چرا بعد از خوردن شیر دچار معده درد میشویم؟
برخی افراد پس از نوشیدن شیر دچار اسهال و دل درد میشوند. علت این امر این است که وقتی این افراد با کمبود آنزیم لاکتاز که مسئول گوارش لاکتوز در دستگاه گوارش است، مواجه باشند، به عدم تحمل لاکتوز مبتلا میشوند.
غذاها و نوشیدنیهای مختلفی باعث ایجاد اسهال میشوند. حدود ۷۰ درصد مردم جهان نمیتوانند شیر و سایر محصولات لبنی را به راحتی مصرف کنند. برخی افراد ممکن است هنگام خوردن شیر به دلیل وجود لاکتوز در آن دچار اسهال شوند.
در این شرایط مدفوع آبکی بوده و حتی ممکن است به دلیل از دست دادن مایعات بدن و مواد معدنی دچار کم آبی و خستگی شوید.
عدم تحمل لاکتوز
برخی افراد پس از نوشیدن شیر دچار اسهال و دل درد میشوند. علت این امر این است که وقتی این افراد با کمبود آنزیم لاکتاز که مسئول گوارش لاکتوز در دستگاه گوارش است، مواجه باشند، به عدم تحمل لاکتوز مبتلا میشوند. آنها در این شرایط توانایی گوارش لاکتوز موجود در شیر را ندارند و پس از مصرف آن دچار اسهال میشوند.
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز ۱۵ دقیقه تا دو ساعت پس از مصرف شیر یا دیگر غذاهای حاوی لاکتوز دچار علائمی مانند:نفخ، حالت تهوع، استفراغ، شکل گیری گاز میشوند.
هنگامی که اسهال دارید ممکن است هضم مناسب غذاهایی غنی از لاکتوز مانند شیر برایتان دشوار باشد حتی اگر بطور معمول دچار عدم تحمل لاکتوز نباشید.
اسهال ناشی از ویروس میتواند شما را تا حدود ۶ هفته پس از رفع اسهال نسبت به محصولات شیر حساس کند. از آن جا که برای هضم لاکتوز نیاز به تولید آنزیم لاکتاز بیشتری دارید، این امر میتواند سبب مدفوع آبکی یا روده تحریک پذیر شود.
آلرژی به شیر
اسهال یکی از رایجترین علائم آلرژی به شیر است. در بخشهای قبلی بهداشت و سلامت نمناک خواندید که آلرژی به شیر وقتی شکل میگیرد که شما به پروتئین شیر، چه وی و چه کازئین، واکنش نشان میدهید.
آلرژی به شیر علائمی مانند خس خس کردن، کهیر زدن، استفراغ، گرفتگیهای شکمی، مدفوع شل، مدفوع خون آلود، آبریزش بینی، سرفه، راش پوستی معمولا اطراف دهان دارد که بین پنج دقیقه تا سه ساعت پس از خوردن یا نوشیدن غذای حاوی شیر شکل میگیرند.
عدم تحمل لاکتوز و آلرژی به شیر متفاوتند
آلرژی به شیر و عدم تحمل لاکتوز مشابه به نظر میرسند و تنها یک پزشک میتواند تشخیص دهد شما از کدام یک رنج میبرید.
مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز در گوارش قند موجود در شیر مشکل دارند، اما آلرژی به شیر با سیستم ایمنی بدن انسان مرتبط بوده و یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین E پروتئینهای موجود در شیر را به عنوان مواد مضر شناسایی میکند و در تلاش برای از بین بردن آنهاست به همین دلیل واکنشهای سیستم ایمنی را موجب میشود.
ارتباط مصرف شیر با اسهال در کودکان
اسهال میتواند تاثیری جدی بر کودکان بگذارد بنابراین مهم است در طول زمانی که اسهال دارد غذاهایی مناسب به او بدهید. براساس مطالعهای که در سال ۱۹۹۶ منتشر شد، محققان بررسی کردند که آیا رژیم غذایی با غلات خشک یا رژیم غلات شیری برای کودکان مبتلا به اسهال بهتر جواب میدهد یا خیر.
آنها دریافتند که علائم اسهال به طور کلی مدت مشابهی طول میکشد. این بدان معناست که مقدار متوسط شیر ممکن است هیچ تأثیر منفی در کودکان مبتلا به اسهال نداشته باشد.
شیر غیر پاستوریزه
در برخی موارد، در واقع شیر غیر پاستوریزه منشا اصلی اسهال است، زیرا در آن باکتری هایی، چون کمپیلوباکتر ژوژنی که باعث بیماری کمپیلوباکتر یوز میشود، شروع به رشد میکنند. به همین دلیل هنگامی که اسهال دارید و یا این که باردار هستید، از مصرف هر نوع شیر غیر پاستوریزهای خودداری کنید تا از آلودگی آن پیشگیری نمایید.
چگونه از اسهال ناشی از عدم تحمل لاکتوز پیشگیری کنیم؟
روشهای مختلفی برای کنترل علائم و پرهیز از محرکها وجود دارند که عبارتند از:
مصرف شیر و محصولات لبنی را کاهش دهید: افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز نباید یک لیوان پر شیر یا مقدار زیادی پنیر مصرف کنند بلکه باید محصولات لبنی را در اندازه کوچک و کم مصرف نمایند تا با علائم آزاردهنده مصرف شیر مواجه نشوند.
محصولات لبنی کم چرب مصرف کنید: افراد مبتلا به لاکتوز باید شیر بدون چربی یا کم چرب که حاوی لاکتوز کمتر هستند، مصرف کنند. مصرف پنیر چدار نیز به این افراد توصیه میشود.
شیر و محصولات لبنی را به همراه غذاهای دیگرمصرف نمایید: برای از بین بردن علائم غیر قابل تحمل لاکتوز، شیر یا محصولات لبنی را به همراه مواد غذایی دیگر مانند جو دوسر یا نان مصرف نمایید تا شدت واکنش بدن کاهش یابد.
محصولات لبنی مصرف کنید که لاکتوز کمتری داشته باشند: در بازار انواع مختلفی از محصولات لبنی وجود دارند که میزان لاکتوز موجود در آنها اندک است. افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بهتر است از این محصولات استفاده کنند، اما برخی افراد، حتی با نوشیدن این نوع شیر یا خوردن محصولاتی که لاکتوز کمتری دارند به شکل گیری نشانههای عدم تحمل لاکتوز منجر نمیشود.
مصرف این قبیل محصولات سبب افزایش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت میشود. ممکن است متوجه این موضوع شده باشید، زمانی که اسهال دارید ماست علائم کمتری نسبت به شیر ایجاد میکند، زیرا حاوی لاکتوز کمتری نیز است.
غذاهای دیگر را جایگزین شیر و محصولات لبنی نمایید: غذاهای دیگر مانند خامههای غیرلبنی، شیر سویا، شیر بادام، پنیر سویا، و توفو را جایگزین شیر و محصولات لبنی کنید. این قبیل محصولات دارای فواید تغذیهای مشابه با شیر نیستند.
هنگام داشتن علائم شدید عدم تحمل لاکتوز شیر را حذف کنید: چنان چه میدانید دچار عدم تحمل لاکتوز هم هستید، اما اسهال ندارید، باید مراقبت بیشتری کنید تا از مصرف تمامی انواع شیر و فرآوردههای آن خودداری کنید، زیرا ممکن است علائم اسهال را شدیدتر کند. توجه نمایید برخی داروها، غذاهای آماده و نوشیدنیهای فوری نیز دارای لاکتوز هستند.
اگر از عدم تحمل لاکتوز رنج میبرید و مصرف شیر و ... را از رژیم غذایی خود حذف نموده اید، مصرف مکملهای حاوی ویتامین D، کلسیم، ریبوفلاوین و پروتئین را فراموش نکنید تا از کمبود مواد مغذی در بدن جلوگیری شود.
مکمل لاکتاز مصرف کنید: بر اساس توصیه مرکز پزشکی، قبل از نوشیدن شیر یا لبنیات، قرصهای آنزیمی لاکتاز را مصرف کنید. مکملهای غذایی لاکتاز به گوارش لاکتوز کمک میکنند. برخی دیگر از انواع مکملها مایع هستند که میتوانند پیش از نوشیدن به شیر اضافه شوند.
از اسهال ناشی از آلرژی به شیر پیشگیری کنید: اگر پس از خوردن شیر و محصولات لبنی دچار اسهال و علائم مربوط به آلرژی به شیر میشوید، از مصرف شیر و محصولات لبنی خودداری نمایید. اگر مواد غذایی حاوی شیر مصرف نمودید و دچار واکنشهای آلرژیک شدید، قرصهای آنتی هیستامین مصرف کنید.
اگر آلرژی شدید است ممکن است با آنافیلاکسی مواجه شوید. در این زمان دچار تورم گلو و مسدود شدن مسیرهای هوایی خواهید شد. با تجویز پزشک باید در این هنگام اپی نفرین تزریقی همراه داشته باشید.
منبع: ایسکانیوز