مسعود اکبری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه گردوی تویسرکان ار ارقام بومی است که این امر دارای مزیتهای مثبت و منفی است، عنوان کرد: مزیت مثبت این است که نوع بومی با اوضاع طبیعی و آبوهوای شهرستان سازگاری دارد و با این شرایط اقلیمی رشدونمو میکند اما مشکل ارقام سنتی و بومی این است که از بازده و کارآیی لازم برخودار نیست و این امر باعث شده باغات گردو عملکرد خوبی نداشته باشند البته از نظر کمیت و نه کیفیت و به علت ورود برخی آفات که با گردو، چوب و نهال آلوده وارد شهرستان شده، ارقام بومی دچار مشکل شده است.
وی با اشاره به تغییر اقلیمی که در سطح جهان صورت گرفته، بیان کرد: با تغییر اقلیمی که متأسفانه طی چند سال گذشته در سطح دنیا، کشور و شهرستان به وجود آمده، درختان گردو با مشکل مواجه شدهاند به طوریکه درختان قبلا در برابر آفات مقاوم بودند اما این مقاومت را از دست دادهاند، از سوی دیگر تغییر اقلیم باعث شده سرمای زودرس پاییزه و دیررس بهاره، همچنین گرمای زیاد و بارندگیهای پیشبینی نشده همه به نوبه خود خساراتی به باغات گردوی شهرستان وارد کند.
اکبری بیان کرد: در اردیبهشت 94، 90 درصد باغات شهرستان بر اثر سرمای دیررس بهاره از دست رفت و در آذر سال 95 بر اثر سرمازدگی زودرس زمستانه دچار آسیب جدی شد و برخی درختان کلا خشک شدند و در کنار این مشکلات آفات بسیاری از جمله کرم خراط که با واردات چوب از سایر شهرستانها و کشورهای همجوار وارد کشور و به مرور وارد شهرستان شد، خسارات دیگری را به بار آورد اما با وجود همه این مشکلات تولید گردوی شهرستان بین 15 تا 17 هزار تن با پوست چوبی است که از نظر کیفی حرف اول را در کشور و جهان میزند اما از نظر کمیت مقام دوم کشوری را داریم.
وی با تأکید بر اینکه درآمد بخش عمده مردم شهرستان از عرضه گردو است، گفت: 70 درصد درآمد مردم شهرستان به صورت مستقیم و غیرمستقیم با گردو ارتباط دارد به همین علت موظف هستیم برای اجرای اقتصاد مقاومتی ایمنی لازم را در باغات گردو فراهم کنیم که برای تحقق این امر یکی از مشکلات بحث سرمازدگی است که در بهار سال 94 خسارت 30 میلیارد تومانی به باغات گردو، ما را واداشت برای جلوگیری از تکرار این سرمازدگی با پیگیریهای مستمر فرماندار و نماینده مردم در مجلس و وزارت جهادکشاورزی با مراکز عملی کشور مشورت کنیم.
اکبری اضافه کرد: خروجی این اقدام برای مقاومسازی باغات، انجام پیوند تحت عنوان سرشاخهکاری بود و در کنار آن شیوه آبیاری و تغذیه باغات هم در ارتقاء کمیت و کیفیت باغات نقش اساسی داشت که سرشاخهکاری به عنوان یک اقدام فنی در جهت ترمیم شاخه درختان گردو، ایجاد عملکرد مناسب و مقاوم شدن درختان در برابر سرما سرلوحه کار قرار گرفت .
مدیر جهادکشاورزی شهرستان تویسرکان ادامه داد: به همین علت آموزش سرشاخهکاری با حضور اساتید کشوری و خارج از کشور و 500 نفر از باغداران کشور در شهرستان برگزار شد که حضار در این دوره آموزشی با مدیریت باغها و پیوند در زمان مناسب آشنا شدند اما بعد از آموزش این افراد تنها دغدغه تأمین پیوندک بود که با حمایت و هزینه سنگین وزارت جهادکشاورزی و پیگیری مسئولان شهرستان 20 هزار پیوندک از باغات شهرستان، استان و کشور تهیه و به درختان گردوی شهرستان توسط افراد آموزشدیده پیوند شد که آثار مثبت آن با بیش از 80 درصد گیرایی مشاهده شده است .
وی اضافه کرد: در ادامه مسیر، محدودیت اصلی برای طی این مسیر ایجاد یک نهالستان زنجیره تولید پیوندک است که با وجود طرح طوبای گشانی که از محل اعتبارات بیتالمال ایجاد شده و بهترین مکان برای این امر است و ارقام گوناگون که اصلاح شدهاند در این باغ بزرگ قرار دارد متأسفانه با ما هیچ همکاری صورت نگرفت اما معاونت باغبانی وزارت جهادکشاورزی 4000 نهال مرغوب برای پیوند را با هزینهای هنگفت به شهرستان وارد کرد و در باغ مادری گردو که با مساحتی قابلتوجه در روستای مرادآباد ایجاد شده، کاشته شدند و در حال پرورش این پیوندکها هستیم.
اکبری خاطرنشان کرد: در کنار آن درصدد برآمدیم خزانههایی از این ارقام مرغوب ایجاد کنیم که نمونه بارز آن ایجاد گلخانه پیوندک است که میتوان نیاز شهرستان و کشور را در این محل تأمین کرد و برای احداث این سه مرکز با هزینهای افزون بر 10 میلیارد تومان آغاز به کار کردهایم که 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تا دو سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید که میتوان سالیانه 2 میلیون پیوندک و 150 هزار اصله نهال به بازار عرضه کرد.
وی با تأکید بر اینکه کشاورزان با فراموش کردن اینکه دولت باید تمام مشکلات آنان را پیگیری کنند، گفت: دولت نه میتواند و نه قصد دارد که تصدیگری خود را ادامه دهد و باید خود مردم برای اصلاح تغذیه باغات و تغییر شیوه آبیاری از روش غرقابی به روش تیب و کمفشار با استفاده از کارشناسان جهادکشاورزی و بخش خصوصی در بحث اصلاح باغات گردوی خود قدم بردارند .
مدیر جهادکشاورزی شهرستان همدان در همین راستا ادامه داد: در بحث ایجاد آبیاری کمفشار به کشاورزان یارانه 90 درصد به صورت بلاعوض تعلق میگیرد و همچنین برای مکانیزه کردن باغات اعتبار خوبی درنظر گرفته شده که در قالب تسهیلات بانکی به کشاورزان پرداخت خواهد شد .
وی از کشاورزان خواست باغات خود را در برابر حوادث بیمه کنند و تأکید کرد: هر چند بیمه نواقصی دارد اما در هر حال با بیمه کردن باغات خسارت کمتر خواهد شد و جهادکشاورزی هم تلاش خواهد کرد تا با پیگیری از مسئولان مریوطه پرداخت خسارات بیشتر شود.
اکبری ورود گرودی چینی به کشور را از مبادی قانونی تأیید نکرد و یادآور شد: از ورود گردوهای نامرغوب و بیکیفیت به شهرستان جلوگیری شده و گردوی باکیفیت و بومی در شهرستان عرضه میشود .
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در شهرستان برای عرضه گردو با مشکلاتی همچون بستهبندی نامناسب و عدم صنایع تبدیلی آن و عرضه مناسب مواجه هستیم که برای رفع این مشکلات تدابیری اندیشیده شده که ایجاد بازارچه گردو در حال انجام است به طوریکه 80 درصد پروسه اداری آن طی شده و تا یکسال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و با راهاندازی این بازارچه مشکل بستهبندی و صنایع تبدیلی هم حل خواهد شد.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان تویسرکان عنوان کرد: در کنار راهاندازی بازارچه، موضوع ثبت گردوی تویسرکان به عنوان نشان جغرافیای تویسرکان و ثبت گردوی تویسرکان به عنوان میراث کشاورزی در دست پیگیری است.
وی افزود: در طرح طوبی که باغ گردویی با مساحت بالا و مربوط به بنیاد ۱۵ خرداد در منطقه خرمرود احداث شده، با وجود اینکه از هزینههای بیتالمال و امکانات شهر تویسرکان استفاده میکنند متأسفانه هیچگونه کمکی به اصلاح باغات گردو و کشاورزان و نه حتی در برگزاری جشنواره گردو نداشتهاند و عملا این طرح به حال شهرستان مفید واقع نشده است.
انتهای پیام