منطقه آزاد چابهار؛ محلی مناسب برای تفریح و سرمایه گذاری
منطقه آزاد چابهار یکی از مهمترین مناطق آزاد تجاری ایران است که در عین حال یکی از مهمترین نقاط ترانزیت دریایی جهان به شمار میرود. در سالهای گذشته در چابهار سرمایه گذاری های عظیمی برای تبدیل کردن آن به یک منطقه بین المللی انجام شده است.
موقعیت تجارت بینالمللی در منطقه آزاد چابهار
بر اساس تحقیقات سازمان ملل و نقشهای که برای تجارت جهانی ارائه دادند، از میان ۳ کریدور دریایی که مسیر حمل و نقل کالا در جهان را بر عهده دارد، دو کریدور آن از آبهای ایران میگذرد و در این بین بندر جهان جنوبیترین نقطه کریدر شرقی-غربی محسوب میشود.
در واقع بندر چابهار محل تلاقی دو کریدور مهم از شرق به غرب و از غرب به شرق است که در منطقه آزاد چابهار به هم میرسند. به همین دلیل است که امروزه بندر چابهار با سرمایه گذاری مشترک بین ایران، هند و افغانستان با سرعت بالایی در حال توسعه و تبدیل شدن به یکی از بزرگترین بندرهای آزاد تجاری جهان است. برای اینکه سرمایه گذاران داخلی و خارجی میل به سرمایهگذاری در این منطقه را داشته باشند، ویژگیهایی برای آنها در نظر گرفته شده که برخی از آنها به شرح ذیل است:
آب و هوای چابهار
آب و هوای منطقه آزاد چابهار به خاطر قرار گرفتن در مدار رأسالسرطان، از ویژگیهای خاصی برخوردار است. اینجا در بیشتر طول سال آب و هوا گرم و مرطوب است. وزش بادهای شدید که سرعت آنها به بیش از ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد نیز از ویژگیهای خاص آب و هوای چابهار محسوب میشود. در گرمترین زمان دمای چابهار حدود میانگین ۳۱ درجه و در سردترین زمان میانگینی ۱۹ درجهای دارد. رطوبت در این بندر به ۷۰ درصد هم میرسد؛ و بهترین زمان سفر به اینجا در زمستان است.
زیرساختهای تولیدی
اگر بخواهید در چابهار کار راه بی اندازید و یک سرمایه گذاری انجام دهید باید به زیرساختهای تولیدی موجود در آن توجه کنید. در اینجا جادههایی که میتواند به در آن به حمل کالا پرداخت به شرح زیر است:
محور چابهار - جاسک - بندر عباس به سمت مرزهای جنوب غربی محور چابهار- ایرانشهر - کرمان به سمت مرزهای شمالی و شمال غرب و غرب ایران محور چابهار - ایرانشهر - زاهدان به سمت مرزهای شرقی و شمال شرق ایرانامکانات بندری از نظر ارتباط دریایی نیز دارای دو بندر مهم است که ظرفیت حدود ۲.۵ میلیون تنی دارد که به حدود ۶ میلیون تن هم در آینده خواهد رسید.
۱. منطقه آزاد چابهار دارای دو بندر شهید کلانتری و شهید بهشتی شامل ۹ پست اسکله با ظرفیت تخلیه و بارگیری ۰۰۰/۰۰۰/۳ تن در سال است.
۲. امکان پهلوگیری چهار کشتی با ظرفیت ۴۵۰۰۰ تن به طور همزمان در بنادر مذکور وجود دارد.
۳. با توجه به تجهیزات موجود، امکان تخلیه محمولات از کشتی در حد ۳۰۰ دستگاه کانتینر ظرف ۲۴ ساعت وجود دارد.
۴. تجهیزات لازم برای بارگیری ۳۰۰ دستگاه کانتینر در مدت ۲۴ ساعت موجود است.
۵. ارائه خدمات بندری، کشتیرانی و پشتیبانی در حد استاندارد جهانی به کلیه صاحبان کالا.
۶. وجود انبارهای رو باز و مسقف با امکانات تخلیه و بارگیری متناسب با اقلام وارداتی.
همچنین در فاصله ۴۵ کیلومتری بندر، یک فرودگاه بینالمللی وجود دارد. خط ریلی کرمان – به سیستان بلوچستان نیز در دست احداث است.
مجتمعهای تجاری چابهار
بندر چابهار به خاطر اینکه جز مناطق آزاد تجاری است، از ویژگیهای خاص این مناطق برخوردار است. در چابهار کالاهای خارجی بدون پرداخت گمرک وارد میشوند و معمولاً شهروندان شهرهای مختلف ایران برای خرید اقلام متنوع و همچنین قیمت پایین به این بندر سفر میکنند. هرچند که شما باید مراقب کیفیت اجناسی که خریداری میکنید باشید، اما عموماً از خرید از این بندر راضی خواهید بود. برای این کار میتوانید به مراکز خرید، چون صالحیار، تیس، فردوس، ابریشم، صدف و پردیس مراجعه کنید. اگر لوازم الکترونیکی خریداری میکنید حتماً چند روز قبل از خروج از چابهار آن را تست کنید.
بیشتر بخوانید: مراکز خرید چابهار، در چابهار از کجا خرید کنیم
دیدنیهای چابهار
منطقه آزاد چابهار به خاطر موقعیت دریاییاش از اهمیت تاریخی فراوانی در گذشته برخوردار بود. همچنین ویژگیهای طبیعی این بندر نیز آنقدر متفاوت است که نمونههای آن را در هیچ جای ایران ندیدهاید. اگر برای کار یا تفریح به چابهار سفر کردید میتوانید از برخی از دیدنیهای آن که در زیر آمده دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: دیدنی های چابهار، از کوه های مریخی تا گورستان تاریخی
۱. تلگراف خانه انگلیسیها
یکی از قدیمیترین ساختمانهای که کمپانی هند شرقی برای توسعه بیزینس خود در ایران بنا کرده تلگراف خانهای در چابهار است. این تلگراف خانه در بندر جاسک قرار گرفته که به آن بنلگو میگویند. ویژگیهای معماری آن مناسب مناطق گرمسیراست و قدمت آن به دوران قاجار باز میگردد. این ساختمان زیبا با شماره ۲۱۱۰ در فهرست میراث تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
۲. موج فشان
وقتی در شمال و جنوب کشور به دریا میرویم، تصویری آرام با موجهای ممتد را میبینیم که به ما حس ارامش را میدهد. اما در بندر چابهار میتوانید یک تصور متفاوت از دریا ببینید. وجود پدیده موج فشا در این منطقه به دلیل بادهای تند و صخرههای سنگی اتفاقی جذاب است که تا حدود ۲۰ متر آب را به بالا پرتاب میکند و صحنه جذاب را پیش روی شما پدید میآورد. اگر میخواهید این پدیده جذاب را ببینید باید به منطقه دریای بزرگ که در مرکز ساحلی چابهار قرار گرفته بروید.
۳. حرا
جنگلهای حرا که در هنگام مد تاج آنها بیرون آب دیده میشوند و گویی درختانی رشد کرده در وسط دریا هستند هم یکی دیگر از جاذبههای طبیعی این منطقه است. این درختان جذاب که شورزی هستند و خواص درمانی دارند حتی آب دریا را نیز شیرین میکنند. در بندر چابهار یک محدوده ۲۰۰ کیلومتری از جنگل حرا وجود دارد که در زمان بالا بودن آب میتوانید با قایق موتوری در بین آنها حرکت کنید و پرندگانی که درون درختان لانه کردند را ببینید.
۴. ساحل صخرهای
یکی از جذابترین و متفاوتترین سواحل ایران که شاید فقط نمونه آن در دریای عمان باشد، ساحل صخرهای است که یک نمای فوقالعاده متفاوت و زیبا را از دریا تا گواتر به شما نشان میدهد. اکوسیستم اینجا شامل گیاهان دریایی و ماهیهای مختلف و جذابی است که مانند یک آکواریوم طبیعی شده است. مردم محلی برای تفریحات مختلفی از جمله ماهیگیری و بودن در کنار دریا از این ساحل جذاب استفاده میکنند.
۵. کوههای مریخی
در جنوب ایران پدیدههای طبیعی عجیب و غریب کم نیستند. یکی از خاصترین آنها کوههای مریخی است که شکل آنها شباهت فراوانی به سیارهها دارد. از فاصله ۳۵ کیلومتری شهر چابهار به سمت شرق هرچه بروید این کوهها را خواهید دید که بر اثر وزش بادهای شدید و بارانهای سیل آسا به این شکل درآمدهاند. کشف فسیلهای مختلف از آبزیبان متنوع نشان میدهد که حتماً روزگاری این منطقه به طور کامل زیر آب بوده است. کوههای مریخی چابهار را میتوان مهمترین و شگفتانگیزترین منطقه گردشگری این شهر دانست که دیدن آن را نباید به هیچ وجه از دست بدهید.
۶. درخت انجیر معابد
مردم محلی چابهار به این درخت کرگ میگویند اگر در مسیر ساحل خلیج فارس و دریای عمان حرکت کنید نمونههای زیادی از این درخت جذاب را میبینید. در فرهنگ هندوستانی، این درخت را بیشتر در نزدیکی معابد مذهبی میکاشتند و آن را تقدیس میکردند. به همین دلیل است که آن را به نام درخت انجیر معابد یا مکرزن نیز میشناسند. اگر شما از دوستداران طبیعت هستید بازدید از این درخت را در هنگام سفر به بندر چابهار نباید از دست بدهید. زیرا نمونه آن را در هیچ جای دیگر نخواهید یافت.
فرودگاه چابهار
به خاطر دور بودن بندر چابهار از بیشتر نقاط کشور، بهترین روش برای رسیدن به آن از طریق سفر هوایی است. فرودگاهی که شما را به بندر چابهار میرساند یک فرودگاه کوچک در شهر کنارک است که در نزدیکی منطقه آزاد چابهارآزاد چابهار قرار گرفته است. این فرودگاه دارای دو باند فرود است که به علت پهن بودن آنها امکان پذیرش هواپیماهای غولپیکر را دارد. خوشبختانه کار توسعه و گسترش فرودگاه چابهار در حال انجام است و به زودی به یک فرودگاه بینالمللی بزرگ تبدیل خواهد شد.
مراکز اقامتی چابهار
در چابهار مراکز اقامتی فراوانی وجود دارد. هرچند هنوز هتلهای بسیار لوکس در اینجا تأسیس نشده، اما سازمان مناطق آزاد با همکاری بخش خصوصی در حال ساخت چند هتل بسیار مجلل است تا بتواند شرایط بهتری برای اقامت سرمایه گذاران خارجی ایجاد کند. بههرحال وقتی شما به منطقه آزاد چابهار سفر میکنید میتوانید در یکی از هتلهای فهرست زیر که امکانات قابل قبولی نیز دارند اقامت کنید:
چطور به چابهار برویم
بهترین روش برای رسیدن به چابهار سفر هوایی است که معمولاً با یک توقف در مسیر نیز انجام میشود. از تهران در هفته ۲-۳ پرواز به مقصد چابهار انجام میشود. اما اگر هم بخواهید از قطار استفاده کنید باید ابتدا خودتان را به بندرعباس برسانید و سپس از آنجا از مسیر جاده با ۸ ساعت رانندگی ۶۸۰ کیلومتر به چابهار برسید. چابهار به خاطر موقعیت جغرافیاییاش دورترین نقطه ایران محسوب میشود و دسترسی به آن بسیار سخت است. اگر هم از مراکز یا شمال ایران در مسیر جاده حرکت کنید باید به کرمان بروید؛ از آنجا به بم و سپس ایرانشهر و سرانجام بعد از ایرانشهر به چابهار برسید.