استان مرکزی رتبه سوم مرگ با مونوکسید کربن را دارد/ قاتل خاموش به دنبال قربانی


استان مرکزی رتبه سوم مرگ با مونوکسید کربن را دارد/ قاتل خاموش به دنبال قربانی

رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در همایش مدیران پزشکی قانونی که 14 مهرماه در اراک برگزار شد، استان مرکزی را سومین استانی معرفی کرد که عزیزان خود را براثر گازگرفتگی سال گذشته ازدست‌داده‌اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ آفتاب بی‌جان پاییز دیگر رمقی برای گرم کردن هوا ندارد. هوا همین‌طور سرد و سردتر می‌شود. با نزدیک شدن به آخر پاییز و اول زمستان آدم‌ها برای گرم‌تر کردن زمین و هوا دست به دامان گرم‌کننده برقی و گازی می‌شوند، بخاری‌ها بار دیگر از انباری بیرون می‌آیند. تا شاید هوا، قدری جوانمردانه‌تر به میدان بیاید.

همین روزهاست که قاتل خاموش از لوله‌های گاز و دودکش‌ها و... به خانه‌ها سرک می‌کشد و دنبال کوچک‌ترین راهی است تا قربانی خود را اسیر کند و بازهم دود شود و به هوا برود.

این شرحی است ازآنچه هم‌زمان با سرد شدن هوا در کشور رخ می‌دهد و هرساله بارها و بارها مسئولین و رسانه‌ها در این مورد هشدار می‌دهند. گازگرفتگی با گاز مونواکسید کربن که می‌تواند تنها در چند ثانیه یک فرد بالغ را دچار مسمومیت کند و در کمتر از ۵ دقیقه او را به دیار باقی بفرستد یا به تعبیری مرگ خاموش است.

همه بارها درباره آن شنیده و خوانده‌ایم اما آنچه جای تأثر دارد این است که با همه هشدارها و آموزش‌ها هنوز آمار افرادی که در اثر گازگرفتگی یا همان استنشاق گاز‌های سمی جان خود را از دست می‌دهند و چندین برابر این تعداد نیز مسموم شده یا در معرض آسیب‌های ثانویه آن قرار می‌گیرند، زیاد است.

آمارهای پزشکی قانونی و سازمان آتش‌نشانی متأسفانه نشان می‌دهد که سال‌به‌سال ، برشمار قربانیان ناشی از استنشاق گاز یا به‌اصطلاح عموم ، گازگرفتگی افزوده‌شده است.

مرکزی رتبه سوم مرگ با مونوکسید کربن را دارد

شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در همایش مدیران پزشکی قانونی که ۱۴ مهرماه در اراک برگزار شد، استان مرکزی را سومین استانی معرفی کرد که سال گذشته عزیزان خود را براثر گازگرفتگی ازدست‌داده‌اند.

مرگ ۲۹ نفر با گاز منواکسید کربن در سال ۹۶ در استان مرکزی

پزشکی قانونی تعداد افرادی را که در سال ۹۶ در استان مرکزی براثر مسمومیت با گاز CO، جان خود را ازدست‌داده‌اند ۲۹ نفر اعلام کرد.

شجاعی دلیل اصلی این مسئله را قرار گرفتن استان در منطقه سردسیر عنوان کرد. اما آیا سردسیر بودن منطقه تنها دلیل این نوع مرگ‌ومیر به شمار می‌آید؟ بی‌توجهی به رعایت اصول ایمنی در خصوص استفاده از وسایل گازسوز، کبریتی نیست که شعله به حیات آدمی می‌زند؟

این در حالی است که سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری هرساله با ورود به فصل سرد مسائل ایمنی در خصوص استفاده از وسایل گرمایش و به عبارت کلی‌تر گازسوز را اطلاع‌رسانی می‌کند. همچنین اداره گاز استان از طریق صداوسیما این موارد را به اطلاع مردم می‌رساند. اما هنوز هم کم‌توجهی و در بعضی موارد بی‌توجهی باعث وقوع اتفاقاتی می‌شود که نتیجه‌ای جز حسرت و ندامت ندارد.

۱۵ توصیه مهم ایمنی به خانواده‌ها در شروع فصل سرما برای پیشگیری از حوادث گاز

- قبل از نصب بخاری از سالم بودن ان اطمینان حاصل شود. استفاده از بخاری‌هایی که مجهز به سیستم کمبود اکسیژن (ODS) بسیار بااهمیت هست.

- بررسی نشتی گاز از اتصالات مهم است این کار را می‌توانید با استفاده از کف آب و صابون انجام دهید.

- از مکش مناسب دودکش‌ها مطمئن شوید. تست مکش دودکش‌ها قبل از نصب لوله دودکش بخاری ضروری هست این کار ساده را می‌توانید با روشن کردن یک‌تکه روزنامه و قرار دادن آن روبروی لوله دودکش انجام دهید درصورتی‌که دودکش بخاری درست‌کار کند باید شعله آتش را به سمت خود بکشاند.

لازم به یادآوری است شاید دودکش شما سال پیش درست سرویس داده باشد ولی این ملاک نیست زیرا امکان دارد در طی این‌یک سال که از بخاری استفاده نکرده‌اید جسم خارجی درون دودکش قرارگرفته باشد یا کلاهک افتاده باشد.

- تمام شیلنگ‌ها باید با بست استاندارد به شیرها ولوله‌های گاز نصب‌شده باشد.

- تمام شیرهای مرتبط به وسایل گازسوز باید مجهز به سرشیر باشند تا در صورت حادثه به‌سرعت بسته شوند.

- بدون هماهنگی و اطلاع همسایه‌ها اقدام به قطع شیر اصلی گاز واحدهای دیگر ننمایید زیر بعضی از خانواده‌ها از وسایل گازسوزی استفاده می‌کنند که مجهز به ترموکوپل نیست مانند سماور گاز و به‌یک‌بار بازو بسته کردن شیر شعله خاموش و گازدر واحد منتشر می‌شود.

- درصورتی‌که وسایل گرمایشی را روشن کردید و احساس سنگینی و سردرد نمودید آن را جدی بگیرید و به بررسی و چک وسایل گازسوز و سیستم گاز منزل اقدام کنید.

- در فصل سرما از پوشاندن تمام درز درب و پنجره به بهانه گرم‌ترشان خانه خودداری نمایید.

- قبل از روشن نمودن وسایل گازسوز به بالای پشت‌بام رفته و از وجود کلاهک H مطمئن شوید. (برای دودکش‌های معمولی یا بدون فن(

- در صورت نیاز به مشورت می‌توانید با آتش‌نشانی و یا دفاتر نظام‌مهندسی مناطق تماس بگیرید.

- از سالم بودن شیلنگ وسایل گرمایشی اطمینان حاصل شود شاید در طول یک سال گذشته پوسیده‌شده باشند و دوام خود را ازدست‌داده باشند.

- استفاده از وسایلی گازسوزی که دودکشان از شیشه و دیوار بیرون داده‌شده مجاز نیست وزش یک باد شدید می‌تواند مانع از مکش دودکش شود. این دودکش‌ها مکش مناسب ندارند و خطر گازگرفتگی را تشدید می‌کنند.

- ما خانوارهایی ایرانی عادت داریم که شب کله‌پاچه را برای صبحانه بار بزاریم و تا صبح اجاق‌گاز روشن بماند این کار با توجه به تغییر ساختار خانه‌ها ازجمله بکار بردن درب و پنجره‌ای دوجداره و بدون درز و درنتیجه کمبود اکسیژن و نشر گاز CO خطرناک است.

- دریچه‌های کوچکی که ۳۰سانتیمتر زیر سقف آپارتمانهای شما تعبیه‌شده دریچه‌های تأمین هوای وسایل گازسوز هست هرگز مسدود نشوند.

- لوله‌های قابل‌انعطاف یا خرطومی که اشتباهاً به‌عنوان رابط دودکش استفاده می‌شوند، دودکش نیستند. امکان اتصال و چفت‌وبست کامل آن‌ها به‌وسیله گازسوز و دودکش دیوار وجود ندارد و همچنین به‌آسانی سوراخ‌های ریزی در بدنه لوله ایجاد می‌شود و گاز CO یا مونواکسید کربن از محل اتصالات و این سوراخ‌های ریز، نشت می‌کند و سلامت و جان اعضای خانواده را بشدت تهدید می‌کند.

بیایید این بار با جدی گرفتن توصیه‌ها کاری کنیم که "مرگ خاموش جان چند نفر را گرفت" تیتر هیچ روزنامه‌ای نشود.

انتهای پیام/



دانلود آهنگ علی زند وکیلی غمگین ترین آهنگ