سبک ابداعی سیاه قلم چوبی به نام تبریز ثبت شود


سبک ابداعی سیاه قلم چوبی به نام تبریز ثبت شود

مرتضی و میثم کریمی که از حدود 18 سال با همکاری یکدیگر در زمینه فعالیت های هنری با چوب (معرق، منبت، حجم و مشبک) بوده اند، پیش هیچ استادی دوره ندیده اند و خودآموز هستند. این دو برادر از 9 سال پیش سبک هنری جدیدی بنام 'سیاه قلم چوبی' ابداع کرده اند و آثار بسیار نفیسی در قالب پرتره شخصیت های برجسته هنری، فرهنگی، تاریخی و ملی خلق کرده...

برادران هنرمند تبریزی با بیان اینکه انتظار مالی از هیچ کس ندارند، تنها خواسته خود را ثبت سبک ابداعی - ترکیبی با عنوان 'سیاه قلم چوبی' به نام تبریز اعلام کردند.

مرتضی و میثم کریمی که از حدود 18 سال با همکاری یکدیگر در زمینه فعالیت های هنری با چوب (معرق، منبت، حجم و مشبک) بوده اند، پیش هیچ استادی دوره ندیده اند و خودآموز هستند.

این دو برادر از 9 سال پیش سبک هنری جدیدی بنام 'سیاه قلم چوبی' ابداع کرده اند و آثار بسیار نفیسی در قالب پرتره شخصیت های برجسته هنری، فرهنگی، تاریخی و ملی خلق کرده اند.

مرتضی کریمی در مورد فعالیت هنری شان به خبرنگار ایرنا گفت: هر دو از کودکی ذوق هنری داشتیم و از سال 1378 وارد کار چوب شده ایم؛ برادر کوچکم کار طراحی را انجام می دهد و من نیز آنها را بر روی چوب پیاده می کنم.

وی در مورد سبک هنری جدیدشان توضیح داد: بعد از مدتی کار کردن در زمینه معرق، منبت، مشبک و کارهای حجمی به این فکر افتادیم سبک هنری جدیدی ابداع کنیم که بنام خودمان ثبت شود، تا اینکه اجرای سیاه قلم بر روی چوب به ذهن مان خطور کرد.

وی با بیان اینکه کار اول مان با اینکه ساده بود، زمان زیادی طول کشید، ادامه داد: چون تازه کار بودیم و هنوز به فوت و فن کار تسلط نداشتیم کار یک هفته ای امروزمان، آن موقع یک ماه زمان برد ضمن اینکه دو سه کار را شکستیم و خراب کردیم.

هنرمند تبریزی با اشاره به خلق حدود 200 اثر به سبک 'سیاه قلم چوبی' گفت: تاکنون 15 اثر فاخر را به این سبک جدید کار کرده ایم که در نگارخانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در تبریز نیز به نمایش گذاشته شده اند.

وی با تاکید بر اینکه از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ثبت سبک هنری خود اقدام کرده ایم، افزود: برخی از آثاری که به این سبک خلق کرده ایم شامل پرتره هایی از ستارخان، باقرخان، استاد شهریار، کمال الدین بهزاد و میرعلی تبریزی است و آثاری از سرداران هشت سال دفاع مقدس از جمله شهید مهدی باکری و نیز شخصیت های علمی، هنری و فرهنگی کشورمان نیز در دست تهیه است.

کریمی با تاکید بر اینکه ایده خلق آثار مربوط به خودمان است و به هیچ وجه کپی برداری نمی کنیم، گفت: تمام آثار از چوب گردو بر زمینه پارچه مخملی یا چرم طبیعی اجرا می شود و ابزار کارمان نیز اره مویی است.

وی با بیان اینکه تاکنون در نمایشگاه های جمعی زیادی شرکت کرده ایم، اضافه کرد: قرار است نخستین نمایشگاه انفرادی مان به زودی در خانه فرهنگ و هنر تبریز برگزار شود.

کریمی در مورد شیوه کارشان نیز گفت: سبک کار بدین گونه است که ابتدا طرح مورد نظر بصورت سیاه قلم طراحی می شود، بعد یک بار دیگر با طراحی دیگری، طرح برای بریدن با اره مویی دوبعدی می شود و سپس یک نسخه از طرح بر روی چوب پیاده می شود.

هنرمند مبدع تبریزی در مورد ظرافت و دشواری های این سبک هنری توضیح داد: ضخامت چوب مورد استفاده برای خلق آثار در مرحله اول 5 تا 6 میلی متر است که پس از سنباده زدن به حدود 2 میلی متر کاهش می یابد.

وی گفت: هر چقدر ضخامت چوب مورد استفاده در سبک 'سیاه قلم چوبی' کمتر باشد کار دشوارتر و اثر فاخرتر و ارزشمندتر می شود، ضمن اینکه برای جلوگیری از شکسته شدن کار نیازمند ظریف کاری و فوت و فن ویژه ای است.

وی با بیان اینکه کارهای جدید هنری در دنیای امروزی به سرعت کپی شده و با نام و برندهای تقلبی سریع وارد بازار می شود، اظهار داشت: در این صورت زحمات معنوی و مادی خالق اولیه اثر به هدر می رود و به همین دلیل نیز ما خواهان حمایت مسئولان در ثبت این سبک ابداعی بنام خودمان هستیم.

وی افزود: چند ماه قبل برای ثبت آثارمان در تهران به ساختمان ویژه این کار مراجعه کردیم، اما متاسفانه مسئولان به جای کمک و ثبت اختراع، ما را مسخره کردند و گفتند اینها کار دستی است.

وی با اشاره به ضررهای تاخیر در ثبت سبک ابداعی شان گفت: بسیاری از آثار ما توسط افراد مشخصی خریداری و در اصفهان، تهران و باکو با برندهای خودشان فروخته می شود و این نشان می دهد که سبک هنری 'سیاه قلم چوبی' علاقه مندان ویژه ای در داخل و خارج از کشور دارد.

وی در مورد ظرافت های کار با اره مویی در سبک 'سیاه قلم چوبی' گفت: در خلق یکی از آثار که پنج هزار و 555 سوراخ داشت، ناگزیر شدیم اره مویی را به همان تعداد باز و بسته کنیم.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
سیاه قلم چوبی ، هنرهای سنتی ، هنر دستی

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گردشگری

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


تقویم حجامت 1403