشور را عهده دار است.

سود خالص تلفیقی هلدینگ سیمان تامین نیز از 471 میلیارد تومان در سال مالی گذشته به حدود 1350 میلیارد تومان در سال منتهی به 99.02.31 افزایش یافت.

گفتنی است با درج نماد شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین در بورس در حالی این شرکت در آسانه عرضه اولیه قرار گرفته که قرار است در عرضه اولیه سیمان تامین که با نماد سیتا 15 درصد از سهام این هلدینگ عرضه شود.

عرضه 15 درصد از سهام بزرگترین هلدینگ سیمان کشور در بورس

محمد رضوانی‌فر، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) با اشاره به درج نماد سیتا در بورس اوراق بهادار تهران گفت: شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین به عنوان یکی از هلدینگ‎‌های تابعه شستا در سه حوزه صنعت سیمان، صنعت عمران، ساختمان و حمل و نقل فعال است.

مدیرعامل شستا با بیان اینکه سیمان تامین، بزرگترین هلدینگ سیمان و ساختمان کشور محسوب می‌شود، تصریح کرد: این هلدینگ به طور مستقیم و غیرمستقیم در ۴۵ شرکت سهام دارد که از این تعداد ۳۰ شرکت مدیریتی و ۱۵ شرکت غیرمدیریتی است و از این میان ۲۶ شرکت تابعه این هلدینگ بورسی و ۱۹ شرکت غیربورسی است.

رضوانی‌فر با بیان اینکه ۳۰ درصد از ظرفیت تولید و فروش سیمان کشور در اختیار این هلدینگ است، تصریح کرد: سود تجمیعی شرکت‌های سیمانی هلدینگ با افزایش ۱۲۶ درصدی در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ از ۴۹۷ میلیارد تومان به ۱۱۳۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.

وی اضافه کرد: در صنعت حمل و نقل، این هلدینگ فقط با یک شرکت خود، ۳۰ درصد ظرفیت حمل و نقل کالاهای اساسی کشور را عهده دار است.

مدیرعامل شستا با اشاره به افزایش بیش از ۱۸۷ درصدی سود خالص تلفیقی این هلدینگ گفت: سود خالص تلفیقی هلدینگ سیمان تامین از ۴۷۱ میلیارد تومان در سال مالی گذشته به حدود ۱۳۵۰ میلیارد تومان در سال منتهی به ۹۹.۰۲.۳۱ افزایش یافت.

رضوانی‌فر در پایان افزود: در عرضه اولیه سیمان تامین که با نماد سیتا درج شده است، ۱۵ درصد از سهام این هلدینگ عرضه خواهد شد.

شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت وارد بورس می‌شوند

محمد خزایی کوهبر در این خصوص، اظهارکرد: طبق دستورالعمل سازمان بورس مبنی بر برگزاری مجامع و افزایش سرمایه شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت، این شرکت‌ها آماده افزایش سرمایه و ورود به بورس هستند.

او گفت: ۳۰ شرکت سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت وجود دارند. این شرکت‌ها تمام اقدامات قانونی را برای پذیرش در بورس انجام داده و آماده‌اند تا به بهترین شکل، مدیریت سهام را بر عهده گیرند.

او افزود: از میان این ۳۰ شرکت، فقط چهار شرکت سرمایه‌گذاری به دلیل برگزار نکردن مجامع سالانه، با مشکل مواجه شده‌اند که به زودی مشکلاتشان را برطرف و مجامع را برگزار می‌کنند. او به سهامدارانی که روش مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده‌اند، اطمینان داد؛ شرکت‌های سرمایه‌گذاری از توان سودآوری بالایی برخوردارند.

سرپرست کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت، تاکید کرد: از زمان صدور فرمان ۸ ماده‌ای رهبر معظم انقلاب که شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت تاسیس شدند تا زمان صدور فرمان آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ۹۹، شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت مجامع‌شان را برگزار کردند و صورتجلسه‌های‌شان نیز برای افزایش سرمایه آماده است.

خزایی با اشاره به اینکه سهامداران تا ۲۹ خرداد برای انتخاب نوع مدیریت سهام‌شان فرصت داشتند، توضیح داد: کانون این موضوع را به همه شرکت‌ها در قالب نامه‌ای ابلاغ کرد. شرکت‌ها نیز آمادگی کامل برای مدیریت سهام عدالت را اعلام کرده‌اند. منتظریم سازمان خصوصی‌سازی مبلغ افزایش سرمایه هر استان را (به جز سهامدارانی که روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده‌اند و ۱۴ شرکتی که در بورس حضور ندارند) در سبد شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت قرار دهد.

او با اشاره به زمان تاسیس شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت و نحوه عملکرد آنها، گفت: از سال ۸۵ که این شرکت‌ها تاسیس شده‌اند تا کنون زیر نظر سازمان بورس هستند و مدیران این شرکت‌ها پس از برگزاری مجامع فوق‌العاده باید مورد تایید مدیران سازمان بورس قرار گیرند. همچنین جامعه حسابرسان رسمی با گرید یک، حسابرس و بازرس قانونی شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت هستند. خزایی بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت را تهران اعلام و کوچک‌ترین شرکت هم استان‌هایی با جمعیت زیر یک میلیون نفر دانست.

او در پاسخ به این پرسش که کدام شرکت‌ها بورسی و کدام فرابورسی هستند، گفت: تمام شرکت‌های سرمایه‌گذاری نمادشان در بورس درج و نمایش داده می‌شود اما سهام‌هایی که در سبد شرکت‌های سرمایه‌گذاری هستند ممکن است تعدادی بورسی و تعدادی هم فرابورسی باشند. همچنین تعداد ۱۴ شرکت هم هنوز در بورس پذیرفته نشده‌اند که باید وارد بازار سرمایه شوند.

تولید سامانه بومی معاملات بورس در دستور کار سازمان بورس قرار دارد

روح الله دهقانی، مدیرعامل شرکت فناوری بورس تهران، در برنامه پایش که با موضوع «خرابی هسته معاملات بورس» پخش شد، با توضیح سامانه معاملاتی بورس، گفت: این سامانه متشکل از سیستم های معاملاتی است که از زمان سفارش تا خرید سهم را در بر می گیرد، این سامانه سال 84 از خارج از کشور خریداری و سال 87 به بهره برداری رسیده است.

وی ادامه داد: این سامانه بورس، فرابورس، بورس انرژی و بخشی از بورس کالا را پشتیبانی می کند، این سامانه به میزان رشد بازار توسعه نیافته است و تحریم ها هم بر توسعه این سیستم فشار می آورد، ما سعی می کنیم این مشکلات را رفع کنیم و برای بزرگ تر شدن بازار برنامه داشته باشیم.

دهقان افزود: بخشی از سامانه نیز در اختیار شرکت های کارگزاری است، که اتفاقا آنها هستند که با کاربر نهایی در تماس هستند، اختلال در سامانه کارگزاری ها نیز بعضا به سامانه معاملات ربط می دهند که امری نادرست است.

مدیرعامل شرکت فناوری بورس گفت: تشخیص اینکه سامانه معاملات سازمان بورس یا کارگزاری دچار مشکل شده باشد، کار مشکلی نیست، اگر هسته اصلی معاملات مشکل داشته باشد هیچ معامله ای در هیچ کارگزاری انجام نخواهد شد.

دهقان بیان کرد: سامانه های معاملاتی با مفهومی در دنیا سرکار دارند که جز پیچیده ترین سیستم ها در دنیا هستند و شرکت های اندکی در دنیا تکنولوژی ساخت آن را دارند، از سال 98، شروع به تولید سامانه معاملات در داخل کشور کردیم و در یکسال گذشته اندکی پیشرفت داشته که نهایی شدن آن زمانبر است.

وی ادامه داد: بر اساس آمار در 6 ماه گذشته ما با معضل سرخطی رو به رو بوده ایم، توازن بین سرخطی ها برای کاربران خانگی و کارگزاری 50 به 50 است، در نمادهای مختلف بررسی که انجام شده حاکی از برابر بودن شانس ثبت معاملات است، بنابراین اطمینان می دهم هیچ رانتی در این زمینه وجود ندارد.

ترین‌های بورس کالا در بهار امسال معرفی شدند

در جریان معاملات بورس کالای ایران در بهار امسال بیش از 9 میلیون و 800 هزار تن انواع کالا در تالار عرضه شد که با معامله نزدیک به 8 میلیون تن آن، ارزش 397 هزار و 572 میلیون ریال در بورس کالا به ثبت رسید.

بر این اساس در سه ماه گذشته محصولات گروه فولاد با معامله بیش از 2 میلیون و 364 هزار تن کالا به ارزشی بیش از 146 هزار و 361 میلیارد ریال صدر نشین شد و بیشترین حجم و ارزش معاملات فصلی تالار نقره ای را به خود اختصاص داد. محصولات پلیمری نیز با معامله 841 هزار تنی و ارزش 91 هزار و 385 میلیارد ریالی از نظر ارزش معاملات در رده دوم ایستاد.

همچنین گروه محصولات مس با دادوستد نزدیک به 50 هزار تن کالا از 266 هزار تن کالای عرضه شده در تالار، با ثبت ارزش 35 هزار و 528 میلیارد ریال سوم شد.

گروه قیر و وکیوم باتوم نیز در این مدت به ترتیب با ارزش 35 هزار میلیارد و 31 هزار میلیارد ریال رتبه های چهارم و پنجم را از نظر بیشترین ارزش معاملات به دست آوردند.

از نظر حجم هم در سه ماه گذشته گروه قیر پس از گروه فولاد بیشترین حجم معاملات را از آن خود کرد. به طوری که در این گروه بیش از یک میلیون و 802 هزار تن کالا معامله شد.

این گزارش می‌افزاید: دادوستد بیش از یک میلیون و 675 هزار تن وکیوم باتوم ارزشی بیش از 31 هزار میلیارد ریال را ثبت کرد تا این گروه از نظر حجمی در رتبه سوم تالار نقره ای در فصل بهار قرار گیرد. دو گروه پلیمر و شیمیایی نیز در رده چهارم و پنجم ایستادند؛ به طوری که در گروه های مذکور به ترتیب نزدیک به 841 هزار و 367 هزار تن کالا خرید و فروش شد.

ترین های تالار صنعتی و معدنی

بررسی آمار معاملات فصل بهار بورس کالا حاکی از آن است که ورق گرم فولاد با ارزش 45 هزار و 837 میلیارد ریالی و معامله بیش از 735 هزار تن کالا هم از نظر حجم و هم از نظر ارزش، صدرنشین تالار صنعتی شد.

دو محصول «بلوم و بیلت فولادی» و «مس کاتدی» نیز از نظر ارزش معاملات رتبه های دوم و سوم را کسب کردند. به طوری که به ترتیب 689 هزار تن بلوم و بیلت فولادی به ارزش 35 هزار میلیارد ریال و بیش از 45 هزار تن مس کاتدی به ارزش 34 هزار میلیارد ریال خرید و فروش شد.

از نظر حجم معاملات نیز دو محصول بلوم و بیلت فولادی و ورق سرد پس از محصول ورق گرم بیشترین حجم را در اختیار داشتند. به طوری که حدود 689 هزار و 257 هزار تن از این دو محصول طی سه ماهه اول سال جاری معامله شد.

شرکت های برتر

براساس آمارهای ثبت شده در سه ماهه نخست سال جاری فولاد مبارکه توانست با فروش بیش از یک میلیون و 38 هزار تن انواع محصول و ثبت ارزش 73 هزار میلیارد ریالی بر سایر رقبای خود در تالار محصولات صنعتی پیشی بگیرد.

ملی صنایع مس ایران نیز ارزش 39 هزار میلیاردی را برای فروش نزدیک به 50 هزار تن انواع کالا در حالی برای خود ثبت کرد که رتبه دوم را در بیشترین ارزش معاملات از آن خود کرد. ذوب آهن اصفهان نیز از این نظر سوم شد و ارزش نزدیک به 15 هزار میلیارد ریالی برای فروش حدود 243.5 تن کالا را رقم زد.

از نظر حجم نیز پس از فولاد مبارکه اصفهان دو مجتمع فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان بیشترین حجم معاملات این تالار را داشتند. در بخش معدنی ها نیز، 110 هزار و 600 تن خاک روی به ارزش بیش از 1822 میلیارد ریال توسط مجتمع سرب و روی انگوران معامله شد.

رو سفیدی قیر در فصل بهار

در بهار 1399 در تالار محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی زیر گروه قیر رده نخست را از نظر بیشترین ارزش معاملات در میان سایر گروه های قابل معامله در این بازار کسب کرد؛ به طوری که ارزش معامله بیش از یک میلیون و 747 هزار تن کالا به 34 هزار میلیارد ریال بالغ شد.

ارزش معاملات وکیوم باتوم نیز به رقمی بیش از 31 هزار میلیارد ریال رسید و معامله گران بیش از یک میلیون و 675 هزار تن انواع کالا را در این گروه خریداری کردند.

پلی وینیل کلراید نیز به عنوان گروه سوم معرفی شد و دادوستد نزدیک به 122 هزار تن از از این محصول ارزش 31 هزار میلیارد ریالی را در پی داشت.

از نظر حجم نیز به ترتیب زیر گروه محصولات قیر و وکیوم باتوم رتبه های اول و دوم را به دست آوردند و محصول گوگرد با معامله نزدیک به 350 هزار تنی سوم شد.

فصل طلایی نفت جی با ثبت ارزش 16 هزار میلیاردی

و اما تفکیک آمار معاملات براساس تولیدکننده محصولات تالار مذکور حاکی از آن است که نفت جی بیشترین ارزش معاملات فصلی را در سال 1399 رقم زد و بیش از 830 هزار تن از تولیداتش را به ارزشی نزدیک به 16 هزار میلیارد ریال فروخت.

دو مجتمع پالایش نفت بندرعباس و پتروشیمی تندگویان نیز به ترتیب رتبه دوم و سوم را به دست آوردند. به طوری که ارزش معاملات در پالایش نفت بندرعباس از رقم 14 هزار میلیارد ریال فراتر رفت و ارزش معاملات پتروشیمی تندگویان نیز به 12 هزار میلیارد ریال نزدیک شد.

به لحاظ حجمی نیز دو مجتمع پالایش نفت جی و پالایش نفت بندرعباس در دو جایگاه اول و دوم ایستادند و پالایش نفت اصفهان نیز با فروش حدود 643 هزار تن کالا توانست به رتبه سوم دست یابد.

طلای سرخ زینت بخش تالار کشاورزی

در تالار محصولات کشاورزی نیز زعفران رشته ای درجه یک (پوشال معمولی) به ارزش 66 میلیارد ریال دادوستد شد.

6 محصول مهمان تالار فرعی

در بهار 99 تالار فرعی بورس کالای ایران نیز میزبان عرضه و معامله 6 محصول رب گوجه فرنگی، کنسانتره فسفات، ضایعات فلزی، روغن های روغن کارکرده لوکوموتیو و پی دی ای تار و بشکه خالی بود که ارزش این معاملات در مجموع به رقم 573 میلیارد ریال بالغ شد.

چراغ سبز بورس به بازار مسکن

جواد فلاح در یک برنامه رادیویی گفت: برای این موضوع ابزارهایی که طراحی و پیش بینی شده در قالب آن ابزارها بتوانیم یکسری معاملات مسکن را در بورس کالای ایران اجرایی کنیم.

وی اظهار داشت: یکی از این ایده‌ها که دستورالعمل معاملاتی آن اجرایی شده و به قولی سامانه معاملاتی آن هم برای استارت معاملات آماده است، بحث عرضه اموال مازاد دولت، زمین‌های دولتی و… است که اکنون در قالب مزایده‌ها توسط نهادهای مختلف دولتی و بخش عمومی واگذار می‌شود.

مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران افزود: ایده‌های دیگری وجود دارد مثل قرارداد سلف موازی استاندارد یا پیش فروش مسکن از طریق بازار سرمایه که آن هم دارای دستورالعمل و سامانه معاملاتی آماده است.

وی افزود: یکسری ایده‌های دیگری نیز مانند بحث تهاتر مسکن در مقابل مصالح یا پیمانکاری مثل ایجاد قراردادهای آتی روی یونیت‌های صندوق‌های املاک و مستغلات وجود دارد که در مرحله طراحی و تدوین مقررات قرار دارد.

فلاح بیان داشت: یک سری ایده‌ها هم از قبل عملیاتی و با مشکلاتی مواجه شده مثل صندوق زمین و ساختمان، صندوق املاک و مستغلات و صندوق پروژه که در حال رایزنی برای رفع مشکلات این صندوق‌ها هستیم.

وی ادامه داد: هریک از این ایده‌ها در دل خود هدفی را دنبال می‌کند برای مثال در بحث انتشار اوراق سلف موازی استاندارد حوزه مسکن به دنبال آن هستیم که منابعی از بازار سرمایه جمع آوری شده و در اختیار سازنده قرار گیرد که برآیند این موضوع، رشد عرضه املاک خواهد بود.

۶ خطا در بازار بورس

آگاهی از خطاهای رایج و ویرانگر در سرمایه‌گذاری در بورس، مهم‌ترین بخش از یک برنامه موفق سرمایه‌گذاری است. بررسی تکرار خطاهای رایج نشان می‌دهد که بزرگترین دشمن این دسته از سرمایه‌گذاران خود آنها هستند. در هر حال، رایج‌ترین خطاهای سرمایه‌گذاران را می‌توان به شرح زیر برشمرد:

۱-خرید در بالاترین قیمت(گران خریدن)

نخستین اصل سرمایه‌گذاری خرید در پایین‌ترین قیمت و فروش در بالاترین قیمت ممکن است. پس چرا بعضی افراد به عکس عمل می‌کنند؟ دلیل اصلی این است که افراد به عملکرد گذشته سهم نگاه می‌کنند. بسیاری از افراد روی دسته یا گونه‌ای از دارایی‌ها که طی یک یا دو سال گذشته عملکرد خوبی داشته‌اند سرمایه‌گذاری می‌کنند و استدلال شان این است که چون عملکرد دارایی مورد نظر در گذشته خوب بوده در آینده نیز خوب خواهد بود. اما این فرض کاملاً اشتباه است. گران خریدن و ارزان فروختن شیوه افرادی است که برنامه مشخصی در ذهن ندارند و فقط به تحرکات بازار واکنش نشان می‌دهند. سرمایه‌گذاری این افراد به جای این که راهبردی باشد تاکتیکی است. عده دیگری که همیشه در معرض خطر گران خریدن هستند افرادی هستند که موج خریداران بازار را دنبال می‌کنند. برخی از انواع سهام موجود در بازار در یک دوره کوتاه مد روز می‌شوند و بسیاری از سرمایه‌گذاران مبتدی را در اوج قیمت به سوی خود می‌کشند. همیشه سعی کنید به عملکرد آینده سرمایه‌گذاری مورد نظر خود نگاه کنید نه وضعیت آن در گذشته

۲-فروش در پایین‌ترین قیمت(ارزان فروختن)

سیاری از سرمایه‌گذاران تا زیان شان جبران نشود حاضر به فروش سهام خود نیستند. غرور این افراد اجازه نمی‌دهد که قبول کنند اشتباه کرده‌اند و سهام شان را به قیمت بالایی خریده‌اند. اما افراد باهوش واقعیت را می‌پذیرند و به سرعت جلوی ضرر بیشتر را می‌گیرند. به یاد داشته باشید که همه سرمایه گذاری‌ها هم به ارزش افزوده نمی‌رسند و حتی سرمایه‌گذاران حرفه‌ای هم همیشه در کار خود موفق نیستند. بهترین کار این است که هر چه زود تر جلوی ضرر بیشتر گرفته شود و منابع مورد نظر در سرمایه‌گذاری دیگری به جریان گذاشته شود

۳- نداشتن برنامه مشخص برای سرمایه گذاری

سرمایه‌گذار باید از ابتدای کار برنامه مشخصی برای سرمایه‌گذاری خود در نظر بگیرد تا در آینده بتواند تصمیم‌های خود را در قالب همین برنامه شکل دهد. برای طراحی برنامه سرمایه‌گذاری توجه به چند عامل اصلی از جمله افق زمانی، میزان ریسک پذیری، میزان وجوه قابل سرمایه گذاری، و میزان افزایش احتمالی سرمایه‌گذاری در آینده بسیار ضروری است. سرمایه‌گذار باید به دقت بداند چه کار می‌خواهد بکند و تا چه اندازه تحمل پذیرش نوسان‌های بازار را دارد

۴-سهل انگاری و بی‌توجهی

افراد به طور معمول به خاطر این که نمی‌دانند از کجا و چگونه سرمایه‌گذاری خود را شروع کنند، از آغاز کار طفره می‌روند یا به دل یل زیان سرمایه گذاری‌های قبلی یا رشد منفی بازارهای سهام، از سرمایه‌گذاری جدید سرباز می‌زنند. سرمایه‌گذار باید در هر وضعیتی به کار خود ادامه دهد و با توجه به شرایط بازار بر روی ابزارهای مختلف سرمایه‌گذاری کند و مرتب پرتفوی خود را بررسی کند و از مطابقت آن با برنامه مورد نظر خود مطمئن شود

۵-اعتماد به نفس بی‌جا

بسیاری از سرمایه‌گذاران همچنان تصور می‌کنند که از چگونگی فعالیت بازار سرمایه اطلاع دارند، درحالی که واقعیت چیز دیگری است همان طور که جاش بیلینگز طنز نویس می‌گوید آنچه انسان نمی‌داند از وی احمق نمی‌سازد؛ بلکه آنچه تصور می‌کند می‌داند، ولی در واقع نمی‌داند وی را به یک احمق تبدیل می‌کند. نتیجه این که، افراد اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند بدون این که دانش کافی درباره عواقب تصمیم هایشان داشته باشند. مثل این است که به جایی سفر کنید که قبلاً هیچ گاه در آن جا نبوده اید، بدون این که نقشه مسیر یا راهنما با خود داشته باشید. نداشتن تحصیلات علمی در مسائل مالی، باعث شده که بیشتر سرمایه‌گذاران تصمیمات خود را بر اساس دانش عام در جامعه اتخاذ کنند. این دانش، همان ایده‌ها و نظرهایی است که آن قدر در بین مردم باقی مانده و پذیرفته شده‌اند که دیگر کسی در مورد آنها سؤال نمی‌کند. متأسفانه، اغلب آنچه به عنوان دانش عام در مورد سرمایه‌گذاری وجود دارد نادرست است. در نتیجه، سرمایه گذاران، تصمیماتی اتخاذ می‌کنند که نتایج فاجعه باری به همراه دارد.

۶-انتظار نامعقول

همیشه در زمان وجود حباب قیمت‌ها در سطح بازار سرمایه گذارانی را می‌بینیم که صبر خو د را از دست می‌دهند و ریسک بیش از اندازه‌ای را متح مل می‌شوند. داشتن دید بلندمدت نسبت به سرمایه‌گذاری انجام شده بسیار مهم است. سرمایه‌گذار نباید به عوامل بیرونی اجازه دهد تأثیر نامطلوبی بر روی تصمیم گیری او داشته باشند و باعث شوند او در زمان نامناسب استراتژی خود را تغییر دهد. همیشه می‌توان با مقایسه عملکرد پرتفوی مورد نظر با شاخص‌های پایه به انتظاری معقول دست یافت.

نتیجه گیری:

در این مقاله در مورد انواع اشتباهات و خطاهای رایج سرمایه‌گذاری صحبت کردیم هر سرمایه‌گذار در دوران سرمایه‌گذاری خود اشتباهات زیادی انجام می‌دهد ولی نکته‌ای که اهمیت دارد تعداد اشتباهات نیست! بلکه تعداد تکرار اشتباهات است.

در واقع تفاوت اصلی میان سرمایه‌گذاران موفق و سرمایه‌گذاران مبتدی این است که سرمایه‌گذاران موفق ممکن است چندین خطا انجام دهند ولی از هر اشتباه خود درس می‌گیرند و دیگر ان را تکرار نمی‌کند. ولی سرمایه‌گذاران مبتدی یک اشتباه را چندین بار تکرار می‌کنند. می‌توان گفت با استفاده از تجربیات افراد موفق جای پای جای آنها بگذاریم.

پذیرش سیمان ۲ شرکت در بورس کالای ایران

مدیریت پذیریش و بازاریابی شرکت بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: پذیرش سیمان تولید شرکت سیمان لارستان و سیمان تولید شرکت سیمان سفید ارومیه پس از بررسی مدارک و مستندات در بازار اصلی این بورس مورد تصویب قرار گرفت.

ورود چهار شرکت ریلی به بورس تا پایان سال‌/ رجا به بورس می‌آید؟

معاون تأمین سرمایه و اقتصاد شرکت راه‌آهن در‌باره تأمین سرمایه در بخش ریلی اظهار داشت: در شرکت راه‌آهن با توجه به این که پروژه‌های بهره‌ور و متنوعی در حوزه ناوگان، حمل و نقل بار، حمل و نقل مسافر و زیرساخت‌ داریم و هر کدام اقتضائات مالی خاص خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دارد، بنابراین متناسب با هر کدام از این پروژه‌ها از منابع مالی خاصی استفاده می‌کنیم.

هدفگذاری ایجاد یک زیست بوم سرمایه‌گذاری‌

معاون تأمین سرمایه و اقتصاد شرکت راه‌آهن اظهار داشت: به طور کلی سیاست بنیادین ما، ایجاد یک زیست بوم سرمایه گذاری است که بخش‌های مختلفی که در این زیست بوم هستند هر کدام نقش‌های مختلف خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ایفا کنند، سرمایه گذاران از چابکی و اختیارات لازم برخوردار باشند و شرکت راه‌آهن به عنوان دستگاه حاکمیتی پشتیبانی‌های مذکور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ارائه کند و سازنده‌ها هم بتوانند به موقع سفارشات و تقاضا را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دریافت کنند، بنگاه‌ها و مؤسسات مالی بتوانند پول‌های خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در جاهای امن سرمایه گذاری کنند که پربازده باشد و سازمان برنامه و بودجه و ارگان‌های بالادستی هم بتوانند حمایت‌های لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام دهند که از محل تأمین منابع و یا صدور ضمانت‌نامه‌ها و مجوزهای مربوطه باشد.

ایده ورود پروژه قطار برقی تهران ـ مشهد به بورس

وی درباره ورود پروژه قطار برقی تهران ـ مشهد به بورس و تأمین مالی آن از طریق بازار سرمایه، اظهار کرد: این ایده‌ای است که از طرف وزارت راه و شهرسازی مطرح شده است و ما در جریان نیستیم.

ورود چهار شرکت ریلی به بورس تا پایان سال‌

معاون تأمین سرمایه و اقتصاد شرکت راه‌آهن بیان کرد: در حال حاضر شرکت‌هایی که در بورس نماد دارند، ما آنها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تشویق می‌کنیم که با سرعت با افزایش سرمایه یا با ارائه سهام‌های دیگر ورود کنند.

وی اظهار کرد: فکر می‌کنیم امسال بتوانیم تا پایان سال 3 تا 4 شرکت دیگر با این آماده‌سازی وارد بازار سرمایه کنیم.

رجا هنوز آمادگی کامل برای ورود به بورس را ندارد‌‌

بیرانوند در مورد ورود شرکت رجا به بورس، بیان کرد: این موضوع در حیطه اختیارات تأمین اجتماعی است و در حیطه اختیارات شرکت‌ راه‌‌آهن نیست اما تا جایی که ما مطلع هستیم، برنامه ورود رجا به بورس پیش نرفته است.

معاون تأمین سرمایه و اقتصاد شرکت راه‌آهن اظهار کرد: تا جایی که می‌دانم شرکت رجا هنوز آمادگی کامل برای ورود به بورس را ندارد‌.

خبر خوب مالیاتی به بورسی ها

در لایحه جدید وزارت اقتصاد، سود سپرده بانکی و سود حاصل از فعالیت در بورس معاف از مالیات است.

محمود علیزاده، معاون حقوقی و فنی مالیاتی سازمان امور مالیاتی گفت: لایحه اصلاح پایه‌های مالیاتی در وزارت اقتصاد آماده و به دولت ارسال شده است.

به گفته او در این لایحه تمامی معافیت‌های مالیاتی نیز تعریف شده است به عنوان مثال سود سپرده بانکی و سود حاصل از فعالیت در بورس به استناد قانون مالیات‌های مستقیم معاف از مالیات است و فرد بعد از اظهار این درآمد‌ها از پرداخت مالیات معاف می‌شود.

علیزاده ادامه داد: مکانیزم‌های لازم برای دریافت مالیات بر درآمد، در نظر گرفته شده است که اعلام می‌شود. دریافت مالیات از خانه‌های خالی موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم است، اما موضوع مالیات بر عایدی مشمول کل دارایی منقول و غیر منقول مانند استفاده از مسکن و خودرو‌های لوکس می‌شود.

این سخنان در حالی مطرح شده که از نظر کارشناسان در بیشتر کشورها معافیت درآمد مالیاتی در مجموع محاسبه می شود نه جز به جز . به این معنی که شخص هر نوع درآمدی داشته باشد نهایتا در پایان سال و در زمان ارائه اظهارنامه، تا سقف مشخصی از مالیات معاف است و درآمد بیشتر از آن سقف، از هر منبعی به غیر از افزایش قیمت کالاهای سرمایه‌ای تا سقف ۳۰ درصد نسبت به زمان خرید، مشمول مالیات است.

تاثیر ورود سهام عدالت بر بورس+ فیلم

تاثیر ورود سهام عدالت بر بازار بورس از زبان فهیمی سخنگوی ستاد راهبردی سهام عدالت را با هم بشنویم.

انتخاب ۱۷ میلیون نفر روش مستقیم سهام عدالت

سخنگوی ستاد راهبردی سهام عدالت: از مجموع بیش از ۴۹ میلیون نفر مشمول این طرح تا امروز، ۱۷ میلیون نفر روش مستقیم را انتخاب کرده اند.

توضیحات وزیر اقتصاد درباره سهام عدالت

دژپسند وزیر امور اقتصاد و دارایی درباره سهام عدالت گفت: تا به الان 17 و نیم میلیون نفر مدیریت مستقیم را برای سهام عدالت انتخاب کرده اند

روند صعودی معاملات بورس تا پاییز

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه رشد بازار از این به بعد مانند دو ماه گذشته پرشتاب نیست، گفت: روند صعودی بازار حداقل تا پاییز ادامه‌دار است و از پاییز به بعد هم با توجه به نگاه اقتصادی موجود در کشور باید روند معاملات بازار را مورد ارزیابی قرار داد.

علی صادقین افزود: علت روند صعودی شاخص بورس در بازار چند روز گذشته علاوه بر ادامه ورود نقدینگی از سوی سرمایه گذاران حقیقی به بازار، با برخی از شفاف سازی ها زمینه کاهش ترس سرمایه گذاران از عرضه سهام عدالت در بازار فراهم شد.

وی با بیان اینکه فعالان بازار نسبت به آزادسازی سهام عدالت ترس ناشی از افزایش عرضه را داشتند که در چندروز اخیر شاهد کمرنگ شدن این موضوع و از بین رفتن آن بودیم، گفت: تثبیت شاخص بورس بر کانال یک میلیون واحد تا حدودی نگرانی های ناشی از اصلاح شدید بازار را از بین برد و اکنون بازار به دنبال اهداف بالاتری از رقم کنونی شاخص بورس است.

صادقین به دیگر عوامل تاثیرگذار در رشد اخیر شاخص بورس اشاره و بیان کرد: رشد بیش از پنج درصد ارز نیمایی در ۱۰ روز گذشته از جمله عواملی بود که باعث افزایش دوباره شاخص بورس شد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: اکنون ارز سامانه نیمایی به قیمتی بیش از ۱۶ هزار تومان رسیده است که این کاهش اختلاف در نرخ ارز نیمایی با سامانه سنا و بازار غیررسمی نویدبخش گزارش معقول شرکت ها در سه ماه نخست سال است که با توجه به چنین مسایلی در وضعیت کنونی اقبال خوبی نسبت به بازار صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه اکنون همه سطوح حاکمیتی و سیاست گذاران موجود در کشور به دنبال حمایت از سرمایه گذاری در بورس هستند، گفت: از معدود نقاط مشترک تصمیم گیری ها در مجلس جدید، قوه قضاییه و دولت تامین مالی و نیز رفع کسری بودجه به صورت مولد از مسیر بازار سرمایه است که این موضوع در کنار افزایش قیمت های جهانی، افزایش قیمت دلار و بهبود ورود نقدینگی باعث رشد بازار شده است.

رحمتی خاطرنشان کرد: رشد بازار تا زمان افزایش انتظار برای قیمت ارز، رشد تورم، بهبود قیمت های جهانی و ورود نقدینگی از سمت حقیقی ها ادامه دار خواهد بود.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه ممکن است بازار در مقطعی از زمان و در میان رشدهایی که تجربه می کند شاهد ایجاد برخی اصلاحات در بازار باشد که این اصلاح، ارتباطی به ریزش شاخص بورس ندارد، گفت: بازار سرمایه امسال جایگزینی ندارد که بتواند این حجم از نقدینگی بخش حقیقی را به سمت خود جلب کند، به همین دلیل به نظر می رسد رشد شاخص بورس تا آبان امسال ادامه دار باشد.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه پیش بینی دقیق روند بازار از الان برای پاییز کمی دشوار به نظر می رسد، اظهار داشت: روند بازار برای چند ماه آینده وابسته به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است که این موضوع می تواند بر قیمت ارز، بازار جهانی و بازار داخلی ایران تاثیرگذار باشد.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه در اواخر معاملات روز گذشته فشار عرضه و ریزش سهم هایی که در ابتدای معاملات با صف خرید مواجه بودند شدت گرفت؛ بنابراین به نظر می رسد معاملات بورس در بازار امروز تا حدودی با افت همراه باشد به همین دلیل نمی توان به بازار امروز مانند روز گذشته نگاه کرد.

رحمتی خاطرنشان کرد: در بازار امروز ممکن است شاخص کل مثبت باشد اما برخی از سهم ها در بازار امروز و روز سه شنبه وارد فاز اصلاحی می شوند یا هیچگونه صف خریدی را نخواهند داشت.

سهام عدالت فوت شدگان چه می شود؟

شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) در اطلاعیه‌ای از درگذشت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از دارندگان سهام عدالت خبر داد و اعلام کرد: وراث متوفیان سهام عدالت باید منتظر اطلاعیه‌های این شرکت در خصوص انتقال سهام عدالت اموات باشند.

در اطلاعیه این شرکت آمده است: سمات در تلاش است تا در گام دوم فرایند آزادسازی سهام عدالت، وضعیت انتقال سهام عدالت متوفیان را از طریق الکترونیکی فراهم کند.

در همین رابطه، کارشناسان شرکت سپرده گذاری مرکزی در حال انجام تست‌های نهایی روی میز خدمت یکی از سامانه‌های این شرکت هستند تا تمامی فرایندهای انتقال سهام عدالت متوفیان غیر حضوری انجام شود.

روش دریافت کد بورسی غیر حضوری سهامداران

کسانی که قصد سرمایه گذاری در بورس و فروش سهام خود را در بازار سرمایه دارند، باید در ابتدا کد بورسی دریافت کنند. در این لینک https://www.rokna.net/fa/tiny/news-573831 کلیک کرده و مراحل لازم را طی کنید.

زمان آزادسازی سهام عدالت تمدید شد

بعد از ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت در 9 اردیبهشت 99، ستاد راهبری آزادسازی سهام عدالت اعلام کرد دارندگان سهام عدالت می‌توانند با وارد کردن کد ملی خود به سامانه سهام عدالت به نشانی samane.se دو روش مدیریت مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کنند.

روش مستقیم

در روش مدیریت مستقیم، مدیریت اداره این سهام که مرکب از 49 شرکت شامل 36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیربورسی است، توسط خود سهامدار و در تابلوی بورس و اوراق بهادار انجام می‌شود و در گام اول با مصوبه ستاد آزادسازی سهام عدالت، می‌تواند تا سقف 30 درصد از ترکیب سهام خود را به وسیله بانک‌هایی که شماره شبای آن را برای دریافت سود سهام اعلام کرده به فروش برساند.

روش غیرمستقیم

اما در روش مدیریت غیرمستقیم، مدیریت پرتفوی (ترکیب سهام عدالت) به شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت واگذار می‌شود و سهامدار فقط سهام شرکت سرمایه‌گذاری استانی را خواهد داشت.

خبر خوب مالیاتی به شرکت‌های متقاضی پذیرش در بورس‌ها

سعید اسلامی بیدگلی در توییتی نوشت: برای حل مشکل مالیاتی شرکت‌های متقاضی پذیرش در بورس‌ها، با پیگیری کانون نهادها، اتاق بازرگانی و بورس و طرح موضوع در شورای عالی بورس پیشنهادی ارائه شد که با تصویب شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مزیت مالیاتی خوبی برای شرکت‌هایی که در سال 1399 در بورس‌ها پذیرش بشوند، ایجاد شده است.

این عضو شورای عالی بورس همچنین در کانال تلگرامی خود در این باره نوشت: این تصمیم در جهت توسعه بازار سرمایه خواهد بود و به زودی اطلاعات بیشتری در این باره منتشر خواهد شد.

سهام عدالت خود را آزاد کنید اما فعلا تا سال آینده نفروشید

سهام عدالت دارید؟ سود این سهام چقدر است؟ بهتر است آن را آزاد کنیم؟ آن را بفروشیم و ... این سوالاتی است که در یک ماه گذشته بیش از پیش به آن پرداخته شده است و باعث شده مردمی که این سبد سهام را در اختیار دارند، دچار سوالات و ابهامات بسیاری درباره جزئیات آزاد سازی، فروش و نحوه سرمایه گذاری آن داشته باشند.

دولت روحانی در سال جدید سعی کرده اختیار مدیریت و اداره سهام عدالت را به خود سهامداران واگذار کند. در این بین بخشی از مردم ترجیح دادند سهام خود را آزادسازی کرده و با مدیریت خودشان آن را اداره کنند بخشی دیگر نیز تصمیم دارند همانند سابق سهمشان در دست دولت باقی بماند و دولت آن را مدیریت کند.

سهام عدالت یکی از انواع یارانه است که دولت نهم از طریق شرکت‌های تعاونی عدالت استانی به مشمولان واگذار و هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران اعلام کرد. ارزش این برگه‌ها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان سهام بود که بعد به یک میلیون تومان افزایش یافت. قرار بود که برای گروه‌های کم درآمد، نیمی از قیمت هر سهم تخفیف داده شود و نیمی دیگر نیز به مدت ده سال از محل سود شرکت بازپرداخت شود.

در این مدت دولت‌ها با ایجاد شرکت‌های سرمایه گذاری استانی، اقدام به مدیریت و اداره این سهام‌ها کردند که اکنون پس از گذشت بیش از ده سال، ارزش پانصدهزارتومانی این سهام به بیش از ۱۱ میلیون تومان رسیده است. سهام عدالت در ابتدا به بخشی از مردم کم درآمد، رزمندگان، بازنشستگان و ...... و آنهم به میزان محدود عرضه شد.

توصیه می‌کنم مردم مالکیت سهام عدالت خود را در دست بگیرند

علی فیروزی کارشناس بازار ارز و سرمایه گفت: مردم آن زمان یعنی بیش از ده سال قبل حدودا پانصد هزار تومان سرمایه‌گذاری کرده بودند و اکنون ارزش سهام آن‌ها چیزی حدود ۱۱ الی ۱۴ میلیون تومان است. ده سال قبل مردم پولی را به دولت پرداخت کردند که سرنوشت آن نامعلوم بود و در دست شرکت‌های سرمایه گذاری استان قرار داشت که بلوکه شده بود و از آنجایی که نمی‌توانستند به آن دسترسی داشته باشند یا پول را نقد کنند، برایشان نفعی هم نداشت. در نهایت امسال اداره سهام به دست مردم سپرده شد که بتوانند به صورت مستقیم برای مدیریت سهام خود تصمیم‌گیری کنند.

این کارشناس بازار بورس با بیان اینکه بهتر است مردم روش آزاد سازی سهام را انتخاب کنند، تصریح کرد: مردم بهتر است که مدیریت و اداره سهام را خودشان به صورت مستقیم به دست بگیرند. مدیریت‌های کلان معمولا برای سرمایه‌ها دلسوزی کمتری دارند و بیشتر درگیر زد و بند‌ها هستند. همانطور که در بورس زمانی که سهامداران حقوقی وقتی وابسته به شرکت‌های دولتی وقتی کمبود منابع دارند مدیریت بهینه و مناسبی را برای حداکثر سازی ثروت سهامِ سهامدار انجام نمی‌دهند. اما زمانی که شخص به صورت مستقیم مدیریت سهام خود را برعهده می‌گیرد می‌تواند دلسوزی بیشتری داشته باشد و در راستای افزایش سرمایه خود تلاش کند. از همین رو ما معتقدیم که پول‌های حقیقی برخلاف پول‌های حقوقی در ایران هوشمند هستند.

حداقل تا یک سال آینده سهام عدالت خود را نفروشید

او ادامه داد: اجازه دهید مثال سکه را برای شما عنوان کنم. جمع زیادی از افراد حقیقی در یک زمانی شروع به خرید سکه یک میلیون ۴۰۰ هزار تومانی کردند. هم‌زمان نهاد بزرگ حقوقی عنوان می‌کرد که هیچ اتفاقی در بازار سکه رخ نداده و سکه یک میلیون ۴۰۰ هزارتومانی به مقدار کافی موجود است و ما به راحتی عرضه می‌کنیم؛ به همین دلیل طرح پیش فروش سکه را به راه انداختند و نه تنها همه سکه‌ها فروخته شد بلکه سکه به بیش از ۷ میلیون تومان رسید؛ به این معنا که افراد حقیقی پیش‌بینی بهتری نسبت به بانک مرکزی داشتند.

فیرزوی با تاکید بر اینکه اگر سهامدار سرمایه‌گذاری را بلد باشد و بتواند در جریان بازار سرمایه‌گذاری مناسبی داشته باشد نسبت به افراد حقوقی سود بیشتری به دست می‌آورد، خاطرنشان کرد: توصیه می‌کنم دارایی هر فردی باید تحت مالکیت خودش باشد نه تحت مدیریت شرکت دیگر!

او می‌گوید: پیشنهاد می‌کنم مردم سهام عدالت خود را آزاد کنند و به صورت مستقیم خودشان مدیریت آن را عهده‌دار شوند و اگر تخصص خاصی در بازار بورس ندارند آن را دست نزنند و ثابت نگاه دارند. اما به صورت کلی به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنم که پس از آزاد سازی سهام عدالت آن را به فروش برسانند، زیرا معتقدم این سبد جای رشد بسیار زیادی دارد و اگر اکنون که ارزش آن میان ۱۱ تا ۱۴ میلیون تومان است تا سال آتی همین موقع ارزش آن به بیش از بیست میلیون تومان و حتی نزدیک به ۳۰ میلیون تومان هم می‌رسد. پیشنهاد می‌کنم حداقل تا آخر امسال یا خردادماه سال آتی این سهم را نگاه دارند و اگر چندساله هم آن را نگاه دارند هم خوب است، زیرا ضریب رشد تکاثری خواهد داشت؛ زیرا شرکت‌هایی که در سبد سهام عدالت هستند تقریبا بخش بزرگی از اقتصاد ایران را در دست دارند؛ مانند شرکت‌های بزرگ نفتی یا پتروشیمی و آلومینیومی.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: مردم بهتر است که به سبد سهام عدالت خود دست نزنند و اجازه دهند این سهم با گذشت زمان به ارزش بیشتری دست پیدا کند. هر فردی برای یکبار می‌تواند برای آزاد سازی یا عدم آزادسازی سهام خود تصمیم گیری کند. به معنای دیگر اگر شما تصمیم به آزاد سازی کردید دیگر نمی‌توانید آن را به حالت قبلی برگردانید.

سهام عدالت

راهنمایی سهامداران توسط مرکز تماس سهام عدالت

سهامداران عدالت برای کسب اطلاعات در خصوص مزایای انتخاب روش مستقیم یا غیر مستقیم می توانند به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir مراجعه نمایند.

به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی سازی، مرکز پاسخگویی سهام عدالت به شماره 83338 - 021 از آغاز مهلت آزادسازی سهام عدالت و انتخاب روش مستقیم و غیرمستقیم پاسخگوی سوالات هموطنان در این خصوص بوده است.علاوه بر این هموطنان می توانند اطلاعات لازم در خصوص سهام عدالت را از طریق تلفن گویای این مرکز دریافت کنند. همچنین سایت اطلاع رسانی سهام عدالت نیز به آدرس www.samanese.ir با ارائه اخبار جدید در خصوص سهام عدالت، همواره در دسترس هموطنان قرار دارد.

صفر تا صد آنچه که مشمول سهام عدالت باید بداند

نهم اردیبهشت بود که مقام معظم رهبری ابلاغیه «آزادسازی» سهام عدالت را صادر کردند.

در این راستا از دهم اردیبهشت ماه به مشمولان سهام عدالت فرصت داده شده تا چنانچه قصد دارند سهام خود را به صورت مستقیم مدیریت کنند، با مراجعه به سامانه سهام عدالت به نشانی SAMANESE.IR، مدیریت مستقیم را انتخاب کنند.

معرفی روش مستقیم

مشمولان باید توجه داشته باشند که درصورت انتخاب آزاد سازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت به صورت مستقیم و بدون واسطه به سهامدار سهام عدالت، تخصیص و انتقال خواهد یافت.

به عبارت دیگر، به میزان سهام تخصیص یافته به هر فرد در شرکت‌های سرمایه پذیر سهام عدالت و به تناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام 36 شرکت بورسی تخصیص خواهد یافت. علاوه بر آن این دسته از مشمولین سهام عدالت، به ازای سهام شرکت‌های غیربورسی سرمایه‌پذیر سهام عدالت، سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی را نیز دریافت خواهند کرد.

در این حالت مسئولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاص یافته به عهده سهامداربوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیص یافته، قابلیت نقل و انتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیت‌های زمانی و مقداری تعیین شده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت. همچنین مطابق قانون تجارت افراد سهامدار محسوب شده و از مزایای سهام تخصیص یافته از جمله سود و ... بهره‌مند خواهند شد.

سهام داران می‌توانند دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش مذکور با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) به نشانی sejam.ir از تعداد سهام تخصیص یافته نزد شرکت‌های سرمایه پذیر سهام عدالت مطلع شوند. بهره مندی از خدمات قابل ارائه از جمله ایجاد امکان معامله پذیری سهام تخصیص یافته در آینده منوط به مراجعه به سامانه سجام، ثبت نام و احراز هویت غیرحضوری در مراکز تعیین شده است.

همچنین افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند، سهام شرکت‌های بورسی تخصیص یافته روی کد بورسی خودشان منتقل می‌شود. این افراد از بابت سهام شرکت‌های غیربورسی، سهامدار شرکت‌های سرمایه گذاری استانی هم خواهند بود.

معرفی روش غیرمستقیم

درصورت انتخاب آزاد سازی به روش غیر مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت، از طریق شرکت‌های سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد و سهامدار حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهد داشت. در این روش سود یا زیان قابل تخصیص به سهامدار براساس نحوه عملکرد شرکت‌های سرمایه گذاری استانی تعیین و تخصیص پیدا خواهد کرد. با این تفویض اختیار، سهام شرکت‌های سرمایه پذیر سهام عدالت متعلق به سهامدار توسط شرکت‌های سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد.

افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده اند، سهامدار شرکت‌های سرمایه گذاری استانی خواهند بود. قرار است شرکت‌های سرمایه گذاری استانی در بازار سرمایه پذیرش شوند و سهام این شرکت‌ها خرید و فروش واقع شود؛ بنابراین این افراد می‌توانند نسبت به فروش سهام خود در شرکت‌های سرمایه گذاری استانی اقدام کنند.

درمورد اینکه چه تضمینی وجود دارد که در روش غیرمستقیم شرکت‌های استانی دارایی سهامدار را حفظ و افزایش دهند، باید گفت این موضوع به نحوه عملکرد و میزان موفقیت یا عدم موفقیت مدیران شرکت‌های سرمایه گذاری در مدیریت دارایی‌های تخصیص یافته بستگی دارد.

سهامداران باید توجه داشته باشند که در هر دو روش امکان فروش و واگذاری سهام توسط مشمولین در بازار معاملاتی بورس و فرابورس میسر است. کل ارزش روز سهام عدالت در تاریخ 17 اردیبهشت، رقم 4.911.974 میلیارد ریال است.

تکلیف سود سالیانه سهام در هر یک از روش‌ها چه می‌شود؟

افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده اند، سود عایدی از سهام 36 شرکت بورسی تخصیص یافته وسود سهام شرکت‌های سرمایه گذاری استانی از بابت 13 شرکت غیربورسی را مستقیما دریافت خواهند کرد.

افرادی هم که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده اند، صرفا سود سهام شرکت‌های سرمایه گذاری استانی را دریافت خواهند کرد.

مشمولان سهام عدالت و کد بورسی

مشمولان سهام عدالت باید توجه داشته باشند که در این مرحله نیازی به اخذ کد بورسی برای سهامداران وجود ندارد. افرادی که کد بورسی دارند نیز نیازی نیست که در حال حاضر اقدام خاصی انجام دهند. بعد از اتمام مهلت اعلام شده برای انتخاب روش آزاد سازی، در صورت نیاز به اقدام خاص، از سوی مراجع ذیربط به سهام داران اطلاع داده خواهد شد؛ بنابراین در حال حاضر نیازی به مراجعه جهت دریافت کد بورسی نیست. بنا بر دستور وزیر امور اقتصادی و دارایی برای کلیه سهامداران سهام عدالت کد بورسی صادر می‌شود و جزییات آن اعلام خواهد شد.

نقل و انتقال سهام عدالت به صورت وکالتی قانونی است؟

برابر اطلاعیه‌های مکرر نقل و انتقال سهام عدالت حتی به صورت وکالتی نزد دفاتر اسناد رسمی غیرقانونی و این موضوع به اطلاع دفاتر اسناد رسمی رسیده است. سهام عدالت تخصیصی صرفا در سامانه معاملاتی بازار سرمایه در ماه‌های آتی قابلیت خرید و فروش خواهد داشت.

چرا ارزش سهام برخی، علی رغم مبلغ درج شده در برگه، کمتر از یک میلیون تومان است؟

در ابتدای آغاز طرح توزیع سهام عدالت مقرر شده بود به هر یک از مشمولین تا سقف یک میلیون تومان و به هر خانوار 5 نفره یا بیشتر تا سقف 5 میلیون تومان سهام عدالت تخصیص داده شود و ثمن آن از سود شرکت‌های سرمایه پذیر سهام عدالت در طول ده سال مستهلک شود.

اما میزان سود عایدی در طول 10 سال جوابگوی میزان بدهی مشمولین نبوده است به طوری که ارزش سهام تخصیص یافته به هر یک از سهامداران متناسب با میزان اقساط وصول شده از بابت ثمن سهام واگذار شده از محل سودده سال شرکت‌های سرمایه پذیر در مقاطع گذشته تعیین شده و در صورتحساب مشمولین در سامانه اینترنتی سهام عدالت درج و قابل مشاهده است که عمدتا ارزشی معادل 5 میلیون و 320 هزار ریال داشته اند.

ممکن است ارزش سهام برخی از افرادی که از طریق انتقال و تسهیم ارث سهام عدالت به آن‌ها رسیده بیشتر از یک میلیون تومان باید. یا افرادی که قبل از سال 1395 سود سهام عدالت دریافت کرده‌اند به میزان سود دریافتی از ارزش سهام تخصیصی آن‌ها کاسته شده است و یا تعدادی از مشمولینی که به تایید نهاد‌های حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور از 50 درصد تخفیف در بهای واگذاری بهرمند شده اند ارزش سهام آن‌ها حداکثر معادل 10 میلیون ریال بوده است.

مشمولان باید توجه داشته باشند که درحال حاضر افزایش سهام به یک میلیون تومان وجود ندارد.

تکلیف سهام افراد متوفی چه می‌شود؟

وراث کلیه متوفیان مشمول سهام عدالت می‌توانستند از مردادماه سال 1397، جهت تسهیم و انتقال سهام و سود عایدی به وراث با ارائه گواهی حصر وراثت به دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک مراجعه کنند. اما در حال حاضر به دلیل اجرای فرآیند آزاد سازی سهام عدالت این موضوع متوقف شده است و در روز‌های آینده مجددا از سرگرفته خواهد شد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

آیا این خبر مفید بود؟
8 6

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


پست عجیب یکتا ناصر پس از جشن تولد شوهرش منوچهر هادی + ع کس