تکمیل شبانه کابینه در بهارستان
یکشنبه هفته گذشته حسن روحانی، رئیس جمهوری 4 وزیر پیشنهادی اقتصاد، کار، صمت و راه را برای گرفتن رای اعتماد به مجلس معرفی کرد و در این فرصت 10 روزه وزرا زمان داشتند تا با حضور در جلسات کمیسیونها و فراکسیونها به معرفی خود و برنامههایشان بپردازند.
صبح روز شنبه قبل از تشکیل جلسه فراکسیون های سیاسی مجلس درباره وضعیت وزرای پیشنهادی تشکیل جلسه دادند و با رایگیری درباره آنها نظر فراکسیونی خود را نسبت به این گزینه ها اعلام کردند. فراکسیون امید طی رایگیری نظر موافق خود را نسبت به سه وزیر پیشنهادی اقتصاد، صنعت و کار اعلام کرد و فراکسیون مستقلین هم اعلام کرد از هر 4 وزیر پیشنهادی حمایت خواهد کرد. اما فراکسیون ولایی یا همان اصولگرایان پایداری رای اعتماد به وزرای پیشنهادی را آتش به اختیار اعلام کردند.
ظهر روز گذشته جلسه بررسی صلاحیت فرهاد دژپسند، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی، محمد شریعتمداری برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رضا رحمانی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و محمد اسلامی برای تصدی وزارت راه و شهرسازی با حضور 201 نماینده حاضر در جلسه و به ریاست علی لاریجانی برگزار شد. جلسهای که نسبت به سایر جلسات رای اعتماد گذشته از حواشی کمتری برخوردار بود. طبق آییننامه داخلی مجلس، برای بررسی صلاحیت هر وزیر پیشنهادی دولت، مجلس یک ساعت و سی دقیقه فرصت داشتند، برای هر وزیر پیشنهادی دو موافق و مخالف هر کدام به مدت 15 دقیقه و در مجموع یک ساعت و وزیر پیشنهادی نیز نیم ساعت فرصت سخنرانی داشتند.
همراهان روحانی در مجلس
با تشکیل جلسه رای اعتماد وزرای پیشنهادی، رئیس جمهوری برای دفاع از آنها در جلسه علنی مجلس حاضر شد. در این نشست برخی اعضای هیات دولت از جمله اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری، صالحی وزیر ارشاد، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهوری، سورنا ستاری معاون فناوری، بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علوی وزیر اطلاعات، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه و معصومه ابتکار به همراه علی مطهری، محمدرضا تابش، اسدالله عباسی و دیگر نمایندگان مجلس روحانی را همراهی کردند. مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس هم پس از ورود رئیسجمهوری به استقبال او رفت.
با ورود آنها سایر نمایندگان هم به استقبال روحانی رفتند و در اطراف او ازدحام کردند. تجمع برخی نمایندگان در اطراف رئیس جمهوری مانع از نشستن او شد. سرانجام بعد از دقایقی روحانی در کنار جهانگیری در جایگاه هیات دولت روی کرسی سبز مجلس نشست. پس از دقایقی روحانی برای دفاع یک ساعته از وزرای پیشنهادی خود در جایگاه ناطقان قرار گرفت. دفاعی که در بخشی از موارد آن صدای دو-دو کردن نمایندگان در اعتراض به آمار و ارقام اعلامی از سوی روحانی را درآورد.
با شروع نطق و دفاع رئیس جمهوری از وزرای خود، سکوت و نظم بر صحن حاکم شد ولی طولی نکشید که کمکم فضای رایزنی و گعده نمایندگان داغ شد و برخی به دور صندلی شریعتمداری و نوبخت جمع شدند و بینظمی نسبی را در فضای مجلس به وجود آوردند.
از صدای لرزان تا استخاره وزرای پیشنهادی!
رئیس جمهوری در بین صحبتهایش به اقدامات خود برای انتخاب و معرفی وزرای پیشنهادی اشاره کرد و گفت: «ما با برخی به توافق میرسیدیم، اما به دلیل صدای لرزان آنها پشیمان میشدیم، زیرا وزیر نمیتواند صدای لرزان داشته باشد و بعد درباره برخی دیگر هم خود افراد به ما میگفتند استخاره کردیم و جوابشان منفی میشد.»
روحانی با یادآوری اینکه «وزیر اقتصاد ما دارای تجربه و تحصیلات اقتصادی است ولی باید بداند بار سنگینی بر دوش دارد»، بیان کرد: «وزیر اقتصاد با رای اعتماد نمایندگان، باید این بار را با دقت بر دوش بکشد. من با برخی از کاندیداها، از آنها سوال کردم از ۲۴ ساعت چند ساعت کار میکنید. اگر وزیری کمتر از ۱۴ ساعت کار کند نمیتواند بار سنگین را به زمین بگذارد. ما نمیتوانیم با هفت هشت ساعت یا ۱۰ ساعت کار را پیش ببریم.»
بازار داغ گعده نمایندگان
گفتنی است در ادامه جلسه همچنان بازار گعده و رایزنی نمایندگان با وزرا و هیات دولت داغ بود و حتی مرتضی بانک برخلاف آییننامه تا اواسط صندلیهای نمایندگان آمده بود و به همراه پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی و نماینده کرمان با سایر نمایندگان صحبت میکرد.
«دو-دو» کردن نمایندگان در اعتراض به آمار روحانی
روحانی زمانی که اعلام کرد: «ما از بیست میلیون و 600 هزار، به 23 میلیون و 300 هزار شغل رسیدهایم و در طول 5 سال توانستهایم 275 هزار شغل ایجاد کنیم»، برخی نمایندگان از جمله ابطحی، نماینده خمینیشهر شروع به اعتراض و فریاد «دو-دو» در مخالفت با این آمار کردند که لاریجانی، رئیس مجلس برای آرام کردن آنها اعلام کرد: «هر کسی میتواند نظر خودش را بگوید.» رئیس جمهوری همچنین در پایان سخنانش از علی ربیعی، عباس آخوندی و همچنین مسعود کرباسیان وزرای استیضاح شده و مستعفی به دلیل اقداماتشان در دوره وزارت تشکر کرد. اقدامی که نادر قاضیپور و حسینعلی حاجی دلیگانی با در دست گرفتن آییننامه فریاد اخطار اخطار سر دادند و از لاریجانی خواستند تا اجازه دهد صحبت کنند، اما رئیس مجلس از موافقان و مخالفان خواست تا به سخنانشان ادامه دهند.
نامه تشکر نمایندگان از وزیری که اصرار به استیضاحش داشتند
پس از تشکر روحانی از عملکرد آخوندی، 167 نماینده با امضا نامهای از زحمات و تلاشهای عباس آخوندی در دوره پنج ساله وزارت راه و شهرسازی تقدیر و تشکر کردند. عباس آخوندی نیز قدردانی متقابل خود از نمایندگان مجلس را اعلام کرد.
گفتنی است آخوندی در طول مدت حضور در دولت روحانی موفق شد 2 بار از مجلس رای اعتماد بگیرد و تنها وزیر این دولت بود که 3 بار استیضاح شد و هر بار رای بیشتری از قبل اخذ کرد.
در روند برگزاری جلسه غلامرضا حیدری، بهرام پارسایی و سید فرید موسوی در کنار صندلی محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید قرار گرفته و با او صحبت میکردند و سایر نمایندگان نیز در دستههای چند نفره مشغول صحبت و رایزنی با یکدیگر یا اعضای هیات دولت بودند. پس از اینکه روحانی و هیات دولت قصد خروج از صحن علنی را داشتند، تعداد زیادی از نمایندگان او را همراهی کردند و برای دقایقی در خروجی صحن او را نگه داشته و با رئیس جمهوری صحبت کردند.
در نوبت ظهر علاوه بر رئیس جمهوری، دو موافق و دو مخالف دژپسند و خود وزیر اقتصاد و همچنین موافقان و مخالفان شریعتمداری وزیر پیشنهادی کار صحبت کردند.
جلسه شیفت شب مجلس بعد از تنفس یک ساعته
پس از چهار ساعت کار مجلس، مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس که در نبود لاریجانی ریاست جلسه را بر عهده داشت از نمایندگان خواست برای تداوم یا اتمام جلسه نوبت بعدازظهر اظهار نظر کنند که نمایندگان نیز با رایگیری بر اتمام این جلسه تاکید کردند. پزشکیان نیز آغاز جلسه نوبت شب مجلس را ساعت ۱۸:۱۵ دقیقه اعلام کرد. بنابراین پس از تنفس یک ساعته، شیفت شب بررسی نمایندگان برای شنیدن سخنان و دفاعیات شریعتمداری و سایر موافقان و مخالفان رحمانی و اسلامی تشکیل جلسه دادند. البته مسئلهای که باعث شده بود نمایندگان به طور فشرده روز شنبه جلسه رای اعتماد 4 وزیر پیشنهادی را به پایان برسانند، مشرف شدن50 نماینده مجلس برای حضور در مراسم اربعین حسینی بود.
گرفتن نظر لاریجانی برای استیضاح وزیر کشور در خلال جلسه رای اعتماد وزرا
نکته حاشیهای دیگری که در جلسه بررسی رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم اتفاق افتاد، موضوع جدی شدن استیضاح عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور بود؛ با این مضمون که برخی نمایندگان از جمله مصطفی کواکبیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در جایگاه هیات رئیسه حضور یافتند تا نظر لاریجانی را درباره استیضاح وزیر کشور جویا شوند که لاریجانی گفته بود منعی در این باره ندارد و هرطور که آییننامه اجازه داده است طبق قانون عمل کنند.
کلیپی در مخالف با «اسلامی» که به نفع او تمام شد!
در ادامه جلسه علی نجفی خوشرودی، نماینده بابل به عنوان مخالف اسلامی ویدئویی از او در مصاحبه با علی ضیا در برنامه فرمول یک پخش کرد که در این مصاحبه از او پرسیده شد چقدر حرف نمایندگان برایت مهم است و اسلامی، گزینه وزارت راه میگوید: «حرف نمایندگان برایم مهم نیست و معتقد به شایسته سالاری هستم.» حرفی که به خودزنی نجفی تعبیر شد و نتیجهای معکوس داشت چرا که با «احسنت-احسنت» گفتن نمایندگان این حرف مورد تشویق نمایندگان قرار گرفت.
نکته دیگری که در جلسه علنی بررسی صلاحیت 4 وزیر پیشنهادی اتفاق افتاد توزیع نامه۶۰ نماینده به مجمع تشخیص بود که برای برگرداندن لوایح پولشویی و پالرمو به مجلس درخواست داده بودند. چرا که معتقد بودند اقدام رئیس مجلس در ارسال لوایح پولشویی و پالرمو به مجمع تشخیص بدون گرفتن نظر نمایندگان، مغایر قانون اساسی است.
در نهایت پس از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی و صحبتهای موافق و مخالف و وزرای پیشنهادی، انتخاب این گزینهها به رای نمایندگان گذاشته شد که نمایندگان به رضا رحمانی به عنوان وزیر صنعت با ۲۰۳ رای موافق، ۴۹ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع از مجموع ۲۶۵ رای ماخوذه رای اعتماد دادند. همچنین محمد اسلامی با ۱۵۱ رای موافق و ۹۸ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۶۴ نماینده حاضر در مجلس برای وزارت راه و شهرسازی از مجلس رای اعتماد گرفت.
گفتنی است نمایندگان مجلس محمد شریعتمداری را با ۱۹۶ رای موافق، ۶۳ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۶۴ نماینده حاضر در جلسه به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتخاب کردند. از سوی دیگر نمایندگان، فرهاد دژپسند را با ۲۰۰ رای موافق، ۵۰ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع از مجموع ۲۶۵ نماینده حاضر در جلسه به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی انتخاب کردند.
منبع: روزنامه ابتکار