هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟


منی خونی یا هماتوسپرمی عارضه ای است که با وجود اینکه جای نگرانی چندانی وجود ندارد ولی اکثر مردان از دیدن آن ترس و واهمه دارند و دچار نگرانی شدیدی می شوند. زیرا اولین چیزی که به ذهنشان میرسد این است که مبادا دچار سرطان پروستات شده ایم.  با دکتر سلام همراه باشید تا دلایل خون […]

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟

document.write(panab[r]);document.write(panab[p]);

منی خونی یا هماتوسپرمی عارضه ای است که با وجود اینکه جای نگرانی چندانی وجود ندارد ولی اکثر مردان از دیدن آن ترس و واهمه دارند و دچار نگرانی شدیدی می شوند. زیرا اولین چیزی که به ذهنشان میرسد این است که مبادا دچار سرطان پروستات شده ایم. با دکتر سلام همراه باشید تا دلایل خون در منی بعد از انزال را بررسی کنیم.

وجود خون در منی

اگر بعد از نزدیکی خون مشاهده کردید، زیاد نگران نشوید، احتمالاً چیز مهمی نیست. وجود خون در منی، چه به صورت رگه و چه به صورت منی قهوه ای رنگ بی خطر است و خودبه خود از بین می رود. این عارضه معمولا خوش خیم است و در بیشتر موارد، علتی برای آن یافت نمی شود، و اگر دلیل آن هم مشخص شود، معمولاً چیز خطرناکی نیست.
به عبارت دیگر، منی خونی تقریباً هیچ گاه اهمیت زیادی ندارد و برخلاف باور عامهٔ مردم نشانهٔ سرطان نیست. یک عفونت جزئی گاهی باعث پیدا شدن خون در منی می شود. در مردان مسن هم گاهی نشانهٔ بزرگی غده پروستات یا دیگر گرفتاری های ادراری است. در بیشتر موارد، منی خونی بعد از سه هفته از بین می رود.

علل شایع وجود خون در زمان انزال

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟در بدن مرد 2 عضو کوچک در پشت پروستات در عمق لگن وجود دارد که به آن ها کیسه های منی گفته می شود. کیسه های منی محل ذخیره منی تولید شده در بدن مرد می باشند. مثل پروستات، رشد و نگهداری کیسه های منی به شدت وابسته به هورمون مردانه یعنی تستوسترون می باشد.

ابعاد کیسه های منی با سن مرد رابطه دارد و ربطی به تعداد موارد انزال مرد ندارد. طول کیسه های منی 3 سانتی متر، عرض آن ها 5/1 سانتی متر وحجم آن ها حدود 15 میلی لیتر می باشد. مایع منی خونی در هر سنی می تواند اتفاق بیفتد، در سنین زیر 400 سالگی تقریبا همیشه خوش خیم است.

وجود خون در منی، آن هم در سنین بالای 50 سال را جدی بگیرید. زیرا این عارضه در این سن می تواند نشانه ای از سرطان پروستات باشد.

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟

علل مشاهده خون در انزال

عفونت و التهاب

شایع ترین عامل بروز خون در مایع منی، وجود التهاب یا عفونت در یکی از بخش های مسیر عبور منی مانند پروستات، مجرای ادرار، اپیدیدیم و کیسه منی است.

بیماری های مقاربتی

بیماری های قابل انتقال از طریق رابطه جنسی محافظت نشده مانند سوزاک یا کلامیدیا و عفونت باکتریایی می توانند از دیگر عوامل وجود خون در منی باشند.

عمل جراحی

انجام هرگونه عمل جراحی یا معاینه پزشکی مانند نمونه برداری از پروستات، پرتودرمانی و وازکتومی می تواند باعث وجود مقداری خون در منی شود.

انسداد مسیر خروج منی

اگر در هر قسمت از مسیر عبور منی، مانعی مثل پلیپ یا تومور وجود داشته باشد، به رگ های اطراف آن قسمت فشار وارد شده و خونریزی اتفاق می افتد.

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟

بیماری هایی که خون در منی را به همراه می آورند:

فشارخون بیماری‌های کبدی لنفوم، آمیلوئیدوز اختلالات انعقادی مثل هموفیلی بیماری‌ پروستات مجرای ادرار بیماری‌های خود کیسه‌های منی عفونت‌ها ضربه به بیضه و آلت تناسلی (در ۲ درصد موارد) عمل جراحی همورویید

درمان هماتوسپرمی (منی خونی)

1- آسپیرین نخورید

هیچ داروی رقیق کنندهٔ خون نخورید، مگر با تجویز پزشک. آسپیرین هم باعث خونریزی بیشتر می شود. اگر نمی دانید چه داروهائی از انعقاد خون جلوگیری می کند، از پزشک یا داروساز سئوال کنید.

2- از انجام نزدیکی نترسید

این خونریزی برای هیچ یک از طرفین گرفتاری ایجاد نمی کند.

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟

3- نزد پزشک بروید

اگر منی بعد از سه هفته هنوز خونی باشد، یا اگر بعد از انزال یا دفع ادرار احساس درد می کنید، یا اگر بیش از ۵۰ سال دارید، به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً دچار یک عفونت خفیف یا التهاب پروستات شده اید.

4- آزمایش کنید

اگر پزشک نیاز به آزمایش را تشخیص دهد، پروستات و مثانه را معاینه می کند و دستور انجام آزمایش مثانه بینی می دهد تا مطمئن شود که پولیپ یا توموری در آن نیست.

زمان مراجعه به پزشک با دیدن خون در منی

اگر بیش از 10 بار، خون در منی تان دیدید منی خونی همراه با درد بین آلت تناسلی و مقعد تکرر ادرار در صورت داشتن سن بالای 50 سال

میزان شیوع خون در منی

بسیاری از افرادی که به این مشکل دچارند، به پزشک مراجعه نمی‌کنند و در بسیاری از موارد این عارضه تشخیص داده نمی‌شوند، بنابراین میزان شیوع آن مشخص نیست

درمان منی خونی با دارو

برخی از پزشکان هماتوسپرمی مزمن را با داروهایی مانند فیناستراید یا دوتاستراید درمان می‌کنند، گرچه تا به حالا هیچ کارآزمایی بالینی موثر بودن این داروها را برای هماتوسپرمی ثابت نکرده است. برخی پزشکان با شک به وجود التهاب پروستات بی‌علامت آنتی‌ بیوتیک برای بیمار تجویز می‌کنند.

هماتوسپرمی یا منی خونی چیست؟

تجویز آزمایش کاندوم توسط پزشک

همچنین چون احتمال دارد که خونی که در اسپرم شما دیده می‌شود، از همسرتان منشأ گرفته باشد، دکتر ممکن است «آزمایش کاندوم» را تجویز کند، به این ترتیب که شما درون یک کاندوم انزال کنید و بعد منی از لحاظ وجود خون مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه در مورد زمان انجام آزمایش خونی «آنتی‌ژن اختصاصی پروستات» (PSA) – آزمایشی برای کشف زودرس سرطان پروستات – و اصولا انجام دادن یا ندادن آن در یک مرد سالم اتفاق نظر وجود ندارد، پزشک همیشه این آزمایش را برای فرد مبتلا به هماتوسپرمی تجویز نمی‌کند.

گرد آوری و تدوین: فرزانه پاشایی

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مردان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دیکته شب | دیکته کلاس اول دبستان