رئیس سازمان سنجش: حفاظت از کنکور با کمک نهاد‌های امنیتی تشدید می‌شود


رئیس سازمان سنجش: حفاظت از کنکور با کمک نهاد‌های امنیتی تشدید می‌شود

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر تشدید تدابیر حفاظتی امنیتی در برگزاری آزمون سال ۱۴۰۲ گفت: شورای حفاظت از آزمون سازمان را با حضور نهاد‌های مختلف از پلیس فتا، وزارت اطلاعات و حفاظت اطلاعات سپاه بعد از سال‌ها، احیا کردیم.

‌عبدالرسول پورعباس به موضوع تقلب و تخلف در آمون ۱۴۰۱ پرداخت و ضمن تشریح راه‌های اندیشیده شده برای جلوگیری از تقلب گفت که آزمون مجدد داوطلبان شبهه‌دار ۲۱ مهر برگزار شده و تا نیمه آبان نتیجه آن اطلاع‌رسانی خواهد شد.

پورعباس همچنین آمار‌های دقیق و نهایی از آزمون سال جاری ارائه داد که بر این اساس حدود ۵۰ درصد از داوطلبان شرکت‌کرده در آزمون انتخاب رشته نکرده‌اند، ۶.۶ درصد از ظرفیت دانشگاه‌ها خالی مانده و بیشترین ظرفیت خالی‌مانده در دوره کاردانی است.

در مورد آمار داوطلبان، پذیرفته‌شدگان و ظرفیت‌های پرشده آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ توضیح دهید؟

آزمون سال ۱۴۰۱ با ثبت نام یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ نفر آزمون برگزار شد که از این تعداد یک میلیون و ۱۵۷ هزار و ۳۲ داوطلب مجاز به انتخاب رشته شدند و ۵۸۹ هزار و ۶۵۷ نفر انتخاب رشته کردند. همچنین علاوه بر این تعداد ۱۰۰ هزار و ۴۱ نفر از داوطلبان در مردادماه برای رشته‌های پذیرش با سوابق تحصیلی ثبت‌نام و انتخاب رشته کردند و بنابراین می‌توان گفت مجموعه ۶۸۹ هزار و ۶۹۸ نفر انتخاب رشته کردند.

کل ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها در آزمون سراسری ۵۱۲ هزار و ۱۷۶ نفر بود که پس از طی فرایند گزینش علمی در مجموع ۴۷۷ هزار و ۲۱۸ نفر پذیرفته شدند به این ترتیب ۳۳ هزار و ۹۵۸ نفرظرفیت خالی ماند که ۶.۶ درصد ظرفیت دانشگاه هاست. همچنین از ۴۷۸ هزار و ۲۱۸ نفر پذیرفته‌شده تعداد ۳۷ هزار و ۴۰۰ نفر پذیرفته شده رشته‌های تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ۴۴۰ هزار و ۸۱۸ نفر پذیرفته شده رشته‌های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند.

در مورد تدابیر برگزاری بهتر و باامنیت بیشتر آزمون ۱۴۰۱ بفرمایید.

ابتدا با تلاش زیاد شورای حفاظت از آزمون سازمان سنجش را بعد از چند سال وقفه مجدد تشکیل دادیم. اعضای این شورا متشکل از نمایندگان شامل پلیس فتا، قوه قضائیه، قضات مستقر برای آزمون و منتصب برای آزمون، حفاظت سپاه و اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، نمایندگان وزارت کشور و مسئولان جراست دستگاه‌های مختلف مرتبط با برگزاری آزمون است. همچنین از همکاری قوه قضائیه و قضات ویژه در همه استان‌ها برای مقابله با تخلفات در آزمون بهره گرفتیم. بیش از ۳۰ جلسه شورای حفاظت از آزمون را برگزار و تمام جوانب امر را بررسی کردیم. می‌دانستیم شیوه تقلب‌ها نسبت به سال‌های قبل پیشرفته‌تر شده و از فناوری‌های نو و ابزار‌های کاملا پیچیده رقومی برای تقلب استفاده می‌شود که حتی گاه برای کار‌های جاسوسی به کار می‌آید.

تدابیر مختلفی در این زمینه اندیشیده شد. اول اینکه تحلیل کردیم سوالات در چه مقطعی (از جلسه آزمون) ممکن است بیرون برود و به دست چه افرادی غیر از داوطلبان برگزاری آزمون برسد و پاسخ‌ها در چه زمانی امکان دارد به داوطلبان برسد. بررسی‌ها نشان داد امکان ندارد فردی تا صبح برگزاری آزمون از سوالات مطلع شود. داوطلبانی به قصد دسترسی به سوالات و با دستگاه‌ها و تجهیزات خاص و پیچیده‌ای در جلسه آزمون شرکت کرده و ماموریت دارند از سوالات عکس گرفته و به بیرون مخابره کنند. بعد از ارسال سئوالات از سرجلسه آزمون و تلاش در تهیه کلید آزمون، به کمک تجهیزاتی مانند هندزفری یا سایر وسایل ارتباطی غیر متعارف کلید را به داوطلبان مورد نظر خود ارسال دارند. مسیر مقابله با این روند بسیار دشوار بود، ولی تلاش کردیم حتی اگر سوالات به خارج از حوزه ارسال شد، امکان دریافت پاسخ‌ها وجود نداشته باشد به همین دلیل سیگنال‌یاب به کمک شرکت­های دانش بنیان طراحی کردیم و موفق شدیم در سراسر کشور بیش از ۸۵۰ نفر را که ابزار‌های مختلف تقلب را همراه داشتند را سر جلسه امتحان شناسایی کنیم.

همچنین در روز‌های پیش از برگزاری آزمون حدود ۱۳ شبکه تقلب فعال در فضای مجازی را هم با تلاش اعضای شورای حفاظت آزمون کشف کردیم که با کمک قوه قضائیه و قضات تعیین شده برای آن‌ها دستور قضایی صادر و اداره کنندگان این شبکه‌ها دستگیر شدند.

این افراد در قالب شبکه‌های چند ده نفره بودند که روند دستگیری آن‌ها از دو یا سه روز قبل از آزمون شروع شد. همچنین با پیگیری نهاد‌های امنیتی و انتظامی تعدادی از داوطلبان را شناسایی کردیم که با این شبکه‌ها ارتباط داشتند، وسایل ارتباطی خریداری کرده بودند. با داوطلبان تماس گرفته شد و اطلاع دادیم اگر تقلب آن‌ها سر جلسه امتحان کشف شود، با مشکل روبرو می‌شوند.

تشخیص داوطلبان شبهه‌دار با روش‌های مختلف

افزون بر این، بعد از آزمون، بررسی‌های فنی انجام دادیم و توانستیم داوطلبانی شبهه‌دار را بیابیم که نتوانسته بودیم سر جلسه آزمون تشخیص دهیم که این افراد کمتر از ۱۰۰۰ نفر و شبهه‌دار بودند. آزمون آن‌ها را بر اساس معیار‌های مختلفی از جمله نسبت نمرات سوابق تحصیلی با آزمون یا رتبه‌های آزمون‌های قبلی و از همه مهمتر در شباهت غیرمتعارف پاسخنامه ­ها تشخیص دادیم.

برای نمونه فردی که در آزمون‌های متعدد سال‌های قبل شرکت کرده رتبه‌های بالای ۴۰۰ هزار داشته، ولی در آزمون امسال زیر ۱۵۰۰۰ بوده است، از نظر ما شبهه دار بود؛ بنابراین از انتخاب رشته یا اعلام نتایح آن‌ها جلوگیری شد. از این تعداد بیش از ۷۵۰ نفر در آزمون رفع شبهه (آزمون برای دو یا سه درس) ۲۱ مهر شرکت کردند.

البته از این افراد هم برخی سوالات را پاسخ ندادند که با توجه به نظر و حکم هیأت بدوی حدنصاب و میانگینی از نمرات برای احراز صلاحیت علمی محاسبه می­‌شود. هیات بدوی بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمون‌های سراسری (مصوب ۱۳۸۴) درخصوص کسانی که در آزمون رفع شبهه شرکت کردنده ­اند به زودی اعلام رأی می­‌کند.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه حوادث

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دانلود کتاب کار دیکته شب اول ابتدایی - کتاب گاج