مردم نان و امید بخورند آقای معاون؟ / جهانگیری: اگر امید مردم را افزایش دهیم، شرایط سخت زودتر پایان مییابد!
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه به هر میزانی که امید مردم به آینده را افزایش دهیم، دوره شرایط سخت امروز کاهش مییابد، اظهار کرد: اگر در زمینه افزایش امید مردم به آینده به خوبی عمل کنیم، شرایط سخت در همین سال 97 پایان مییابد.
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه به هر میزانی که امید مردم به آینده را افزایش دهیم، دوره شرایط سخت امروز کاهش مییابد، اظهار کرد: اگر در زمینه افزایش امید مردم به آینده به خوبی عمل کنیم، شرایط سخت در همین سال 97 پایان مییابد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری صبح دوشنبه در نشست روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، با تاکید بر اینکه کشور در مقطع خاصی قرار گرفته و دست نیاز همه جامعه به سمت دانشگاهها دراز است، اظهار کرد: امروز کشور در شرایط خطیر و دشواری قرار دارد البته این به معنای آن نیست که همه عوامل موجود تهدید هستند بلکه به آن معناست که میتوان در همین شرایط سخت نیز فرصتهای خوبی ایجاد و از آنها استفاده کرد.
وی با بیان اینکه بعد از هر مشکلاتی آسانی نیز به دنبال خواهد آمد، خاطرنشان کرد: ما به وعدهای که خدای متعال در این زمینه داده، اعتقاد داریم این شرایط نیز نیازمند حرکت کردن با دقت است. تجربه کشورهای مختلف نشان میدهد که تحولات بزرگ از دل شرایط دشوار بیرون میآید.
جهانگیری با اشاره به وظایف و رسالتهای دانشگاهیان در شرایط سخت کشور اظهار کرد: در این شرایط دانشگاهیان و نخبگان مورد توجه جامعه قرار میگیرند و این انتظار وجود دارد که آنها با اتخاذ راهکارهایی شرایط را برای برونرفت کشور از مشکلات ایجاد کنند.
وی با تأکید بر اینکه اگر به دنبال توسعه همه جانبه و پایدار هستیم باید بدانیم که محور این توسعه، توسعه درونزا است، خاطر نشان کرد: در سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری درباره اقتصاد مقاومتی، مهمترین و اصلیترین نقطه کانونی توجه به ظرفیتهای داخلی کشور است، بنابراین در مقطع فعلی توسعه ملی و توسعه درونزا، مهمترین موضوع مورد توجه کشور است و در این توسعه مدار اصلی بر عهده نیروی انسانی، دانش و فناوریهای داخلی و به طور کلی دانشگاهها است.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به رویکردهای سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی گفت: یکی از رویکردهای اقتصاد مقاومتی، رویکرد دانشبنیان است. توسعه داخلی کشور که کانون آن دانشگاهها هستند، ضامن اصلی بقای ماست و ما باید به صورت جدی به آن بپردازیم. امروز دیگر کسی به دانشگاهها به عنوان یک مجموعه فیزیکی نگاه نمیکند بلکه همگان دانشگاهها را به عنوان کانونهای فکری و نقادی جامعه میدانند.
جهانگیری ادامه داد: بنابراین انتظارمان از دانشگاهها که مرکز نقادی و توسعه علم و فناوری کشور هستند آن است که نخبگان این مراکز علمی نسبت به مسائل پیرامون خود، جامعه و همچنین منطقهای که در آن قرار گرفتهایم و موقعیت جهانی ما بسیار حساس باشند.
وی اظهار کرد: امروز به عنوان ایران در دنیا در شرایطی قرار گرفتهایم که مدیریتی بر آمریکا به عنوان یک قدرت جهانی حاکم شده که فکر میکند باید با ما وارد نبردی نه از نوع جنگ نظامی بلکه از نوع نرم شود و میخواهد با قدرت نرم خود با کشورمان وارد چالش شود. آنها فکر میکنند که دارای اقتصاد برتر و قدرت رسانهای برتری هستند و میتوانند با استفاده از این قدرتها ایران را زمینگیر کند و افکار عمومی ملت ما را به نوعی تحت تأثیر قرار دهد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: دهها کانون فکر در آمریکا طی سالهای گذشته با اقدامات، رصدها و پژوهشهای خود به دنبال راهی برای زمینگیر کردن جمهوری اسلامی ایران بودند و به این نتیجه رسیدند که این اقدام باید از طریق جنگ نرم به وقوع بپوندد اما ما در مقابل آنها حتما قدرت نرم مهم و تأثیرگذاری خواهیم داشت که بتوانیم از چالشهای ایجاد شده عبور کنیم.
رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی ادامه داد: زمانی که آنها اقتصاد ما را مورد هدف قرار میدهند این گونه نیست که تصمیمات اقتصادی ما بتواند با اقدام آنها مقابله کند؛ آنها میگویند باید منابع درآمدهای نفتی ایران را مورد هدف قرار دهند. در این شرایط ما نیز به عنوان دولت باید به گونهای رفتار کنیم و نفت خود را بفروشیم که نیازهای خود را تأمین نماییم. گرچه راهکارهای اتخاذ شده از سوی ما در این زمینه ممکن است پیچیده و پرهزینه باشد اما باید این کار را انجام دهیم. ما باید فکرمان را به کار بیاندازیم و راهکارهایی برای تأمین منابع مورد نیاز خود اتخاذ کنیم.
جهانگیری با اشاره به مورد هدف قرار دادن سیستم حمل و نقل دریایی جمهوری اسلامی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا اظهار کرد: با توجه به اینکه بسیاری از کالاهای مورد نیاز ما از طریق سیستم حمل و نقل دریایی وارد کشور میشود، آمریکاییها نیز به دنبال آن هستند تا این سیستم را از پای بیاندازند. در این شرایط ما باید با اقدامات خود تلاش کنیم تا مانع این گونه کارشکنیها شویم.
وی با بیان اینکه تلاش بعدی آمریکا ترسیم آیندهای نامطمئن برای مردم ایران است، خاطر نشان کرد: آمریکاییها به دنبال آن هستند که شرایطی در کشور ایجاد شود و به مردم بگویند که اگر فلان کالا را در خانه خود نگهداری نکنید، ممکن است چند وقت دیگر پیدا نشود. در مجموع قدرتی به کار برده میشود تا بتواند منجر به انجام اقداماتی در کشور شود تا نتایج مورد نظرشان حاصل گردد.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: در مقابله با این اقدامات ما نیز باید به گونهای عمل کنیم تا نتایج مورد نظرمان حاصل شود. در این زمینه بیش از دولت و مسئولان، نخبگان و دانشگاهیان وظایف مهمی بر عهده دارند؛ اگر دشمن به سمت به مخاطره انداختن اعتماد مردم به مجموعه نظام و دولت و آیندهشان است، ما نیز باید برعکس آنها عمل کنیم و این کار تنها از نخبگان و صاحبنظران کشور برمیآید.
جهانگیری با تأکید بر اینکه به همین دلیل است که میگوییم راهکار مسائل اقتصادی، سیاسی است، ادامه داد: اینکه میگوییم راهکار مشکلات کشور سیاسی است به معنای آن نیست که یک گروه بروند و گروه دیگر بیایند بلکه منظورمان همانی است که در دوران جنگ نیز تحقق یافت؛ در آن زمان همه راهکار پایان جنگ را سیاسی میدانستند. گرچه در همان مقطع نیز انتخاباتها برگزار میشد و رقابتهای سیاسی وجود داشت اما همه جناحها و مسئولان مختلف سیاستشان این بود که موضوع جنگ از دستور کار خارج نشود.
وی گفت: امروز نیز در شرایطی هستیم که نیازمند مقاوم کردن مردم در مقابل طراحیهای دشمن هستیم تا بتوانیم از این پیچ خطرناک به خوبی عبور کنیم. ملتی که تعداد بسیاری دانشمند و نخبه دارد حتما میتواند کاری کند تا امید به جامعه بازگردد و مشکلات برطرف شود.
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه به هر مقدار که بتوانیم اعتماد را در داخل کشور ایجاد و کشور را در وضع خوبی اداره کنیم که آمریکاییها احساس کنند شکست خوردهاند، زمان دوران سختی که در آن قرار داریم کوتاه خواهد شد، اظهار کرد: میتوانیم با خود اداره کردن کشور و همچنین اتخاذ راهکارهای مناسب از سوی دولت و پای کار آمدن دانشگاهیان دوران سختی که امروز در آن قرار گرفتهایم را کوتاه کنیم. این دوران با انجام اقدامات لازم حتی در همین سال 97 نیز میتواند پایان یابد.
به گزارش ایسنا، اسحاق جهانگیری در ادامه صحبتهای خود در جمع روسای دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری به برخی ابرچالشهای پیش روی کشور اشاره و خاطر نشان کرد: امروز کشور با ابرچالشهایی نظیر آب، مسائل محیط زیستی، تأمین هزینههای اداره کشور و بودجه و همچنین صندوقهای بازنشستگی مواجه است. برای حل این ابرچالشها دانشگاهیان میتوانند و باید پای کار بیایند و به دولت کمک کنند. دانشگاهها با پایاننامههای دانشجویان باید به سمت حل چالشها و ابرچالشهای اصلی پیش روی کشور حرکت کنند.
وی همچنین با تأکید بر لزوم همدلی و همراهی بخش خصوصی با مردم به انتقاد از اقدامات برخی از فعالان بخش خصوصی پرداخت و گفت: کجای دنیا این گونه بوده که عدهای به اسم بخش خصوصی زمانی که احساس میکنند مردم در شرایطی سخت قرار گرفتهاند، از شرایط سوءاستفاده کنند تا به سود بیشتر دست یابند. در چنین شرایط سختی که کشور با آن مواجه است بخش خصوصی سالم باید به دنبال انجام اقداماتی باشد که از نتایج آن خدمت بهتری به مردم ارائه شود.
معاون اول رئیس جمهوری در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به معیارهای رتبهبندی دانشگاهها در کشور تأکید کرد: در معیارهای رتبهبندی دانشگاهها و شناسایی دانشگاههای برتر، یکی از معیارهایی که باید مورد توجه قرار بگیرد، میزان مشارکت دانشگاهها و مراکز علمی در حل و فصل مسائل جامعه باید باشد. قطعا اگر به دنبال حل مسائل جامعه هستیم، دانشگاهها باید محور قرار بگیرند تا انسجام ملی در جامعه تقویت شود و امید مردم به آینده افزایش یابد.
جهانگیری با بیان اینکه دانشگاهها حتما مشکلاتی دارند که باید به آنها پرداخته شود، اظهار کرد: تاکنون تلاش کردهام که با وجود محدودیتهای بودجهای که با آنها مواجه هستیم، نگذارم بودجه دانشگاهها از حدی که تصویب شده کمتر شود. این در حالی است که در بخشهای دیگر بودجه کمتری تخصیص مییابد.
وی همچنین با اشاره به دغدغه برخی از دانشگاهیان درباره تخصیص ارز به دانشگاهیان با بیان اینکه قطعا فرصتهای مطالعاتی باید فراهم شود و مجلات علمی و تجهیزات آزمایشگاهی در اختیار دانشگاهیان قرار بگیرد، خاطر نشان کرد: دولت تلاش میکند تا با استفاده از هر خط اعتباری که در اختیار دارد، نیاز دانشگاهیان را تأمین کند. از سوی دیگر نیز دانشگاهیان باید در موارد غیرضروری صرفهجوییهایی انجام دهند.
معاون اول رئیس جمهوری در پایان با تأکید بر اینکه ما نمیخواهیم ارتباط علمی دانشگاهیان با دنیا قطع شود، گفت: در دولت اصرار داریم که تحت هیچ عنوانی شرکتهای فعال در بخش دانش بنیان با محدودیتهای اعتباری مواجه نشوند. همه دانشگاهیان و نخبگان علمی مطمئن باشند که دولت در حد توان خود برای برطرف کردن مشکلات دانشگاهها تلاش خواهد کرد.