مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟


مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟

نوزاد تازه متولد شده معمولا پس از هر تغذیه در طی چند هفته اول، دفع مدفوع دارد.

مسئله مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز گاهی طبیعی است، ولی اگر با علائم دیگری مانند گریه و ناراحتی نوزاد، یبوست و تب همراه بود باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود و علت بررسی شود.
برای رفع یبوست نوزاد می توان از راهکارهایی مانند آبرسانی به کودک، استفاده از لوسیون های ملین، یا تغییر شیر خشک بهره گرفت.
از تعداد دفعات مدفوع نوزاد می‌توان فهید که آیا کودک به اندازه کافی غذا خورده است یا نه؟ تعداد دفعات مدفوع کودک باید طبیعی باشد و مادران باید بدانند که شکم نوزاد خود، در روز چند بار کار می‌کند.
پاسخ به این سوال که «مدت زمان نرمال مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز، چه مدتی است؟» بستگی به سن و تغذیه نوزاد دارد و اغلب نوزادانی که در زمان طولانی مدفوع نمی‌کنند بدون درمان یا با درمان‌های خیلی کم خوب می‌شوند.
در اینجا به دلایل مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز و مواردی که اضطرار پزشکی دارد، اشاره شده است و تلاش کرده‌ایم به نگرانی‌های شما درباره یبوست نوزادتان پاسخ دهیم.
بعضی از نوزادان پس از تغذیه، مدفوع میکنند، در حالی که بعضی دیگر ممکن است یک روز بعد مدفوع کنند. عوامل مختلفی ممکن است بر فرکانس حرکات روده ای، مانند نوع غذا و نوشیدنی که او می گیرد، میزان فعالیتی که انجام می دهد و میزان هضم غذا و جذب آن، تأثیر بگذارد.
یکی از دلایلی که نوزادان تازه متولد شده، دفع مدفوع کمتری دارند، رشد و تکامیل ماهیچه‌های شکمی است، بنابراین به میزان کمی می‌توانند عمل دفع را انجام دهند. نوع تغذیه نوزادان نیز می‌تواند منجر به سفت شدن مدفوع در آنها شود.
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟

دلایل مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز

1- نوزادانی که بیشتر از 8 هفته هستند و به مدت 4 تا 5 روز پوشک خود را کثیف نکرده‌اند به این معنا نیست که به یبوست دچار شده‌اند.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند مخصوصاً اگر خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده باشند و 2 تا 3 ماهه باشند می‌توانند براحتی دو هفته بدون مدفوع کردن را سپری کنند. شیر مادر در واقع همه آن چیزی است که بدن نوزاد شما احتیاج دارد. بنابراین تولید مواد دفعی از بدن نوزاد، بسیار کم است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند تقریباً هرگز به یبوست دچار نمی‌شوند. آن‌ها ممکن است مدت زمان زیادی بدون مدفوع را بگذرانند بدون اینکه شکم آنها پر از مدفوع باشد. اگر کودک شما ناراحت است احتمالاً مشکل چیز دیگری است زیرا شیر مادر یک ملین (ضد یبوست) طبیعی است و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند و خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده باشند هرگز نیاز به ملین ندارند.
2- در فرمول تغذیه نوزادانی که شیری غیر از شیر مادر می‌خورند و کودکانی که خوردن غذاهای جامد را شروع کرده‌اند، احتمال یبوست زیاد است ولی به راحتی درمان می‌شود.
اگر کودک شما ناراحت به نظر می‌رسد ممکن است یبوست داشته و در دفع مدفوع خود مشکل داشته باشد. در این حالت سعی کنید بدن کودک خود را ماساژ دهید یا او را به یک حمام گرم ببرید یا یک دماسنج رکتوم برای او بکار ببرید. دماسنج های رکتوم، روده را تحریک می‌کند و همچنین می‌توانید تب او را چک کنید و تشخیص دهید که آیا مشکل جدی وجود دارد یا خیر. اگر نوزاد شما یبوست داشته باشد ولی تب نداشته باشد تلاش کنید به او کمی آلو یا آب میوه (آب گلابی) بدهید، می‌توانید شیاف گلیسیرین را نیز برای او امتحان کنید. شیاف‌های نوزادی در همه داروخانه ها وجود دارد و طبق تجویز پزشک متخصص اطفال قابل دسترس هستند.
3- نوزادان تازه متولد شده اغلب بعد از هر تغذیه و تقریبا 6 بار در روز مدفوع می‌کنند.
در چند هفته اول پس از زایمان، روده‌های نوزاد تکامل می‌یابد و و کارایی بهتری برای استخراج موادغذایی از شیر و یا مواد دیگر بدست می‌آورد. همانطور که روده تکامل و بهبود می‌یابد زمان بین دفع مدفوع‌های نوزاد نیز، طولانی‌تر می‌شود.
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟

چرا نوزادان یبوست می گیرند؟

در نوزادان تازه به دنیا آمده، ماهیچه‌های شکمی در حال رشد و تکامل هستند بنابراین به میزان کمی می‌توانند عمل دفع را انجام دهند. مادران این موضوع را در زمان بارداری خود تجربه کرده‌اندد و می دانند که زمانی که باردار بودند و قدرت عضلانی زیادی نداشتند، دفع مدفوع برایشان خیلی سخت بود. نوزادان تازه به دنیا آمده نیز در معرض چنین مشکلی هستند، آنان هم بدون داشتن قدرت عضلات شکمی، برای دفع مدفوع باید فشار وارد کنند حتی وقتی مدفوعشان نرم باشد و سفت نباشد بنابراین نرمال است که نوزاد مدفوع کمی را دفع کند و همین یک ورزش محسوب می‌شود تا عضلات شکمی نوزاد ساخته و پرورده شود. نوع تغذیه نوزادان می‌تواند منجر به سفت شدن مدفوع در نوزدان شود. در این مواقع ملین‌های طبیعی مانند آب میوه (گلابی) می‌تواند مفید باشد. دقت کنید که ملین‌های بزرگسالان مانند شیر مگنزا ممکن است برای نوزادان خطرناک باشد و هرگز بدون تجویز پزشک یک ملین را خودسرانه به نوزاد ندهید. هنگامی که یک کودک تغذیه شیرگاو را در 12 ماهگی شروع کند اغلب دچار یبوست می شود. شیر گاو بسیار قابض است ولی بدلیل داشتن کلسیم و ویتامین D برای تغذیه نوزاد اهمیت بالایی دارد. استفاده از موادی مانند مواد آلی، مواد خام، بادام، سویا، برنج، امگا 3 غنی شده در تغذیه نوزادان در کنار شیر مادر در کنار مزایا می‌تواند عوارض نیز داشته باشد. زمانی که می‌خواهید یک کودک یک ساله را از شیر مادر بگیرید و به او غذا بدهید مطمئن باشید که در رژیم غذایی او مقدار زیادی میوه و سبزیجات به عنوان ملین طبیعی قرار داده‌اید. در مورد استفاده از غذاهای آماده کودک که برای مسافرت مناسب هستند، نیز احتیاط کنید چرا که تحقیقات نشان می‌دهد این غذاها دارای نمک و قند بالایی می‌باشند.
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟
اگر در مدفوع کودک شما خون وجود دارد یا کودک شما، گریه های زیاد، تب و احساس ناراحتی دارد شما باید مراقبت های پزشکی را برایش انجام دهید. مدفوع زرد یا سبز یا استفراغ یک عارضه پزشکی در نوزادان است و می تواند نشانه ی انسداد روده باشد. خون در مدفوع نوزاد ممکن است به دلیل حساسیت غذایی نوزاد به نوع تغذیه، یا پارگی رکتال بدلیل عبور مدفوع بزرگ و سخت باشد. درد شکم، زرد- سبز بودن مدفوع و یا وجود خون در مدفوع می‌تواند بایبوست نوزاد ارتباط داشته باشد. از دلایل غیر معمول مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز، می‌توان به گرفتگی عضلانی، انسداد روده، نقص مادرزادی در روده و التهاب روده اشاره کرد. وجود برخی از اختلالات ژنتیکی مانند فیبروز (اختلال در سلول‌های بدن) و بیماری هیرشپرونگ (نقص مادرزادی که سلول‌های عصبی از بین می‌روند) نیز می‌توانند در برخی از نوزادان تازه متولد شده موجب شوند که نوزاد در مدت زمان طولانی مدفوع نداشته باشد. امروزه در آزمایش‌هایی که برای فیبروز انجام می‌شود والدین قبل از اینکه نوزادشان متولد شود از وجود این بیماری در نوزاد خود، مطلع می‌شوند. به نوزاد خود آب ندهید. درست است که یکی از دلایل یبوست کمبود آب است ولی به نوزاد تازه متولد شده خود آب ندهید مگر با دستور پزشک متخصص. آب دادن به نوزاد تازه متولد شده منجر به اختلالات الکترولیتی در بدن شده و گاهی مرگ در پی دارد. شیر مادر و غذاهای دیگر نوزاد دارای مقدار مناسبی از سدیم، کلرید، پتاسیم و دیگر مواد الکترولیتی است. هنگامی که به نوزاد آب می‌دهید این الکترولیت‌ها رقیق می‌شوند و عملکرد کلیه‌های نوزاد دچار اشکال می‌شود.

و باز درباره مدفوع نکردن نوزاد

برای یک نوزاد سه ماهه، 18 روز را بدون مدفوع طی کردن در صورتی که علائم ناراحتی و تب و گریه وجود نداشته باشد، نوزاد به طور مرتب از شیر مادر تغذیه می‌کند، حالش خوب است و مشکلی ندارد و مدفوع‌های قبلش نیز به طور مرتب بوده است، جای نگرانی وجود ندارد. یک شیاف گلیسیرین رکتال می‌تواند مشکل را برطرف کند و در شرایطی که نوزاد احساس ناراحتی داشت، حتماً با پزشک متخصص اطفال نوزاد خود تماس بگیرید.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
ممکن است شما هم یکی از والدینی باشید که با دیدن نوزادان مبتلا به یبوست، مضطرب می شوند. درست است که این موضوع می تواند شما را ناراحت کند، اما متاسفانه، شما فقط باید اجازه دهید که کودک مسیر طبیعی خود را طی کند.
با این حال، چند چیز وجود دارد که می تواند به حل دفع کودک شما کمک کند تا از این حالت عبور واز مشکلات دفع در آینده جلوگیری کند.
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟

بچه مشکل دفع ندارد – آیا این یبوست است؟

روده های کودکان با الگوهای مختلف حرکت می کند – هیچ برنامه منظم و یا تعداد حرکات ثابت روده ای برای نوزادان وجود ندارد. این بدان معنی است که آنچه برای دیگر نوزادان مشکل عادی است، ممکن است در روده کودک شما باعث ایجاد مشکل باشد. بعضی از نوزادان پس از تغذیه، مدفوع میکنند، در حالی که بعضی دیگر ممکن است یک روز بعد مدفوع کنند. عوامل مختلفی ممکن است بر فرکانس حرکات روده ای، مانند نوع غذا و نوشیدنی که او می گیرد، میزان فعالیتی که انجام می دهد، و میزان هضم غذا و جذب آن، تأثیر بگذارد. شما می توانید الگوی طبیعی کودک خود را بفهمید فقط به گذر زمان نیاز دارد و شما به عنوان والدین باید در این رابطه بیشتر دقت کنید. وجود این علایم در کودک به معنی اینست که کودک شما یبوست دارد: اگر مدفوع را کمتر از حد معمول دفع میکند، و یا با ناراحتی و درد مدفوع میکند. کودک ممکن است در هنگام یبوست، مدفوع خشک و سخت داشته باشد. با این حال، مدفوع آبکی هم گاهی اوقات نشانه ای از یبوست است، هنگامی که مایع در قسمت فوقانی روده از قسمتی که مدفوع سخت شده و باعث مسدود کردن روده بزرگ شده است، عبور می کند.

نشانه های ظاهری دفع کودک

نوزاد تازه متولد شده معمولا پس از هر تغذیه در طی چند هفته اول، دفع مدفوع را خواهد داشت. فرکانس و نوع حرکات روده ممکن است نشان دهد که او غذاهای کافی دریافت می کند. چند روز پس از تولد، کودک شما حدود چهار تا پنج بار در عرض سه روز مدفوعی به رنگ سبز تیره دارد. این مدفوع حالت عادی دارد، اما با توجه به اینکه نوزاد شیردریافت می کند، باید از دو تا پنج بار در روز به مدت شش هفته دفع داشته باشد که این موضوع کاملا طبیعی است. حتی کاملا طبیعی است که هر بار که در طول این دوره تغییراتی ایجاد شود، مقداری مدفوع در پوشک وجود داشته باشد. پس از هفته ششم برخی از نوزادان روده هایشان کمتر کار میکند. نگران نباشید اگر کودک شما فقط یک بار در هفته دفع دارد. اگر مدفوع او خشک و سخت نباشد، یبوست نیست. او ممکن است مدفوعی با غلظت کم و آبکی یا نرمتری داشته باشد، و این بدان معنی است که او مقدار مناسب آغوز ( شیر آبکی با چربی کم) و شیرپرچرب (غنی تر از چربی) را دریافت می کند. نگران نباشید زمانی که پوشک او سرریز می شود!
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟

چگونگی دفع کودک شیرخشک خوار و نشانه های ظاهری آن

غلظت مدفوع کودک که شیرخشک تغذیه میکند قوی تر از یک کودک تغذیه با شیر مادر است، که شبیه به کره بادام زمینی است. اگر کودک مبتلا به یبوست می باشد، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. برای نوزادانی که کمتر از چهار ماه هستند، برای تغذیه آنها چیزی بجز شیر مادر یا شیرخشک استفاده نکنید. به آنها آب یا آبمیوه ندهید، در این سن ممکن است آنها را از مواد مغذی ضروری محروم کند. به یاد داشته باشید که نوزادان ۱ تا ۲ ماهه ممکن است روزانه چندین دفع داشته باشند، اما گاهی اوقات نیز ممکن است کمتر از حد معمول دستشویی بروند. این معمولا طبیعی است و شما نباید خیلی نگران باشید، مگر اینکه مدفوع آن سخت و خشک باشد.
توجه داشته باشید: هنگامی که کودک شما شروع به خوردن غذاهای جامد بین ماه های ششم و هشتم می کند، مدفوع او با بودار می شود.
در صورتی که کودک دچار کمبود ویتامین D شود، ممکن است یبوست داشته باشد و اگر مدفوع خشک و سخت باشد یبوست است. با این حال، اگر کودک شما کولیک، نفخ و یا مشکل اساسی در حرکت روده نداشته باشد، حرکت کند روده و عدم دفع هر روز ممکن است به این معنی باشد که این الگوی طبیعی او است.

مشکل دفع کودک و چگونگی درمان آن

در صورتی که کودک دچار کمبود ویتامین D شود، ممکن است یبوست داشته باشد، و اگر مدفوع خشک و سخت باشد یبوست است. با این حال، اگر کودک شما کولیک، نفخ و یا مشکل اساسی در حرکت روده نداشته باشد، حرکت کند روده و عدم دفع هر روز ممکن است به این معنی باشد که این الگوی طبیعی او است.
اما اگر چند روز گذشت و کودک شما دفعش مشکل داشت، شروع به ردیابی الگوهای تغذیه خود کنید و اقدامات زیر را برای تشویق حرکات روده انجام دهید:
آب اضافی به بچه برسانید
نوزادانی که از شیر خشک تغذیه میکنند، ممکن است نیاز به مصرف روزانه آب اضافی تری داشته باشند، زیرا ممکن است مایعات کم باعث یبوست گردد.
اگر کودک شما آب کافی نداشته باشد، آب آن در روده بزرگ، به بدن می رسد و مدفوع خشک و سخت می شود. با این حال، نوزادان شیرمادرخوار معمولا به آب اضافی نیاز ندارند.
شیرخشک نوزاد را تغییر دهید
از متخصص اطفال خود بخواهید شیرخشک های مختلفی به شما معرفی کند تا برای کمک به کودکتان برای نرم تر کردن مدفوع کمک کند. در سن سه ماه، اکثر نوزادان روزانه حداقل یکبار دفع دارند.
دادن غذاهای جامد به بچه باید به تاخیر بیفتد
تاخیر دادن غذاهای جامد به کودک می تواند یبوست برخی از نوزادان را کمتر کند. تاخیر در غذاهای جامد اجازه می دهد دستگاه گوارش کودکتان بهتر تکامل یابد. هنگامی که شروع به دادن مواد غذایی جامد میکنید، بهتر است غذاهایی را انتخاب کنید که می تواند مدفوع را نرم و لطیف کند، مثل برگ های خرد شده آلو و زردآلو. مصرف جو نیز نسبت به غلات برنج ترجیح داده می شود.
داشتن دفع راحت تر نوزاد
با یک قاشق گلیسیرین مقعد کودک را چرب کنید. همچنین، گلیسیرین مایع را با استفاده از یک قطره چکان به روده کودک وارد کنید. این می تواند یک بار در روز انجام شود. تا مدفوع را نرم کند.
گلیسیرین مایع همچنین باعث التیام عضلات رکتال میشود عضلاتی که فشار زیاد بر آنها باعث ایجاد خون در پوشک می شود.
مدفوع نکردن نوزاد، چه مدت طبیعی است؟
از لوسیون های ملین استفاده کنید
به غیر از دادن آب اضافی به نوزادانی که حداقل چهار ماهه هستند، سعی کنید مقداری نمک را در آب حل کنید و چند قاشق کوچک به آنها بدهید. دیگر مشتقات طبیعی که میتواند مفید باشد روغن کتان است که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است.
یک قاشق چایخوری روغن کتان را به یک بطری شیر اضافه کنید یکبار در روز استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را روزانه برای کودکان نوپا استفاده کنید.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


گرگی ناگهان وارد بیمارستان شد/ اما زمانی که پرستاران علت را فهمیدن، نتوانستند جلوی گریه...