هشدار به اروپایی ها: اجرایی نشدن تعهدات، عواقب ناگوار خواهد داشت
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی به اتحادیه اروپا هشدار داد که اگر به تعهداتش در زمینه بهرهمند شدن تهران از منافع اقتصادی برجام عمل نکند، این وضعیت «عواقب ناگوار» به دنبال خواهد داشت.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، اتحادیه اروپا روز دوشنبه، پنجم آذر، میزبان سومین سمینار همکاریهای هستهای ایران و اروپا بود؛ با این هدف که ادامه حمایتش از توافق هستهای با تهران پس از بازگشت تحریمهای آمریکا در ماه آبان را مورد تاکید قرار دهد.
علی اکبر صالحی روز دوشنبه در یک نشست خبری مشترک با میگوئل آریاس کانیته، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، گفت: «اگر حرف به عمل در نیایید، وضعیت... خیلی ناگوار خواهد شد، غیرقابل پیشبینی میشود».
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اشارهای به جزئیات مربوط به این وضعیت، پیامدهای آن یا خروج احتمالی ایران از برجام نکرد.
وی در ادامه گفت: «اتحادیه اروپا تلاشهای زیادی را صورت داده تا برجام را حفظ کند. آنها در این رابطه ثابتقدم بودهاند و بهصراحت اعلام کردهاند که برجام از نگاه آنها برای امنیت اروپا مهم است».
آقای صالحی اظهار داشت: «امیدواریم که به کمک یکدیگر در کنار روسیه و چین برجام را زنده نگهداریم. این نبردی است که بایستی در آن پیروز شویم چون از عهده بازنده شدن بر نمیآییم».
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین در سمینار همکاریهای هستهای ایران و اروپا، ایالات متحده آمریکا را به سنگاندازی در مسیر اجرای برجام متهم کرد و گفت: «این رویکرد غیرسازنده آمریکا نشان میدهد که این کشور به عنوان عضو دائم شورای امنیت به تعهدات بین المللی خود پایبند نیست».
صالحی افزود: «منطق آمریکا برای خروج از برجام با وجود سیزده گزارش آژانس بین المللی انرژی هستهای در تایید تعهدات تهران برای بسیاری از کشورهای مستقل در جهان امری عجیب به نظر میرسد. نکته طنز قضیه این است که یک عضو دائم شورای امنیت با انتقاد از نتایج توافقی که در سطح بین المللی و از طریق همان شورای امنیت به تایید رسیده است، تعهدات خود را در قبال صلح و امنیت در جهان نقض میکند».
تلاشهای اتحادیه اروپا معطوف به نجات تجارت با ایران است و اعلام کرده که قصد دارد تا در این زمینه یک سازوکار ویژه برای انجام معاملات غیردلاری با تهران ایجاد کند. با این حال، اقدام یادشده هنوز شکل اجرایی به خود نگرفته است چون هیچ کشور اروپایی حاضر به میزبانی تشکیلات مربوط به این سازوکار نیست.
بر اساس سازوکار ویژه، نفت و گاز صادراتی ایران با کالاهای ساخت اتحادیه اروپا مبادله میشود.
به گزارش رادیو فردا، میگوئل آریاس کانیته، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در این زمینه گفت: «هیچ کسی نباید درباره سطح بلندپروازی سیاسی و عزم کشورهای عضو تردید به خود راه دهد، بویژه فرانسه، آلمان و بریتانیا که به سرعت به دنبال اجرایی کردن سازوکار ویژه هستند».
وی افزود: «این یک اقدام بسیار پیچیده و منحصر به فرد است که کارهای فنی آن در روزها و هفتههای پیش جلو رفته است».
به گزارش بی بی سی، عباس عراقچی معاون وزارت خارجه نیز در این سمینار گفت "با اعمال مجدد تحریمهای آمریکا، مزایایی که ایران از برداشته شدن تحریمها به دست میآورده، به صفر نزدیک شده است".
آقای عراقچی افزود در حمایت از ادامه برجام "ما باور داریم که اتحادیه اروپا از لحاظ سیاسی در سمت درستی قرار دارد اما حقیقت این است که هیچ راهکار عملی ارائه نشده است".
معاون وزارت خارجه ایران گفت "حقیقت این است که اگر ایران نتواند از برجام بهرهای ببرد، این توافق قادر به حفظ شدن نخواهد بود".
106