هیچ یک از نهادهای آموزش عالی با سرانه حوزه‌های خواهران امکان ادامه حیات نخواهند داشت


هیچ یک از نهادهای آموزش عالی با سرانه حوزه‌های خواهران امکان ادامه حیات نخواهند داشت

حجت الاسلام والمسلمین نصیری پور با بیان اینکه با وجود حدود500 واحد علمی تربیتی فعال در کشور سهم ناچیزی از بودجه کشور در اختیار این نهاد علمی و دینی است، گفت: هیچ یک از نهاد های آموزش عالی با چنین سرانه ای امکان فعالیت و ادامه حیات نخواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، با توجه به بررسی لایحه بودجه سال 1401 کل کشوردر کمیسیون های مختلف مجلس شورای اسلامی ،همواره یکی از مواردی که در برخی محافل سیاسی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد مباحث مربوط به بودجه فرهنگی کشور به ویژه بودجه حوزه های علمیه است، در همین راستا گفت‌وگویی با حجت الاسلام والمسلمین امین نصیری پور، مدیرکل برنامه، بودجه و ارزیابی حوزه های علمیه خواهران صورت گرفته تا به صورت شفاف شرایط موجود تبیین و اطلاع رسانی گردد.

ـبفرمائید مجموعه فعالیت های حوزه‌های علمیه خواهران به لحاظ مأموریت و وظایف چیست؟

حوزه‌های علمیه خواهران به لحاظ مأموریت و وظایف تعریف شده در ساحت آموزش، پژوهش و فرهنگ فعالیت دارد.

گستره کشوری فعالیت های این نهاد مخصوصا در عرصه آموزش و فرهنگ هزینه های بیشتری را متوجه آن می‌کند؛ حضور فعال در آموزش عالی با بیش از 70 هزار طلبه در مقاطع مختلف تحصیلات عالی و تکمیلی و قریببه500 واحد علمی تربیتی فعال در کشور اما با این حال سهم ناچیزی در بودجه کشور را داراست.

وقتی سرانه بودجه این نهاد را با دانشگاهی که حداقل سرانه را دریافت می کند مقایسه می کنیم، قابل تامل می شود.

ـ تفاوت حداقل سرانه آموزشی در دانشگاه دولتی و حوزه‌های علمیه خواهران چقدر است؟

حداقل سرانه آموزشی در دانشگاه دولتی 14 میلیون تومان است، در حالی که آن دانشگاه دارای پراکندگی واحد در کشور نیز نمی باشد و طبیعتا هزینه سربار پراکندگی نیز ندارد؛ اما این سرانه در بودجه حوزه بر اساس مثلا پیشنهاد در لایجه بودجه نزدیک 6 میلیون تومان می باشد که در صورت بررسی بر اساس تخصیص دریافتی کمتر از 4 میلیون تومان می شود.

هیچ یک از نهادهای آموزش عالی با چنین سرانه ای امکان فعالیت و ادامه حیات نخواهد داشت.

ـ بودجه ناچیز نهاد حوزه منجر به چه محرومیت ها و مشکلاتی در بخش های مختلف این مجموعه شده است؟

هم اکنون بودجه ناچیز نهاد حوزه منجر به محرومیت های پایداری در بخش های مختلف این مجموعه شده است، به گونه‌ای که حق‌الزحمه پرداختی به کادر واحدهای علمی ـ تربیتی از حداقل حقوق هم بسیار پایین تر است و قطعا انگیره‌های مادی، امکان نگهداشت سرمایه انسانی را در چنین شرایطی ناممکن می سازد.

افتخار سربازی امام زمان(عج) و خدمت به مکتب اهل بیت علیهم السلام همیشه در حوزه های علمیه بر سایر انگیزه ها سایه انداخته و امکان حضور فعال و قدرتمند حوزه و پرورش یافتگان این نهاد شریف را در عرصه های مختلف علمی، تربیتی و فرهنگی علی رغم سختی ها و دشواری های گوناگون فراهم آورده است.

ـ سهم بودجه فرهنگی و بودجه حوزه های علمیه در بودجه کشور چقدر است؟

متأسفانه بودجه فرهنگی سهم ناچیزی را در بودجه دارد، به گونه ای که امسال نیز شاهد کاهش بودجه فرهنگی به میزان ۱.۳درصدی، با وجود افزایش 7 درصدی بودجه عمومی کشور هستیم. از طرفی هزینه های پشتیبانی که بسیار متأثر از تورم می باشد در این بین مغفول مانده است.

بودجه فرهنگی سال 1400، 1.7 درصد کل بودجه بوده است و در لایحه پیشنهادی این رقم کاهش 2 دهم درصدی نیز داشته است و 1.5 درصد کل بودجه را شامل می شود. بودجه حوزه های علمیه نیز در این سهم 1.5 درصدی بودجه فرهنگی می باشد که 2 هزارم درصد کل بودجه می باشد.

ـ فاصله سرانه بودجه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران با کمترین سرانه دانشگاه چقدر است؟

اساسا بودجه حوزه علمیه سهم بسیار ناچیزی را از بودجه دارد و در مقام مقایسه از حیث سرانه قابل مقایسه با هیچ یک از نهادهای آموزشی نمی باشد و با کمترین سرانه دانشگاه فاصله حداقل 2 تا 3 برابری دارد و در پرداخت حق الزحمه کادر و اساتید بسیار پایین تر از حداقل حقوق است.

ـ با توجه به بودجه اندک، خدمات حوزه‌های علمیه در توسعه آموزش عالی تا چه حدی است؟

خدمات حوزه‌های علمیه در توسعه آموزش عالی، تربیت طلاب، ترویج مکتب اهل بیت، تبیین و پیگیری اهداف نظام اسلامی در عرصه های خانواده، ارزش های اسلامی معارف دینی و تولید علم به خوبی و وضوح کارآمدی و بهره وری بالای این نهاد را با هزینه اندک و ناچیز نشان می دهد و مجموعه های مرتبط که اسناد و گزارش فعالیت های این مجموعه را دریافت می نمایند بدان اذعان داشته و معترفند.

حوزه علمیه در راستای ایفای وظایف خود در قبال نظام اسلامی وامت اسلامی خود را مسئول و مکلف می داند و همیشه با همراهی قاطبه مردم و تأمین حداقل نیازهای خود قدم‌های بلند و استواری را برداشته است و اعتقاد دارد همیشه اتکای آن به پشتوانه های مردمی و معنوی بوده است. اما این مهم نمی تواند نافی مسئولیت دولت ها در قبال حمایت‌های حداقلی در این خصوص باشد، کما اینکه حمایت‌های حداقلی تأثیر مهمی در شتاب توسعه در برخی حوزه‌های فعالیتی این نهاد داشته است.

پایان پیام/47

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه قرآن و معارف

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


استایل عاشقانه گوگوش با جذابترین شوهرش + عکس ها ، بیوگرافی گوگوش و 4 شوهر رسمی اش