احیای زاینده رود نیازمند تغییر رفتار مردم و مسوولان است
شهروز مهاجری که در راس یک هیات آلمانی برای شرکت در نشست 'هم اندیشی طرح مدیریت یکپارچه منابع آبی زاینده رود' به اصفهان سفر کرده است، روز دوشنبه در حاشیه برگزاری این همایش در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: اگر تغییری در رفتار...
بر اساس تعریف شبکه مشارکت جهانی آب(GWP)، مدیریت پکپارچه منابع(IWRM)، فرآیندی است که توسعه هماهنگ و مدیریت آب، زمین و منابع مربوطه را به منظور به حداکثر رساندن رفاه اقتصادی و اجتماعی بصورت عادلانه بدون به خطر انداختن پایداری اکوسیستم های حیاتی، افزایش می دهد.
مهاجری، کمبود همکاری بین بخشی(ذینفعان) این حوضه آبی را یکی از چالش های بزرگ زاینده رود توصیف و تصریح کرد: مردم و مسوولان باید برای حل مشکل بسیار بزرگ زاینده رود با هم همکاری کنند.
رییس هیات آلمانی طرح یکپارچه منابع آب زاینده رود اظهار داشت: در عرصه فرابخشی حوضه زاینده رود، بخوبی کار نشده است و کشاورزان و مردم به مسوولان اطمینان کامل ندارند.
وی افزود: تغییرات اقلیم یکی دیگر از چالش های این حوضه است بطوری که مقدار بارش ها و آب تجدیدپذیر آن بسیار کم شده، که هیچ کاری هم برای آن نمی توان انجام داد.
مهاجری گفت: باید از فناوری های جدید برای بهینه سازی مصرف آب در بخش های کشاورزی و صنعت استفاده شود.
وی با اشاره به سرمایه گذاری و اجرای طرح مدیریت یکپارچه مصرف آب رودخانه زاینده رود توسط وزارت علوم آلمان گفت: دولت آلمان در هشت سال گذشته حدود 6 میلیون یورو در این طرح سرمایه گذاری کرده است.
رییس هیات آلمانی طرح یکپارچه منابع آب زاینده رود خاطرنشان کرد: مسوولان وزارت علوم و تحقیقات آلمان با بررسی نتایج این طرح، برای ادامه همکاری و احیای زاینده رود تصمیم گیری خواهند کرد.
به گزارش ایرنا، نشست هم اندیشی طرح مدیریت یکپارچه منابع آب رودخانه زاینده رود روزهای یکشنبه و دوشنبه با حضور مدیران وزارت نیرو و استان اصفهان و محققان آلمانی در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.
طرح مدیریت یکپارچه منابع آب رودخانه زاینده رود از هشت سال پیش به سفارش وزارت نیرو و با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان و وزارت علوم آلمان اجرا شده است و نتایج آن امروز در نشست مذکور ارائه و بررسی می شود.
زاینده رود به طول بیش از 360 کیلومتر، بعنوان بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران از کوه های زاگرس مرکزی سرچشمه می گیرد و در نهایت به تالاب بین المللی گاوخونی در شرق اصفهان می ریزد.
این رودخانه در یک دهه اخیر بدلیل خشکسالی و کمبود منابع آبی به رودخانه فصلی تبدیل شده و در بیشتر ماه های سال در سطح استان اصفهان خشک است که این موضوع مشکلات بسیاری را برای بخش های کشاورزی و محیط زیست بوجود آورده است.
وزارت علوم و تحقیقات دولت فدرال آلمان(BMBF) حامی تحقیقات در راستای توسعه پایدار و حل چالش های جهانی نظیر تغییرات اقلیمی و کمبود آب است و پشتیبانی مالی طرح های مدیریت یکپارچه منابع آب(IWRM) از اولویت های این وزارتخانه محسوب می شود.
شرکت 'INTER3'، مدیریت و هماهنگی این طرح را در آلمان بر عهده دارد که پس از مذاکره با وزارت نیرو، شرکت آب منطقه ای اصفهان بعنوان هماهنگ کننده ایرانی طرح یکپارچه منابع آب زاینده رود(IWRM) معرفی شد.
مراحل اجرای این طرح در تفاهمنامه ای مطابق با سه دوره پشتیبانی مالی توسط وزارت علوم و تحقیقات دولت فدرال آلمان در سال 89 به امضاء رسید.
برنامه ریزی این طرح شامل سه مرحله 'بررسی خصوصیات کلی حوضه و جمع آوری آمار و اطلاعات و تهیه ابزار مدیریتی آب'،'توسعه راهبردها، تجهیزات و اجرای طرح' و 'ارائه و تعمیم نتایج' است.
7150 /6027