آموزش طرز تهیه خشک کردن انواع میوه ها یا چیپس میوه + تصاویر
چه میوه هایی را میتوان خشک کرد چیپس موز خشک کردم میوه در ماکروفر
خشک کردن موز در ماکروفر خشک کردن میوه با توستر خشک کردن میوه با سولاردام
خشک کردن میوه در خانه خشک کردن میوه در فر
برای درست کردن میوه های خشک ، میوه ها را پس از شستن به صورت حلقه های بسیار نازک برش می دهیم و در سینی استیل یا اکت قرار داده و می چینیم، اگر بخواهیم در زمستان تهیه کنیم ظرف را روی شوفاژ قرار می دهیم و اگر در تابستان، زیر تابش نور خورشید قرار می دهیم .
احتیاجی به زیر و رو کردن میوه ها نیست و به مدت 7 الی 8 ساعت میوه ها خشک می شوند.
طرز صحیح خشک کردن میوه ها
خشک کردن میوه ( چیپس میوه ) راههای زیادی دارد که می توانید با توجه به امکاناتی که دارید یکی از آنها را انتخاب کنید .
تمام میوه ها را نمیشود خشک کرد که لیست میوه های قابل خشک شدن را در ادامه توضیح خواهیم داد .
حواستان باشد که نباید میوه را کاملا خشک کرد که مثل چیس شکننده باشد عملیات خشک کردن میوه ها را باید زمانی که ۲۰% از رطوبت آنها باقی مانده است تمام کنید .
نکات اولیه و خرد کردن میوه : میوه مناسب برای خشک کردن را انتخاب کنیدتمام میوه ها برای خشک کردن مناسب نیستند . میوه های درختی مانند زیر مناسب هستند :
کیوی
انگور
گلابی
خرما
انجیر
موز
انبه
زرد آلو
هلو
آلو
میوه های رسیده را خشک کنیدمیوه هایی که میخواهید خشک کنید باید سفت ، رسیده و سالم باشند .
میوه های آسیب دیده ، لک شده ، کال یا خیلی رسیده در صورت خشک کردن طعم مطلوبی نخواهند داشت .
میوه را شسته و برش بزنیدمیوه را شسته و بگذارید خشک شود . بعد از خشک شدن میوه را به ورقه هایی به اندازه ۳ تا ۶ میلی متر برش بزنید . میوه های خیلی کوچک مثل انگور و توت را باید کامل خشک کرد .
از سیاه شدن میوه جلوگیری کنیدبرای جلوگیری از سیاه شدن ( اکسید شدن ) میوه یکی از کارهای زیر را انتخاب و انجام دهید :
میوه را داخل آب نمک بگذارید . ۶ قاشق غذاخوری نمک را در ۳٫۵ لیتر آب حل کنید و میوه ها را داخل آن انداخته سپس خشک کنید .
سیب و هلو را میتوانید در آب یخ قرار دهید سپس خشک کنید .
آناناس ، هلو و موز : ۱ استکان شکر و ۳ استکان آب و ۱ استکان عسل را مخلو ط کنید و میوه ها را در آن خیس کنید .
آب گرم را با آب آناناس یا لیمو مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید .
۲ قاشق غذاخوری اسید اسکوربیک را با ۱ لیتر آب مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید .
هلو ، آلبالو و توت : ۱ بسته ژلاتین گیاهی را با ۱ استکان آب و ½ استکان شکر مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن بگذارید .
روش های خشک کردن میوه : خشک کردن میوه با استفاده از فرسینی فر را برداشته و روی آن را یک ورق پخت و پز بگذارید .
میوه ها را روی ورقه پخت و پز طوری بچینید که با یکدیگر تماس نداشته باشند .
دمای فر را روی کمترین حالت ممکن قرار دهید ( ۵۰ درجه سانتی گراد ) .
۴ تا ۸ ساعت نسبت به میوه ای که میخواهید خشک کنید زمان نیاز دارد .
حواستان به میوه ها باشد و آنها را هر چند وقت یکبار چک کنید .
میوه خشک شده باید جویدنی باشد نه اینکه مثل چیپس خشک شود .
خشک کردن میوه بوسیله دستگاه خشک کندستگاه خشک کن را روی حالت میوه قرار دهید .
اگر این حالت را ندارد روی ۵۷ درجه سانتی گراد تنظیم کنید .میوه ها را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت خشک کنید .
میوه ها را کاملا روی خشک کن پخش کنید تا با یکدیگر تماس نداشته باشند .
بعد از ۲۴ ساعت میوه ها را چک کنید تا خیلی خشک نشوند بعد از آن هر ۶ تا ۸ ساعت چک کنید .
خشک کردن با آفتاب ۱یک روز گرم و آفتابی را انتخاب کنید .
دمای هوا باید حداقل ۳۰ درجه سانتی گراد باشد . درجه رطوبت هوا نیز باید زیر ۶۰ درصد باشد .
یک پارچه روی قابلمه ، ماهی تابه یا سینی پهن کرده و میوه ها را روی پارچه چیده و مستقیما زیر نور مستقیم آفتاب قرار دهید .
شبها باید میوه ها را به داخل خانه بیاورید تا دوباره رطوبت را جذب نکنند .
این روش به چند روز زمان برای خشک کردن میوه ها نیاز دارد .
خشک کردن میوه با آفتاب ۲یک سینی برداشته و یک پارچه تمیز روی آن پهن کنید سپس میوه ها را روی آن بچینید و یک تکه شیشه روی آن بگذارید .
مطمئن شوید که شیشه روی میوه ها خیلی سفت نباشد و هوا در زیر آن جریان داشته باشد .
سینی را به مدت ۲ تا ۴ روز زیر نور آفتاب قرار دهید .
خشک شدن به این روش به درجه هوا بستگی دارد .
در شبها و هنگامی که هوا رطوبت دارد سینی را به داخل خانه بیاورید .
پاستوریزه کردن میوه های خشک :اینکار برای از بین بردن باکتریهای ضروری میباشد .
میوه های خشک را داخل نایلون گذاشته و در داخل فریزر با دمای ۱۷- و یا کمتر به مدت ۴۸ ساعت قرار دهید .
نحوه خشک کردن میوه در خانه
روش اول: خشک کردن میوه در فر
برای خشک کردن میوه در فر اول از همه به فر، کاغذ مومی یا لاینرهای سیلیکونی و سینی فر یا توریهای گرد مخصوص پیتزا نیاز دارید.
روش کار بسیار ساده است.
فقط کافی است میوه ها را در دمای پایین گرم کنید تا آب آنها بهقدر کافی تبخیر شود.
با این کار، احتمال رشد باکتریها به حداقل میرسد. مراحل کار از این قرار است:
۱. میوهی موردنظرتان را آماده کنید
میوه ها و توت های رسیده یا کاملا رسیده را انتخاب کنید. آنها را با آب سرد بشویید. قسمتهای لکهدار و خرابشان را جدا کنید.
اگر میوه هسته یا دانه دارد، آن را بیرون بیاورید و ساقهی توتها را نیز جدا کنید.
میوهها را بهصورت هماندازه برش بزنید تا در مدت زمان یکسانی خشک شوند.
۲. پوست میوه ها را بگیرید (اختیاری)
برخی میوه ها مانند هلو، شلیل و سیب در صورتی که پوستشان گرفته شود، بهتر خشک میشوند.
در پایین هر قطعه از میوه با چاقوی پوستکنی، یک علامت X ایجاد کنید.
تکههای میوه را بهمدت ۳۰ ثانیه در آب جوش بریزید و سپس به یک ظرف آب یخ منتقل کنید.
با این کار پوست میوهها بهراحتی جدا میشود.
۳. آنها را بخیسانید
برای آنکه میوه ها ظاهر زیبایشان را حفظ کنند و میزان تغییر رنگشان به حداقل برسد، آنها را در آبلیمو و آب بخیسانید.
میوهها را ۱۰ دقیقه درون این مخلوط قرار دهید، سپس در آبکش خالی کنید و با یک حولهی بدون پرز بهآرامی خشک کنید.
۴. میوه ها را درون فر قرار دهید
فر را از قبل در دمای ۵۴ تا ۷۱ درجهی سانتیگراد گرم کنید.
برای میوه های برشخوردهی نازک مانند سیب یا هلو از درجهی حرارت پایینتر استفاده کنید اما برای توتفرنگیها و سایر توتهای کامل از دمای بالاتر استفاده کنید.
روی سینی فر را با کاغذ مومی بپوشانید. تکههای میوه را در یک لایه طوری بچینید که روی هم قرار نگیرند و کمی فاصله بینشان وجود داشته باشد.
برای جلوگیری از جمع شدن (لوله شدن) میوه ها در حین خشک شدن، یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاینر سیلیکونی روی آنها قرار دهید. میوه ها را درون فر بگذارید و هر دو ساعت یکبار، سینی فر را بچرخانید.
چگونه میتوانید بفهمید که میوهها آمادهاند؟
میوه خشک باید بافتی مانند چرم پیدا کنند اما همچنان تا حدی منعطف باشند.
مدت زمان لازم برای خشک شدن میوه های مختلف در فر
مدت زمان لازم برای خشک شدن انواع میوه ها در فر از این قرار است:
آلو: ۶ ساعت؛
گلابی: ۶ ساعت؛
هلو: ۶ ساعت؛
موز: ۶ ساعت؛
سیب: ۶ ساعت؛
انگور: ۸ تا ۱۰ ساعت؛
پوست مرکبات: ۸ تا ۱۰ ساعت؛
گیلاس: ۱۲ ساعت؛
توتفرنگی: ۱۲ ساعت؛
زردآلو: ۱۲ ساعت.
آنها را نمزدایی کنید
وقتی میوه های خشک آماده شدند، آنها را از فر بیرون بیاورید و در ظرفهای پلاستیکی یا شیشهای بریزید.
سر ظرفها را برای ۴ تا ۵ روز باز بگذارید تا هرگونه رطوبت باقیمانده از فرایند خشک شدن بتواند تبخیر شود.
هر روز، ظرف را تکان دهید تا میوهها کمی جابهجا شوند.
پس از ۵ روز، در ظرف را ببندید و تا فصل برداشت بعدی (حدود ۱۰ ماه بعد) از این میوه های خشک لذت ببرید.
فکر نکنید که فقط باید تکههای میوه یا توتها را خشک کنید.
روش دوم: خشک کردن میوه در فضای باز
مراحل خشک کردن میوه در فضای باز از این قرار است:
۱. یک روز گرم را انتخاب کنید
درجهی حرارت باید حداقل ۳۰ درجهی سانتیگراد باشد (هرچه بالاتر باشد، بهتر است).
همچنین توجه داشته باشید که خشک کردن میوه در فضای باز، چند روز طول میکشد بنابراین لازم است که هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب باشد.
رطوبت هوا نیز در حین خشک کردن میوه باید زیر ۶۰ درصد و هوا هم آفتابی و گرم باشد.
۲. میوهها را روی سینی توری (مشبک) قرار دهید
از توریهای استیل ضدزنگ، پلاستیکی یا فایبرگلاس با روکش تفلون استفاده کنید.
میوهها را در یک لایهی یکنواخت و با کمی فاصله روی توری بچینید.
اکثر سینیهای چوبی نیز برای این کار مناسب هستند اما از چوب سبز، کاج، سدار، بلوط و چوب سرخ اجتناب کنید.
همچنین از توری فلزی (توری فلزی گالوانیزه) نیز استفاده نکنید.
۳. سینی را زیر نور آفتاب قرار دهید
سینی میوه را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله بگیرد.
روی آن را بهطور شل (آزاد) با یک توری نازک بپوشانید و بگذارید زیر نور مستقیم خورشید بماند.
مهم است که سینی را از زمین مرطوب دور نگه دارید. قرار دادن سینی روی آجر باعث میشود که هوا بهتر جریان پیدا کند و فرایند خشک کردن میوه سریعتر انجام شود.
برای منعکس کردن نور بیشتر و سرعت بخشیدن به روند خشک شدن میوهها، یک ورق آلومینیوم یا قلع در زیر سینی قرار دهید.
پوشاندن روی سینی از میوهها در برابر پرندگان و حشرات محافظت خواهد کرد.
سینی را در شب در زیر یک سایهبان یا در یک جای سرپوشیده قرار دهید، چون هوای خنک شب میتواند میوه را دوباره مرطوب کند.
۴. میوهها را بعد از چند روز جمعآوری کنید
خشک کردن میوه با استفاده از این روش، چندین روز طول میکشد.
هر روز چند بار به میوهها سر بزنید و بر روند خشک شدن آنها نظارت کنید.
وقتی میوه ها چروکیده و جویدنی (ترد) شدند، آنها را جمعآوری کنید.
مطالب مرتبط: