چرا انتخابات پارلمانی کویت شگفتی‌ساز شد؟


چرا انتخابات پارلمانی کویت شگفتی‌ساز شد؟

انتخابات اخیر کویت از نظر تغییر ترکیب مجلس و ورود گروه‌های حاشیه‌ای به پارلمان، مجلسی منحصر به فرد در نوع خود است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: با مشخص شدن نتایج انتخابات پارلمان کویت، براساس قانون اساسی کویت احمد نواف الاحمد الاصباح به عنوان نخست وزیر، استعفای دولت این کشور را تقدیم امیر این شیخ نشین کرده تا مقدمات تشکیل و برگزاری نوزدهمین دور از پارلمان و تشکیل دولت جدید فراهم شود. قرار است نخستین جلسه پارلمان جدید کویت روز ۱۱ اکتبر ۲۰۲۲ برگزار شود. در این دور از انتخابات ۷۹۸ هزار شهروند کویتی برای انتخاب ۵۰ نماینده از میان ۳۷۶ نامزد انتخابات واجد شرایط شناخته شدند. پیروزی چشمگیر اپوزیسیون دولت و شیعیان، حضور نمایندگان زن و کسب کرسی‌های محدود از سوی احزاب اخوانی-سلفی از جمله نکات برجسته این دور از انتخابات پارلمانی کویت بود. در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد تا ضمن بررسی نظام پارلمانی کویت و میزان نفوذ این نهاد دموکراتیک در نظام پادشاهی این کشور عربی، به واکاوی انتخابات اخیر کویت بپردازیم.

چرا انتخابات پارلمانی کویت شگفتی‌ساز شد؟

پس از جنگ اول خلیج فارس و شکست عراق از نیروهای ائتلاف‌ بین‌المللی، خاندان آل صباح بار دیگر سکان قدرت را در این کشور نفت خیز به دست گرفت. با پایداری جمعیت شیعه در دفاع از نظام حاکم، نظام پادشاهی کویت نگاه امنیتی به اهل تشیع را تعدیل کرد و تحت تاثیر تحولات دموکراتیک در دهه ۹۰ میلادی اجازه ورود بیشتر آن ها را در انتخابات کویت داد. این حضور طی سال های متمادی گسترش پیدا کرد تا آنجا که در انتخابات ۲۰۲۲، شیعیان کویتی در پیروزی چشم‌گیر موفق به کسب ۱۰ کرسی پارلمان شدند.

به گزارش «الخلیج اونلاین»، اسامه الشاهین از ناحیه انتخابی اول، احمد المطر از ناحیه انتخابی سوم و عبدالعزیز القعبی از ناحیه انتخابی سوم از «الحرکه الدستوریه الاسلامیه» (حدس) وابسته به شاخه سیاسی اخوان المسلمین سه کرسی این جریان را در پارلمان حفظ کردند. این جریان سیاسی پنج نامزد رسمی معرفی کرده بود. علاوه بر این نامزدهای نزدیک به اخوان به نام‌های عبدالله فهاد العنزی از حوزه انتخابی چهارم و فلاح ضاحی الهاجری از حوزه انتخابی دوم به عنوان نماینده پارلمان برگزیده شدند.

دیگر جریان اسلام‌گرا «التجمع السلفی» به عنوان یکی از جریان‌های سیاسی کویت پس از کسب یک کرسی در دور پیشین انتخابات مجلس، موفق به کسب دو کرسی در انتخابات فعلی کویت شد. دیگر جریان سلفی به نام «تجمع ثوابت الامه (سلفی)» برای سومین دوره متوالی موفق به پیروزی نامزد خود یعنی محمد هایف المطیری از حوزه انتخابی چهارم گردید. علاوه بر این دو سلفی میانه‌رو به نام‌های عادل الدمخی در حوزه انتخابی اول و عمار العجمی از حوزه انتخابی سوم وارد پارلمان شدند.

«اتالف الاسلامی الوطنی (شیعه)» با ورود سه نفر از چهار نامزد خود به پارلمان پیروزی بزرگی به دست آورد. همچنین دو نامزد «تجمع العداله والسلام (شیعه)» موفق به کسب دو کرسی پارلمان شدند. «حرکه العمل الشعبی (حشد)» و «المنبر الدیمقراطی الکویتی» با شکست در انتخابات موفق به ورود نمایندگان‌شان به مجلس نشدند. آخرین نظرسنجی‌ها در کویت نشان می‌دهد که انگیزه اصلی کویتی‌ها از حضور در انتخابات و انتخاب نمایندگان جدید پارلمان مسئله مبارزه با فساد بوده است. همچنین کویتی‌ها امیدوارند که با شروع مجدد جلسات پارلمان، ثبات سیاسی در روابط قوای مقننه و مجریه برقرار شده و این پادشاهی به سمت بهبود وضعیت اقتصادی- معیشتی حرکت کند.

بهره سخن

نتایج انتخابات پارلمان کویت خبر از میل گسترده کویتی‌ها برای اعتماد به نمایندگان اصلاح طلب و مخالفان وضع موجود دارد. مبارزه با فساد مالی-سیاسی، بهبود وضع اقتصادی- معیشتی و توجه بیشتر به شهروندان کویتی مطالبات اصلی رای دهندگان در انتخابات سال ۲۰۲۲ بوده است. همچنین افزایش سهم نمایندگان شیعه پیش‌رو و زنان نشان دهنده میل جامعه کویت به نمایندگانی است که از مطالبات مذهبی یا جناحی عبور کرده و به مطالبات تمام جامعه نگاهی جامع دارد. حال باید منتظر ماند و دید که پارلمان و دولت جدید کویت توان عبور از ابرچالش‌های پادشاهی، به‌ویژه چالش‌های عظیم اقتصادی را دارد یا آنکه در تحقق وعده‌های خود شکست خواهد خورد.

* محمد بیات، کارشناس مسائل غرب آسیا

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه انتخابات

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


پروفایل شب قدر | 110 عکس نوشته زیبا برای شب های قدر