به گزارش پارس نیوز، 

اتاق جنگ ایالات متحده تمامی تلاش خود را برای صدمه به مردم مقاوم ایران به کار برده است؛ به جهت اینکه ملت ایران پس از انقلاب شکوهمند اسلامی در سال 57 زیر بار ظلم مستکبران نرفته لذا از هیچ تلاشی دریغ نکرده و اکنون در جنگ اقتصادی خود اعلام کرده همه کشورها و شرکت‌هایی که با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند، مشمول مجازات‌‌های آمریکا خواهند شد در این رابطه با محمد رضا اسماعیلی استاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت و گو کردیم؛

وی با اشاره به تحریمهایی که آمریکا ادعای اجرائی شدنش را از 5 نوامبر دارد گفت: آمریکا تجربه­ اعمال تحریمهای مختلفی را علیه کشورهای مختلف دنیا دارد. از وضع این تحریمها به این نتیجه رسیده است که مهمترین اثر تحریمها صرفا یک ابزاری برای فشار کوتاه مدت است و یک ابزاری برای جنگ روانی است که بتوانند به وسیله آن دولتها را پای میز مذاکره بکشانند و به تقاضاهای خود دست پیدا کند.

این استاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت « استوارت لوی »اولین مسئول اداره تروریست و اداره مالی آمریکا؛ مغز طراح وضع تحریمها علیه ملتها در سال 2004 میلادی طی سخنانی اعتراف می کند که تحریمهای ایالات متحده آن میزانی که ادعا می شود تأثیرگذار نیستند و همین مسأله باعث بازنگری در اعمال تحریمها علیه ملت ایران از سال 2004 میلادی شد و آنها مصمم شدند که وضع جدید تحریمها علیه ملت ایران بر اساس ایده­ هایی باشد که از این اداره بیرون می­ آید.

محمدرضا اسماعیلی با تذکر بر ضرورت شناخت برنامه ­های دشمنان در این نبرد اقتصادی گفت: یکی از مسائلی که در اداره تروریست و اداره مالی آمریکا به آن اذعان دارند و در گزارش 2004 میلیادی لوی نیز هست ضرورت بازنگری تحریمها بوده است چرا که وی تأکید دارد که تحریمها به روش سابق نمی­توانند اثر ادعایی که در رسانه ­های خودشان به دروغ تلقین می­کنند داشته باشد و بیشتر بر اساس جو رسانه­ ای و روانی است اما اثر عینی کمتری دارد بنابراین باید تحریمها بر اساس رویه جدیدی اعمال شود.

وی در مورد رویه جدیدی که برای تحریم ملتها به دولت آمریکا پیشنهاد شد گفت: در رویه جدید بر خلاف سابق که وضع می­شد و اعلام می­کردند قبل از اعمال تحریم و اجرایی کردن آن فضای رسانه­ ای زیادی ایجاد شود؛ به عبارت دیگر سه مرحله ­ای کردن تحریها با یک تحریم سه مرتبه بر کشور فشار روانی وارد کنند، یک مرتبه با تصمیم به تحریم و مرتبه دیگر با تصویب تحریم و با یک وقفه­ ای زمان اجرایی شدن آن را اعلام کنند در صورتی که کار اصلی خود را قبل از اجرایی ساختن تحریمها انجام داده باشد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بعد از اتمام این بازی در مرحله سوم خود آنها می­دانند که دیری نخواهد شد که تحریمها بی اثر خواهد شد بنابراین سعی می­کنند مجدد این بازی را در همان سه مرحله و به بهانه دیگر آغاز کنند؛ بنابراین بدون شک دولت مستکبر آمریکا به بهانه واهی دیگر بعد از 13 آبان نیز تحریم دیگری را به جهت بازی دیگر اعمال خواهد کرد.بنابراین مسئولان کشور باید هوشیار باشند و فریب این بازی آنها را نخورند.

محمد رضا اسماعیلی با هشدار به اینکه هدف غایی این تحریمها این است که با استفاده از فشارهای روانی و نه واقعی این سه مرحله تحریمها به صورت استمراری و زنجیره وار ادامه پیدا کند تا بتواند با استمرار این جو رسانه ­ای در اقتصاد کشور اثر گذاری کند گفت: در این زمینه همه مسئولان باید به گونه­ ای عمل کنند که بازی در پازل آنها نباشد.

وی با اشاره به اینکه اولین نکته در تحریمهای جدید استمرار بخشی جو روانی با اعمال مرحله ای تحریمهای مکرر است گفت: دومین نکته در تحریمهای جدید این است که شیوه تحریمهایشان را از موضوعی به سمت تحریمهای مصداقی تغییر دادند.

این استاد دانشگاه افزود: به طور مثال زمانی نفت ایران را تحریم می کردند اما اکنون می­گویند شرکتهایی که نفت ایران را جابه جا می کند تحریم می­شوند؛ اگر زمانی سپاه پاسداران را تحریم می­کردند اکنون می­گویند شرکتهایی که با سپاه کار می کنند تحریم می­شوند.

محمد رضا اسماعیلی با بیان اینکه تحریم مصداقی نیز شیوه جدیدی نیست و آن را در تحریم موسوم به کاتسا مشاهده کردیم و در واقع تحریمهای جدید ادامه تحریم کاتسا است.

این کارشناس اقتصادی افزود: در تحریم کاتسا کشورهایی که از ایران نفت می­گیرند خودش در لیست تحریم قرار می­گیرد. وی گفت علت اینکه دولت آمریکا در وضع انواع اقسام تحریها علیه ملت ایران موفق نبوده است نداشتن زیر ساخت بنیادی بوده است.

** پشت پرده اصرار آمریکا برای الحاق ایران به FATF

محمد رضا اسماعیلی با تصریح به اینکه تا وقتی دولت آمریکا به این زیر ساخت دست پیدا نکند تحریمهای جدیدش که به شیوه نقطه زن عمل می­کند نیز با شکست مواجه خواهد شد گفت: زیر ساخت مهمی که آمریکا چندین سال است به دنبال آن است چیزی جز الحاق ایران به FATF نیست.

این کارشناس اقتصادی با هشدار به اینکه ماجرای الحاق ایران به FATF و تمامی فشارهایی که از این جهت از سمت خارج و داخل بر ایران برای پیوستن به این کنواسیون پیگیری می­شود به دنبال اثرگذرای تحریمهای آمریکا علیه ملت ایران هستند تا زمانی که خود آمریکائی ها اعتراف دارند چرا که خود آمریکائی­ها ناخواسته اعراف کردند تا زمانی که ایران به FATF نپیوندند ده­ها تحریم همچون کاتسا، 13 آبان و... نمی تواند اثر گذار باشد.

محمد رضا اسماعیلی افزود: بنابراین مهمترین زیر ساخت در نوع جدید تحریمهایی که آمریکا به دنبال آن است چیزی جز پیوستن و الحاق ایران به FATF نیست چراکه برای نقطه زنی ضرورت دارد نقطه ­های حساس اقتصاد کشور برایش مکشوف باشد بنابراین اگر مسئولان ما از پشت پرده ارتباط FATF و اداره تروریست و اداره مالی آمریکا مطلع بودند و محتوایات جلسات و مذاکرات پنهانی آنها را می دانستند هرگز زیر بار این قرارداد ننگین نمی­رفتند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه آمریکا در سوء استفاده از سازمانهای بین المللی سابقه دار است گفت: مثلا ذیل حقوق بشر هر چیزی را بر علیه ملتها استفاده می کند و با این عنوان قشنگ و با بهانه حقوق بشر کشورها را تحت فشار قرار می دهد تا از هم جنس بازی گرفته دفاع کنند.

وی با هشدار به اینکه آمریکایی که در تحت پوشش حقوق بشر کشوری که هم جنس بازی را به رسمیت نشانسد ضد حقوق بشر می داند گفت: معلوم نیست تحت پوشش مبارزه با تروریست و پولشویی چه چیزی را بخواهد بر علیه کشورمان علم کند.

این کارشناس اقتصادی گفت: در 5 نوامبر به جهت اینکه آمریکا هنوز بسترهای کافی برای اثرگذاری تحریمها بر علیه ملت ایران را ندارد آنچنان که تبلیغ می­شود نمی­تواند اثر گذار باشد و بیشتر قرار بود این تحریمها اثر روانی برای فشار اجتماعی داشته باشد که از این مرحله کشور عبور کرده است.

وی با انتقاد از سیاستهای ارزی دولت که بازی در زمینی بود که آمریکا آن را طراحی کرده بود گفت:وقتی از چندین ماه قبل از خروج آمریکا از برجام دولت ایران تصمیم می­گیرد که به بازار ارز تزریق نکند و ارز خود را برای روزهای سخت ذخیره کند؛ این یعنی این سیاست اثرگذار بوده است چرا که آمریکا در نهایت ضربه ­ای که می­خواست به کشور بزند در نابه سامانی­های قیمت ارز بود و دولت ایران با این ذخیره سازی پیشاپیش آن صدمه را به اقتصاد کشور زد.

اسماعیلی افزود: استدلال دولت این بود که اگر قرار است تحریم شویم بگذاریم دلار گران شود که تقاضا برای آن کم شود و آن دقیقا موردی بود که آمریکا به دنبال آن بود؛ در نظریه بازیها خود این موضوع قابل پیش بینی بود.

این استاد دانشگاه در این رابطه افزود: مثلا یک نفر که با شما عناد دارد به شما می­گوید که می­خواهد شیشه خانه شما را با سنگ بزند و بشکند و وقتی این حرف را می­زند می­داند که واکنش شما نسبت به این حرف این خواهد بود که یا آن شیشه را عوض می­کنید و تلق می­کنید یا اینکه با نوار چسب آن را محکم می­بندید مسلما اگر می خواست شیشه شما را بشکند قبل از آن به شما اطلاع نمی داد و شیشه را می­شکست بنابراین واکنش طرف مقابل هدف اصلی فرد تهدید کننده از این سخن بوده است که شیشه را عوض کند اگر همین طوری بگوید که شیشه را عوض کن هرگز گوش نخواهی کرد اما با این راهکار شما را به انجام دادن هدف خود مجبور خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه نظریه بازی ها یعنی مدیریت واکنشها در مسیر دلخواه خود گفت: آمریکا سنگی برای پرتاب کردن نداشت اما به دنبال اهداف خود از شو تبلیغاتی تحریم ایران بود چرا که اگر می خواست ایران را با تحریم تحت فشار قرار دهد از قبل اعلام نمی کرد.

اسماعیلی با اشاره به اینکه اگر حتی آمریکا سنگ پراکنی نیز کند اتفاق خاصی رخ نخواهد داد گفت: چراکه هر اتفاقی قرار بود بیافتد در این مدت رخ داد و قبلا نیز این اتفاقات رخ داده است و داستان تحریم آمریکا جز تکراری ترین داستانهای تاریخ است. کشور ایران در مقابل همه آنها واکنشهای متناسب را انجام داده است مثلا نفت را به جای اینکه به صورت رسمی بفروشد به طریقی که قابل رصد نبوده است فروخته است.

وی افزود: حتی اگر آمریکا از تحریمها همزمان دو هدف را مد نظر دارد یعنی هم تحریم واقعی و هم استفاده از جو روانی در قسمت واقعی نمی تواند به نتیجه ای برسد زیرا به صورت غیر رسمی می­توانیم یک میلیون بشکه نفت بفروشیم و با کمبودی که بازار از نبود یک میلیون بشکه نفت ایجاد می­شود قیمت نفت بالا می­رود و گویی با فروش یک میلیون بشکه درآمد دو میلیون بشکه به دست می­آید.

این کارشناس اقتصادی افزود: بهترین واکنش در مقابل تحریمهای آمریکا علیه ملت ایران این است بسترهایی که تحریمهای آمریکا علیه ملت ایران را تشدید می کند مثل FATF را از آن حذر کنیم.