طرز تهیه دلمه کلم برگ خوشمزه
پارسینه: دلمه کلم برگ نوعی دلمه است که با استفاده از برگ های کلم برگ سفید تهیه می شود.
دلمه انواع مختلفی دارد و با مواد مختلف تهیه می شود. دلمه کلم برگ یکی از غذاهای سنتی استان تبریز می باشد به علاوه این غذا را می توانید به عنوان یک پیش غذا در سفره تان سرو کنید.
مواد لازم
کلم برگ یا کلم پیچ (کوچک یا متوسط): ۱ عدد
برنج معطر: ۱ پیمانه
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
لپه: نصف پیمانه
پیاز: ۱ عدد
سبزی دلمه (تره، گشنیز، جعفری، ترخون، مرزه، شوید، نعنا، پیازچه): ۱ کیلو
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
رب گوجهفرنگی یا رب انار: به میزان لازم
آب: به میزان لازم
سرکه: ۱ پیمانه
شکر: ۵ قاشق غذاخوری
برنج معطر: ۱ پیمانه
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
لپه: نصف پیمانه
پیاز: ۱ عدد
سبزی دلمه (تره، گشنیز، جعفری، ترخون، مرزه، شوید، نعنا، پیازچه): ۱ کیلو
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
رب گوجهفرنگی یا رب انار: به میزان لازم
آب: به میزان لازم
سرکه: ۱ پیمانه
شکر: ۵ قاشق غذاخوری
مراحل
ابتدا برگهای کلم را به یکی از دو روش بالا یعنی “پختن با آب و نمک یا سرکه و آبکشی” و یا “فریزکردن و یخزدایی” آماده کرده و کنار بگذارید.
حال به سراغ آمادهکردن مواد میانی دلمه بروید؛
لپهها را که از قبل خیس کردهاید، با مقداری آب بپزید تا نرم شوند، اما مواظب باشید له نشوند.
برنج معطر را نیز با مقداری آب ولرم خیس کرده و کنار بگذارید.
پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کرده، با کمی روغن تفت دهید.
گوشت چرخکرده را به پیازهای داخل تابه اضافه کرده و باهم تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
نمک و زردچوبه نیز به مواد بالا اضافه کرده و تفت دهید و کمی صبر کنید تا آب آن کشیده شود.
در این مرحله برنج خیسشده خام، لپه پختهشده و سبزی دلمه خردشده را به گوشت اضافه کرده و مخلوط کنید.
رب گوجهفرنگی را نیز به مواد اضافه کرده و یک استکان آبجوش روی مواد ریخته و اجازه دهید باهم پخته شوند.
مواد پخته و آمادهشده را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید کمی خنک شوند.
حال به سراغ آمادهکردن مواد میانی دلمه بروید؛
لپهها را که از قبل خیس کردهاید، با مقداری آب بپزید تا نرم شوند، اما مواظب باشید له نشوند.
برنج معطر را نیز با مقداری آب ولرم خیس کرده و کنار بگذارید.
پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کرده، با کمی روغن تفت دهید.
گوشت چرخکرده را به پیازهای داخل تابه اضافه کرده و باهم تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
نمک و زردچوبه نیز به مواد بالا اضافه کرده و تفت دهید و کمی صبر کنید تا آب آن کشیده شود.
در این مرحله برنج خیسشده خام، لپه پختهشده و سبزی دلمه خردشده را به گوشت اضافه کرده و مخلوط کنید.
رب گوجهفرنگی را نیز به مواد اضافه کرده و یک استکان آبجوش روی مواد ریخته و اجازه دهید باهم پخته شوند.
مواد پخته و آمادهشده را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید کمی خنک شوند.
یک عدد بشقاب لعابدار را به صورت برعکس کف قابلمه قرار دهید. اینکار دو علت دارد: ۱ دلمهها به کف ظرف نمیچسبند. ۲ دلمههای ته قابلمه به خاطر اضافهکردن چاشنی سرکه-شیره، بیش از حد نرم یا له نمیشوند.
حالا سراغ پیچیدن دلمهها بروید:
یک عدد برگ کلم برداشته و داخل بشقاب یا سینی قرار دهید. (قسمت داخل برگ رو به خودتان باشد.)
به اندازه یک قاشق از مواد میانی که آماده کردهاید، روی برگ ریخته و برگ را به آرامی و با حوصله ببندید.
دلمههای پیچیدهشده را یکییکی کف ظرف قرار دهید و قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده، مقداری آب روی دلمهها بریزید، به طوریکه آب همسطح دلمهها شود.
اجازه دهید دلمهها خوب پخته شده و نرم شوند.
در صورت تمایل در انتهای پخت دلمه کلم، یک تکه کره داخل قابلمه بیندازید تا دلمهها خوشرنگتر، براقتر و خوشمزهتر شوند.
برای آمادهکردن چاشنی سرکه-شیره، سرکه و شکر را باهم خوب مخلوط کرده و وقتی شکر خوب حل شد، آن را داخل قابلمه بریزید. (حدود ۱۵ دقیقه پس از آنکه قابلمه را روی گاز گذاشتید).
میتوانید کمی نمک و ۲ تا ۳ قاشق رب گوجهفرنگی نیز در صورت تمایل به سرکه و شکر اضافه کنید، اما بدون اینها نیز چاشنی شما خوشطعم خواهد بود.
کمی صبر کنید تا سرکه-شیره به خورد دلمهها برود و بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا قبل از سرو، دلمهها از حرارت بیفتد.
منبع: غذالند