انجماد سریع یا IQF چیست؟+ آیا بر کیفیت و ارزش مواد غذایی اثر دارد؟


انجماد سریع یا IQF چیست؟+ آیا بر کیفیت و ارزش مواد غذایی اثر دارد؟

آیا می دانید انجماد سریع یا IQF چیست؟در فرایند نگه‌داری مواد غذایی، تکنیکی برنده است که در حفظ تازگی و طعم مواد غذایی، توانایی بالایی داشته باشد. امروزه این IQF است که به‌عنوان تکنیک برتر انجماد مواد غذایی شناخته...

انجماد سریع یا IQF چیست؟+ آیا بر کیفیت و ارزش مواد غذایی اثر دارد؟

آیا می دانید انجماد سریع یا IQF چیست؟در فرایند نگه‌داری مواد غذایی، تکنیکی برنده است که در حفظ تازگی و طعم مواد غذایی، توانایی بالایی داشته باشد. امروزه این IQF است که به‌عنوان تکنیک برتر انجماد مواد غذایی شناخته می‌شود.

«انجماد سریع انفرادی» یا IQF انقلابی در فرایند انجماد و مصرف مواد غذایی، از میوه‌ها و سبزیجات گرفته تا غذاهای دریایی، مرغ و محصولات پخته‌شده ایجاد کرده است. بیایید به دنیای فناوری IQF وارد شویم و کشف کنیم که IQF چگونه جادو می‌کند.

انجماد سریع انفرادی یا IQF که اختصاری از عبارت Individual Quick Freezing است و در ایران با نام «انجماد سریع» شناخته می‌شود، روشی برای فراوری و نگهداری محصولات غذایی است که با بهره‌مندی از مزایای مختلف، به بهترین روش انجماد تبدیل شده است.

چرا انجماد «سریع»؟

در روش انجماد سریع فردی (IQF)، محصولات در دمای بسیار پایین منجمد می‌شوند تا از انجماد سریع و حفظ کیفیت محصول اطمینان حاصل شود. به‌طور معمول، دمای انجماد در سیستم‌های IQF بسته به نیازهای خاص محصول، از -30 درجه سانتی‌گراد تا -40 درجه سانتی‌گراد یا حتی کمتر است. این دماهای پایین امکان انجماد فوری و کارآمد را فراهم می‌کند که برای تشکیل کریستال‌های کوچک یخ و حفظ بافت و کیفیت غذا ضروری است.

اما منظور از Individual یا انفرادی چیست؟

یکی از ویژگی‌های برجسته فناوری IQF تقسیم‌بندی سفارشی است. غذاهای منجمدشده با استفاده از این روش از یکدیگر جدا می‌مانند و از جمع‌شدن و چسبیدن آنها به یکدیگر جلوگیری می‌شود. این بدان معناست که شما می‌توانید ماده غذایی مورد نظر را به‌راحتی به اندازه یا تعداد مورد نیاز خود بدون آب‌کردن کل بسته، از آن خارج کنید. به این ترتیب ضایعات مواد غذایی کاهش پیدا کرده و استفاده از آن آسان‌تر است. ازاین‌رو در نام‌گذاری این روش از واژه Individual معادل با فردی یا تک‌به‌تک استفاده شده است.

مزایای روش انجماد سریع تک‌به‌تک یا IQF چیست؟

حفظ تازگی و کیفیت: قلب موفقیت IQF توانایی آن در حفظ کیفیت غذا است. برخلاف روش‌های انجماد سنتی که به دلیل انجماد آهسته و تشکیل کریستال‌های یخ بزرگ، می‌توانند باعث آسیب سلولی شوند، IQF هر قلم را جداگانه و به‌سرعت منجمد می‌کند. فرایند انجماد سریع با ایجاد کریستال‌های یخ کوچک، از آسیب سلولی جلوگیری می‌کند و به حفظ بافت، طعم و ارزش های تغذیه ای ماده غذایی می‌انجامد.

عدم چسبندگی مواد غذایی به یکدیگر: برخلاف روش‌های سنتی انجماد که در آن غذاها می‌توانند به هم بچسبند، IQF تضمین می‌کند که هر بخش جداگانه، به‌طور مستقل منجمد شود. این کار از چسبیدن اقلام به هم جلوگیری می‌کند و استفاده از مقدار دلخواه ماده غذایی را آسان‌تر می‌کند.

حفظ ویتامین‌ها و مواد مغذی: انجماد سریع، قرار گرفتن ویتامین‌ها و مواد مغذی را در شرایطی که می‌تواند باعث تخریب شود به حداقل می‌رساند. از طرفی قرار گرفتن غذا در معرض اکسیژن می‌تواند به تخریب مواد مغذی کمک کند. انجماد سریع میزان قرار گرفتن غذا در معرض اکسیژن را کاهش می‌دهد؛ این امر به‌ویژه برای حفظ کیفیت ویتامین‌های حساس مانند ویتامین C مهم است.

جلوگیری از رشد باکتری و ایجاد فساد: انجماد سریع با فناوری IQF نه تنها طراوت را حفظ می‌کند، بلکه ایمنی مواد غذایی را نیز افزایش می‌دهد. کاهش سریع دما رشد باکتری‌های مضر را کم کرده و غذاهای IQF را به گزینه‌ای امن برای مصرف‌کنندگان تبدیل می‌کند.

حفظ شکل اصلی محصول: در مواد غذایی مانند میوه‌ها و سبزیجات، انجماد سریع باعث حفظ شکل اصلی آنها می‌شود که برای مصرف‌کننده جذابیت دارد.

عمر مفید طولانی‌تر: غذاهای IQF معمولاً در مقایسه با غذاهای منجمد معمولی ماندگاری طولانی‌تری دارند.

راحتی: مصرف غذاهای IQF برای مصرف‌کنندگان راحت‌تر هستند. برخلاف اقلام منجمد معمولی که اغلب نیاز به ذوب گسترده دارند، غذاهای IQF را می‌توان مستقیماً پس از خروج از فریزر استفاده کرد. این راحتی باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود و حفظ تازگی غذا را تضمین می‌کند.

به‌طور خلاصه، فناوری IQF پیشرفتی قابل توجه در روش‌های انجماد است که مزایایی مانند کیفیت برتر غذا و نیز راحتی و کاهش ضایعات مواد غذایی را به ارمغان آورده نقش مهمی در حفظ طعم و بافت غذاهای منجمد دارد ، به طوریکه آن را به ابزاری ارزشمند در محیط ‌های صنعتی و خانگی تبدیل می‌کند.

انجماد سریع یا IQF چیست؟+ آیا بر کیفیت و ارزش مواد غذایی اثر دارد؟

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


فال حافظ روزانه شنبه 15 اردیبهشت 1403 با معنی و تفسیر دقیق