درمان گرفتگی بینی: 10 موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی


درمان گرفتگی بینی: 10 موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی

گرفتگی بینی هنگامی رخ می‌دهد که در حفره بینی تورمی به وجود بیاید که به تجمع مخاط منجر شود. در نتیجه، نفس کشیدن به طور طبیعی سخت می‌شود. این مشکل غالبا با سرماخوردگی، آنفولانزا، و واکنش‌های حساسیتی (آلرژی) در ارتباط است. اگر به دنبال درمان گرفتگی بینی هستید در این نوشتار با ما همراه باشید تا 10 موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی را...

گرفتگی بینی هنگامی رخ می‌دهد که در حفره بینی تورمی به وجود بیاید که به تجمع مخاط منجر شود. در نتیجه، نفس کشیدن به طور طبیعی سخت می‌شود. این مشکل غالبا با سرماخوردگی، آنفولانزا، و واکنش‌های حساسیتی (آلرژی) در ارتباط است. اگر به دنبال درمان گرفتگی بینی هستید در این نوشتار با ما همراه باشید تا ۱۰ موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی را بدانید.

درمان گرفتگی بینی: 10 موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی

اگر گرفتگی بینی بیش‌تر از یک هفته به طول بیانجامد، ممکن است دارای دلایل دیگری باشد، از جمله سینوزیت حاد، خشکی هوا، تغییرات هورمونی در بدن، التهاب مخاط بینی آلرژیک، آسم مرتبط با محیط کار، بارداری، استرس، اختلالات تیروئید، مصرف بیش از اندازه‌ی دخانیات، و غیره.

گرفتگی بینی هم‌چنین می‌تواند به دلیل پولیپ یا تومور نیز ایجاد شود؛ اگرچه این دلایل کم‌تر شایع هستند.

علائم رایج گرفتگی بینی عبارت هستند از درد سینوس، تجمع مخاط، تورم بافت‌های بینی، آبریزش چشم، گرفتگی صدا، و سردرد خفیف. گرفتگی بینی ممکن است با آبریزش بینی همراه یا ممکن است کاملا خشک باشد.

مطلب مرتبط: انحراف بینی: ۲۳ دلیل، علائم و درمان انحراف تیغه بینی

گرفتگی بینی صرفا یک وضعیت آزاردهنده نیست؛ بلکه مثلا می‌تواند باعث اختلال در خواب کودکان شود؛ و این مسئله‌ای نگران کننده است.

درمان فوری گرفتگی بینی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این وضعیت می‌تواند باعث ایجاد مشکلات دیگری نظیر عفونت‌های گوش، بی‌قراری در خواب و غیره شود.

راه‌های زیادی برای بر طرف کردن گرفتگی بینی وجود دارد. این مشکلِ بسیار رایج را می‌توان به آسانی با استفاده از مواد معمول داخل آشپزخانه‌تان درمان کرد. هر یک از درمان‌های خانگی مذکور در این مقاله را بر حسب نیاز استفاده کنید تا در زمانِ حاصل شدنِ بهبودی از شر ناراحتی‌های آزاردهنده‌ی گرفتگی بینی خلاص شوید.

در ادامه به ۱۰ بهترین درمان خانگی برای گرفتگی بینی اشاره می‌کنیم.

درمان گرفتگی بینی ۱: سرکه سیب

استفاده از سرکه سیب یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای درمان گرفتگی بینی به شمار می‌رود.

سرکه سیب مانند یک داروی ضد احتقان طبیعی عمل می‌کند که به در هم شکستن مخاط انباشته شده در حفره‌ی بینی کمک می‌نماید و به طرز عالی گرفتگی بینی‌تان را درمان می‌کند. هم‌چنین پتاسیم موجود در سرکه سیب به خشک شدن آبریزش بینی کمک می‌کند.

به علاوه، سرکه سیب که غنی از مواد مغذی فراوانی است، برای سلامت عمومی و تقویت دستگاه ایمنی بدن‌تان نیز مفید است.

الف. ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب خام و تصفیه نشده و ۱ قاشق غذاخوری عسل خام را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید. این ترکیب را به مدت چند روز، روزی ۲ الی ۳ مرتبه نوش جان کنید.
ب. هم‌چنین، مقداری آب و سرکه سیب خام و تصفیه نشده را به میزان مساوی در یک ظرف بریزید. این محلول را بجوشانید و بخارات آن را استنشاق نمایید. حین استنشاق بخار چشمان‌تان را ببندید، در غیر این صورت چشم‌های‌تان دچار سوزش خواهند شد. این کار را روزی ۲ الی ۳ مرتبه، یا بر حسب نیاز انجام دهید.

۲. استنشاق بخار (بخور دادن)

استنشاق بخار یا بخور دادن از دیگر درمان‌های خانگی محبوب برای تسکین سریع گرفتگی بینی به شمار می‌رود. بخور مانند یک داروی اکسپکتورانت طبیعی عمل می‌کند و گرفتگی بینی‌تان را باز می‌نماید؛ به علاوه، باعث روان شدن مجاری تنفسی می‌شود که در اثر گرفتگی بینی یا بیماری تحریک‌ شده‌‌اند.

می‌توانید هر یک از این راه‌های درمانی را روزانه ۲ الی ۴ مرتبه انجام دهید. سرتان را به اندازه‌ی طول بازوی‌تان از آب جوش دور نگه دارید و حوله‌ای را روی سرتان بکشید تا بخار پخش نشود.

الف. چند قطره روغن معطر نعناع فلفلی یا اوکالیپتوس را در آب جوش بریزید بخار آن را به مدت ۱۰ دقیقه استنشاق کنید.
ب. ۱ قاشق غذاخوری دانه‌های خرد شده‌ی زنیان رومی را در آب جوش بریزید. حدود ۱۰ دقیقه بخارات متصاعد از آن را استنشاق کنید.
پ. هم‌چنین استنشاق بخار از رطوبت‌ساز یا حمام داغ نیز به کاهش گرفتگی بینی کمک می‌کند.

توجه: استنشاق بخار به طور کلی برای کودکان خردسال (زیر ۱۲ سال) توصیه نمی‌شود، زیرا باعث سوختن پوست لطیف‌شان می‌شود. هم‌چنین، بخور ممکن است برای زنان باردار، آن‌هایی که از بیماری فشار خون بالا رنج می‌برند، و آن‌هایی که دچار مشکل قلبی یا اختلالات دستگاه عصبی مرکزی هستند نیز مناسب نباشد.

مطلب مرتبط: ۲۴ درمان خانگی آبریزش بینی کودکان و بزرگسالان

۳. شستشوی بینی

هم‌چنین برای درمان گرفتگی بینی می‌توان از شستشوی بینی با محلول آب و نمک استفاده کرد. این کار کمک می‌کند مخاط و دیگر مواد تحریک کننده از مجاری بینی شسته شوند و حس آرامش بسیار خوبی را برای‌تان به ارمغان می‌آورد.

برای تهیه‌ی محلول آب و نمک، کافی است ۱ قاشق چای خوری نمک بدون ید (نمک یددار می‌تواند باعث تحریک مجاری بینی شود) را در ۲ فنجان آب مقطر گرم حل کنید.

در ادامه به دو روش محبوب برای شستشوی بینی اشاره می‌کنیم.

الف. قوری بینی‌شوی (نتی پات) ظرفی است که برای خارج کردن مخاط و مایعات از مجاری بینی طراحی شده است. این ظرف وسیله‌ی محبوبی برای شستشوی بینی به شمار می‌رود. برای شستشوی سینوس‌ها با استفاده از قوری بینی‌شوی، کافی است سرتان را کمی کج نگه دارید و به آرامی محلول آب و نمک را مستقیما وارد یکی از سوراخ‌های بینی‌تان نمایید. با وارد کردن آب و نمک از یک سوراخ، اجازه دهید این محلول از سوراخ دیگر بینی‌تان خارج شود. اکنون سرتان را به سمت مخالف کج کنید و این کار را با سوراخ دیگر بینی‌تان تکرار کنید.
ب. گزینه‌ی دیگر این‌که، محلول آب و نمک را کف دست‌تان بریزید (پیش از این کار باید دست‌های‌تان را کاملا شسته باشید) و مایع را با یکی از سوراخ‌های بینی‌تان استنشاق کنید. این کار را با سوراخ دیگر بینی‌تان نیز تکرار کنید.

به مدت چند روز، یکی از این دو روش را روزانه یک یا دو بار انجام دهید.

توجه: حتما از آب مقطر یا آب جوشیده شده برای شستشوی بینی‌تان استفاده کنید و قوری بینی‌شوی را پس از هر بار استفاده به خوبی بشویید.

۴. فلفل هندی

فلفل هندی برای تسکین گرفتگی بینی و انسداد سینوس‌ها بسیار موثر است. ماده‌ی کپسایسین موجود در فلفل هندی مانند یک داروی ضد احتقان طبیعی عمل می‌کند و شما را از التهاب مجاری بینی خلاص می‌نماید.

به علاوه، طعم بسیار تند فلفل هندی باعث آبریزش بینی می‌شود و این کار به خلاصی‌تان از شر مخاط و مواد آلرژی‌زای موجود در سینوس‌های‌تان کمک می‌کند. به این ترتیب، فلفل هندی باعث تسکین گرفتگی بینی می‌شود.

الف. نصف قاشق چای خوری پودر فلفل هندی را با ۱ قاشق غذاخوری عسل خام مخلوط کنید و روزانه چند بار از آن میل کنید.
ب. گزینه‌ی دیگر این‌که، نوک یک گوش‌پاک‌کن را به پودر فلفل هندی آغشته کنید و آن را با دقت داخل بینی‌تان قرار دهید؛ این کار شما را به عطسه می‌اندازد و به این ترتیب، سینوس‌های‌تان تمیز می‌شوند. ممکن است در ابتدا کمی احساس سوزش کنید، ولی این سوزش به سرعت بر طرف می‌شود و در نهایت باعث تسکین درد و فشار سینوس می‌شود. این کار را روزی ۲ تا ۳ بار انجام دهید.

مطلب مرتبط: ۲۰ درمان خانگی آبریزش چشم ناشی از آلرژی

۵. استفاده از ویکس

ویکس یکی از داروهای ضد احتقان محبوبی است که به راحتی می‌توان از داروخانه‌ها تهیه کرد؛ این پماد می‌تواند به سرعت شما را از شر گرفتگی بینی خلاص کند.

ترکیبات فعال موجود در ویکس، نظیر کافور، روغن اوکالیپتوس، و منتول، به باز شدن گرفتگی بینی کمک می‌کنند و تنفس را راحت و آسان می‌نمایند.

الف. این کرم موضعیِ حاوی منتول را پیش از رفتن به تخت خواب به آرامی روی قفسه‌ی سینه، کمر، و گلوی‌تان بمالید تا بتوانید نفس راحتی بکشید و خواب خوبی داشته باشید.
ب. هم‌چنین، مقداری آب را در کتری بجوشانید. حرارت را خاموش کنید و مقدار اندکی ویکس را در آب بریزید. حوله‌ای را روی سرتان بکشید؛ سرتان را بالا کتری ببرید؛ چشمان‌تان را ببندید و فقط به مدت ۲ دقیقه بخارات کتری را استنشاق کنید. این کار را در طول روز بر حسب نیاز تکرار کنید.

توجه: برای کودکان زیر ۲ سال از ویکس استفاده نکنید. هم‌چنین، بخور دادن برای کودکان زیر ۱۲ سال مناسب نیست.

درمان گرفتگی بینی ۶:سیر

استفاده از سیر یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای کاهش گرفتگی بینی است. خواص ضد ویروسی، ضد باکتری، و ضد قارچی سیر به مبارزه علیه عفونت تنفسی عامل گرفتگی بینی کمک می‌کنند.

سیر هم‌چنین به کنترل تولید بیش از اندازه‌ی مخاط و پیشگیری از عفونت کمک می‌نماید. سیر حتی باعث تسریع در فرایند بهبود بیماری می‌شود،‌ زیرا این حبه‌ی پرخاصیت یک داروی تقویت کننده‌ی طبیعی برای دستگاه ایمنی بدن است.

الف. ۲ تا ۳ حبه سیر را در ظرفی حاوی یک فنجان آب بجوشانید. هم‌چنین می‌توانید نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه به آن اضافه کنید. این نوشیدنی را روزی دو بار بنوشید تا گرفتگی بینی‌تان بر طرف شود.
ب. خوردن سیر تازه نیز می‌تواند به رفع گرفتگی و ناراحتی بینی کمک کند.
پ. هم‌چنین برای پیشگیری و کاهش دفعات گرفتگی بینی می‌توان به صورت مرتب از مکمل‌های سیر استفاده نمود. ولی همیشه پیش از مصرف هر گونه مکمل با پزشک مشورت کنید.

۷. روغن اوکالیپتوس

روغن اوکالیپتوس به خاطر خواص ضد احتقانی و ضد التهابی‌اش برای افرادی که از گرفتگی بینی رنج می‌برند، بسیار مفید است.

این ماده به تمیز شدن مجاری هوا کمک می‌کند و هم‌چنین به عنوان یک داروی طبیعی آرام‌کننده‌ی سرفه عمل می‌کند.

الف. ۳ تا ۵ قطره از روغن اوکالیپتوس را در ظرف بزرگی حاوی آب جوش بریزید. حوله‌ای روی سرتان بکشید و به آرامی بخارات متصاعد از آب جوش را از راه بینی و فقط به مدت ۲ دقیقه (نه بیش‌تر) استنشاق کنید. در طول انجام این کار چشم‌های‌تان را ببندید. این کار را روزی دو بار انجام دهید.
ب. هم‌چنین می‌توانید ۱ تا ۲ قطره از روغن معطر اوکالیپتوس را روی دستمال تمیزی بچکانید و در طول روز چند دفعه آن را استنشاق کنید. حتی می‌توانید چند قطره روغن اوکالیپتوس را روی بالش‌تان بچکانید؛ به این ترتیب حتی وقتی در خواب عمیق هستید می‌توانید آن را استنشاق نمایید.
پ. رایحه درمانی در حمام: چند قطره از روغن معطر اوکالیپتوس را در آب وان حمام‌تان بریزید و روزی ۱۵ دقیقه از این حمام معطر لذت ببرید.

درمان گرفتگی بینی ۸: زنجبیل

استفاده از زنجبیل نیز از دیگر درمان‌های خانگی موثر و آسان برای درمان گرفتگی بینی است.

زنجبیل دارای قابلیت آنتی‌اکسیدانی بالایی است که به مهار ترشح مخاط کمک می‌کند. زنجبیل هم‌چنین به حفظ حرکت طبیعی مژک‌های بینی کمک می‌کند؛ حفظ این حرکت طبیعی نقش مهمی در حفظ سلامتی سینوس‌ها دارد.

الف. روزی ۲ الی ۳ فنجان دمنوش زنجبیل گرم بنوشید. برای تهیه‌ی این دمنوش، به اندازه‌ی دو فنجان آب را در ظرفی روی حرارت ملایم بجوشانید و ۱ قاشق غذاخوری زنجبیل تازه‌ی خرد شده را به آن اضافه کنید. اجازه‌ دهید آب و زنجبیل ۵ تا ۱۰ دقیقه به آرامی بجوشند. سپس این دمنوش را صاف کنید و مقداری آب لیموی تازه و عسل خام به آن اضافه کنید و آن را نوش جان نمایید.
ب. بر روی تکه‌های کوچک زنجبیل تازه اندکی نمک بپاشید و در طول روز چندین بار مقداری از آن را بردارید و بجوید؛ این کار به درمان سرفه‌های آزاردهنده و گرفتگی بینی کمک می‌کند.
پ. هم‌چنین می‌توانید آب نبات‌های زنجبیلی نوش جان کنید که به راحتی از فروشگاه‌های مواد غذایی قابل خریداری هستند.

۹. دمنوش گوجه فرنگی تند

این روش یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای تسکین گرفتگی بینی است، زیرا می‌تواند به بهبود جریان مخاط داخل مجاری بینی کمک کند.

دمنوش گوجه فرنگی تند به خاطر دارا بودن مواد اولیه‌ی سالمی نظیر آب گوجه فرنگی، سیر، و لیمو برای تقویت دستگاه ایمنی نیز بسیار مفید است.

الف. یک فنجان آب گوجه فرنگی را به همراه ۲ حبه سیر (خرد شده)، ۲ الی ۳ قاشق چای خوری آب لیموی تازه، نصف قاشق چای خوری سس تند (اگر سس تند در اختیار نداشتید، می‌توانید از یک چهارم قاشق چای خوری فلفل هندی استفاده کنید)، و مقداری نمک دریایی را داخل یک ظرف بریزید و بجوشانید.
ب. این دمنوش را به مدت چند روز، روزی دو بار به صورت گرم و به آرامی بنوشید.

هم‌چنین غذاها و خوراکی‌های بسیار تند بخورید و هنگام تهیه‌ و پخت غذاها، ادویه‌هایی نظیر زنجبیل، سیر، پیاز، و فلفل قرمز را به مقدار بیش‌تری به کار ببرید. هم‌چنین می‌توانید سوپ مرغ نیز نوش جان کنید.

درمان گرفتگی بینی ۱۰: زردچوبه

زردچوبه عامل آنتی‌اکسیدانی، ضد التهابی، و ضد باکتری قدرتمندی است؛ و به همین دلیل، استفاده از آن به عنوان یکی دیگر از درمان‌های خانگی موثر برای رفع گرفتگی بینی شناخته می‌شود.

کورکومین موجود در زردچوبه به کاهش تورم و التهاب مجاری بینی کمک می‌کند، و به این ترتیب به سرعت علائم گرفتگی بینی‌تان را بر طرف می‌نماید. زردچوبه هم‌چنین دستگاه ایمنی بدن‌تان را به خوبی و با قدرت تقویت می‌کند.

الف. یک لیوان شیر را گرم کنید و ۱ قاشق چای خوری زردچوبه را به آن بیفزایید و اجازه دهید ترکیب شیر و زردچوبه به جوش بیایند و به مدت ۵ دقیقه به آرامی بجوشند. سپس آن را در یک فنجان بریزید و مقداری عسل خام به آن اضافه کنید؛ نوشیدنی شیر و زردچوبه را روزی دو بار بنوشید تا فرایند بهبودی‌تان سرعت بگیرد.
ب. گزینه‌ی دیگر این‌که، ۲ قاشق غذاخوری آب زردچوبه، ۱ قاشق غذاخوری آب لیمو، ۱ قاشق غذاخوری عسل، و مقداری فلفل هندی را با هم ترکیب کنید. این ترکیب را روزی ۱ تا ۲ بار میل کنید.

نکات اضافی

الف. برای حفظ آب بدن و هم‌چنین نرم کردن مخاط بینی، در طول روز آب بیش‌تری بنوشید.

ب. برای درمان گرفتگی بینی در خانه سوپ مرغ درست کنید و نوش جان نمایید.

پ. برای مبارزه با التهاب غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ بخورید.

ت. برای تقویت دستگاه ایمنی‌تان ویتامین C بیش‌تری مصرف کنید.

ث. فشار درمانی و ماساژ (با دست‌های خودتان) می‌توانند به کاهش ناراحتی‌های ناشی از گرفتگی بینی کمک کنند.

ج. کمپرس گرم را روی سوراخ‌های بینی‌تان قرار دهید تا با باز کردن مجاری بینی از بیرون، به خارج کردن مخاط از داخل بینی کمک کند.

چ. چند روز بیش‌تر استراحت کنید تا بدن‌تان برای بازیابی خود قدرت بیش‌تری داشته باشد.

ح. برای درمان گرفتگی بینی هوای داخل خانه‌تان را به اندازه‌ی کافی مرطوب نگه دارید.

خ. برای پیشگیری از وخیم‌تر شدن وضعیت‌تان از مواد آلرژی‌زا دوری کنید.

د. برای کاهش مخاط از مصرف برخی غذاهای خاص نظیر محصولات لبنی، غلات، قند، سیب زمینی، و دیگر سبزیجات نشاسته‌دار خودداری کنید.

ذ. برای پاک کردن مجاری بینی‌تان از مخاط و درمان گرفتگی آن، ورزش را در برنامه‌ی کارهای روزانه‌تان قرار دهید.

ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی

منبع: top10homeremedies

درمان گرفتگی بینی: ۱۰ موثرترین درمان خانگی گرفتگی بینی

(مشاهده ۱ نفر, فقط امروز)
هرگونه نشر ، بازتولید یا بازنشر تمام یا بخشی از محتوای سایت بازده بدون کسب مجوز، غیرقانونی است و تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
راحت و سریع با زدن دکمه + انتشار بده

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دورهمی ترلان پروانه با دوستانش + عکس