امنیت تولید غذا در سیستان و بلوچستان بالا می رود


امنیت تولید غذا در سیستان و بلوچستان بالا می رود

رئیس شبکه پایش هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: طرح توسعه هواشناسی کاربردی سعی دارد با ارائه توصیه‌های بهنگام و کاربردی هواشناسی تولیدات کشاورزان را از گزند حوادث و مخاطرات آب و هوایی حفظ کند.

‌به گزارش ایسنا- ‌محمود دیانتی در جلسه هماهنگی اجرا و دیسکاشن طرح تهک کشاورزی مهرستان گفت: این طرح از سال 1393 در همه استان های کشور به منظور مدیریت و کاهش ریسک و افزایش بهره وری در تولید محصولات کشاورزی در حال اجراست که از چهار لایه یا سطح تشکیل شده است‌.

وی با بیان اینکه فعالیت سامانه های مختلف آب و هوایی و تنوع زیاد پدیده های مخرب جوی در سیستان و بلوچستان موجب شده تا طرح تهک در اولیت های هواشناسی استان قرار گیرد، افزود: این طرح نیازمند تقویت سیستم های پایش و پیش بینی وضع هوا است تا آثار و پیامدهای ناشی از پدیده های مخرب را به حداقل ممکن برساند‌.

وی افزود: مهرستان جزو نخستین شهرستان های سطح استان است که لایه سوم طرح تهک را اجرا کرده است. لایه سوم در سطح شهرستان ها و با مشارکت هواشناسی و جهاد کشاورزی هر شهرستان اجرا می شود که براساس آن با توجه به شرایط جوی و پدیده های مخرب پیش رو در منطقه، توصیه های کاربردی به کشاورزان ارائه می‌شود تا کشاورز طبق آن برنامه ریزی و فعالیت های آتی خود را تنظیم کند‌.

دیانتی در ادامه به آخرین وضعیت دریافت نزولات جوی استان اشاره کرد و گفت: امسال یکی از بدترین سال های زراعی از لحاظ میزان دریافت نزولات جوی است که سبب شده استان ما کم بارش ترین استان کشور شود‌.

رئیس شبکه پایش هواشناسی استان افزود: علاوه بر کاهش بارش در سالی قرار داریم که دامنه و شدت فعالیت بادهای 120 روزه گسترده تر و شدیدتر شده است و تقریباً تمام نواحی استان را درگیر کرده است، به طوری که هم میدان باد و هم گردوغبار حاصل از این بادها تا نواحی جنوبی استان کشیده شده است‌.

وی ادامه داد: این شرایط وضعیت کشاورزی در استان را شکننده تر از گذشته کرده و سبب شده تا ریسک فعالیت های این بخش افزایش یابد. اما با فعالیت طرح تهک می توان بخش های ریسک بروز خسارت به کشاورز را کاهش داد‌.

خشکسالی مهمترین تهدید پیش روی بخش کشاورزی

نعمت الله قنبر زهی رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان مهرستان نیز در این جلسه با اشاره بر ضرورت اجرای طرح تهک کشاورزی در سطح استان، گفت: طرح تهک کشاورزی یک نیاز و ضرورت انکارناپذیر در بخش کشاورزی استان است چراکه تولید محصولات کشاورزی را به نوعی تضمین کرده و بهره وری تولید را با هشدارها و توصیه های به موقع افزایش می دهد‌.

وی ادامه داد: وقتی کشاورز پیش از شروع موج سرما یا گرما آگاهی لازم را کسب کند بهترین راهکار برای جلوگیری از خسارت را پیش بینی و اجرا می کند. یا در صورت اطلاع از وزش باد شدید، زمان مناسب برای گرده افشانی خرما انتخاب می کند. ضمن اینکه تهک کشاورزی مناسب ترین زمان انجام گرده افشانی یا کشت برخی محصولات را به کشاورزان اعلام می کند.

وی با بیان اینکه غالب اراضی زراعی شهرستان خرده مالکی است، افزود: مجموعه جهاد کشاورزی مهرستان از اجرای این طرح استقبال کرده و تمام تلاش خود را برای تداوم فعالیت آن بکار می گیرد. کارشناسان این اداره آماده‌اند تا در زمان لزوم همکاری لازم را با هواشناسی شهرستان داشته باشند‌.

قنبر زهی در ادامه به کاهش نزولات جوی در سطح شهرستان اشاره کرد و گفت: متأسفانه با کاهش بارندگی در چند سال اخیر بسیاری از قنوات شهرستان خشک شده یا به سمت خشکی رفته است.

وی ادامه داد: مدیریت شرایط خشکسالی نیازمند همکاری همه جانبه دستگاه ها دولتی و همه مردم دارد به نحوی که کشاورزان در مصرف منابع آب صرفه جویی کرده و محصولات با نیاز آبی کم کشت کنند. دولت نیز همانگونه که تا کنون پشتیبان طرح های آبیاری نوین و صرفه جویانه بوده، همچنان نیز از اجرای این طرح های حمایت کند‌.

سیستان و بلوچستان گرفتار کم بارشی انباشه است

علی ملاشاهی رئیس گروه پیش بینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه گزارشی از آخرین وضعیت جوی استان ارائه کرد و گفت: بر اساس الگوهای پیش بینی فصلی، بارندگی ها در فصل پاییز در شرایط نرمال قرار دارد ولی چون بارش های این فصل قابل توجه نیستند، انتظار جبران کم بارشی انباشته در چند ماه اخیر را نداریم‌.

وی با بیان اینکه کم بارشی انباشته استان بسیار زیاد است، افزود: نوع ریزش های استان نیز در سال های اخیر تغییر کرده است. قبلا بارش های مداوم داشتیم اما در سال های اخیر مقدار این بارش ها کم شده و بیشتر ریزش ها تبدیل به رگباری شده است.

ملاشاهی ادامه داد: بارش های رگباری نمی تواند جبرانی برای کم بارشی انباشته استان باشد چراکه در یک بازه زمانی محدود ریزش های زیادی اتفاق می افتد که بخش قابل توجه آن بدون اینکه جذب سفره های آب زیرزمینی شود، از دسترس خارج می شود‌.

محسن بستانی دبیر تهک کشاورزی هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در ادامه جلسه به تشریح آخرین اقدامات در رابطه با طرح تهک کشاورزی در استان پرداخت و گفت: مهمترین مانع بخش کشاورزی در استان آب و منابع آبی است که تقریباً منطقه ای پیدا نمی شود که با این مشکل مواجه نباشد‌.

وی ادامه داد: سطح آب سفره های آب زیرزمینی در اکثر نقاط استان پایین رفته و کشاورزانی را که وابسته به این منابع بوده با مشکل مواجه کرده است. از طرف خشک شدن رودخانه های شمال و جنوب استان نیز بر مشکلات افزوده است.


انتهای پیام


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

آداب و رسوم شب یلدا در استان مازندران