خانه ملا محمد ترشیزی سبزوار


خانه ملا محمد ترشیزی در شهر تاریخی سبزوار واقع شده است. این عمارت مربوط به دوره پهلوی است و در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۲۴۰ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این خانه در خیابان سید جمال الدین اسد آبادی سبزوار واقع شده و از...

خانه ملا محمد ترشیزی در شهر تاریخی سبزوار واقع شده است. این عمارت مربوط به دوره پهلوی است و در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۲۴۰ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این خانه در خیابان سید جمال الدین اسد آبادی سبزوار واقع شده و از دو قسمت زمستان نشین و تابستان نشین تشکیل گردیده، بخش زمستان نشین آن در حدود هشتاد سال و بخش تابستان نشین آن حدود شصت سال قدمت دارد. این بنا در کل متعلق به دوره پهلوی اول است.

خانه ملا محمد ترشیزی سبزوار

معماری خانه ملا محمد ترشیزی

ورودی بنا از جانب شرق بوده و کل محوطه از سه قسمت شامل بنای اصلی، اندرونی و نیز حیاط دیگری در ضلع جنوبی با اتاقهایی در سمت شمالی آن تشکیل شده است. از مهمترین عوامل تزئینی بنا می توان به آجر کاری رجنام، دیواره حیاط و بالای پنجره های بیرونی اشاره نمود. همچنین می توان به گچبری اطراف روشنایی و کادر بندی ساده سقف اتاقها و پنجره های مشرف به حیاط شرقی اشاره کرد. وجود بادگیرهایی در سقف که هم اکنون برای تهویه اتاق ها استفاده می گردد جلوه خاصی به بنا بخشیده است.

خانه ملا محمد ترشیزی سبزوار

باغ نرشیزی

این باغ نیز از آثار تاریخی شهرستان سبزوار و نمونه ‌ای از باغ‌ های ایرانی محسوب می ‌شود. باغ ترشیزی روستای باغان در فاصله هفت کیلومتری شرق سبزوار قرار دارد. یکی از آثار تاریخی سبزوار است که متعلق به خانواده ایرج ترشیزی می ‌باشد. ترشیزی‌ ها از خانواده ‌های اصیل و ثروتمند سبزوار هستند که در آن زمان دارای چندین باغ ازجمله در روستاهای باغان، مهر آباد و چند خانه با ارزش تاریخی است. یکی از آنها متعلق به ملامحمد ترشیزی می ‌باشد که به ثبت ملی نیز رسیده است.

ترشیزی ‌ها اولین گاراژ باربری و مسافربری سبزوار را تأمین کرده‌ اند که امروزه به ‌نام گاراژ محمدیه معروف است. و یکی از آثار تاریخی سبزوار محسوب می ‌شود. باغ ترشیزی باغان بصورت یک عمارت با دورنمای اصلی (شمالی- جنوبی) ساخته شده و دقیقا‌ً قرینه هم می ‌باشد. عمارت اصلی فضاهایی مثل تالار پذیرایی، پنج دری، اتاق ‌های نشیمن، دالان، راهرو در خود جای داده و ساختمانی که در ضلع جنوب شرقی عمارت و چسبیده به آن قرار دارد. شامل آب انبار، حوضخانه، بادگیرخانه، مطبخ، انباری و… است. باغ عمارت در ضلع جنوبی قرار دارد و درختان کهنسالی فضای باغ را آراسته ‌اند و تزئینات این عمارت شامل گچبری، یزدی بندی گچی نیم طاق ورودی‌ ها و آجر کاری فوق العاده زیبا در بنا ‌شده است.

برای آشنایی بیشتر با عمارت های سبزوار می توانید مطلب خانه های تاریخی شهر دیرینه سبزوار را مطالعه بفرمایید.

نحوه دسترسی

آدرس: سبزوار، میدان حکیم، خیابان اسدآبادی، پشت دبیرستان قدیمی اسرار


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

ادعای تازه و بحث‌برانگیز درباره سقوط بالگرد رئیسی