سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شب گذشته در برنامه تلویزیونی ثریا برای نخستین بار اعلام کرده که سپاه پهپاد MQ-9 Reaper متعلق به ارتش آمریکا را غنیمت گرفته است.
این پهپاد پرندهای بسیار پیشرفته و ساخت آمریکاست که صرفاً چند کشور معدود از جمله فرانسه، هلند، انگلیس، هند، ایتالیا و اسپانیا آن را در اختیار دارند که البته حالا سپاه پاسداران هم جزو دارندگان این پهپاد پیشرفته است.
ریپر، جزو چند پهپاد اصلی ارتش آمریکاست که بدنه اصلی یگانهای پهپادهای رزمی این کشور را تشکیل میدهد که آمریکا تاکنون هزاران بار از این پهپادها در عملیاتهای رزمی در عراق، افغانستان و . . . استفاده کرده است.
با اعلام خبر اسارت پهپاد پیشرفته MQ-9، حالا سپاه یک کلکسیون از پهپادهای پیشرفته آمریکایی در اختیار دارد که کار مهندسی معکوس برخی از آنها به پایان رسیده و کار ساخت نمونه ایرانی برخی از این پهپادها هنوز ادامه دارد.
در ذیل، نگاهی داریم به این کلکسیون ارزشمند؛
RQ-170؛ شکارِ بزرگ
آذر ماه سال 90، خبری حیرتانگیز در رسانههای ایرانی منتشر شد. "یگانهایی از ایران موفق شدند یک فروند پهپاد پیشرفته RQ170 را سالم به زمین بنشانند."، این خبر بهسرعت در رسانههای مطرح جهان بازنشر یافت و به خبر اول تمام رسانههای جهان تبدیل شد.
اگرچه در ساعات اولیه انتشار این خبر، مشخص نبود که پهپاد شکارشده، از کدام کشور به داخل خاک ایران فرستاده شده و علت این کار چه بوده است اما یک نکته را همه میدانستند که، ارتش آمریکا پهپادهای پیشرفتهای را وارد منطقه کرده است.
با گذشت چند روز، اطلاعات بیشتری از این پهپاد منتشر شد و بهطور دقیق مشخص شد که پهپاد شکارشده، RQ170 یا همان "جانور قندهار" نام دارد که کشور سازنده آن آمریکاست و این پهپادها هماکنون در پایگاه هوایی آمریکا در افغانستان توسط این کشور، بهکارگیری میشوند.
این پهپاد هماکنون در ایران، با رمزگشایی از تمام اطلاعاتش، مهندسی معکوس شده و سپاه توانسته تاکنون 2 مدل از این پهپاد را بهنامهای "سیمرغ و صاعقه" رسماً تولید و رونمایی کند.
پهپاد غنیمت گرفتهشده RQ-170
نسخه ایرانی از پهپاد RQ-170 با نام "سیمرغ"
نسخه کوچکتر از پهپاد RQ-170 با نام "بمبافکن صاعقه"
"MQ-1C"؛ پرنده پیشرفته آمریکایی
مهر ماه سال 95، برای اولین بار نیروی هوافضای سپاه پاسداران تصاویری از یک پهپاد پیشرفته و غنیمتی را منتشر کرد که نام آن را MQ-1C معرفی و اعلام کرد که این پهپاد متعلق به آمریکا است. هماکنون ارتش آمریکا و سازمان جاسوسی این کشور در حال استفاده گسترده از این پهپاد هستند.
پیش از این نیز، خبری مبنی بر دستیابی سپاه به چنین پهپادی منتشر نشده بود که حالا با نمایش این پهپاد در ایران، سپاه نشان داد که توان بالایی در جنگ الکترونیک و نفوذ به سیستمهای پهپادهایی که هدایت چندگانه دارند، به دست آورده است.
پهپاد MQ-1C در ایران
"Shadow" در بندِ سپاه
سپاه پاسداران، 10 مهر ماه سال 95 از یک فروند پهپاد آمریکایی بهنام شادو 200 (SHADOW 200) نیز رونمایی کرد که این پهپاد هم توسط نیروی هوافضای سپاه غنیمت گرفته شده بود.
این پهپاد، یک پهپاد جاسوسی آمریکایی است که هماکنون در بسیاری یگانهای رزمی و غیررزمی ارتش آمریکا مورد استفاده قرار دارد.
آرکیو7 یا همان شادو 200، با موتور روتوری 28 کیلو واتی وانکل پرواز کرده و 4 ساعت مداومت پروازی دارد. سپاه پاسداران توانسته این پهپاد را هم مهندسی معکوس و نمونهای ایرانی از آن را تولید کند.
پهپاد سمت چپ تصویر: نسخه ایرانی از پهپاد شادو 200
شکار عقابِ آمریکایی
چهاردهم آذر ماه سال 91 یک فروند پهپاد آمریکا بهنام اسکن ایگل (ScanEagle) به اسارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد. این پهپاد که با هدف شناسایی و جمعآوری اطلاعات در حال گشتزنی در منطقه عمومی خلیج فارس بود، بهمحض ورود به حریم فضای جمهوری اسلامی ایران در تور یگانهای پدافندی و سامانههای کنترلی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گرفتار و بهغنیمت گرفته شد.
این پهپاد با 1.19 متر طول و 3.05 متر عرض (دو سر بال) و 18 کیلوگرم وزن، برای پرواز نیاز به باند ندارد و بهعوض با یک سامانه هوای فشرده به بالا پرتاب میشود و برای فرود هم یک جرثقیل با طناب و قلاب آن را در ارتفاع پایین بازیابی میکند. این پهپاد از جمله پرندههای مورد استفاده توسط نیروی دریایی آمریکاست.
خط تولید نسخه ایرانی و مهندسی معکوسشده از این پهپاد در نوزدهم بهمن ماه سال 91 توسط سپاه رونمایی شد.
پهپاد غنیمتی اسکن ایگل آمریکا
خط تولید و نسخه ایرانی پهپاد اسکن ایگل
RQ-11؛ کوچکترین شکار سپاه
در نمایشگاهی که مهرماه سال 95 توسط سپاه برپا شد، یک فروند پهپاد آر.کیو.11 (AeroVironment RQ-11 Raven) غنیمتی نیز رونمایی شد. این پهپاد هم همچون دیگر پهپادها، آمریکایی است و در دام نیروی هوافضای سپاه گرفتار شده است.
این پهپاد، دستپرتاب بوده و نخستین بهکارگیرنده آن، ارتش آمریکاست.