فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین


فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین خوابیدن کنار کودک، با کودک خوابیدن یا خواب خانوادگی، اسمش را هر چه می‌گذارید، این نحوه خوابیدن بدان معناست که کودک به جای تنها خوابیدن در اتاق یا تخت مختص به خود، در کنار والدینش می‌خوابد. مطالعاتی که در سراسر جهان صورت گرفته حکایت از آن … نوشته فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان...

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

خوابیدن کنار کودک، با کودک خوابیدن یا خواب خانوادگی، اسمش را هر چه می‌گذارید، این نحوه خوابیدن بدان معناست که کودک به جای تنها خوابیدن در اتاق یا تخت مختص به خود، در کنار والدینش می‌خوابد.

مطالعاتی که در سراسر جهان صورت گرفته حکایت از آن دارد که بسیاری از خانواده‌ها و به خصوص خانواده‌هایی که دارای یک یا چند کودک هستند با هم و در کنار یکدیگر به خواب شبانه می‌روند و نکته جالب توجه این است که در بسیاری از کشورها این روند در حال افزایش است. تنها در آمریکا و بر اساس مطالعه‌ای که اخیرا صورت گرفته مشخص شده است که 13 درصد والدین به همراه کودکانشان به خواب می‌روند. البته ممکن است بسیاری از والدین نظر مثبتی نسبت به این مقوله نداشته باشند اما در برخی موارد نظیر مواقعی که کودک به هر دلیل دچار ترس و کابوس شده به او اجازه می‌دهند که در کنارشان به خواب رود.

خوابیدن کودک کنار والدین در یک اتاق حتی یک تخت می‌تواند مزایای شگفت‌انگیز فراوانی برای سلامتی داشته باشد. در واقع، عمل خوابیدن با کودکان یک چیز طبیعی در غرب است. هرچند این امکان وجود دارد که کودک به تنهایی بخوابد، اما واقعیت این است که او همچنان به عشق و گرمی والدین خود نیاز دارد.

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

علی‌رغم این واقعیت که والدین معمولا جدا از فرزندان خود می‌خوابند، باید بدانید که خوابیدن در کنار فرزندتان مزایای زیادی برای سلامتی دارد که در این نوشتار با آن‌ها آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید!

۱. خطر ابتلا به SIDS را کاهش می‌دهد

SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد) را می‌توان به حداقل رساند اگر والدین و کودکان در یک اتاق بخوابند. این موضوع بر اساس یک مطالعه ثابت شده‌است.

۲. کیفیت خواب مادر و کودک بهبود می‌یابد

اگر شما و فرزندتان در یک اتاق بخوابید، زمان بیش‌تری برای خواب خواهید داشت. چرا که می‌توانید او را بلافاصله آرام کنید اگر که نیمه شب گریه کند.

۳: اختلالات خواب کاهش می‌یابد

این مورد مربوط به کیفیت خوابی است که می‌توانید با خوابیدن در کنار فرزندتان تجربه کنید. شما و فرزندتان کنار هم احساس راحتی می‌کنید، بنابراین در طول خواب هیچ وقفه‌ای رخ نمی‌دهد.

۴. کودک‌تان امنیت بیش‌تر دارد

خوابیدن با هم در یک اتاق نیز باعث می‌شود کودک شما امنیت بیش‌تری داشته باشد چرا که اگر اتفاقی برای کودک رخ بدهد، می‌توانید بلافاصله آن را مدیریت کنید. خطراتی از قبیل سقوط از تختخواب یا پوشیده شدن صورت کودک با بالش و پتو را می‌توان با خوابیدن در کنار او کاهش داد.

۵. شیر دادن به کودک آسان‌تر است

اگر شما هنوز هم به کودک‌تان شیر می‌دهید، برای‌تان بسیار راحت‌تر خواهد بود که در کنار او بخوابید. وقتی کودک شما گرسنه است و می‌خواهد شیر بخورد، می‌توانید بلافاصله و بدون نیاز به ترک اتاق به او شیر بدهید.

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

۶: اضطراب را کاهش می‌دهد

والدین اگر دور از کودک باشند، مضطرب خواهند شد. به خصوص اگر فرزندتان خیلی کوچک باشد. احتمالا انواع مختلف افکار منفی از ذهن شما عبور می‌کنند. یکی از راه‌حل‌ها برای غلبه بر این مشکل، خوابیدن کودک‌تان در کنار شما است.

۷. یکی از روش‌های مراقبت از بدن است

خوابیدن با کودک‌تان یکی از روش‌های طبیعی برای مراقبت از بدن است. با این کار مزایای زیادی را می‌توانید برای ذهن و جسم‌تان دریافت کنید. در واقع این عمل به طور غیرمستقیم، فواید زیادی برای بدن شما دارد.

۸. کودک می‌تواند به آرامی بخوابد

مطمئنا گاهی تجربه کرده‌اید که کودک‌تان شب را با ناآرامی سپری می‌کند. یک ترفند قدرتمند برای رفع مشکل این است که او را روی تخت خودتان بیاورید. زیرا به این ترتیب کودک راحت‌تر می‌شود و خواب آرام‌تری خواهد داشت.

۹. پیوند بین مادر و کودک قوی‌تر می‌شود

خوابیدن مادر و فرزند درکنار یکدیگر، رابطه‌ی بین آن‌ها را تقویت می‌کند. ارتباط برقرار کردن آن‌ها با یکدیگر، لمس کردن و حس کردن عشق مادر، باعث تقویت پیوند میان این دو می‌شود.

۱۰. خطر سقوط از تخت برطرف می‌شود

مشخص است که این اتفاق می‌تواند رخ بدهد، زیرا در طول خواب همیشه در حالت آماده باش برای مراقبت از فرزندتان هستید.

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

چگونه مطمئن شوم که خوابیدن کنار کودک برای او و ما مفید است یا نه؟

اصولا تصمیم‌گیری در اینگونه موارد امری کاملا شخصی است زیرا ممکن است آنچه که برای خانواده شما اثر مثبتی داشته باشد، برای خانواده مشابه دیگری پیامدهای نه چندان مثبتی به همراه داشته باشد. نکته اینجاست که باید به سلامت روانی و ایمنی کودک خود توجه کافی داشته باشید و هر اقدام مناسبی را برای ارتقای این دو مورد انجام دهید. متخصصان آمادمی طب اطفال آمریکا نظر منفی نسبت به خوابیدن کودک در کنار پدر و مادرش دارند و آن را در تضاد با سلامت و ایمنی کودک می‌دانند. از سوی دیگر کم نیستند متخصصانی که نظر مثبتی در این زمینه دارند.

به هر حال باید توجه داشت که شرایط هر خانواده با خانواده دیگر تفاوت دارد. برخی کودکان از اینکه در کنار والدینشان به خواب روند حس بهتری داشته و در مقابل بسیاری از کودکان زمانی روحیه شادتری خواهند داشت که در اتاق خود به خوابی مجزا بروند.

مزیت‌های خوابیدن کودک کنار والدین

از نگاه بسیاری از والدین و روانشناسان کودک، خواب خانوادگی مز‌یتهایی دارد که نمی‌توان از آنها چشم پوشی کرد:

تقویت پیوندهای عاطفی

در عصر حاضر که بسیاری از والدین مجبور هستند مدت زمان زیادی را در خارج از خانه مشغول کار و تلاش پیگیرانه باشند و تنها مدت زمان اندک در محیط گرم خانه برای همراهی با کودکانشان دارند، خوابیدن به همراه آنها می‌تواند بخشی از کمبود عاطفی ناشی از نبودن در خانه را جبران کند. پس از یک روز کار پرمشغله، پدر و حتی مادری که در خارج از خانه کار می‌کند در کنار فرزندانشان در حالی که آنها لباس خواب بر تن کرده‌اند حاضر شده و ضمن اینکه دقایقی با یکدیگر صحبت می‌کنند خود را برای خوابی آرام آماده می‌کنند.

تقویت حس اعتماد به نفس در کودک

بسیاری از روانشناسان کودک بر این باورند که خوابیدن والدین در کنار فرزندانشان حداقل یک نتیجه مثبت به همراه خواهد داشت که آن چیزی نیست جز تقویت حس اعتماد به نفس کودک. شاید در ظاهر اینگونه به نظر برسد که این دسته از کودکان به دلیل وابستگی عاطفی که با والدین خود پیدا می‌کنند به تدریج حس اعتماد به نفس خود را از دست داده و تبدیل به کودکانی وابسته می‌شوند. اما متخصصان اطفالی نظیر «ویلیام سرز» نگاه تیزبینانه‌ای به این مقوله دارد. او می‌گوید: کودکانی که خوابیدن در کنار پدر و مادر را تجربه می‌کنند همواره از نوعی حس دلگرمی و اطمینان خاطر برخوردارند. آنها افرادی با اعتماد به نفس بالا خواهند بود که می‌توانند قرار گرفتن در محیط‌های جدید و کسب استقلال فکری و رفتاری را بهتر از سایر کودکان پذیرا باشند.

تغذیه بهتر کودک

مادرانی که در کنار کودکانشان می‌خوابند معتقدند در این مواقع شیر دادن به نوزاد کار به مراتب ساده‌تری خواهد بود. البته درخصوص نوزادان باید توجه داشت که شرایط مناسبی برای خوابیدن او در کنار والدین برای فراهم شود تا خطراتی نظیر خفگی سلامت آنها را تهدید نکند. البته نکته جالب توجه دیگری نیز در این زمینه مطرح می‌شود و آن اینکه نوزادانی که در کنار والدین خود به خواب می‌روند، رایحه شیر مادر را احساس کرده و ممکن است در مقایسه با سایر نوزادانی که در تختی مجزا و در محیطی دیگر به خواب می‌روند، بیشتر از خواب برخاسته و با حرکاتی نظیر گریه کردن تقاضای شیر مادر کنند.

خطرات احتمالی خوابیدن کنار کودک

نهادهایی نظیر کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی در آمریکا و آکادمی طب اطفال این کشور همپای بسیاری از سازمان‌های مشابه در گوشه و کنار جهان نظر مخالفی نسبت به خوابیدن کودک در کنار والدینشان دارند. متخصصان این سازمان‌ها هشدار می‌دهند که خوابیدن والدین در کنار کودکان زیر دو سال خطر بروز مرگ ناشی از خفگی و سندروم مرگ ناگهانی نوزاد در خواب (SIDS) را افزایش می‌دهد. با این حال انبوهی از کارشناسان در نقطه مقابل قرار داشته که می‌گویند اگر نکات ایمنی به خوبی رعایت شود، خوابیدن کودک در کنار والدینش هیچ خطری برای سلامت او به همراه نخواهد داشت.

نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که اگر قصد دارید خوابیدن در کنار نوزاد را در یک تخت تجربه کنید هیچگاه نباید او را به تنهایی بر روی تخت رها کنید زیرا تختخواب‌های مخصوص افراد بزرگسال دارای حفاظ نبوده و هر لحظه امکان غلط خوردن نوزاد و سقوط او بر روی زمین وجود دارد.

همواره به خاطر داشته باشید که نوزاد یا کودک خردسال باید به پشت بخوابد، حتی اگر در کنارتان خوابیده و به او نزدیک هستید. در غیر این صورت احتمال مرگ ناشی از خفگی و یا سندروم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS) جان او را تهدید خواهد کرد. از آن گذشته درحالی که قصد خوابیدن در مجاورت کودکتان را دارید هرگز سیگار نکشید. مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده که نشان می‌دهد والدینی که در مجاورت کودکان خردسالشان سیگار می‌کشند، آنها را در معرض سندروم مرگ ناگهانی نوزاد قرار می‎‌دهند.

همچنین اگر شما و همسرتان مبتلا به اضافه وزن قابل توجه هستید توصیه می‌کنیم که فکر خوابیدن در کنار کودک بر روی یک تخت را از سر خارج کنید چون به این ترتیب عملا جایی برای کودک باقی نمی‌ماند.

تقویت خلاقیت در روابط زناشویی

درحالی که بسیاری از پدر و مادرها بر این باورند که خوابیدن کودکانشان در کنار آنها داشتن مانعی در روابط زناشویی محسوب می‌شود اما در نقطه مقابل بسیاری از والدین نیز قرار دارند که معتقدند نباید خود را از مزیت‌های خوابیدن در کنار کودکان محروم کنند. در عین حال آنها به طور ناخواسته مجبور می‌شوند که برای داشتن روابط زناشویی خود خلاقیت‌های دیگر به خرج دهند.

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

نکاتی در مورد جدا خواباندن کودک از والدین

در هر مرحله از زندگی کودک، والدین با چالش‌هایی رو‌به‌رو هستند که هر کدام آن را به شیوه خود حل می‌کنند؛ از شیر گرفتن، آموزش دستشویی رفتن و بالاخره جدا خواباندن کودک ، برای بسیاری از پدر و مادرها یک مشکل بزرگ تلقی می‌شود.

به طور کلی نوزاد بهتر است در سال اول از زندگی خود، در اتاق والدین اما در تخت خواب جداگانه بخوابد. این در حالی است که بعضی از روانشناسان دیگر معتقد هستند، والدین پس از ۶ ماه اول می توانند نوزاد را در اتاق خودش بخوابانند. ۶ ماه و یا ۱ سال اول زندگی زمان بسیار حساسی برای نوزادان است. این به آن علت است که نوزادان در اولین سال از زندگی خود با مسائلی از قبیل مشکلات تنفسی و یا مرگ ناگهانی روبرو هستند. بسیاری از مادران به علت وابستگی شدید به کودک ترجیح می دهند تا کودک خود را سالها در کنار خود بخوابانند. والدین باید بدانند، هرچه جدا خواباندن کودک در سنین پایین تر صورت بگیرد، این کار راحت تر است.

بعد از یک سال، به خصوص در مورد کودکانی که شیر مادر نمی‌خورند، بهتر است جدا خواباندن کودک انجام شود اما در مورد شیرخواران شیر مادرخوار، ممکن است جداکردن فرزند از مادر هنگام خواب کار راحتی نباشد زیرا مادر مجبور می‌شود با هر بار گریه کودک، بلند شود و او را به تخت خود بیاورد یا در کنار تختش بنشیند و او را تغذیه کند و دوباره به تخت بازگرداند. اگر مادری بتواند این زحمت را بپذیرد، بهتر است از پایان سال اول جدا خواباندن کودک را آغاز کند.

استثنائا در مورد کودکان شیر مادرخوار، حداکثر زمانی که شیرخوار می‌تواند در اتاق خواب والدین بخوابد، تا دوسالگی است اما در این صورت هم باید محل خواب و تختخواب شیرخوار جدا باشد.

یک کودک دو ساله به هیچ‌‌وجه نباید اجازه داشته باشد که در تخت یا اتاق والدین بخوابد؟

بعد از دو سالگی به طور منطقی و علمی، توجیهی برای خواباندن فرزند در کنار والدین وجود ندارد اما گاهی وابستگی مادر به فرزند شدید است و نمی‌تواند او را از خود جدا کند زیرا در آغوش گرفتن فرزند به او احساس آرامش و اطمینان می‌دهد و دوست دارد تا سال‌ها فرزندش در کنارش باشد. در این حالت لازم است با مادر صحبت شود و هر چه سریع‌تر جدایی صورت بگیرد. در اغلب موارد جدایی به دلیل وابستگی شدید مادر به فرزند انجام نمی‌شود، ولی به هر حال مادری هم که از لحاظ عاطفی توجه و محبت کافی به فرزندش دارد، می‌تواند در پایان دو سالگی جدا خواباندن کودک را شروع کند.

چه کنیم که کودک خودش خوابیدن را بیاموزد؟

بهترین راه این است که فرزندمان را عادت دهیم خودش در تختش تنها بخوابد. اینکه او را بخوابانیم و بعد در تخت بگذاریم، کار صحیحی نیست. باید از ابتدا فرزند را طوری بار بیاوریم که بداند در مورد این مساله جدی و قاطع هستیم. البته مادر می‌تواند تا زمانی که کودک به خواب رود در اتاق او بماند. عادت‌های دیگر مانند خواباندن در بغل یا روی پا یا در اختیار گذاشتن قسمتی از مو یا بدن مادر در دست کودک تا زمانی که به خواب برود، صحیح نیست. در مورد کودکی که چنین عادتی پیدا کرده، بهتر است مادر عروسک پشمالو در اختیارش قرار دهد تا کودک عادت کند عروسک یا بالشش را بغل بگیرد تا به خواب برود. وقتی این عادت از بین رفت، به راحتی با بردن کودک به اتاقش و ماندن مادر در کنار او، به خواب می‌رود.

فواید و مضرات شگفت انگیز خوابیدن کودکان کنار والدین

آیا مادر می‌تواند کنار فرزندش در اتاق او بخوابد تا به خواب برود؟

خیر. مادر نباید به تخت کودک برود یا در اتاق او روی زمین بخوابد زیرا این کارها هم تفاوتی با خوابیدن کودک در اتاق والدین ندارد. باید کودک حس کند مادر حضور دارد ولی این حضور به معنی خوابیدن کنار او نیست. مادر می‌تواند برای فرزندش کتاب بخواند یا قصه بگوید تا کودک در حالی که عروسک به بغل دارد، به خواب برود.

اگر مادری کودکش را تا حداکثر دو سالگی از خود جدا نکرد و کودک به خوابیدن کنار مادر عادت داشت، چطور می‌توان جدا خواباندن کودک را آغاز کرد؟

برای جدا خواباندن کودک در مورد کودکان سه سال به بالا خیلی خوب است که از جدول ستاره استفاده کنیم. یعنی به کودکمان بگوییم هر روز صبح که بلند می‌شوی اگر در تختخوابت بودی، یک برچسب جایزه می‌گیری و مثلا هر سه برچسب یک جایزه بزرگ‌ دارد. استفاده از روش‌های تشویقی در جدا خواباندن کودک مؤثر هستند.

مراقب تغییر رفتارها باشید

اگر درخواست‌های کودک برای خوابیدن در کنار والدین به صورت مکرر و پشت‌سر هم تکرار شود بدون شک عاملی موجب ناآرامی کودک شده است. انواع ترس، کابوس و… می‌تواند میل کودک به برگشتن به اتاق والدین را بیشتر کند. همچنین تماشای بعضی برنامه‌ها و فیلم‌هایی که برای سن کودکان مناسب نیست، باعث می‌شود هنگام خواب شبانه دچار نگرانی و پریشانی شوند، به همین دلیل والدین باید نسبت به بروز هر نشانه‌ای هوشیار باشند و بعد از برطرف شدن عوامل تهدید کننده، از فرزندشان انتظار اطاعت از قانون را داشته باشند.

برای جدا خواباندن کودک بالای ۵ سال چه کنیم؟

برای جدا خواباندن کودک ابتدا فاصله او را از تخت‌تان بیشتر کنید و بعد او را به اتاقش منتقل کنید.

او را تشویق کنید و با هر بار خوابیدن در اتاقش به او جایزه بدهید. به کودک خود وعده بدهید هر روز صبح که از خواب بلند می شود اگر در تخت خواب خودش باشد یک هدیه دریافت می کند.

در مقابل اصرار کودک به خوابیدن در اتاق شما باید مقاومت کرده و سعی کنید با سرگرمی‌های مختلف او را به اتاقش ببرید.

اگر قانونی وضع می‌شود باید در خانه اجرا شود اما پیش از هر چیز دقت کنید که این قانون چه تاثیر روانی روی کودک دارد. در بعضی خانواده‌ها سابقه مشکلات روانی وجود دارد و بنابراین احتمال بروز این مشکل درکودک هم هست و با جدا کردن او این حالت در او تشدید می‌شود.

منابع: بازده/نی نی بان/بیتوته

مطالب مرتبط:

عدم دریافت کلسیم کافی در کودکان + علت کمبود کلسیم در کودکان

روش درمان یبوست کودکان

داروی گیاهی برای گلودرد کودکان+درمان گلودرد کودکان

تست هوش iq برای کودکان+دانلود استاندارد بالای 120 تصویری

عوارض آلودگی هوا و تاثیر آن بر روی کودکان

نکات مهم طبیعی برای کاهش تب بچه ها و کودکان

علل سیاه سرفه در کودکان

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


عکس | قابی دیدنی از بازیگر زن پُرحاشیه در حرم امام رضا(ع)