بحران مهریه در ایران/ ردپای گرانی سکه در زندگی زوج های مطلقه!
مهدخت قویدل - مهریه که از صدر اسلام آمده این روزها با نوسان نرخ ارز، نوسان می کند! فاطمه ذوالقدر، نماینده مجلس خبر داده صحبت هایی برای کاهش تعداد سکه قانونی مهریه از 110 به 55 سکه و حساب کردن مهریه به نرخ روز عقد (خلاف...
مهدخت قویدل - مهریه که از صدر اسلام آمده این روزها با نوسان نرخ ارز، نوسان می کند! فاطمه ذوالقدر، نماینده مجلس خبر داده صحبت هایی برای کاهش تعداد سکه قانونی مهریه از 110 به 55 سکه و حساب کردن مهریه به نرخ روز عقد (خلاف قانون) مطرح شده است. وی با طرح حذف مهریه مخالف است و تاکید می کند مگر زنان ایران، مثل بقیه دنیا، حق طلاق دارند که می خواهند مهریه آنها را حذف کنند؟
همه آنهایی که تا دیروز با حقوق برابر زوجین بعد از ازدواج مخالف بودند، برای مقابله با این نوسان قیمتی سکه، دوباره دست به کار شده اند و از حذف مهریه با عنوان رسیدن به حقوق برابر حرف می زنند! حتی برخی هایشان در مجلس پیشنهاد داده اند به جای مهریه، مثل بقیه دنیال از قانون تصنیف اموال زوجین استفاده کنیم. قانونی که تا دیروز حتی فکر کردن به آن را خلاف شرع می دانستند.
آنها بعد از محدود کردن تعداد سکه های مهریه به 100 سکه حالا دنبال حذف مهریه هستند. آن هم در شرایطی که در جامعه مردسالار ایران، معمولا تنها پناهگاه مالی زن بعد از طلاق، همان مهریه است. قیمت سکه گران شده، اما به همان نسبت قیمت همه چیز برای داشتن یک زندگی معمولی هم گران شده است.
بیشتر مجلسی ها این روزها نگران مردانی هستند که موقع عقد، با جیب در بیشتر موارد خالی، به دختر و خانواده اش، گفته اند که از پس مهریه عندالمطالبه برمی آیند! امیدشان هم به این جمله طلایی بود که مهریه را کی گرفته، کی داده وخیالشان راحت بود که با انواع ترفندها موقع طلاق به احتمال زیاد می توانند از زیر بار مهریه دادن دربروند.
آنها در اولین تلاش برای کاهش تعداد زندانیان مهریه، تعداد آن را بر خلاف شرع که می گوید مهریه از شیر مادر برای زن حلال تر است، به 100 سکه تقلیل دادند. مردانی هم که تا چند ماه قبل طلاق می دادند و می گرفتند، چه دارا، چه ندار،موظف بودند ماهی به قیمت یک سکه، مهریه را قسطی پرداخت کنند و کارشان به زندان نکشد و زندانی مهریه نشوند. زنان سرپرست خانوار هم در این گرانی دلشان خوش بود با پول یک سکه به جای پول مهریه، حداقل از گشنگی نمی میرند.
حالا با چند برابر شدن قیمت سکه، پرداخت قیمت یک سکه هم به کابوس این مردان (که با علم به نداشتن توانایی پراخت، پای عقدنامه را امضا کردند) تبدیل شده است. عملی که به خودی خود می تواند جرم محسوب شود.
ذوالقدر، نماینده مجلس، در گفتگویی با ایلنا خبر داده "مردان زیادی از فشار مهریه، دنبال فرار و خروج از کشور هستند!" ؛ مردانی که بیشترشان حتی از پس قیمت سکه یکی دو میلیون تومانی هم برنمی آمدند، حالا کاسه چه کنم دست گرفته اند که چطور ماهی 3 تا 4 میلیون تومان به عنوان قسط مهریه پرداخت کنند. بحرانی خودساخته در قوانین که بعید است به این زودی ها حل شود.