درمان لخته شدن خون | راه های ساده پیشگیری از غلظت خون
درمان لخته شدن خون : چگونه از غلظت خون جلوگیری کنیم ؟ چرا خون لخته میشود ؟ در اینجا با مقاله ای درباره سلامت عمومی ، راه های پیشگیری از غلظت خون در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید. برای لخته شدن خون چی خوبه ، درمان لخته شدن خون برای … نوشته درمان لخته شدن خون | راه های ساده پیشگیری از غلظت خون اولین بار در پورتال جامع ایران بانو...
سلامت عمومی ، راه های پیشگیری از غلظت خون در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.
برای لخته شدن خون چی خوبه ، درمان لخته شدن خون
برای پیشگیری از لخته خون این ادویه ها را بخورید
هر زمانی که جریان خون در معرض مواد خاصی قرار بگیرد، فرایند لخته شدن خون فعال می شود. این مواد خاص را ترومبوژنیک می گویند، زیرا آن ها تشکیل ترومبوز (لخته خونی) را تسریع می کنند، مانند کلاژن. مواد ترومبوژنیک زیادی در پوست بدن یا دیواره رگ های خونی وجود دارد.
هنگام پاره شدن دیواره رگ خونی و خون ریزی آن، این مواد در تماس با خون قرار میگیرد و باعث انعقاد آن می شود. بیشتر حمله های قلبی، سکته های قلبی و مغزی به دلیل تشکیل لخته خونی روی پلاک کلسترولی (چربی) در داخل سرخرگ قلب یا مغز است. وقتی پلاک چربی به طور ناگهانی پاره شود، مواد ترومبوژنیک داخل پلاک در تماس با خون قرار می گیرد و باعث لخته شدن خون می شود. اگر لخته خونی از جای خودش حرکت کند و به سمت مغز برود، باعث بروز سکته مغزی می شود.
دارچین ضد لخته خون
دارچین یکی از رقیق کننده های طبیعی و موثر است. این ماده حاوی کومارین است که به عنوان رقیق کننده خون عمل می کند. این ادویه شیرین می تواند فشار خون را کاهش دهد و شرایط التهابی را تسکین ببخشد. دارچین قادر است خطر ابتلا به سکته را کمتر کند.
مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۳ نشان می دهد زمان لخته شدن خون با مصرف دارچین کاهش پیدا می کند. شما می توانید پودر دارچین را برای بهبود طعم به مواد غذایی و نوشیدنی های خود اضافه کنید.
هشدار: استفاده طولانی مدت و بیش از حد دارچین می تواند به کبد آسیب وارد کند.
زردچوبه ضد التهاب
زردچوبه یکی از بهترین گیاهان ضد التهابی طبیعی است اما به عنوان رقیق کننده خون نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این موضوع به دلیل کورکومین موجود در آن است.
کورکومین از تجمع پلاکت ها و تشکیل لخته جلوگیری می کند. پودرزردچوبه را به چای، کاری، سالاد و یگر وعده های غذایی خود اضافه کنید. می توانید یک لیوان شیر زردچوبه در روز میل کنید. اگر مکملی مصرف می کنید قبل از به کار بردن زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید.
نکته: اگر از وارفارین استفاده می کنید از زردچوبه استفاده نکنید.
زنجبیل کاهنده سکته
زنجبیل یکی از گیاهانی است که می تواند در کاهش لخته شدن خون موثر باشد. این ماده می تواند در پیشگیری از تشکیل لخته خونی جدید مفید باشد و خطر سکته را کاهش دهد . علاوه بر این، زنجبیل می تواند جریان خون در طول بدن را بهبود ببخشد. کمی زنجبیل به آب میوه خود بیفزایید یا آن را به غذاها اضافه کنید.
شما می توانید دو الی سه فنجان چای زنجبیل نیز در روز بنوشید به شرطی که به زنجبیل حساسیت نداشته باشید.
فلفل رقیق کننده
فلفل نیز خاصیت رقیق کنندگی خون دارد و می تواند جریان خون را در بدن افزایش دهد. این ماده در برگیرنده کپسایسین است که میتواند لیپیدها را از شریان ها حذف کند. این گیاه فشار خون را کاهش می دهد و به طور کلی سلامت قلب را بهبود می بخشد.فلفل تازه و خرد شده را به مواد غذایی خود اضافه کنید.همچنین می توانید پودر فلفل را بر روی مواد غذایی خود بپاشید.
راهکارهایی برای رفع لخته خون
از کاهش آب بدن جلوگیری کنید ؛ بهویژه تحت تاثیر تعریق در اثر افزایش درجه حرارت محیط یا تب، اسهال، استفراغ ، مصرف بیرویه داروهای مُدر( ادرار آور) یا طی مسافرتهای طولانی مدت.
استفاده بیشتر از مواد غذایی فیبری که منشأ گیاهی دارد، بهویژه انواع سبزی و میوه ها؛ طوری که از طریق مصرف آنها بیش از ۲۰گرم فیبر به ازای هر ۱۰۰۰ کیلو کالری دریافتی وارد دستگاه گوارش شما شود. بدین ترتیب نه تنها مانع از بروز یبوست میشود، بلکه جذب متعادل موادقندی و چربیها و نیز خنثیسازی مواد سرطان زا، توسط فیبر مصرفی صورت می گیرد.
کاهش چربیهای خون ،به ویژه کلسترول خون بسیارمهم است.
برای پیشگیری از لخته شدن خون نکات زیر را در نظر بگیرید
برای کاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع زیر۷ درصد باید مصرف روغن نباتی جامد، پیه حیوانی و چربیهای حیوانی (غیرروغن ماهی) وبرخی مواد چرب مانند روغن نارگیل حذف یا بسیار محدود شود و مقدار کل چربی دریافتی کاهش داده شده را نیز بهطور متناسبی در وعدههای غذایی تقسیم کرد.
خوردن صبحانه و حذف نکردن آن بهمقدار قابل توجهی موجب کاهش احتمال لخته شدن خون و چسبندگی پلاکتها میشود.
محدود کردن مصرف گوشت به ویژه گوشت قرمز و نیز همچنین عدم استفاده یا مصرف خیلی کم منابع غذایی حاوی اسید آراشیدونیک فراوان مثل دل، قلوه، مغز و پیه گاو و گوسفند از عوامل پیشگیری از لخته خون محسوب می شود
توصیههای مفید برای پیشگیری از لخته شدن خون
به وجود آمدن لخته در سیستم گردش خون از عوامل عمدهی سکتههای قلبی و مغزی است. عوامل مهم تأثیرگذار در ایجاد لخته عبارتاند از:
الف) استعداد و گرایش پلاکتهای خون در جهت ایجاد لخته و غلظت بالای آنها. (پلاکتهای خون، سلولهای کوچک و ریزنقشی هستند که با انباشتگی و چسبیدن به یکدیگر یا به دیوارهی رگهای بدن، زمینهساز بوجود آمدن لخته میشوند).
علائم لخته شدن خون در پا
ب) فیبرینوژن که از جنس پروتئینها است و بهعنوان سنگ بنای لختههای ایجاد شده، نقش آفرینی کرده و افزایش مقدار آن در جریان خون ،شاخصی در احتمال بروز لخته بهحساب آورده میشود.
ج) سیستم فیبرنولیتیک: وظیفهی عمدهی این سیستم، شکستن و حل کردن لختههای به وجود آمده در شرایط مختلف است، تا از بروز ترومبوفیلبیت در اندامها یا خطر سکتههای احتمالی ناشی از لخته شدن، در شریانهایخون رسان مغز و قلب جلوگیری کند.
همراه با یک برنامه غذایی مناسب ، روزانه حداقل ۵/۲ لیتر مایعات بهصورت شیر و لبنیات کمچرب، آب، چای، آبمیوههای طبیعی و سبزیهای مورد علاقهی خود را مصرف کنید.
بهطور قطع نقش و اثر مواد غذایی مختلف نیز به صورت بازدارنده یا مساعد کننده در فرآیند لخته شدن خون مهم شناخته شدهاند. از شما یاران همراه و دوستان علاقمند درخواست میشود به توصیههای زیر توجه فرموده و علاج واقعه را قبل از وقوع، بهعمل آورید.
۱-از کاهش آب بدن جلوگیری کنید ؛ بهخصوص تحت تأثیر تعریق در اثر افزایش درجهی حرارت محیط یا تب، اسهال، استفراغ ، مصرف بیرویهی داروهای مُدر( ادرار آور) یا در طی مسافرتهای طولانی مدت با هواپیما. برای تامین و تضمین سلامتی خود در طی روز، بهمقدار فراوان از آب و مایعات مختلف استفاده کنید، بهخصوص صبحها نوشیدن ۲-۱ لیوان آب به طور ناشتا بسیار تأثیرگذار است و در فاصلهی وعدههای غذایی حتی بدون احساس تشنگی با نوشیدن چند لیوان آب به شادابی و سلامتی خود کمک کنید.
۲- کاهش تدریجی اضافه وزن؛ طوری که :
– از دست دادن وزن در هفته حداکثر از ۷۵۰ گرم تجاوز نکند؛
– هنگام اجرای رژیم لاغری، تحت هیچ شرایطی برای رسیدن سریع به وزن مطلوب، هیچ یک از گروههای غذایی را حذف نکنید؛
– به موازات بهرهگیری از رژیمهای متناسب، متنوع و غنی از مواد مغذی و حیاتی، به تامین آب و مایعات بدن نیز توجه نموده و حداقل ۵/۲ لیتر مایعات بهصورت شیر و لبنیات کمچرب ، آب، چای، آبمیوههای طبیعی و سبزیهای مورد علاقهی خود را استفاده کنید.
* توجه: افرادی که دچار بیماری قند هستند، در برنامهی غذایی روزانهی خود ترتیبی اتخاذ کنند که به افت شدید قندخون (هیپوگلیسمی) و یا کتواسیدوز مبتلا نشوند. مشاوره با یک متخصص تغذیه یا پزشک متخصص در این مورد، راهگشا میباشد و سلامتی و طول عمر شما را تضمین و تامین میکند.
۳- اقدام به موقع و حساب شده، در جهت کاهش چربیهای خون، کلسترول و تری گلیسیرید بسیار اهمیت دارد.
۴- استفاده از غذاهای کم چرب و کم کلسترول، طوریکه دریافت اسیدهای چرب اشباع زیر۷ درصد بوده و مصرف روغن جامد، روغن نارگیل و چربیهای حیوانی غیر از ماهی، حذف یا بسیار محدود شود و مقدار کل چربی تعیین شده را نیز بهطور متناسبی در وعدههای خود غذایی تقسیم کنید.
۵- محدود کردن پروتئین به ۸/۰ گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن در روز و کاهش مصرف پروتئینهایی که منشا حیوانی دارد، به خصوص گوشت قرمز. همچنین عدم استفاده یا مصرف خیلی کم منابع غذایی حاوی اسید آراشیدونیک فراوان مثل دل، قلوه، مغز و پیه گاو و گوسفند.
۶- استفادهی بیشتر از مواد غذایی که منشا گیاهی دارد، بهویژه انواع سبزی و میوه ها؛ طوری که از طریق مصرف آنها بیش از ۲۰گرم فیبر به ازای هر ۱۰۰۰ کیلو کالری دریافتی وارد دستگاه گوارش شما شود. بدین ترتیب نه تنها از بروز یبوست میشود، بلکه جذب متعادل موادقندی و چربیها و نیز خنثیسازی مواد سرطان زا، توسط فیبر مصرفی صورت می گیرد. (درصورت استفاده از سبوس گندم جهت افزایش مقدار فیبر دریافتی، باید در طی روی آب زیادی بنوشید، زیرا درغیر این صورت خود این فیبر، باعث یبوست میشود).
برای کاهش لخته شدن خون از روغن جامد، روغن نارگیل ، چربیهای حیوانی، گوشت قرمز، دل، قلوه، مغز ، پیه گاو و گوسفند به مقدار خیلی کم مصرف کنید و به جای آن از لبنیات کم چرب، ماهی، سبزی و میوه ی فروان استفاده کنید.
۷- استفاده از برنامه غذایی حاوی شیر و لبنیات کم چرب، ماهی ، میوه و سبزی فراوان، کاهش مصرف مواد غذایی شیرین، اقدامی در جهت دستیابی به نشاط و شادابی شما تلقی خواهد شد.
۸- استفادهی بیشتر از منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب اُمگا-۳ مثل شاهماهی،ماهی تن، ماهیآزاد، خال مخالی و ساردین ، همراه با محدود کردن مقدار مصرف چربی در برنامهی غذایی روزانه.
۹- مصرف ۱۰- ۵ گرم روغن ماهی و ۱۵۰- ۱۰۰ میلیگرم ویتامین E در روز، از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
۱۰- خوردن صبحانه و عدم حذف آن بهمقدار قابل توجهی موجب کاهش لخته شدن خون و چسبندگی پلاکتها میشود؛ چرا که میزان بتا ترومبوگلوبولین که نمایانگر فعالیت پلاکتها برای ایجاد لخته است، در افرادی که صبحانه میل نمیکنند، ۵/۲ برابر افرادی است که صبحانه خورده اند. پس برای سلامت خود و فرزندانتان از همین امروز به مصرف صبحانه در محیط گرم و صمیمی خانواده ی خود اقدام کنید تا ضمن کمک به سلامت قلب و عروق، بهعنوان یک الگوی خوب برای عادت دادن فرزندان به دریافت منظم غذا در سه وعده غذایی اصلی و میان وعدهها مطرح باشید.
دکتر سید ضیاءالدین مظهری
پیشگیری از لخته شدن خون در رگها
درمان لخته شدن خون | راه های ساده پیشگیری از غلظت خون
منبع : خراسان نیوز / تبیان / سیمرغ