بر اساس آمارهای سازمان تجارت جهانی، صادرات مصنوعات چرمی در دنیا همه ساله حدود ۱۵ درصد افزایش را نشان میدهد؛ به طوری که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ ارزش صادرات مصنوعات چرمی از ۷۸ هزار میلیارد دلار به ۱۸۲ هزارمیلیارد دلار رسیده است.
به گزارش تجارتنیوز، مقایسه روند ارزش صادرات مصنوعات چرمی کشورهای برتر دنیا با ایران نشان میدهد که مهمترین دلایلی که باعث شده مصنوعات چرمی در ایران با قیمت و کیفیت پایینتری به نسبت دیگر کشورها عرضه شود،فقدان برندهای معتبر، ضعف در شبکه توزیع ،تنوع کم محصولات و طراحی ضعیف است.
در این میان صندوق کارآفرینی امید با حمایت از صنعت چرم، کیف و کفش استان همدان طی چهار سال گذشته تحولی در این صنعت مهم و پرسابقه استان ایجاد کرده است. ورود صندوق کارآفرینی امید به کسب و کارهای چرم و کیف و کفش همدان از دو جنبه و جهت بوده است؛ اول مطالعات صندوق وبازدیدهای منظم از صنعت چرم استان و دوم نتیجه مطالعات طرح تکاپو. حمایت صندوق کارآفرینی امید از مزیتهای رقابتی مناطق مختلف به توسعه کسب و کارهای پایدار در این مناطق منجر میشود.
طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (تکاپو)، مهمترین طرح اشتغال دولت و مصوب شورای عالی اشتغال است. طرح تکاپو از سیاستهای معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که زیر نظر سازمان (UNIDO) اجرا میشود و با بهرهگیری از ظرفیتهای بومی هر منطقه و با استفاده از تجارب بینالمللی در قالب یک برنامه منسجم به اجرا درآمده است.
این طرح، بر پایه مزیتهای منطقهای استانها ایجاد شغل میکند و در راستای آن، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مامور فراهم کردن شرایط ایجاد ۵۴۰ هزار شغل پایدار در بخشهای مختلف شده است.
طرح تکاپوبر مبنای شناسایی مزیتهای منطقهای استانها و با بهرهگیری از ظرفیتهای بومی هر منطقه اشتغالزایی میکند. طرح تکاپو در سال ۱۳۹۴ در شش استان کشور به صورت آزمایشی به اجرا درآمد و در پنج ماهه سال ۱۳۹۵ نیز در ۲۰ استان کشور اجرایی شد. برای اجرای طرح تکاپو در هر استان یک کارگزار از بخش خصوصی تعیین میشود که کارگزار باید با شناسایی ظرفیتهای بخش خصوصی منطقه خود اقداماتی انجام بدهد تا ضمن ایجاد زمینههای اشتغالزا، نرخ بیکاری هر استان از وضعیت فعلی خارج شود.
بر اساس آمارهای رسمی موجود در استان همدان، هم اکنون۴۴۰ واحد تولیدی رسمی و۱۳۰ واحد غیررسمی تولیدی در زمینه مصنوعات چرمی فعالیت میکنند که بیش از ۹۵ درصد این واحدها خرد و کوچک هستند. همچنین بیش از ۱۰۰ واحد عمده فروش کفش و مصنوعات چرمی در همدان موجود است که ۴۰ واحد فقط به توزیع مصنوعات چرمی اشتغال دارند.
صندوق کارآفرینی امید بر اساس تفاهمنامهای که با وزارت کار منعقد کرده حمایت از رستههای مورد مطالعه در طرح تکاپو را هدفگذاری کرده است. بر اساس این تفاهمنامه، معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار بر مبنای مدلهای مرسوم بین المللی، مطالعه رستههای مزیت دار در استانهای مختلف را انجام میدهد و به منظور حمایت از کسب و کارهای دارای مزیت در چارچوب مقررات به صندوق معرفی میکند.
مطالعه رستههای مزیتدار در استانهای کشور از چندین سال قبل شروع شده و در حال حاضر نیز ادامه دارد و صندوق کارآفرینی امید تلاش میکند نتایج مطالعات را در قالبهای حمایتی خود استخراج و از کسب و کارهای خرد و کوچک این رستهها حمایت کند.
منبع: ایسنا